Какво и как да изолирате основата от външната купчина, колонна, колан

За да участват в строителство и топлоизолация на фундамента по-добре и по-удобно да се включат в пролетно-лятото и есента, когато температурата е достатъчно висока, а влажността не е "извън скалата" ... Нека да видим как се затопли външния основата правилно и ефективно!

Какво да изолирате основата?

Какво да изолирате основата?

Защо е необходимо да се затопли основата

Прилагането на изолация за основата също е важно, колко важно и затопляне на стените на къщата! Особено в района, който се характеризира с тежък климат и замръзване на земята до по-голяма дълбочина. Основата на сградата структура "дава" на околната среда 10-20 от общата топлинна загуба на сградата.

Специална опасност за изграждането на фундаментни структури е замразяването на така наречените "пучинисти" почви. Тези почви са в състояние да замръзне в периода на тежки студове и значително увеличаване на обема, което води до повишаване нивото на почвата.

Моля, обърнете внимание! При значителни дълбочини на замръзване на почвата е възможно да се "премести" нивото си с 35 см. Тази стойност съответства на 15-та дълбочина на замръзване на почвата.

"Работа" на почвите

Повдигането на нивото на земята води до деформация на основата на сградата. Ако основата е поставен над замразяване основната плоча и не са изолирани, след период от замразяване при тази плоча замръзване възвишаеми сили възникват насочени нормалата (перпендикуляра) на повърхността на плочата. Затова в зоните на замръзване се извършва и топлоизолация на хоризонталната фундаментна плоча.

Качеството на работа в тази посока на топлоизолация ще определи работните условия на сградата като цяло и комфорта на живот в нея. Планирането на дейностите по затопляне на фундаментите се извършва дори на етапа на нейното изграждане.

Тъй като голяма "сума" на студ навлиза в къщата чрез фундамент, при изграждането на къща, подовете се издигат над нивото на земята. Студеният въздух в големи обеми е на нивото на основата и на пода, а топъл въздух се издига, а ако покривът е слабо изолиран, той излиза навън, като създава място за нова "част" от студения въздух.

И ако мазето се използва за всякакви функционални цели (не изба), тогава му изолация трябва да се обърне специално внимание. Игрална зала, фитнес зала, зала за билярд, пералня - без значение каква е целта на стаята, удобната температура на въздуха в нея е важна. И наличието на влага без затопляне на фундамента е гарантирано.

Неотопляемият сутерен е "неизискващ" към топлоизолацията. Но е необходимо да се изолира мазето на мазето. За да се намали загубата на топлина в пода на първия етаж, който се отоплява.

Затоплянето на мазето на мазето ще ви позволи да спестите топлина в къщата, блокирайки пътя към къщата за студен въздух. Не забравяйте, че висококачествената изолация на къщата, включително основата, ви позволява да спестите от 30 до 50 средства, разпределени за отопление.

В допълнение към топлоизолационните функции, слоят за затопляне на мазето играе съществена роля за хидроизолацията.

Така че, затопляне на основата:

  • намалява загубите на топлина;
  • намалява разходите за "отопление";
  • намалява или напълно елиминира ефекта върху основата на силите на измръзване на почвата;
  • стабилизира температурата вътре в структурата;
  • предотвратява образуването на вътрешни стени на стените на кондензата;
  • играе ролята на механична защита на хидроизолацията;
  • Благоприятно влияе на дълготрайността на хидроизолацията и основата на строителството като цяло.

Какъв вид изолация за фондацията да избере?

Планирането на работата по изолация включва основната стъпка - избор на изолационен материал. Така че, по-добре да се затопли основата на къщата?

Такива материали за изолацията на основата трябва:

  • Не се деформирайте под наземно налягане;
  • не абсорбира влагата.

Днес е лесно да се "загубиш" в цялото разнообразие от топлинно екранирани материали. Ясно е, че обикновеният изолационен материал - минерална вата тук не е подходящ поради своята "мекота" при пълнене с почва и висока водопоглъщане, което намалява топлоизолационните качества.

За да затоплят фондацията днес, експертите препоръчват два основни метода:

  • изолация от екструдиран експандиран полистирол;
  • пръскане на полиуретанова пяна.

Тези нагреватели се различават по различни стойности на параметрите на топлоизолацията и разходите. За оптимален избор е необходимо да се проучат техните предимства и недостатъци.

Полиуретанова пяна Има модерен топлоизолационен материал, съчетаващ функциите на топло, хидро и звукоизолация. За неговата употреба е необходимо специално оборудване, чрез което полиуретановата пяна се нанася слой по слой върху изолираната повърхност. Дебелината на изолационния слой е 50 мм и това е с плътност на пяната от 36 кг / м3. Подобен ефект на затопляне може да бъде постигнат при използване на полистиренова пяна с дебелина най-малко 120 mm.

Полиуретанова пяна

Полиуретанова пяна

В пяната полиуретанова облицовка няма празнини и шевове, които са студени мостове и "път" за проникване на влага в основата. Когато се изолира с пяна пластмаса, е необходимо да се запечатат и уплътнят фугите, както и да се използват допълнителни монтажни скоби, което увеличава времето на монтажните работи и тяхната цена.

Предимства при използването на полиуретанова пяна:

  • безпроблемно покритие;
  • високи адхезионни свойства;
  • ниска термична пропускливост;
  • ниска пропускливост на парите;
  • надеждност;
  • "Дълголетие";
  • няма нужда от допълнителна пара и хидроизолация.

Недостатъците на този материал включват необходимостта от специално оборудване и "страх" от UV радиация.

Изолация на основата с полиуретанова пяна

Изолация на основата с полиуретанова пяна

В своята защита, екструдираната пяна от полистирол може да "показва" само по-ниска цена, важността на която намалява сложността на инсталацията и по-ниските топлоизолационни свойства.

Плочите, изработени от екструдиран пенополистирол, поради своята клетъчна структура, практически не абсорбират и естествено не позволяват преминаването на водата. И това означава, че влагата в плочите няма да ги унищожи при замръзване. Ето защо екструдираната пяна от полистирол има дълъг експлоатационен живот при запазване на топлоизолационните свойства.

Обърнете внимание! На въпроса: "Как да изолираме основата с пластмасова пяна?", Предлагаме такъв отговор ...

Използването на обикновена пяна за затопляне на основата може да доведе до факта, че след няколко цикъла на сезонно "замразяване-затопляне" на основата, слоят изолация е разпръснат върху купчина топки. Това ще се случи благодарение на влага, която лесно се абсорбира от обикновен експандиран полистирол.

Вертикалната изолацията на основите на граждански и промишлени обекти са екструдирани пенополистирол табла с якостта (натиск) от 250 кРа или повече, позволяват използването на частни сгради полистирол с якост до 200 кРа. За подови настилки е необходимо да изберете плочи с мощност от 500 kPa или повече.

Такива "якостни" характеристики на екструдираната пяна от полистирол благоприятно влияят върху целостта на хидроизолацията на основата и са част от нея, осигурявайки нормалното дългосрочно съществуване на основата.



Сред топлоизолационните материали от екструдиран полистирен има плочи с фрезовани канали. В сътрудничество с геотекстилната платна този материал перфектно изпълнява функцията на дренаж на стените, затопляйки основата, защитавайки хидроизолацията и оттичането на водата от основата в дренажната система.

Топлоизолационни плочи от полистирол с фрезовани канали

Топлоизолационни плочи от полистирол с фрезовани канали

Предимства на топлоизолацията с екструдиран полистирол:

  • дълъг живот (най-малко 40 години);
  • висока якост на натиск;
  • постоянство на топлоизолационните свойства по време на експлоатация;
  • "Недояем" за гризачи.

Затопляща се основа с разширена глина

Доскоро това беше най-популярният начин за затопляне на основата отвън. Той беше заменен от относителна "евтиност" и висока ефективност, начините, описани по-горе как да се изолира основата отвън.

Как да изолирате основата на къщата с външна пяна от полистирол

Правилната и ефективна изолация на основата отвън в замръзващите зони на земята изисква поставянето на изолационни плочи на дълбочина на замръзване. Затоплянето на основата (стените) под нивото на замръзване на почвата не е толкова ефективно и често не се извършва.

Ъгловите зони на конструкцията изискват "подобрена" топлоизолация. Следователно, на разстояние 1,5 м от ъгъла, дебелината на плочите от експандиран полистирол или слоят от полиуретанова пяна се увеличава с коефициент 1,5.

Необходимо е също така да се извършва затопляне на земята по периметъра на сградата. Изолационният слой от екструдиран експандиран полистирол се намира под конструкцията на слепия участък. Основната му цел е да се намали дълбочината и степента на замръзване на почвата по стените, както и да се запази границата на замръзване в слоя от нетрупана почва (пясък, чакъл и др.), Покрити по стените,

Ъгълът на полагане на плочите от екструдиран полистирол трябва да бъде най-малко 2, а ширината на отпечатъка трябва да съответства на дълбочината на замръзване на почвата в даден регион. Оптималната дебелина на плочите съответства на дебелината на вертикалния слой на загряването на фундамента.

Как да изолирате фундамент с перфо-плекс

Как да изолирате фундамент с перфо-плекс

Преди да изолирате основата на къщата отвън, повърхността на стените трябва да бъде изравнена и водоустойчива.

Хидроизолация на основата

Хидроизолация на основата

Плочки от екструдиран полистирол пяна по време на инсталацията създават херметична обвивка на основата. Поради това използването на механични крепежни елементи за тяхното фиксиране е неприемливо поради точката на понижаване на налягането на изолационния слой.

Определяне изолатор плочи се извършва чрез покриването им с лепило състав или метод "submelting" асфалтова хидроизолация слой е 5 или 6 точки, които след това се пресоват и държани за време до втвърдяване на плоча стиропор.

Как да изолираме основа на ленти

Как да изолираме основа на ленти

Монтажните плочи започват отдолу, редиците са свързани от край до край. Дебелината на плочите трябва да е еднаква. Вертикалните шевове на съседните съседни страни трябва да бъдат компенсирани една спрямо друга (по реда на шахматната дъска).

Моля, обърнете внимание! Използване плочи обособени за повторно монтиране не е позволено, както и компенсиране на плочата след втвърдяване на лепилото битум или хоросан.

Шевовете между плочи с дебелина по-голяма от 5 мм, изпълнени с монтажна пяна, е по-удобно да се използват плочи с стъпаловиден ръб. Оразмеряването му ще осигури плътността на топлоизолационния слой и допълнителната хидроизолация на основата.

Лепилото се избира от материала на хидроизолационния слой. Използването на валцовани или маститни хидроизолационни материали на битумна основа определя употребата на битумни маси, които не съдържат агресивни съставки за експандиран полистирол, като лепило.

Моля, обърнете внимание! Преди основата да е изолирана отвън, изчакайте до пълното изсъхване на битумната хидроизолация (5-7 дни). Не монтирайте екструдирани полистиренови пластини върху изсушената битумна хидроизолационна база, тъй като плочите могат да "частично" разчупят хидроизолацията. Също така в битум хидроизолацията може да съдържа частици от разтворителя, които в "ниска" форма може да причини повреда на EPS плоскости.

Лепилото върху плочите, разположено под нивото на пода, се прилага от няколко точки. Това ще позволи кондензацията на влага между повърхността на изолацията и стената на фундамента да тече безпрепятствено надолу.

Използването на фиксиращи дюбели във връзка с адхезивния състав на полимерните циментови лепила е задължително приложимо за EPS панелите над нивото на земята с размер най-малко 4 бр. върху една табела. Плочите, разположени в земята, се закрепват само към лепилния състав и се притискат към почвата.

Как да изолирате мазето на фондацията

Как да изолирате мазето на фондацията

Характеристики на монтаж на топлоизолация от полиуретанова пяна

Подгряването на основата с полиуретанова пяна се извършва по този начин. Гледането на видео ...

Как да изолирате основата на дървена къща с полиуретанова пяна

Как да изолирате основата на дървена къща с полиуретанова пяна

Как да изолираме фундаментна плоча?

Когато решавате как да изолирате основата отвън, за по-ефективна изолация на пода или сутерена, трябва да се внимава да изолирате основната плоча.

В този случай изолационните плочи се полагат върху хидроизолационния слой.

Освен това, при използване за изливане на подова настилка се използват трикотажни фитинги, достатъчно е покриването на слоя от топлоизолатора с полиетиленово фолио с припокриване 100-150 mm и оразмеряване с двустранна лепяща лента.

Когато се използва заварена армировъчна структура върху филма, е необходимо да се направи защитна замазка, изработена от бетон или циментово-пясъчен разтвор и вече върху нея да се извършват заваръчни операции.

Структура на тортата

Структура на тортата

Как да изолираме колонна основа

Как да изолираме колонна основа

Как да изолирате една пилотна основа

Как да изолирате една пилотна основа

Затопляне на фондацията

Затопляне на фондацията

Видео: затопляне на фондацията. Част 1

Видео: затопляне на фондацията. Част 2

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как се изчислява основата за къщата?Как се изчислява основата за къщата?
Определете оптималната дълбочина на основатаОпределете оптималната дълбочина на основата
Как и какво да копаем изкопа?Как и какво да копаем изкопа?
При избора на основите за изграждане на гаражПри избора на основите за изграждане на гараж
Характеристики на разширителните фуги в основитеХарактеристики на разширителните фуги в основите
Изчисляване на основата на лентатаИзчисляване на основата на лентата
Изчисляване на основитеИзчисляване на основите
Фино разчистена основа на лентата върху абразивни почвиФино разчистена основа на лентата върху абразивни почви
Фондация TisseФондация Tisse
Основаване на къщатаОсноваване на къщата
» » Какво и как да изолирате основата от външната купчина, колонна, колан
© 2021 BggeHat.com