Бои и емайллакове за възстановяване на ваните как да избирате и правилно да прилагате състава

Покриването на остарялата баня с акрилен емайл или акрилна боя е отлична възможност да се върнете водопроводчиците до бившия си привлекателен външен вид. Преди това, за производството на бани използва чугун, който впоследствие е покрита с емайл. Това покритие се характеризира със свойството да запази оригиналния външен вид, но дори и с времето се влошава.

Предимства и недостатъци на покритието на емайла

Много новодошли са изправени пред избора на състав за възстановяване на банята. В много случаи се използват акрилна боя и емайл за това. Те се различават леко по отношение на дълголетие, цена и алгоритъм на приложение. Поради това е важно да се проучат предимствата и недостатъците на всеки от методите възстановяване на банята.

За възстановяване на банята най-често се използва акрилна боя или емайл

За възстановяване на банята най-често се използва акрилна боя или емайл

Някои експерти са убедени, че акрилният емайл за възстановяване на вани е най-добрият вариант. Това наистина ли е така? Както показва практиката, тези съединения имат следните предимства:

  • икономика - малка цена понякога прави изборът в полза на емайла очевиден;
  • висока устойчивост на износване;
  • бързо и лесно приложение;
  • устойчивост на почистване с химически средства.

При избора на този материал е много важно да се вземат предвид неговите недостатъци. Основното е остър мирис. В тази връзка, нанесете емайл само с използването на лична респираторна защита - респиратор. Друг недостатък е високата топлопроводимост на състава, поради което горещата вода в възстановената баня ще се охлади много бързо.

Акрилна боя - плюсовете и минусите на материала

Акрилната боя за възстановяване на ваните също се използва доста често. Неговите предимства са в простотата на приложение - по време на работа е възможно да не се използва четка и ролка. За разлика от емайла боята има ниска топлопроводимост, така че водата в банята, боядисана с този състав, ще се охлади много по-бавно.

Ако боята е нанесена правилно, след ремонт водопроводната инсталация ще има почти идеално равна повърхност. Боята може да продължи по-дълго от емайла, тъй като е по-малко изложена на разслояване. Освен това гамата от бои е много по-голяма от избора на емайл - винаги можете да изберете цвета, който ви е подходящ.

Боята е по-скъпа, но е по-лесно да се приложи

Боята е по-скъпа, но е по-лесно да се приложи

Боята за възстановяване на банята обаче има редица значителни недостатъци. Първата от тях е сравнително висока цена. Често боята струва два пъти повече от емайлите от същия производител. Вторият недостатък е способността на акрилните съединения да абсорбират боята за коса. Повърхността, обработена с акрилна боя, е много лесно надраскана, а покритието с лошо качество избледнява достатъчно бързо. Поради това силно препоръчваме да не спасявате и да купувате бои от надеждни производители - Tikkurila или Liquitex.

В пояснените драскотини на наскоро възстановената повърхност се натрупват микроби, заради това, което да се къпят в такава баня от деца, става несигурно. Следователно, когато използвате възстановените водопроводни инсталации, трябва да сте много точни

Често акрилните бои се използват за създаване на оригинален модел на повърхността на санитарния фаянс. С помощта на многоцветни композиции е възможно да се получи красива авторска баня.

Когато купувате, не забравяйте да отбележите, че различните акрилни бои имат различни характеристики. Един сух по-бързо от другите, но не дават достатъчно дебел слой. Останалите изсъхват за няколко дни, но образуват по-трайни слоеве.

Алгоритъм за възстановяване на ваната с боя

Приложението на акрилна боя не е трудно упражнение, което можете да направите сами. Важно е обаче да не забравяме, че цялата работа трябва да се извършва във вентилирано помещение. Най-добре е да се преместите в друг апартамент за известно време, за да защитите себе си и вашите роднини от токсични изпарения.

При работа винаги носете респиратор. Тя ще защитава по-ефективно белите ви дробове, отколкото обикновената медицинска маска. Освен това много експерти не пренебрегват използването на военна газова маска.

В допълнение към респиратора, не забравяйте да носите гумени ръкавици и престилка, тъй като се отървете от петна боя на кожата и дрехите е трудно.



Преди да започнете работа от помещенията, трябва да вземете всичко, което може да се намеси. Отделете от домашните уреди за баня и освен това хавлиени кърпи. След това започваме да работим. Алгоритъмът за ремонт на банята е, както следва:

  1. 1. Свалете старото покритие с шкурка. За да спестите време, използвайте мелница или купете специална тренировка. В същото време използването на респиратор е задължително;
  2. 2. Почистете праха с прахосмукачка;
  3. 3. отстраняване на пукнатини и стърготини;
  4. 4. Обезмаслете повърхността;
  5. 5. Напълнете ваната с гореща вода, тъй като боята е по-добре поставена на горещата повърхност;
  6. 6. Изсушете и избършете банята;
  7. 7. Докато ваната се пълни, разредете боята с разтворител;
  8. 8. Затворете дренажните отвори с полиетилен;
  9. 9. Развийте сифона и поставете малък контейнер под долния дренажен отвор;
  10. 10. Налейте акрила с тънък поток по стените на банята. Широчината на лентата не трябва да надвишава 5 см. Изтичащата боя ще боядисва половината от височината на банята;
  11. 11. Изсипете втората струя по периметъра на банята, като започнете от средата й;
  12. 12. Изчакайте боята да изсъхне напълно.

Не се страхувайте от факта, че когато потокът от боя ще се появи, след няколко минути те ще се разпрострат сами. Не прекъсвайте работата - най-добре е да направите всичко наведнъж.

Акрил се излива тънък поток по страните на банята

Акрил се излива тънък поток по страните на банята

Не позволявайте прах и пръски да влизат в банята по време на сушенето. За да направите това, затворете водата. Ако, след като ваната изсъхне, забележите образуваните мехурчета на боята, след което ги пробийте с клечка за зъби.

Пълното изсъхване на боята ще отнеме около 4 дни. Миризмата изчезва след няколко часа. Този метод за възстановяване на ваната също се нарича "насипен". В резултат на работата на повърхността на санитарния фаянс се образува дебел, твърд слой, който ще продължи дълго време.

Характеристики на възстановяването на емайла в банята

За да възстановите банята с емайл, трябва да подготвите някои инструменти. За работа:

  • респиратори и очила;
  • валяк;
  • ширина на четката 8 см;
  • ацетон;
  • измервателна чаша;
  • грунд за работа с метал;
  • втвърдител;
  • оцет.

От голямо значение е размерът на избраната четка. По-добре е да не докосвате четините на инструмента с ръце, за да не оставят мазнини върху него. За да съберете от повърхността падащи вили, вземете пинсети.

Емайлът се нанася с четка или ролка

Емайлът се нанася с четка или ролка

Първо, отстранете старите покрития с шкурка или мелница. След това внимателно почистете повърхността от прах и мръсотия. Обезмаслете повърхността на банята, изтеглете гореща вода в нея и я оставете за 15 минути. След това източете водата и избършете повърхността с кърпа.

Извадете сифона и покрийте отворите за оттичане. Отдолу лежеше контейнера, който ще източи емайла. След това поставете грунд. В този случай преместете инструмента от горе надолу и не оставяйте мехурчета. Докато грундът изсъхва, смесете емайла и втвърдителя. Нанесете първия слой от материала с четка или ролка. Оставете емайла да изсъхне и нанесете второ покритие.

Не забравяйте, че сушеният емайл ще бъде много дълъг, около една седмица, така че възстановяването на банята ще отнеме много време. В допълнение, възстановяването на банята със собствените си ръце няма да бъде толкова надеждно, колкото в завода, тъй като при производството на санитарен фаянс производителят използва специални пещи, където боята здраво се прилепва към повърхността.

Технологията на монтиране на акрилната облицовка

Облицовката е продукт, който напълно повтаря формата на ваната. За да не рисувате повърхността на старите водопроводни инсталации, винаги можете да поръчате облицовката на сянката и формата, от която се нуждаете. Във фабриката, твърдият лист акрил се нагрява до високи температури, след което се издухва желаният продукт.

Получената вложка трябва да бъде инсталирана. За тази цел ваната трябва да се шлайфа, без прах и да се изсушава. След това в обшивката трябва да пробиете дупки за преливане и отводняване. Укрепване на продукта към банята с помощта на монтажна пяна или специално лепило. След това монтираната облицовка се запълва с гореща вода, така че лепилото бързо се хваща. Ако използвате монтажна пяна, не напълнете банята с вода.

След като прекарате няколко часа от времето си, ще получите напълно реставрирана баня, която може да продължи около 20 години. Този метод има няколко предимства. Първо, линейката няма да потъмнее. На второ място, тя няма да абсорбира мръсотия или ръжда. На трето място, той е по-устойчив на въздействия и появата на пукнатини. Акрилната облицовка първоначално има антибактериална защита и достатъчно ниска топлопроводимост.

Сред минусите трябва да се отбележи високата цена. Въпреки това, вие ще прекарате много малко време да го инсталирате, вместо да го рисувате. Освен това той ще служи по-дълго.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ремонт на акрилни ваниРемонт на акрилни вани
Емайл за подови настилкиЕмайл за подови настилки
Как да нарисувате банята с емайл от подготовката до крайния резултатКак да нарисувате банята с емайл от подготовката до крайния резултат
Избор на вана чугун, акрилИзбор на вана чугун, акрил
Избелването е нов начин за възстановяване на паркетаИзбелването е нов начин за възстановяване на паркета
Как да избера подходящата ванаКак да избера подходящата вана
Изберете миксерИзберете миксер
Грунд емайлГрунд емайл
Предимства на чугунните бани от фирмата квадратураПредимства на чугунните бани от фирмата квадратура
Как да изберем най-добрата акрилна баня?Как да изберем най-добрата акрилна баня?
» » Бои и емайллакове за възстановяване на ваните как да избирате и правилно да прилагате състава
© 2021 BggeHat.com