Три популярни методи за възстановяване на банята се сравняват в качеството

Ако семейният бюджет е ограничен и не ви позволява да закупите нова баня, която отдавна е жълта, тя е покрита с паяжини от пукнатини, в този случай възстановяването е подходящо за вас. Помислете за трите основни метода, които най-често се използват в ежедневието: емайлиране, насипна баня с акрил, инсталиране на акрилна облицовка.

Емайл - защо мнозина се отказват от нея?

Емайл четка - бюджетна опция, която ви позволява да върнете предишната презентация на Вашата баня. Течният емайл дава на повърхността нов звук, става абсолютно гладък и гланциран. Въпреки това, след възстановяване на емайла на старата вана, е необходимо специално внимание. На такава повърхност не поставяйте и не изпускайте тежки предмети, го измийте с абразивен прах и гъби, домакински почистващи продукти със съдържание на корозивни киселини, само гелни формулации и пасти. Подходящ ли е за всяка чугунена баня? За съжаление, не. Емайлиране може да се използва само ако банята е загубил визуална привлекателност, ръжда, губят своя блясък, изглежда грапавина. Но ако има олющена емайл баня, дълбоки пукнатини, кухини и драскотини, тази опция няма да се побере.

Емайл - защо мнозина се отказват от нея?

Най-бюджетният начин за възстановяване на чугунени вани е емайлирането с четка

За да се получи блясък, се използват бои на базата на епоксидни смоли. Обикновено комплектът включва основа и втвърдител, преди употреба, и двата компонента са добре смесени и работната смес е готова. За да възстановите емайла в банята, използвайте доказани смеси от Epovin, Epoxin или Reaflex. В допълнение към работата, ще трябва да закупите качествена четка от комбинирани влакна, шкурка и прах за почистване на повърхността и, разбира се, респиратор. Такива бояджийски и лакови материали могат да отделят токсични изпарения, така че не рискувайте здравето. Емайлирането на банята се извършва както със собствените си ръце, така и с участието на професионалист.

Предимството на това възстановяване е неговата ниска цена и възможността за повторно нанасяне на емайл, когато се деформира. В противен случай някои константи. Покритието ще продължи не повече от 5 години, след което на емайлирана вана ще се появят пукнатини, горният слой ще започне да се отлепва и да се превърне в жълто. За разлика от фабричните условия, банята след емайлирането не се изпраща в сушилнята, където втвърдителите и примесите се отстраняват от емайла. Ето защо емайловото покритие у дома ще загуби външния си вид и сила във времето.

Емайлинг процес - дава лъскав външен вид

Първият етап е подготвителен. Това е от него ще зависи от качеството на следващата работа. Основната цел е да се постигне максимално почистена повърхност от застояла мазнина, мръсотия и грапавост, което може да наруши крайния резултат. Подгответе почистващ прах, като използвате обикновена сода за хляб или домакински химикали, например Pemolux. Вместо меки гъби използвайте шкурка, за да ви помогне да се справите по-ефективно с примесите. За надеждност можете да въртите тренировка с шлифовъчно колело или български. Ако сте нови в този бизнес, съветваме ви да изоставите българина, за да не нарушите целостта на повърхността, кухините няма да маскират емайла. Когато ваната е подготвена, измийте я добре и я оставете да изсъхне напълно. За да ускорите процеса, можете да използвате сешоар, за естествено сушене, имате нужда от ден. След това разглобяваме стария сифон и минаваме през цялата повърхност с прахосмукачка без дюза, като се уверяваме, че няма остатъци от прах и прах на повърхността.

Емайлинг процес - дава лъскав външен вид

Емайлът се нанася върху цялата повърхност на банята в няколко слоя

Сега се обръщаме към подготовката на състава за приложение. За качествено възстановяване на емайла на Вашата баня внимателно прочетете инструкциите на производителя. След смесването сме разделяме на две равни части, за да приложим първия и втория слой. Продължаваме, потапяме четката в емайла и нанасяме базовия слой равномерно върху цялата повърхност на банята. Започваме отстрани и постепенно се преместваме в центъра. Крайната цел е да се постигне равномерно покритие и максимално запълване на порите. Изчакайте, докато първият слой бъде сух, няма нужда от него, веднага приложите втория слой. В този случай четката се премества от центъра към краищата на банята, като неравностите се заглаждат колкото е възможно повече.

Оставете банята в продължение на 20 минути, след това изравнете оформените ивици от средата до краищата, докато емайлът има време да вземете. Потокът ще бъде във всеки случай, най-важното във времето да ги елиминира. Може да се наложи да повторите процедурата. Когато съставът престане да тече, възстановяването на емайла върху старата чугунена баня може да се счита за завършено. Когато банята е напълно суха (3-4 дни), завинтваме сифона отново на мястото си, след като извадим закалената емайл, висяща от технологичния отвор.

Акрилни лайнери - силен случай за стара баня

Тази техника на възстановяване често се нарича "баня в банята", а не напразно. Акрилната облицовка е практически нова баня, където старият водопровод се използва като основа. Опцията се отнася до скъпото възстановяване на качеството, което напълно променя дизайна на душ кабината. В сравнение с емайлирането, акрилната обвивка е устойчива на механични повреди, в крайна сметка не губи оригиналния си цвят, абсорбира мръсотия и прах, има антибактериални свойства. За да се грижите за тази повърхност е проста, използвайте сапун и почистващи препарати с мек абразив, за предпочитане гел и паста.

Друг плюс - акрилната облицовка напълно прикрива недостатъците на старата баня. Следователно не е необходимо предварително да се запечатат пукнатини и да се шлайфа повърхността на емайла в идеално гладко състояние. Комбинирайки характеристиките на метална и акрилна баня едновременно, водата в тези водопроводни се охлажда бавно. Възстановяването на банята с акрилна облицовка, периодът на нейното действие ще бъде 15-20 години. Но за да намерите линеар от акрил не е толкова просто, трябва да го поръчате от доставчиците на едро, което съответства на размера на вашата баня. Инсталацията може да се извърши в частна къща или апартамент.

Започваме работа. Възстановяването на стари чугунени и стоманени вани не изисква задълбочено шлайфане, но все пак трябва да бъде подготвено. За да направите това, можете да вземете обичайния шкурка и пясък на повърхността. Отстранете стария отдолу и страничния дренажен отвор. Изплакнете и оставете банята да изсъхне. След това персонализираме закупената акрилна облицовка за размерите на водопроводната инсталация, излишното преливане в ръбовете, направете оформлението на технологичните отвори за мивката и ги пробийте. Около дренажните отвори нанасяме бял силиконов уплътнител, разпределяме монтажната пяна върху цялата повърхност, като минимизираме кухините. От прилагането на плътността на пяната, зависи дали акрилът ще се огъне или не, неговия експлоатационен живот. След това леко поставете обвивката във ваната и я задръжте здраво. След това инсталирайте дренажните пробки и напълнете банята с вода, създавайки натиск върху стените и дъното. Очакваме пълната ангажираност на облицовката с повърхността, това ще отнеме около 6 часа. Окончателна работа - монтаж на сифон.



Обобщавайки, ние отбелязваме, че въпреки очевидните предимства този метод има недостатъци. Това възстановяване е подходящо за стандартни чугунени вани. Те включват вани под формата на правоъгълник и елипса с дължина 150 или 170 см. Тези екземпляри са били масово инсталирани в съветско време. Друг недостатък - непланиран мини-ремонт. По време на инсталацията ще трябва да извадите част от плочките отстрани, за да поставите облицовката. След това тази част ще трябва да бъде запечатана с плинт и внимателно запечатани стави.

Течен акрил - предимствата и недостатъците на средния бюджетен вариант

Възстановяването на банята с течен акрил е сравнително нов метод, който се появи малко преди повече от 10 години. За разлика от емайлирането, състава не се нанася с четка, а се излива отстрани, след което се изравнява със скупле. Залепвайки бавно по стените, тя запълва малки пукнатини, създавайки абсолютно равномерно покритие.

Течен акрил - предимствата и недостатъците на средния бюджетен вариант

Течен акрил се излива отстрани и след това се изглажда със шпатула

Една инфузионна вана, името на технологията за нанасяне на течен акрил, ви позволява да възстановите банята без да привличате специалист. С ръцете си ще създадете защитен слой, който ще ви издържи в продължение на много години. за Ремонт на баня препоръчваме да използвате течен акрил от Stakril или Ecowanna. За по-ниска цена ваната за пълнене има почти същите предимства като акрилната облицовка:

  • е увеличена шумоизолация;
  • е направен от екологични материали;
  • лесен за почистване;
  • устойчиви на механични повреди;
  • има ниска топлопроводимост, водата се охлажда бавно, за разлика от емайлирана повърхност;
  • експлоатационен живот - до 15 години.

Освен това, течен акрил може да се нанася върху вани с всякаква форма и размери, в сравнение с акрилните лайнери, които имат ограничения за употреба. Сред недостатъците може да бъде идентифицирано дългото изсъхване на повърхността до 4 дни, придържането към прах.

Баня за пълнене - правилната технология за нанасяне

Преди да обновите банята, първо премахнете дренажната система. Ако е стар съветски тип, е трудно да се демонтира с отвертка и ключ, използваме българския за рязане, отстраняваме останките от конструкцията с длето и чук. По време на възстановяване и изсушаване на акрил, и това е около 4 дни, ние покриваме водата, и миксер е увит в торба. Капките и влагата върху акрилната повърхност ще оставят белези, които ще скъсят живота и ще нарушат външния вид.

Баня за пълнене - правилната технология за нанасяне

Смес от стайна температура ще бъде по-добре разпространена върху повърхността

Следващият етап е полирането. Както при емайлирането, отново подрязваме фино шкурка (36-40 мм), внимателно го пренасяме по цялата повърхност, докато не се отстранят всички нередности. За да се справят с лепкавите лепкави зони, ние допълнително прилагаме сода. Ако имате достатъчно умения да се справяте с машина за шлайфане, можете да я използвате. След третирането, отстранете горния слой заедно с прах и мръсотия, обезмаслете повърхността с алкохол. За да приложите обезмаслителя, използваме кърпа от микрофибър или друг висококачествен материал, който не оставя никакви вили и мръсотия. Изсушете повърхността с конструкторска сешоар. След изсушаване е необходимо да се ремонтират чипове и пукнатини с помощта на автомобилни замазки. Поставяме го равномерно и чакаме 20 минути, разтривайте запечатаните места с фин шкурка, като нивелирате нивото на слоя с банята.

С помощта на дървена шпатула смесим акрилния състав. Постепенно добавете втвърдителя и отново размесваме всичко добре, постигаме хомогенна консистенция.

Внимание, не използвайте смесител за смесване на акрил с втвърдител. По време на този процес се образува голям брой мехурчета, които могат да повлияят на качеството на финала.

Като контейнер за изливане на течен акрил се използва втвърдител или обикновена пластмасова чаша от 0,5 литра. Важно е да се грижите за чистотата преди процеса на кандидатстване. Затова предварително се разпространи един вестник и ненужна хартия близо до вана, мивка и поставя директно под резервоара, най-малко половин литър, което ще се отцеди излишната акрил. За да може сместа да се разпространи по-добре върху повърхността, тя трябва да се държи при стайна температура в продължение на 15 минути. Когато температурата е около 30 ° C, времето на задържане се намалява до 5 минути. За консумацията на баня с дължина до 150 см, приблизително 3,5 литра разтвор и до 170 см - 4 литра. Налейте акрил от ъгъла, като постепенно се движите по периметъра на банята. Използвайки шпатула, ние помагаме на акрила да запълни всички пропуски. Когато се върнете към предишното ъгъла, от къде да започна засенчване, вземете друга партида от решението и да започне да го излее точно над мястото, където акрила е престанала да тече. Обикновено, след прилагане на тази фаза състав достигне дъното на ваната, изглади го с шпатула в зигзагообразна посока. Останки от излишен акрилен дренаж в отвора за изтичане.

При това възстановяване на банята свърши. Остава да се изчака пълното му изсушаване, което ще стане след около 2 дни. Когато акрилът изсъхне, завийте дренажната система. Първо изследваме състава в системата за източване. Ако е така, отрязахме закалените остатъци с нож за строителството. Молим да използвате обновена баня.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бои и емайллакове за възстановяване на ваните как да избирате и правилно да прилагате съставаБои и емайллакове за възстановяване на ваните как да избирате и правилно да прилагате състава
Как да нарисувате банята с емайл от подготовката до крайния резултатКак да нарисувате банята с емайл от подготовката до крайния резултат
Избор на вана чугун, акрилИзбор на вана чугун, акрил
Как да избера подходящата ванаКак да избера подходящата вана
Грунд емайлГрунд емайл
Монтаж и характеристики на акрилната ванаМонтаж и характеристики на акрилната вана
Предимства на чугунните бани от фирмата квадратураПредимства на чугунните бани от фирмата квадратура
Определете избора на баняОпределете избора на баня
Как да изберем най-добрата акрилна баня?Как да изберем най-добрата акрилна баня?
Възстановяване на ваните качествено и на разумни цени от вана реставраторВъзстановяване на ваните качествено и на разумни цени от вана реставратор
» » Три популярни методи за възстановяване на банята се сравняват в качеството
© 2021 BggeHat.com