Как да нарисувате банята с емайл от подготовката до крайния резултат

След няколко години употреба всяка баня, дори и най-скъпата и качествена, става по-малко привлекателна поради появата на жълти петна и ръжда. Освен това може да има неприятен феномен, като облъчване на емайловото покритие. В този случай можете да действате по различни начини, например да замените старата вана с нова или да инсталирате специална акрилна облицовка на вътрешната повърхност. Естествено, това са много скъпи и скъпи процедури. В тази статия ние описваме най-простия и най-ефективен метод - обновяването на банята с помощта на оцветяване на емайла.

Емайл за баня - акрил или епоксид?

Абсолютно всеки може да рисуваш баня емайл себе си. Успехът на цялото събитие зависи от един основен фактор - оцветител, тъй като не всички бои ще бъдат подходящи за употреба в банята. Проблемът дори не е в пряк контакт с водата, а от това, че нивото на влажност в тази стая е много по-високо. По тази причина боята трябва да има свойства като повишено ниво на адхезия и устойчивост на влага.

Посещение в магазина за строителни материали ще разберете, че има два основни типа съединения, които можете да нарисувате вътре в банята - това са акрилни и епоксидни емайллакове. Всички други цветове няма да дадат желания ефект, защото след няколко седмици те ще се отлепят и отлепят. Емайлът се произвежда в различни цветове. Можете да изберете смес от желания оттенък. Говорейки за марките бои, ние ще отделим основните производители, чиито продукти са най-популярни сред купувачите:

  1. 1. Dulux - едно от най-популярните съставки, е търсено както сред обикновените потребители, така и сред професионалистите. Отлично за модернизиране на стари вани и подобни повърхности.
  2. 2. Jobi е измиваща боя, произведена от немски производител. Характеризира се с високо качество и устойчивост на влага, както и устойчивост на различни механични повреди. След боядисване състава на банята може да се измие поне с четка, защото на цветния слой не се отразява.
  3. 3. Tikkurila е компания, базирана във Финландия, която произвежда качествени бои за всички видове повърхности. Ако говорим директно за емайла за бани, производителят може да угоди на клиентите с прекрасен вариант, който включва бои за боядисване и влагоустойчиви грундове.

Ако рисувате чугунена вана, нанесете няколко слоя, оптимално - три. Въпреки че във всеки отделен случай е необходим индивидуален подход, тъй като много стари и занемарени продукти, дори и три слоя емайл няма да спестят. Важно правило - всеки състав трябва да бъде подготвен непосредствено преди работа. Ако предварително смесите цяла кофа с боя, тя ще стане неизползваема в рамките на един час. Съставът ще стане по-стегнат, затова няма да бъде възможно да се сложи равномерно. Необходимо е малко време слоят на емайла, който е бил нанесен, да изсъхне напълно, едва след това можете отново да вдигнете четката и да продължите да работите.

Всичко, което е необходимо по време на работа, трябва да се подготви предварително

Всичко, което е необходимо по време на работа, трябва да се подготви предварително

При боядисване, затворете вратата към стаята и, ако е възможно, прозорците в апартамента. Благодарение на това можете да избегнете няколко проблема наведнъж. Циркулацията на въздушните маси осигурява потока не само на чист въздух, но и на прах. За да предотвратите получаването на малко боклук, препоръчваме да затворите прозорците. В допълнение, промените в влажността и температурата могат да повлияят неблагоприятно на външния вид на емайла.

За боядисването е необходимо много точно, внимателно размазване на композицията с плоска четка с естествена дрямка. Използването на такъв инструмент ви позволява да избягвате ивици на повърхността. Правилната технология за нанасяне на композицията включва боядисване отстрани до дъното.

Подготовка за боядисване - защо се нуждаете от тренировка?

За да нарисувате банята, трябва да започнете серия от подготвителни дейности. На първо място, това е почистване на вътрешната повърхност на банята от мазнини и варовик. Можете да използвате всеки алкален агент, например конвенционален Pemolyuks. Категорично не се препоръчва употребата на вещества, съдържащи хлор. Обезмаслението е много просто. Навлажнена с гъба, която прилагаме Pemolyuks на повърхността, след 15-20 минути го измийте.

Сондажът ще ви помогне да почистите банята от ръжда и стария слой боя

Сондажът ще ви помогне да почистите банята от ръжда и стария слой боя



Следващият етап на подготовката осигурява почистване от ръжда, мръсотия и стар слой боя. В този случай се нуждаем от инструменти като електрическа бормашина или мелница. Обърнете внимание на наличието на респиратор, защитни ръкавици и очила, тъй като шлайфането създава огромно количество прах и други остатъци във въздуха. Обикновено с помощта на електрически инструмент можете да премахнете по-голямата част от стария слой, с изключение на някои места, включително в ъглите или близо до изтичане. Тук, без метална четка или обикновен среден шлифован шкурка, е абсолютно необходима.

След като сте завършили всички тези манипулации, в резултат ще получите матова груба повърхност без никакво замърсяване и корозия. Ако има значителни механични дефекти, като пукнатини, чипове, вдлъбнатини, тогава те трябва да бъдат шпакловъчни, в противен случай те ще растат в още по-големи пукнатини по-късно.

Считаме, че тази подготовка е пълна. Остава само да се вакуумира повърхността, така че да не остане нито един грам прах, а също да се изплакне отново с киселинен разтвор за повторно обезмасляване. Независимо от цвета, който искате да нанесете върху банята, повърхността на продукта трябва да се измие, преработи и изсуши. Това осигурява необходимото ниво на адхезия на боята към банята, а също така значително увеличава експлоатационния живот на слоя емайл.

В процеса на боядисване с емайл се отделят различни летливи вещества, които могат да имат най-негативен ефект върху продуктите, изработени от никел. Поради тази причина е необходимо, ако е възможно, да се освободят помещенията от такова оборудване, като за известно време се премахват фаянсните елементи. Препоръчва се пералната машина да се залепи в полиетиленово фолио, като се фиксира с обикновена лента - това също така ще предпази повърхността на устройството от емисии на емайллак.

Ние рисуваме вана - алгоритъм за работа у дома

Продължаваме да рисуваме чугунната вана. Някои формулировки трябва да се нагорещят, за да се повиши тяхната ефективност. Това се прави много просто, създавайки така наречения ефект на водна баня - отворена боя за бои се изпраща в резервоара за гореща вода за около 30 минути. След това разбъркайте боята, докато тя все още е топла. След това съставът е напълно готов за употреба. Обикновено производителите посочват в инструкциите, дали е необходимо предварително да се нагрява боята за работа у дома.

Съставът за повърхностно боядисване трябва да се приготвя в пълно съответствие с инструкциите на производителя. И добавете веществата, необходими за смесване, трябва да се редуват и в този ред, както е посочено. Това е първата смес, например, част от боята и ацетон, след това добавете втвърдителя към получената смес и така нататък. Добавянето на всички компоненти наведнъж ще доведе до ускорено втвърдяване на боята. Освен това правилно подготвената смес ще отговаря на всички необходими критерии и показатели за качество.

Епоксичните и акрилни емайли се различават малко по отношение на основните параметри. Техниката на прилагане на формулировката обаче е различна. Така че, епоксидната боя е по-добре да се приложи от ръба до дъното, а новата лента трябва да покрива приблизително 50 пъти старата. Ако говорим за акрилната смес, можете да използвате валяк за боядисване и боята се нанася в спирала. След известно време, след като нанесеният слой вече е изсъхнал, е възможно да се стартира нов слой. Трябва да започнете от мястото, където започва първият. В този случай боята ще лежи плосък, красив и равномерен слой върху чугунната вана. Това важи и за двете съединения.

Епоксидната боя трябва да се полага от страната на банята до дъното й

Епоксидната боя трябва да се полага от страната на банята до дъното й

След боядисването внимателно проверете дали са подходящи уплътненията и маншетите. Няколко слоя боя могат значително да се сменят надолу, например, диаметърът на дренажния отвор, а също така да се увеличи дебелината на стените на банята.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бои и емайллакове за възстановяване на ваните как да избирате и правилно да прилагате съставаБои и емайллакове за възстановяване на ваните как да избирате и правилно да прилагате състава
Избор на вана чугун, акрилИзбор на вана чугун, акрил
Как да избера подходящата ванаКак да избера подходящата вана
Характеристики на банятаХарактеристики на банята
Какво трябва да имате предвид при обновяването на банятаКакво трябва да имате предвид при обновяването на банята
Грунд емайлГрунд емайл
Предимства на чугунните бани от фирмата квадратураПредимства на чугунните бани от фирмата квадратура
Определете избора на баняОпределете избора на баня
Как да изберем най-добрата акрилна баня?Как да изберем най-добрата акрилна баня?
Възстановяване на ваните качествено и на разумни цени от вана реставраторВъзстановяване на ваните качествено и на разумни цени от вана реставратор
» » Как да нарисувате банята с емайл от подготовката до крайния резултат
© 2021 BggeHat.com