Как да нарисувате пода

При боядисването на пода няма нищо сложно. Ако искате, можете да го направите сами. Процесът е почти еднакъв както за дървени подове, така и за циментови и бетонови повърхности. Незначителни разлики присъстват само по време на подготовката и в началните етапи на основната работа.

Как да нарисувате пода

Как да нарисувате пода

Подготовка за боядисване на пода

За да получите висококачествено покритие, трябва да направите всичко точно с инструкциите. Работата започва с почистване на повърхността и избор на подходяща боя. Препоръчва се незабавно да се съсредоточите върху качествени и трайни съединения, особено ако се планира завършване на циментовата или бетонната основа.

Работата трябва да се извършва при нормална влажност и при подходящ температурен диапазон. За информация относно това, вижте инструкциите за боята, не забравяйте да го проучите преди употреба.

Предварително се препоръчва да се провери влажността на повърхността. За да направите това, можете да вземете малко пластмасова лента и да я оставите на пода за около един ден.

  1. Ако на външната част на пластмаса се появи конденз, ще трябва да работите за намаляване на влажността. За тази цел могат да се използват специални изсушители.
  2. В случай, че кондензатът е налице от вътрешната страна на сондата, в самия бетон има наличие на излишък от влага. За да се реши този проблем, е необходимо да оставите един или повече нагреватели и торбичка сол в помещението, което ще абсорбира излишната влага.
  3. Вероятно причината за висока влажност в стаята са старите разрушени тръбопроводи за отопление. В този случай не е възможно да се избегне ремонт на охлаждащата течност или почистващите тръби и тръбопроводите за разпределение на водата.

Стандартният температурен диапазон, при който може да се направи боядисване на пода, е в рамките на 5-33 градуса. Необходимо е обаче допълнително да се изяснят допустимите параметри в инструкциите за избраната боя.

Преди боядисване повърхността трябва да бъде внимателно почистена от всякакъв вид отпадъци.

Преди боядисване повърхността трябва да бъде внимателно почистена от всякакъв вид отпадъци

Преди боядисване повърхността трябва да бъде внимателно почистена от всякакъв вид отпадъци

Старата боя обикновено се отстранява лесно с мелница. Това е възможно и ръчно с помощта на обикновените nazhdachki, но е твърде дълго.

Вземете мебели и оборудване от стаята. Внимателно подсушете пода и изхвърлете каквото и да е замърсяване, ако има такъв. Ако е необходимо, използвайте обезмаслител.

Измийте пода. За да направите това, ще ви трябва четка, препарат и чиста вода. Всяко замърсяване ще доведе до факта, че качеството на адхезия на боята към повърхността значително ще се влоши. Изчакайте, докато подът е напълно сух.

Отърви се от пукнатини и други щети. Това лесно се прави с шпатула и специални комплекти за ремонт, които се продават във всички икономически и строителни магазини.

Преди да започнете работа, затворете платката с лепило. Това ще намали времето за рисуване и ще ви спести от ненужна работа в бъдеще.

Преди да започнете, затворете рамката с лепило

Преди да започнете, затворете рамката с лепило

Избор на боя за довършване на пода

Особено внимание трябва да се обърне на избора на оцветяващ състав. В съвременния пазар има широка гама от различни материали, които са подходящи за боядисване на пода. На вашето внимание се предлага кратък преглед на всеки от най-популярните опции.

Избор на боя за довършване на пода

Избор на боя за довършване на пода

Най-често подовете в хола са боядисани с епоксидни или алкидни съединения. Епоксидната боя се нуждае от предварителна подготовка, а алкидът е готов за употреба веднага. Въпреки това, преди да се нанасят алкидни бои, подовете трябва да бъдат предварително обработени с грунд. Преди да използвате епоксид, повърхността не е грундирана.

Също така, специални смеси на земята са широко използвани за довършване на подовете. Смисълът в приложението им е, ако е необходимо, довършването на много занемарен под с много дефекти.

При избора на боя трябва първо да вземете предвид характеристиките на конкретната стая. Например, за кухнята е по-подходящ влагоустойчив състав с повишена устойчивост на механични повреди. В обикновените дневни стаи най-често се използват формулировки на водна основа.

За да улесните избора си, трябва да имате предвид основните характеристики на боите, използвани за подови настилки. Така епоксилните съединения са изпитани по време. Те се характеризират с дълъг експлоатационен живот и висока якост. Такива бои обикновено понасят различни агресивни външни влияния.

Епоксидна боя

Епоксидна боя

Епоксидната боя на практика не променя външните свойства с течение на времето. Подходящ е както за вътрешни, така и за външни помещения, така че да може да се боядисват дори на пода върху балкон без остъкляване. Такъв състав може да се прилага дори при недостатъчно изсушен бетон. Боята е двукомпонентна, така че преди да я използвате, ще отнеме известно време, за да подготвите композицията.

Не забравяйте да вземете предвид факта, че в бъдеще ще бъде много трудно да промените цвета на повърхността, обработена с епоксидна боя.

Акрилните състави се изработват с помощта на акрилова смола и различни полимери. Тази боя е отлична за завършване на повърхността на бетона. На завършеното покритие се създава специален защитен филм, който намалява щетите от ефектите от различен характер.

Полученият филм се характеризира с влагоустойчиви свойства, така че може да се използва безопасно на терасата, в кухнята, банята и други подобни помещения. Боята е лесна за използване, може да се използва с помощта на инструменти, предназначени за това. Достатъчно е за един слой, но можете да приложите два, ако искате. Боята напълно изсъхва средно в продължение на 10-14 часа, на опаковката на продукта е предоставена конкретна информация. Уверете се, че сте посочили тази точка преди употреба.



Доста често се използват висококачествени полиуретанови емайллакове за довършване на подовете. Обикновено тези формулировки се състоят от 2 компонента, но това по никакъв начин не влияе на качеството на агента. Емайли са много подходящи за бетонни подове, се понася добре всякакви атмосферни ефекти, характеризиращи се с висока екологична и икономическа, не се страхува от щети, производство на лъскава повърхност и привлекателен като цяло.

POLITON-UR Полиуретанов емайл

POLITON-UR Полиуретанов емайл

Емайлът на основата на полиуретан се използва в температурния режим от +5 до + 30-35 градуса. Предвид факта, че съставът е двукомпонентен, първо е необходимо основно да се смеси първият компонент и само тогава да се добави втори компонент.

Ако това е въпрос на поле на бетон, се препоръчва да рисувате в 2 сета.

  1. Първо трябва да приложите равномерен слой с малка дебелина, като се уверите, че няма ивици и проливи.
  2. Вторият слой се прилага не по-късно от един ден след първоначалното лечение.

Сред недостатъците на въпросния състав е заслужава да се отбележи продължителността на сушенето. В зависимост от марката и други точки, това ще отнеме до 2 седмици. Боята спира средно след два дни. През първата седмица тя придобива максимална устойчивост на механично напрежение и още една седмица е необходима за набор от устойчивост на химически увреждания.

При липса на подходяща боя и нежелание да го купите, можете да направите с обикновен полиуретанов грунд. Той е напълно способен да изпълнява функциите на основно и едноетажно покритие. Също така такива състави на праймери са идеално подходящи за обработка преди завършване на боядисването.

Смеси на полиуретанова и епоксидна основа се предлагат за продажба.

Грундът на полиуретанова основа запълва дори и най-малките пори в пода, като прахът обработва обработваната повърхност и я прави по-трайна. Характеризира се с висока адхезия към пода и боя. Отличен толерира въздействието на детергентните състави, мазнините, различни химически компоненти и дори бензин.

Съставът на грунд върху полиуретанова основа се използва най-добре в комбинация с полиуретанова боя. Багрилото върху грунда може да бъде не по-малко от 12 часа след прилагането му. Такъв грунд е много прост и невероятно удобен за използване. Неговото приложение позволява да се намали консумацията на покритието и да се постигне по-висока адхезия към крайния слой.

Грундирането на епоксидна основа се препоръчва да се използва в комбинация с епоксидна боя. Такъв състав се използва широко като самостоятелно покритие. Грундът покрива порите в пода, помага за отстраняване и втвърдяване на повърхността. Съставът е водоустойчив и устойчив на влага, използването му позволява да се увеличи адхезията на боята към пода и да се постигне по-висока устойчивост на химически и механични влияния.

Това изисква предварително смилане и цялостно почистване на повърхността от всяко замърсяване. Крайният състав губи първоначалните си свойства средно за 30 минути, затова не се препоръчва да се затегне с приложението му.

Инструкция стъпка по стъпка за оцветяване

След като изберете подходящата боя за вашия случай и завършите необходимата предварителна обработка на повърхността, изберете инструмента да работи. Можете да работите с традиционните четки или ролки или да опростите задачата си, като изберете пълен пулверизатор, за да постигнете целта си. Освен това, подгответе лепилна лента, контейнер за приготвяне на бои и отделни защитни средства.

Четки и ролки за боядисване на пода

Четки и ролки за боядисване на пода

При избора на инструмент за нанасяне на боя, трябва да се ръководи, преди всичко, от особеностите на използвания състав. Един слой боя, нанесен с модерен пулверизатор, ще има качествени характеристики, които не са по-ниски от трислойното покритие на боя, нанесена с четка или валяк.

Пръскачката ви позволява да спестите време за работа и самият материал за довършителни работи. Но пулверизаторът не може да се използва никъде. Например, за да рисувате ъглите и различните труднодостъпни места, ще трябва да използвате обикновена четка.

Бояджийски пръскач

Бояджийски пръскач

За нанасянето на емайли и цветни състави върху акрилна основа се използват широки ролки с купчина с къса дължина. Велурните или конвенционалните фасадни инструменти ви позволяват бързо и равномерно да нанасяте боята. За по-голяма лекота на работа ролката може да се монтира на доста дълга дръжка.

Ъгловете се оцветяват с помощта на тесни четки. Цялата работа се свежда до еднакво нанасяне на боя и лак структура. Ако е необходимо, подът е предварително грундиран. Започва се да се боя се препоръчва от стената, противоположна на изхода от стаята. В противен случай рискувате да създадете "капан" и допълнителна работа.

Започнете да рисувате пода от далечния ъгъл на стаята, за да не падне в капан

Започнете да рисувате пода от далечния ъгъл на стаята, за да не падне в капан

В случай на бетонен под, можете да започнете да рисувате след най-малко 5-7 дни след завършване на пълненето му.

Боята трябва да се нанася с удари в различни посоки и след това да се разтърка композицията върху повърхността на пода. Слоевете не трябва да са много сухи. По-добре е да се прилагат 2-3 тънки слоя, отколкото един дебел. Така че покритието ще изсъхне по-бързо и като цяло ще изглежда по-добре. Нов слой може да бъде нанесен само след изсъхване на предишния. Обикновено това отнема около 24 часа.

Сушене на пода след боядисване

След като нанесете последния слой боя, трябва да изчакате, докато напълно изсъхне. Оптималните условия за сушене са температурата около +20 градуса и влажността на нивото 75-80. Не се препоръчва да се нанася механично натоварване на повърхността в рамките на 3-4 дни след завършване на боя и лакиране. Препоръчваното време може да варира в зависимост от температурата и влажността в помещението.

Също така, времето за изсъхване на боята зависи силно от условията, при които е оцветяващата композиция. Например, ако е бил боядисван прясно излят бетон, изсъхването му отнема много време. При тази ситуация полимеризацията ще бъде завършена за около 5-7 дни, след достигане на максималните стойности на химическа и механична устойчивост. Важно е боята да се остави напълно да изсъхне, за да може тя да получи максимална устойчивост на износване.

Боядисан под

Боядисан под

По този начин използването на боя не само може да трансформира външния вид на пода, но и да подобри своето качество и експлоатационни характеристики. Положителният резултат и продължителният срок на експлоатация на покритието обаче могат да бъдат изчислени само при условие на компетентно и последователно изпълнение на всеки етап. Фокусирайте се върху предложената инструкция и ще успеете. Успешна работа!

Видео - Боядисване на бетонен под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да нарисуваме пода на дъскиКак да нарисуваме пода на дъски
Замазка на стените под боядисване по собствена сила как да се получат идеално равни повърхности?Замазка на стените под боядисване по собствена сила как да се получат идеално равни повърхности?
Как да нарисувате банята с емайл от подготовката до крайния резултатКак да нарисувате банята с емайл от подготовката до крайния резултат
Традиционна техника за ремонт боядисан подТрадиционна техника за ремонт боядисан под
Боядисване на тавана от гипсокартон със собствени ръцеБоядисване на тавана от гипсокартон със собствени ръце
Как да нарисувате тавана от гипсокартон избор на бояКак да нарисувате тавана от гипсокартон избор на боя
Как да нарисувате тавана с важни нюансиКак да нарисувате тавана с важни нюанси
Как да нарисувате тапет на тавана - опцииКак да нарисувате тапет на тавана - опции
Как правилно да боядисва тавана с ролкови тайни на оцветяванеКак правилно да боядисва тавана с ролкови тайни на оцветяване
Как мога да рисувам пода в гараж от бетон?Как мога да рисувам пода в гараж от бетон?
» » Как да нарисувате пода
© 2021 BggeHat.com