Устройството на дървен под на схемата за изоставане, характеристики на строителството, експертни съвети

Дървените подове на дървените трупи са един от най-старите методи за подреждане на подовете и единственият, използван в северните райони на страната ни. Съвременните материали са подобрили само старите технологии, които значително разшириха обхвата на приложение и подобриха производителността. Преди да преминете директно към разглеждане на различни варианти, трябва да се запознаете малко с инженерните изисквания за изчисления.

Устройството на дървен под на трупи

Устройството на дървен под на трупи

Причини за популярността на изоставащите структури

Причини за популярността на изоставащите структури

Технически характеристики на дървения материал и изисквания за тяхното инсталиране

Лагерите се отличават от гредите по по-малките им размери и мобилност. Ако гредите след монтажа не могат да бъдат преместени, ремонтът е много дълъг и трудоемък, дървените трупи са мобилен архитектурен елемент. Те са много по-лесни за инсталиране, ако е необходимо, ремонтите се извършват по-бързо.

Разстояние между закъсненията

Разстояние между закъсненията

Оптимално съотношение

Оптимално съотношение

Преди да започнете да изграждате под, трябва да проучите изискванията на регулаторните документи за размера на изоставането и разстоянието между тях, като се вземе предвид дебелината на плочките.

Таблица на закъснението в стъпка от 70 см

Разстоянието между подпорите е logLinear размери на дневника
200 см110 × 660 mm
300 cm150 × 80 мм
400 см180 × 100 mm
500 см200 × 150 мм
600 см220 × 180 мм

Таблица на разстоянието между закъсненията в зависимост от дебелината на дъската

Дебелина на плочката от бор, мм Разстояние между съседни трупи, cm
2030
2540
3050
3560
4070
4580

За да научите как да правите сами изчисления въз основа на таблици, е полезно да разгледате най-простия пример. Първоначални данни: дължината на стаята е 10 м, вземаме плочка от дебелина 30 мм.

МИГ

МИГ

Подова дъска

Подова дъска

Метод на изчисление

Според таблицата, с такава дебелина на дъската, разстоянието между закъсненията е 50 см, а със стаята от 10 м ще отнеме 20 мигра. Отстраняването на трупи от стени не може да надвишава 30 см. Така че ще трябва да увеличим броя им с едно парче, разстоянието между останалите ще намалее до 45 сантиметра.

Важна забележка. По време на изчисленията, закръгляването трябва да се извършва само в по-малка посока, като по този начин се създава допълнителна граница на безопасност.

Не е необходимо да изчислявате размерите и разстоянията до един милиметър, никой не взема такива измервания. Между другото, по време на строителството, абсолютното мнозинство от архитектурните елементи и структури се измерват в сантиметри, най-високата точност е половин сантиметър. Милимерите почти не се използват по време на измерванията.

Подови дъски

Подови дъски

Като дървен материал може да се използва правоъгълен дървен материал

Като дървен материал може да се използва правоъгълен дървен материал

Основни опции за подови настилки

Такива видове подове могат да се поставят върху дървена и бетонна основа или върху земята. Всеки вариант има свои собствени технологични особености, които трябва да се имат предвид по време на производството. По отношение на конкретната цел на помещенията, след това, като се вземе предвид този параметър, подовата база и нейните експлоатационни характеристики се избират. Технологията на самото устройство не се променя много. Има, разбира се, опции за топъл и студен под, но тези характеристики имат общ алгоритъм за конструиране.

Устройството на дървен под на дървени трупи

Такива подове могат да бъдат направени както в дървени и тухлени сгради, може да има няколко разновидности. Помислете за характеристиките на подовата настилка, която е необходима на етапа на проектиране на сградата. Тя отчита не само предназначението на всяка стая и нейните размери, но и климатичната зона на пребиваване, изискванията за микроклимата и финансовите възможности на строителя. По-долу са дадени стъпка по стъпка препоръки за изграждането на този тип етаж.

Полагане на дървен под на трупи в дървена къща

Полагане на дървен под на трупи в дървена къща

Дървен под - снимка

Дървен под - снимка

В зависимост от конкретните условия алгоритъмът може да бъде леко променен, но всички основни строителни операции са задължителни. Основата може да служи като устойчиви на влага OSB дъски или листове от шперплат. Дизайнът на подовата настилка осигурява възможност за полагане на нагреватели, като се допуска използването на ролкова и пресована стъклена вата или пяна. Ако има нагреватели, тогава е необходимо да поставите хидро- и парна бариера.

Стъпка 1. Извадете размерите на стаята и изчислете броя на трупите, като вземете предвид горепосочените препоръки. Подгответе материали и инструменти, направете маркиране. Работете бавно, грешките, направени на този етап, имат изключително негативни последици. Тяхното елиминиране ще отнеме много време.

Стъпка 2. Започнете да инсталирате изоставането от външната стена. Ако стаята има черни подове, тогава трупите могат да бъдат фиксирани директно към тях. За да се улесни работата, е по-добре да се използват метални ъгли с перфорации, такива елементи значително ускоряват работата и повишават стабилността на дървения материал. На знака на стената, като се вземе предвид дебелината на плочките, поставете единия край на изоставането, фиксирайте позицията му.

Инсталиране на пода

Инсталиране на пода

Практически съвети. По време на инсталирането на крайния лаг не ги фиксирайте незабавно, на първо място винтовете трябва да бъдат само залепени. Това ще ви позволи да направите окончателни точни корекции.

Направете едни и същи действия на втория край на изоставането, постоянно следете позицията му според нивото. Кодът на изоставането е нормален, можете да фиксирате здраво краищата и да започнете да инсталирате междинните крепежни елементи. Разстоянието между тях зависи от дебелината на дъските, които се използват за трупи, е приблизително 70 сантиметра.

Стъпка 3. Между крайните закъснения трябва да издърпате въжетата, на този ред, да зададете всички останали изоставания. Непрекъснато проверявайте нивото, точността на инсталацията трябва да бъде ± 1-2 мм. Няма повече смисъл, отнема много повече време. При завършването на лицето на плочките за подова настилка се отстранява малка разлика във височината.

Стъпка 4. Ако подовете са топло, тогава трябва да поставите изоставането между изоставането, за да предотвратите влагата да се използва за хидроизолация и пароизолация. Разстоянията между закъсненията трябва да се коригират, като се вземат предвид дължината и ширината на нагревателите. Тя може да бъде като минерална вата или пяна, както и насипни видове нагреватели. Ако цялата подготвителна работа е направена, тогава можете да започнете да слагате паркетните дъски.

Топлоизолация между закъснения

Топлоизолация между закъснения

Изолация от минерална вата

Изолация от минерална вата

Има опции за инсталиране на регистрационния файл върху гредите на тавана. Това са така наречените вентилирани подове, те се използват най-често за нежилищни помещения. Не е необходимо да се спазва специална точност, облицовката на размерите се извършва чрез изоставане. Снопчетата на гредите се закрепват с гвоздеи или винтове отстрани. Алгоритъмът е еднакъв. В началото е поставена крайност, между тях се опъва въжето и всички останали са закрепени към него.

Поставяне на дървения материал върху гредите на долната лента

Поставяне на дървения материал върху гредите на долната лента

Вентилацията се извършва чрез специални издухвания в основите, разстоянието между земята и пода трябва да бъде най-малко петдесет сантиметра. В противен случай честотата на въздушния обмен не отговаря на необходимите параметри и това причинява повреда на дървените конструкции.

Устройството на пода върху дървени трупи върху бетон

Такива подове се считат за по-сложни, трудоемки и скъпи, всички конструкции от дърво трябва да бъдат надеждно защитени от директен контакт с бетон. В противен случай структурите бързо ще се влошат и ще трябва да бъдат променени преждевременно. Има химичен начин да се предпази изоставането от процесите на гниене с различни импрегнации. Те са доста ефективни, наистина предотвратяват процеса на увреждане на дървесината. Но за съжаление, импрегнирани дървени конструкции вече не могат да се считат за екологични, но заради този показател, повечето строители инсталират естествени дървени подове.

Ако дървените трупи се полагат върху цялата площ върху бетон, тогава е абсолютно необходима хидроизолация между тях.

Между подземните стълби и бетонната основа е хидроизолацията

Между подземните стълби и бетонната основа е хидроизолацията

Но те могат да бъдат монтирани с помощта на метални ъгли, което прави възможно да се направи празнина между основата и изоставането. Трябва да се има предвид, че носещите характеристики на пода са малко по-малки.

Монтиране на изоставането на пода

Монтиране на изоставането на пода

Скрепителни елементи за дървени трупи

Скрепителни елементи за дървени трупи

  1. Направете точна маркировка на позицията на изоставането върху бетонната замазка, победете линията с въже със синьо.
  2. С помощта на тренировка и печеливша тренировка, пробийте дупките в квадратчетата, разстоянието между тях се избира в зависимост от размера на трупите.

    Фиксиране на ъглите

    Фиксиране на ъглите

  3. Поставете двата противоположни края на изоставането по маркировката и нивото, след което ги заредете в ъглите. Проверете позицията с ниво.
  4. Под нивото фиксирайте останалите квадрати към изоставанията.
На снимката фиксирани закъснения

На снимката фиксирани закъснения

Този метод на фиксиране има своите предимства. Първо, директният контакт на дървени конструкции с бетон е напълно изключен. На второ място, изоставането може да бъде инсталирано на черна замазка. С помощта на ъглите можете да елиминирате неравности от няколко сантиметра, без да е необходимо да правите чиста дъска. Поради това се спестява много време и пари.

Регулируеми крачета за пода

Регулируеми крачета за пода

Над лагерите или листовите материали се полагат

Над лагерите или листовите материали се полагат

Вторият начин за поставяне върху бетонна подова замазка - изоставените лагери се поставят директно върху нея, за изолация се използва материал, основаващ се на модифициран битум.

Поставяне на регистрационен файл на земята

Методът се използва за постройки, бани, беседки, веранди и др. Дървесината трябва непременно да се третира с антисептици. Фундаментът е по-добър от колоната, ако се налага да се направи по-здрав колан, тогава е необходимо предварително да се предвиди предварително естествена вентилация.

Етаж върху дървените трупи на земята

Етаж върху дървените трупи на земята

Как се прави такъв етаж?

Стъпка 1. Премахнете плодородния слой на почвата. Можете да поръсите легла или да изравните площта пред къщата.

Премахнете основния слой

Премахнете основния слой

Стъпка 2. Направете маркировката на колоните. Разстоянието между тях се избира, като се вземат предвид натоварването и размерите на изоставането. Колоните могат да бъдат изработени от бетон, блок или сглобяеми. Размерите на опорите са приблизително 40x40 см, дълбочината на впръскването е в рамките на 30 см. На дъното трябва да се излее и уплътни слой пясък с дебелина около 10 см.

Стъпка 3. Напълнете подпорите с бетон. За подготовката на бетон е необходимо да се вземат две парчета трошен камък и три части пясък върху част от цимента. При необходимост се добавя вода. В земя кофраж не може да се направи, над нивото на земята, определени кофража на дъски или резници OSB. При производството на кофража е необходимо да се използва нивото, като всички лица трябва да бъдат строго вертикални.

Основа на дървен под

Основа на дървен под

Готови бетонови тухли

Готови бетонови тухли

Практически съвети. Много по-лесно е да правите колони от готови блокове. Хоризонталното подравняване трябва да се извършва с въже. След като крайностите са изложени на водно ниво, между тях се опъва въже. Отклоненията не трябва да надвишават ± 1 cm. Тази дисперсия се елиминира по време на инсталирането на дървения материал.

Монтаж на блокове за трупи

Монтаж на блокове за трупи

Полагане на постове за дървени трупи, схема

Полагане на постове за дървени трупи, схема

Стъпка 4. Продължете да отстранявате изоставането, трябва да започнете работата и от крайност. За правилно хоризонтално изравняване можете да използвате облицовка. Венците от дърво, които да се вземат, са нежелателни, в крайна сметка ще изсъхнат и ще има колебания: подът ще започне да мрънка неприятно по време на ходене. Между дървени конструкции и бетонни повърхности е необходимо да се сложат два слоя покривен материал за надеждна хидроизолация.

Закачен на опори

Закачен на опори

Стъпка 5. След като са поставени крайните закъснения, между тях се опъва въже, а останалите се поставят под него. Дървените трупи са фиксирани с метални ъгли върху дюбелите и винтовете. За да увеличите стабилността, препоръчваме да ги монтирате от двете страни. Подовите плоскости могат да се поставят директно върху дървени трупи или предварително нанесени груби подове. Крайният избор зависи от характеристиките на работата и целта на помещението.

Дървен под на трупи

Дървен под на трупи

Лагерите се подреждат на блокове и се хидроизолират

Лагерите се подреждат на блокове и се хидроизолират

Съвети за професионалисти относно избора на изоставане

За дървени трупи трябва да се използва иглолистна дървесина.

Дървени трупи

Дървени трупи

Ако е възможно, материалите трябва да бъдат импрегнирани с антисептици. Това са много ефективни средства за защита на дървото не само от гъби, но и от много вредители.

Антисептично средство за дървесина

Антисептично средство за дървесина

антисептичен

антисептичен

Винаги избирайте изоставането с безопасна граница, особено в случаите, когато методът на инсталиране предполага огъване. Трябва да се помни, че за да се коригират грешките, направени по време на строителството на подови настилки, винаги е много по-скъпо от произвеждането на качествени материали и спазването на препоръчителните технологии.

Дървени трупи от дъски

Дървени трупи от дъски

Внимателно изберете дъските за забавяне. Те трябва да бъдат абсолютно здрави без следи от увреждане на гниенето. Наличието на пукнатини и изгнили възли е напълно забранено. Ако има големи здрави през възли, тогава е необходимо да се инсталират трупи по такъв начин, че под тях да има акцент.

Докато фиксирате закъснението, не предполагайте вероятността за появата на барабани.

Силно защитени изоставания

Силно защитени изоставания

По-голямата част от залога се превръща в причина за много неприятни писъци на подови настилки при ходене. За да се елиминират такива явления, е необходимо да се премахнат подовите настилки, те са дълги и скъпи, не винаги е възможно да се съхраняват демонтираните материали в състояние, подходящо за повторна употреба.

Видео - Монтаж на дървен под на дървени трупи

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Дървена подова рамкаДървена подова рамка
Как да поставите дървен подКак да поставите дървен под
Самостоятелна подова настилка в частен домСамостоятелна подова настилка в частен дом
Подови дъскиПодови дъски
Как да направите дървен под на дървени трупиКак да направите дървен под на дървени трупи
Устройството на пода върху дървени трупиУстройството на пода върху дървени трупи
Дървен под с ръцеДървен под с ръце
Шперплат на дървени трупи е проста техника за подреждане на трайно покритиеШперплат на дървени трупи е проста техника за подреждане на трайно покритие
Таблица с трупи със собствените си ръцеТаблица с трупи със собствените си ръце
Подът в парната баня със собствените си ръцеПодът в парната баня със собствените си ръце
» » Устройството на дървен под на схемата за изоставане, характеристики на строителството, експертни съвети
© 2021 BggeHat.com