Как да изчислите кубическия капацитет на един бар при закупуването му и за изграждането на къща

Преди закупуването на всеки строителен материал трябва да бъде възможно най-точно да се определи точното количество, в противен случай може да загубите малко пари, защото от оставащите излишъци, или необходимостта от допълнително закупуване, както и възможността за недеклариран измама от страна на безскрупулни продавачи. Дървен материал, трупи, пана и подобни продукти от дърво са известни за изпълнение кубически метра, така че е необходимо да се знаят всички тънкостите на изчисленията за определяне на размера на тези материали, както и превода на желания брой парчета на кубчета и се върна. И в случай на закупуване на лъч за построяване на къща, при изчисляването на необходимия размер на този строителен материал е необходимо също така да се вземе предвид дизайна и характеристиките на бъдещата сграда.

Основни изчисления - определяне на обема и прехвърляне от парчета на кубчета и гръб

Изчислете кубатура на дървен материал, дъски и подобен дървен материал е много проста. За да направите това, трябва да знаете дебелината, ширината (височината) и дължината на продукта. И както знаем от учебника по геометрия, трябва да умножим тези измерения:

V = T ∙ H ∙ L, където

V - обем дървесина, m3;

T е дебелината;

H е ширината;

L е дължината.

Размери преди изчисляването трябва да водят до една единствена единица за измерване: мм, cm или по- добре в метри, така че да не се направи превода от mm3 или cm3 М3..

Изчислете обема на кутията на бара

Таблица с размерите на лентата

Например, изчислете кубатурата на шината 150x200. Тези размери, както е известно, са посочени в mm. Това означава, че дебелината на продукта е 0,15 м, а широчината му е 0,2 м. Стандартната дължина на дървесината и плоскостите е 6 м (понякога и в мм - 6000). Или може би друго. Но за пример, вземете 6 м. След това обемът на този дървен материал:

0,15 ∙ 0,2 ∙ 6 = 0,18 м3.

Сега можете да преведете точното количество (на парчета) на този продукт в кубчета. Да приемем, че са необходими 49 парчета:

0,18,49 = 8,82 m3.

Познавайки обема на един продукт, можете също да изчислите куба на бара, т.е. да определите колко единици (бройки) в 1 m3. За да направите това, разделете 1 куб в вече изчислените или взети от референтните таблици кубичен капацитет на един продукт (в разглеждания пример - 0,18 m3):

1 / 0,18 = 5,55555 ... бр.

Също така, размерът на този вид дървесина се изчислява за всеки от обема им.

Нюанси на изчисление - как да не се бъркате и да не се заблуждавате

Както е показано от горните методи и примери за изчисление, много лесно е да се изчисли необходимия обем дървен материал на парчета или кубически метри. Все пак, ние винаги трябва да помним, че в 1 кубичен метър не цял брой от тези продукти. За примера, даден в примера с размери 150х200 с дължина 6 м - 5,55555 ... бр. Безскрупулните, най-често търговците на дребно на дървен материал използват това умело.

Например, от този пример се нуждаете от 1 куб от този материал. Продавачът, разбира се, освобождава 5 продукта, но приема сумата като цяло куб. Надплащането е цената на полубробка.

И предполагам, за изграждането на къщата се нуждаете от същите 49 бара от примера. И ако продавачът мисли в съответствие със следната схема, тогава ще е необходимо да се изплати значително за дървения материал:

  • 1 куб - 5 продукта 150х200 с дължина 6 м;
  •  49/5 = 9.8 кубчета за плащане.

Това е развод на най-чистата вода за 5 парчета дървесина. Те са излишни и не са необходими, но ще бъдат платени, но не са получени. По-горе в примерите за изчисление данните от 49 статии в кубчета вече са преведени - това е 8,82 м3. Това означава, че "особено предприемчив" продавач ще заблуди неподходящия купувач в:

9.8 - 8.82 = 0.98 m3 дървен материал,

което е 0.98 / 0.18 = 5.44444 ... бр. Това дърво (0,18 е обемът на един продукт, изчислен по-горе).

Ето защо най-правилният начин за предварително изчисляване на броя единици (парчета) материал и след това използването на тези данни и размерите на гредата или борда, изчислява действителния им кубичен капацитет.

Такъв е случаят с покупката на един кубичен метър в примера по-горе, трябва първо да се определи колко наистина трябва да се вземат в бордовете - 5 или 6. И след това да се прецени тяхната обем:

0,15 ∙ 0,2 ∙ 6,5 (или 6 броя) = 0,9 (или 1,08) m3.

И за 49 единици от този дървен материал:

0,15 ∙ 0,2 ∙ 6 ∙ 49 = 8,82 м3.

След това е необходимо да платите тези 0,9 (1,08) или 8,82 кубчета, като сте получили точно 5 (6) или 49 продукти. Количеството в парчета и обемът в m3 трябва да бъдат посочени в документа за доставка на дървения материал, който се продава от продавача.

Готов дървен материал за строителството

Готов дървен материал за строителството

Други характеристики на изчисляване на кубичния капацитет на нарязания дървен материал

Друга важна характеристика, която трябва да знаете за правилното изчисляване на обема на кутията или дъските при покупката им. Действителната дължина на ресори винаги винаги леко надвишава стандарта или декларирана от производителя на този продукт. Така че, вместо 6 m средна дължина счита дървен материал обикновено е 6.05 m. Това е така, защото краищата на дървен материал, след като се реже не се лекува, поради което те могат да бъдат неравномерно да мине през ъгли са различни, или просто да бъде мръсна. Разбира се, тези 5 см не е необходимо да се плащат. Но някои изкривени продавачи, макар и доста рядко, все още се опитват да вземат това предвид при изчисляването на кубични метри, което е чисто измама.

Склад за съхранение

Склад за съхранение

И по отношение на изчисленията за дърворезба и профилирана дървесина. Наличието на тръни, канали, както и други изпъкнали или издълбани места не трябва да се смущава. Изчисляването на кубатурата на тези материали не се различава от дефиницията на обема на обикновените гладки продукти от всички страни. За език и жлеб оформен и дървен материал, правилото, че се измерва и се отчита само основната част (работна ширина) от продукта, и всички структурни и необходими и / или декоративни елементи в изчисленията не се броят. Тази разпоредба се прилага за всички видове дървен материал.

Закупуване на големи количества материали - изчисляване на складовете и плътни кубични метри

Когато е необходимо да се закупи голямо количество дървен материал, техният кубичен капацитет се изчислява малко по-различно от казаното по-горе. Например, греди и дъски, необходими за изграждането на впечатляваща просторна къща, а дори и различен hozpostroek околността. В същото време, необходимите дървен материал, със сигурност, ще бъдат с различни размери в напречно сечение и дължина. Преоценяването и изчисляването на всеки вид изискван материал в подобни обеми на поръчки е окупация, която може да отнеме повече от един ден.

Голямо количество дървен материал

В такива случаи има определен метод на изчисление. Тя се основава на две важни понятия:

  1. 1. Плосък кубичен метър дърво. Това е наименованието на обем, заеман само от дърво и без празнини в него, както и пропуски. Определете го чрез измерване на отделни парчета дърво един по един, а след това и последващото изчисление на техния общ кубичен капацитет.
  2. 2. Кубичен кубичен метър. Това е името на обема, заеман от най-гъсто заредения дървен материал в купчината и имащ кухини, както и интервалите между отделните продукти от дърво. Определете го чрез измерване на стека, а след това и последвалото умножение на последния. И в тази опаковка по-голямата част от материала трябва да бъде приблизително същата дължина, а останалите продукти могат да бъдат по-кратки, но не по-дълги. Позволява се да има късо нарязан дървен материал в купчини, които трябва да бъдат внимателно опаковани една след друга.


За бързо изчисляване на големия обем изисква да бъде доставен дървен материал, които вече са били подготвени или се съхраняват под формата на топче, последният obmeryayut на първо място, а след това изчисли обем. Това ще изчисли капацитета за съхранение. Тогава стойността му трябва да бъде умножена със специален коефициент на преобразуване. В резултат на това ще се получи само обемът на дървесината (гъст кубичен метър), т.е. материалите, които се купуват и се заплащат.

Големината на коефициента на прехвърляне се определя от няколко стандарта за добив на дървесина: ГОСТ 6782.2-75, 6782.1-75, 6564-84, 13-24-86 в ОСТ и други. За греди и дъски, в зависимост от тяхното съдържание на влага и вид на дърво, от които са направени, стойността е в границите 0,74-0,82.

Ние считаме необходимия кубичен капацитет за изграждане на къща

За да изчислите кубичния капацитет на гредата за къщата, ще ви е необходим проектът, който вече трябва да бъде готов преди началото на строителството. От чертежите на конструкцията се взимаме следните данни:

  • Височината на външните стени, измерена от нивото на фундамента. Обозначете с H.
  • Височината на вътрешните преградни стени, ако те са и трябва да са от бара.
  • Дължината на външните и вътрешните стени.
  • Броят и дължината на гредите, използвани в кофражната система, като греди и тавана на дървена къща, и в останалите конструкции - ако това е предвидено в проекта.

След това изберете дебелината на материала за всеки от изброените по-горе строителни елементи. За външни и вътрешни носещи стени, в зависимост от предназначението на издигнатата къща и района, където се изгражда. За неносещи дялове - по свое усмотрение. Мазето (най-ниската) корона на външните стени обикновено е малко по-дебела от останалата част от дървения материал за тях. За останалите елементи на конструкцията, дебелината на материала се избира въз основа на условията на неговото действие, както и на необходимата якост на конструкциите, в които се използва. В един добре проектиран проект, между другото, дебелината на лъча, използвани за стени, мазето корона, в дървени подове и други структури на структурата.

Сега има само чиста аритметика. Първо, изчисляваме периметъра на къщата - добавяме дължината на всички външни стени. За обикновена правоъгълна или квадратна структура просто трябва да добавите нейната широчина и дължина и резултатът да се умножи по 2. След това разглеждаме кубатурата на короната на сокола:

VTS = TTS ∙ ZTS ∙ I, където

VC - общ обем на кубическия дървен материал, m3;

TC - дебелина на мазето, m;

ZTS - неговата ширина (височина), m;

I - периметър на външните стени, m.

Изчисляваме останалата височина на външните стени, m:

h = H - Zc, където

H - обща височина, m.

Изчислете площта на външните стени без сутерен, m2:

SH = h ∙ I.

Ако дебелината на материала на мазето е същата като тази на цялата стена, тогава площта на последната, m2:

SH = H ∙ I.

Изчислете площта на вътрешните стени, дебелината на дървесината, в която е същата като тази на външната страна, m2:

SВ1 = HВ ∙ LВ1, където

HВ - височина на вътрешните стени, m;

LB1 - обща (обща) дължина на вътрешните стени, дебелината на материала, в която е същата като на външната, m.

Ние изчисляваме площта на вътрешните стени, дебелината на дървесината, в която другата, m2:

SВ2 = HВ ∙ LВ2, където

LB2 - общата дължина на вътрешните стени, дебелината на материала, в която другата, m.

Ние изчисляваме кубатурата на основния дървен материал - за външни стени и вътрешни прегради от същия дървен материал, m3:

VS = (SH + SВ1) ∙ ZS, където

ZS - избрана дебелина на продукта, m.

Определете количеството материал за вътрешни прегради от друг дървен материал, m3:

VВ = SВ2 ∙ ZВ, където

ZВ - избраната дебелина на материала за тези прегради, m.

Получените резултати (VC, VS и VB) се разделят на дължината на закупения дървен материал и избраната му широчина (височина). Вземи количеството материал на парчета. Обръщаме тази стойност на цяло число и след това преизчисляваме VC, VS и VB, както е описано във втората глава.

За да запазите дървения материал, трябва да изчислите общата площ на прозорците, вратата и други отвори за съответните стени. Тогава техните стойности трябва да бъдат отнети от SN, SB1 и SB2, съответно. След това изчисляваме VS и VB, използвайки същите формули. След това увеличете получените стойности с 10-20 - за да имате запас само в случай.

Изграждане на къща от бар

Изграждане на къща от бар

Кубичният капацитет на лъча за останалите елементи на къщата, в който се използва, се изчислява още по-лесно. Общата дължина се изчислява, което се умножава по дебелината и ширината, избрани за материала.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да се изчисли броят на плочки отговаря на специалистаКак да се изчисли броят на плочки отговаря на специалиста
Как да изчислим цимента за кубчета бетон?Как да изчислим цимента за кубчета бетон?
Цената на блоковете пяна на парче, ние оценяваме изграждането на стените на частна къщаЦената на блоковете пяна на парче, ние оценяваме изграждането на стените на частна къща
Калкулаторът на блоковете от газобетон в къщи отчита необходимосттаКалкулаторът на блоковете от газобетон в къщи отчита необходимостта
Изчисляване на потреблението на тухли и хоросан на 1 куб.м зидарияИзчисляване на потреблението на тухли и хоросан на 1 куб.м зидария
Как да изчислим количеството газ-силикатни блокчета на къщаКак да изчислим количеството газ-силикатни блокчета на къща
Колко тухли в 1м2 зидария считаме за площ на стените на частна къщаКолко тухли в 1м2 зидария считаме за площ на стените на частна къща
Процедура за изчисляване на разширените глинени блоковеПроцедура за изчисляване на разширените глинени блокове
Броят на тухлите в 1м3 зидария се счита за оценка на строителството на тухлена частна къщаБроят на тухлите в 1м3 зидария се счита за оценка на строителството на тухлена частна къща
Септична яма от европейските купи със собствените си ръцеСептична яма от европейските купи със собствените си ръце
» » Как да изчислите кубическия капацитет на един бар при закупуването му и за изграждането на къща
© 2021 BggeHat.com