Устройството на топла подова настилка

Топлината, излъчвана от тръбите, не само ще подгрява пода, а най-студеният долен слой на въздуха във вашата къща. По тази причина, в къща, където е инсталиран топъл под, краката ви никога няма да замръзнат, безопасно можете да ходите боси, което е много полезно.

Изграждане на топъл воден под

Какъв е проектът на топла вода?

обикновено Водни "топла подове със собствени ръце">подовете на топла вода, събрани от собствените си ръце има външния вид на слоеста структура. Нейната, както и Инструкцията "Как да направите бетонен под">бетонен под на земята, наречена "пай етаж".

Подлирайте топлата вода с торта

Подът на топла вода се състои от следните слоеве:

  • воден пайБазата е представена под формата на бетонна плоча или дървен груб под.
  • Хидроизолационният слой понякога се допълва с амортисьорна лента около периметъра на помещението.
  • Слоят от топлоизолация, който предотвратява проникването на топлина от системата от тръби на топлата вода в основата на бетона и отразява топлината нагоре към подовата настилка.
  • Система от тръби на топъл под, събрани от собствените си ръце.
  • слой носител, често представени под формата на бетон замазка или по-малко под формата на сух замазки gipsovolokonnyh водоустойчиви листове или шперплат.
  • Довършителни покрития.

Дебелината на този дизайн варира от 70-150 мм и зависи от диаметъра на използваните тръби, дебелината на замазката и дебелината на изолационния слой.

Както можете да видите, схемата на устройството на пода с топла вода е проста. Ако всеки слой от такава конструкция е качествено инсталиран, резултатът ще бъде под, който ще затопли топлината на дадена повърхност през зимата.

Сега нека отидем направо на описанието на основните етапи от инсталирането на топъл под.

Подготовка на субстрата

подготовка на дъното на водния подПодредете топлата пода в стаята, след като завършите мазилката. В случай, че в жилището или в апартамента е монтиран топъл под, е необходимо да се отстрани основата и подовата настилка до основата на пода.

Подово отопляемият под може да се монтира само на чиста и суха основа с максимална разлика във височината за един модул с топла вода, равен на 5 мм. В случаите, когато основата на вертикалата има голяма разлика, тогава е целесъобразно да я подредите или с помощта на бетон, или дори по-добре, като върху нея се постави нова бетонна замазка.

Монтаж на хидроизолация. Филм за хидроизолация

монтаж на хидроизолация на водния подХидроизолационният материал вече е монтиран на подготвената основа. Като пара и хидроизолация може да се използва полиетиленово фолио с дебелина най-малко 250 mm. Подходящ е за този филм, като се взема предвид припокриването не по-малко от 120 мм, чиито панели са свързани с помощта на шотландска лента.

След като образува така нареченото "корито", на стените се прави водонепропускливост. След приключване на работата се премахва излишъкът от хидроизолационен материал.

Инсталиране на амортисьорна лента

За да избегнете появата на "студен мост" в местата, където топлата подова настилка се прикрепя към стените на помещението, периметърът на стените се поставя с амортизационна лента. Също така, лентата компенсира термичното разширение на замазката, изпълнявам защитна функция срещу повреди, дължащи се на директен контакт със стените.

Монтаж на топлоизолационни материали

монтаж на топлоизолационни материалиМонтирането на пода на първия етаж ви позволява да поставите дебел топлоизолационен слой на 50 мм, но между подовете изолацията е инсталирана с ограничения, равни на 15-20 мм.

Penofol е най-добрият топлоизолационен слой за основата, както и изолацията на пода под системата на водния под. Материалът има формата на пенополистирол от полистирол, който е покрит със слой от метално фолио.



В случай на вода опростяват година етаж система може да бъде инсталиран изолационни профилирани плочи, които са произведени от достатъчно плътен полимерен материал и могат да издържат на големи натоварвания, без да придадат щам.

Плочите имат специфична повърхност, която ви позволява да закрепите тръбите на топъл воден под без допълнително фиксиране. Тези плочи, като ламинат, се сглобяват "в замъка".

Полагане на тръби

За този вид подово отопление най-често се използват следните видове тръби:

  • Полиетиленови тръби с висока плътност.
  • Тръби от металопластика.

Полагане на тръбиОсновното предимство на полиетиленовите тръби е тяхната висока якост. Тези тръби, за разлика от металопластичните, всъщност никога не се огъват, което води до минимално появяване на пукнатини.

Металопластичните тръби имат висок топлообмен, което означава, че подовото отопление е много по-ефективно.

При инсталиране на тръбна система трябва да се има предвид следното:

  • По-гъсто е да инсталирате тръби от топъл под, ако помещенията са студени. Стъпката между тръбите близо до външните стени или прозорци се извършва малко по-малко, а в близост до вътрешните стени и в центъра на помещението тръбите се монтират, като се вземат предвид големите пролуки.
  • При монтажа на тръбите по стените трябва да се направи вдлъбнатина от 150 mm.
  • Минималната стъпка е 100 мм, но максимумът е 300 мм.
  • Цялата тръбна система трябва да има дължина до 100 м, в противен случай нейната ефективност ще бъде много по-ниска.
  • При монтиране на тръбата в съединението на подовите плочи контактната зона на тръбата със съединението трябва да бъде защитен ръкав от метал, чиято дължина не е по-малка от 300 mm.

Тръбите на тази подово отоплителна система могат да бъдат инсталирани по няколко начина. Най-популярни: "змия", "зигзаг", "спирала". Всеки метод има свои плюс критерии.

Моля, обърнете внимание! В случай, че системата за подово отопление ще се състои от няколко вериги, тогава е необходимо да се осигури място за шкафа в помещението, където ще бъде скрита връзката между всички вериги и колектора.

Подова на профилни плочи

Тръбите са закрепени към основата със специални пластмасови скоби. В случаите, когато топлоизолационният слой е представен под формата на профилни плочи, тогава е достатъчно просто да се закачи тръбата в необходимия профил.

Системна проверка

След поставянето и свързването на тръбите към източника на топла вода можете да продължите с "кримпване", т.е. с хидравличен тест на топъл под. За тази цел е необходимо да се подава вода през всеки колектор през колектора във всяка верига на системата.

В същото време въздухът трябва да се изхвърли чрез изпускателни клапани, а не чрез автоматични вентилационни отвори.

В рамките на 48 часа системата трябва да бъде под налягане. Ако през този период няма течове, можете да продължите с полагане на крайната замазка.

Монтиране на последната вратовръзка

Финалната замазка е монтирана на системата от тръби на топъл под, както следва:

  • монтаж на крайната замазкаВърху тръбите е поставена подсилена метална мрежа с напречно сечение на проводника не по-малко от 3 мм и клетка - 100 х 100 мм.
  • Мрежата е монтирана, като се има предвид, че нейните листове не пресичат местата на деформация на планираните фуги.
  • В допълнение, подсилената замазка може да бъде под формата на метални или полимерни влакна, които се добавят към самия разтвор.
  • Замазката се излива с помощта на смес от строителни бетон и пластификатор, поради което се увеличава еластичността на разтвора или специално изравняващата смес за пода.

Моля, обърнете внимание! В случай на неизползване на пластификатор, дебелината на бетонната замазка е не по-малка от 50 мм, а когато пластификаторът е 30-35 мм.

  • При температура не по-ниска от +50 ° С се излива замазка и се съхранява в продължение на 7 дни под водонедържащ материал. След отстраняване на защитата от влага, крайната замазка се изсушава най-малко 28 дни.
  • След пълно изсъхване на замазката, можете да продължите към края на покритието. В този случай си струва да си припомним, че под замазката има тръби и те не могат да бъдат повредени.

След като полагате покритието, можете да стартирате системата на топъл под. Както може да се види от изложеното по-горе, инсталирането на топъл под, е решаваща и неусложнена задача. С достатъчно усърдие, можете да направите вашето огнище още по-удобно!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите подова настилка за топла вода върху стъпка от стъпка по стъпкаКак да направите подова настилка за топла вода върху стъпка от стъпка по стъпка
Изливането на топлата вода в апартамента със собствените си ръцеИзливането на топлата вода в апартамента със собствените си ръце
Монтаж на пода със собствени ръцеМонтаж на пода със собствени ръце
Как да направите топъл под на вашия домКак да направите топъл под на вашия дом
Как да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръцеКак да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръце
Монтиране на водния под с вашите ръцеМонтиране на водния под с вашите ръце
Топъл под с ръцеТопъл под с ръце
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Полагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръцеПолагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръце
Как да поставите топлата под ламинат със собствените си ръцеКак да поставите топлата под ламинат със собствените си ръце
» » Устройството на топла подова настилка
© 2021 BggeHat.com