Видове печки и инструкции за тяхното полагане от собствените си ръце

Устройството за отопление на стаята се нарича фурна. Първите пещи се появиха, когато човекът се умори да се бори със сажди от огъня, когато се премести от пещерата в къщата, построена от него. По-късно пещите се модернизират и пречистват, а след това се използват в индустрията. Така че доменната пещ е същият огън, който може да нагрее необходимото. Как да го изградим, аз честно не знам, но на темата за полагане на печки собствените си ръце, мога да кажа много. Това, което ще се опитам да направя сега.

Видове пещи

На въпроса как да направите печка? Винаги казвам, че трябва да знаете каква фурна трябва да направите. Общо, специалистите идентифицират 6 основни типа пещи, подходящи за дома или лятната си резиденция. Така че, фурната може да бъде

  1. Отопление.
  2. Отопление и готвене.
  3. Руски език.
  4. Камина.
  5. Бат.
  6. Отоплителен котел.

Важно! Ако става дума за отопление на къщата или лятната резиденция, е необходимо да изберете този вариант, който ще бъде опростен в експлоатация, с ниска цена за количество енергийни носители и бързо създаден в сградата.

Отоплителна пещ

Той е предназначен изключително за отопление на стаята. Да се ​​направи такава пещ е най-целесъобразна в центъра на къщата (дача), така че всички стаи да граничат върху нея поне с една, за предпочитане две стени. Възможността за построяване на тухли е приветствана. Такива пещи, използвани изключително за отопление, са

  • канал,
  • камбана.

Разликата и ефективността им ще бъдат разгледани по-долу.

Отопление и готвене

Всъщност това е пещ, която, на първо място, е построена, може би дори със собствените си ръце за отопление на къщата или даване, но има метална (по-често чугунена) повърхност, на която можете да приготвите храна. Въпреки това е доста трудно да се направи това и без опит почти не е реалистично, тъй като в този случай няма регулиране на температурата в този случай.

Руска печка

Огромна печка в пода на хижата първоначално е предназначена само за готвене. След това, осъзнавайки, че каменната повърхност над огненото отопление се охлажда достатъчно дълго, бе решено да се увеличи площта и печката да се използва и за отопление.

Дори модерните чертежи на руските пещи се основават на големите им размери, т.е. не може да има малка компактна фурна някъде в ъгъла. Друг недостатък - циркулацията на въздуха преминава от средата на конструкцията нагоре и дъното винаги остава по-студено.

камина

Да, да, не се заблуждавах. Камината също е фурна. В Европа досега някои генерични имоти нямат централно отопление. Така че е необходимо прочутите наследници да се отопляват изключително от камини. Това е най-неефективната пещ. Камината за дача или къща може да се използва като декор, но нито като пълнофункционално устройство за отопление. В действителност, в присъствието на камина, топлина само в непосредствена близост до него. Процентът на ефективност обаче може да бъде увеличен поради инсталирането на високотемпературно стъкло по размер на пещта.

Фурната за вана

От заглавието е ясно, че неговата основна задача е да затопля помещенията и в същото време водата в банята. Такава печка може да е различна

  • в черно,
  • в бяло,
  • в сиво,
  • с повърхност.

Такава пещ е много силна. Тя може да бъде голяма и малка. Тя може да бъде направена със собствени ръце, изработени от тухли и камък, можете да заварите от желязо. Най-често за отопление на сауната се използват дървени печки, но има газ и електричество.

Отоплителен котел

Това е най-мощният и в същото време икономичен вариант, при който пещта е чиста структура, където се осъществява оптималната циркулация на въздуха, което позволява да се загрява максимално пространство. Котелът е свързан с тръби, разположени във всички помещения на къщата или къщата. Чрез тръбите енергийният носач циркулира, поради което котелът не трябва да се загрява до високи температури. Отоплителната пещ (котел) има доста висока ефективност - от 80.

Отоплителни пещи и техните нюанси

Изграждането на добра фурна със собствените си ръце не е толкова трудно. Въпреки, разбира се, за мен е лесно да говоря за това, като имам достатъчно солиден опит в изграждането им. Но честно казано, трябва да приемете нормална, разбираема схема, да съставяте компетентни рисунки - и да постигнете постижения.

Изтегляне на пещ

В интернет, масата на такива подобрени чертежи, чрез които можете да изчислите броя на тухлите и общата височина на фурната.

Помислете! Просто трябва да знаете, че дървото в пещта по време на горенето се загрява до 50 градуса, а максималната температура се получава чрез отделяне и изгаряне на горими газове. Те дават температурата в пещта до 350 градуса по Целзий.

Кухнецовата стандартна печка с качулка

Стандартна камина Kuznetsova. Той е компактен и много ефективен

Ето защо добра пещ за отопление е тази, в която се обмисля циркулацията на новодостъпен и нагрят въздух. В тръбопроводите за пещи е възвращаемостта на горещия въздух, която е по-лоша, отколкото в други конструкции. Специалисти, и аз споделям тяхното мнение, вярват, че най-добрият вариант за отопление е Kuznetsov концентратор.

Кузнецовски пещи с качулка

Ако a priori печка е изграждането на качулка над огъня, тогава по принцип ние само трябва да постигнем нормален топлопренос и ефективна циркулация на топъл въздух. Ето защо добра пещ

  1. Отличен запазва топлината.
  2. Ефективност от поне 75, а понякога всички 93.
  3. Загрява от дъното до върха, което позволява да се поставят твърди горива, за да се правят големи прекъсвания, понякога до 3 дни.
  4. Може да се използва дълго време.

Пещните пещи на Кузнецов позволяват равномерно нагряване на къщите от вила или къща с минимална температурна разлика между пода и тавана. Коминът на такава пещ е по-малко запушен със сажди.

Диаграмата показва как опростено е циркулацията на въздуха в пещта Кузнецова



Диаграмата показва как опростено е циркулацията на въздуха в пещта Кузнецова

Между другото, качулката е била първоначално използвана в промишлеността и само 60 години, тъй като принципите на нейното функциониране се използват за отопление на домашни помещения. Най-често тя е тухла и може да бъде достатъчно малка.

За да стане това, вярно е, че е дори по-лесно от канал, защото не е нужно да изчислявате височината на тръбата.

Това е важно! Основната разлика между камбанката е, че тя изтласква дим (това се дължи на тежестта на самия дим), а каналните пещи го наричат ​​(ефектът на коминната тежест трябва да бъде правилно изчислен). Ето защо скоростта на дима е малка в камбанните пещи. Висока ефективност - до 93. Друг плюс - да се отрови (отровен с въглероден оксид) с такава фурна е невъзможен.

Как да го направя?

Няма да се уморявам да повтарям, че няма нищо сложно. Ето защо, как да сгънете фурната със собствените си ръце? Brainer. Диаграмата по-горе показва как въздухът трябва да циркулира. Той се забива от дъното нагоре. И това е много важно, възможно е печката да бъде направена прекрасно, без да се притеснявате как е разположена вътре, а да се гарантира, че след нейното функциониране въглеродният оксид не запълва цялата стая.

Ето защо съветвам, преди да направите печка, да опитате конструкцията му върху дизайнера. Така че ще бъде по-ясно колко правилно да го направите свой собствен, макар и не съвсем опитен, но да се надяваме, все пак, с малко златни ръце.

За изграждането на пещта се нуждаете от:

  • качествени чертежи,
  • тухла,
  • глина,
  • пясък,
  • цимент,
  • горивна камера,
  • решетки, решетки.

Между другото, според дизайнера можете да изчислите броя на тухлите за печката ни.

Подготвителен етап

Разбира се, трябва да започнете от основата. Той повтаря контурите на нашата конструкция, дълбочината й трябва да бъде най-малко 70 сантиметра. Вече казах в една от статиите как да направя качествена основа. Няма да се повтарям, ще ви напомня, че е необходимо известно време, за да замръзнете напълно. Следователно, след като направите основа, нека остане малко. Между другото, не препоръчвам свързването на основата на печката с печката. Трябва да са абсолютно различни конструкции.

Как да работите с глина?

Ако за основата е подходяща циментова замазка с пясък и натрошен камък или готов бетон, тогава е необходима глина за полагане на тухлената фурна. Глината трябва да отговаря на определени изисквания:

  1. Винаги да се почиства и да не се смесва с пръст.
  2. Кремообразна последователност.

Глината се почиства и след това се излива с вода. След около 5 до 7 дни източете излишната течност и смесете готовата глина с пясък в съотношение 1: 3. Готовият разтвор може да се използва за полагане на тухли.

тухла

Тухлената зидария на пещта включва използването на два вида тухли. За глина, подходяща глина обикновени 250/120/65 mm. За вътрешни шамоти ШБ-8 и Ш-5 със стандартни размери. Потреблението на тухли може да се изчисли по следния начин: броят на тухлите в първия ред се умножава по броя на редовете, умножен по коефициента на запълване (0,8).

За тухлена тръба трябва да изчислите от 4 до 6 броя в ред, умножени по броя на редовете.

зидария

На основата сме сложили лист покриващ материал сами, след това излейте малко количество глинена смес, изравнете го и поставете първия подготвителен ред. И едва на следващия ден ще бъде възможно да се започне вътрешния съединител.

Стандартният обхват на пещта е с височина 7 сантиметра и дебелина на фугата от 5 мм. Когато се прави вътрешна тухлена зидария, е необходимо да се направят маркировки на определени места (обозначени с чертежи).

Важно е да се уредят пропуските. В противен случай външната зидария ще бъде разкъсана от вътрешна разширяваща се зидария. Основната задача е да направите с вашите трудолюбиви ръце вътрешната зидария, изработена от тухли, плаващи и несвързани с външната страна. След това, когато се загрее, тя ще се разшири във всички посоки, без да се намесва във външната част на пещта.

Вътрешната част на пещта е покрита със собствени ръце с азбесто-циментова смес, възможно е и глинен разтвор, важно е да няма празнини. Така че ние ще повишим пожарната безопасност на нашия собствен шедьовър.

Всички метални части на пещта са монтирани с отвор от 5 мм. Ако дизайнът на камината предполага наличието на плоча, то тя трябва да бъде поставена в предварително направено гнездо от тухли в един от долните редове. Външните зидове трябва да бъдат подсилени.

Винаги правя един ред на ден, а когато става дума за монтаж на метални части, мога да си направя почивка за 2-3 дни след като ги инсталирам. Но пещите, които направих със собствените си ръце, служат за много дълго време. Препоръчвам ви да не бързате, да правите по-добре бавно, но по-надеждно. И всичко ще се окаже!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пещи от тухли за лятна резиденцияПещи от тухли за лятна резиденция
Холандска пещ със собствени ръцеХоландска пещ със собствени ръце
Пещи, тухла, отоплениеПещи, тухла, отопление
Печка на фурнаПечка на фурна
Как да изберем правилната фурнаКак да изберем правилната фурна
Пещи отоплителни тухлениПещи отоплителни тухлени
Пещ от тухли за лятната резиденцияПещ от тухли за лятната резиденция
Отоплителна пещ за вилиОтоплителна пещ за вили
Пещи с печкаПещи с печка
Пещи за дома от собствени ръцеПещи за дома от собствени ръце
» » Видове печки и инструкции за тяхното полагане от собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com