Разположение на вентилацията на мазето в частната къща на схемата, монтаж

Ако вентилацията се извършва правилно, след като се стигне до притока на свеж въздух от улицата и отстраняване на прекомерната влажност в помещението, се поддържа оптимална температура, вероятността от образуване на мухъл и гъби се понижава. Продуктите се съхраняват в по-комфортни условия преди началото на пролетта. Също така, вентилация на сутерена е необходима, ако помещението е оборудвано за работилница или зала за билярд. Обикновено вентилационната система е инсталирана на етапа на изграждане, но можете да я построите по-късно или да направите необходимите промени в съществуващата схема.

Основните видове вентилационни системи

Има няколко типа вентилационни системи:

  1. 1. При подаването на въздух необходимата циркулация на въздуха се осигурява от наличните прозорци, врати и допълнително монтирани вентилатори.
  2. 2. С помощта на схемата за извличане въздухът се отвежда от помещенията през вентилационните шахти.
  3. 3. Захранващ и изпускателен тип е целият комплекс от системи, предназначени за осигуряване на въздушен обмен и вентилация.

Подготвяйки се за подреждането в мазето на частна къща за вентилация от всякакъв тип, е необходимо да се направи схема за разпределение на въздушните потоци. То показва точките на всмукване на свеж въздух и дренаж на вече изчерпани технологични канали за полагане на въздухопровода през стената, мястото на инсталиране на допълнително оборудване. Например, феновете, ако искате да подобрите ефективността на цялата система или да почистите филтрите.

Наличието на най-простия схематичен чертеж ще позволи да се изчисли необходимия брой тръби в зависимост от тяхната дължина, закрепващи елементи, завои, свързващи адаптери. С точното познаване на необходимото количество материал и подготовката на необходимия инструмент, ще бъде по-лесно да инсталирате тръбопровода.

Вентилация на мазето чрез издухване

Системата за обмен на въздух трябва да се има предвид при проектирането на къщата. Най-простата и най-достъпна версия на устройството си в мазето на мазето е с помощта на издухвания (обикновено през дупки). За да се предотврати навлизането на гризачи и насекоми в помещението, вентилационният канал е покрит с решетка.

Това е естествена вентилация, така че ефективността на нейната работа зависи от силата, посоката на вятъра, разликата в температурата вътре и отвън. За правилното организиране на този тип въздушно обмен, не забравяйте да вземете предвид, че площта на въздуха от зоната на вентилирано помещение трябва да бъде 1/400.

По подразбиране стандартният диаметър на всеки вентилационен канал е най-малко 12,5 cm или 50 cm2.

Също така вземете предвид:

  • дълбочина на основата;
  • близост на подземни води, тип на почвата;
  • "Роза" на ветровете;
  • количество на валежите;
  • температурни разлики (дневни и годишни).

За да циркулира въздух в мазето на къщата, ще бъде достатъчно да постави на всяка от стените си две дупки. Ако структурата има сложна конфигурация или е възпрепятствана от други структури, тя е разположена в низината, а след това отпаданията се изчисляват от изчисляването на 2 вентилационни канала на всеки 4 метра от основата. Ако е необходимо, след това, настройте дупките на вентилите, променете интензитета на въздушния поток. През зимата, при тежки студове, клапите са покрити и с началото на горещите дни те са напълно отворени.

Независимо от лекотата на подреждане и добрият обменен курс на въздуха, при големи мазета или при съхранение на зеленчуци, плодове в големи обеми, тази схема не работи. Следователно, тя се счита за допълнение към по-надеждна доставка и изпускане.

Принципът на снабдяване и отвеждане на вентилацията

За да се поддържа оптималният микроклимат във всеки сутерен или гараж, е инсталирана система за доставка и извличане, в която свеж въздух навлиза в един канал и изходът му е през друг.

Ефективна вентилация се постига при спазване на следните изисквания:

  • дъното на захранващата тръба от пода на сутерена е нагласено на височина от 0.5 м, горната част е разположена над нивото на почвата с един метър;
  • дъното на изпускателната тръба от пода на сутерена на височина 1,5 м, върхът се извежда над хребета на покрива с 0,5 м;
  • вентилационните канали задължително се намират в противоположни страни, които заедно с спада на температурата в долната част на помещението и горната му точка ще осигурят необходимата тяга;
  • регулируеми капаци, чрез които се контролира интензивността на вентилацията.

Монтаж на въздуховоди за площ до 40 квадратни метра. m се извършват с пластмасови тръби с диаметър 100 mm. Но за проветряване на големи помещения е необходимо да се увеличи диаметърът на тръбите или да се монтират допълнителни вентилационни тръби. Бързото и удобно свързване на гумените ленти, голям избор от различни елементи (завои, запушалки) улесняват процеса на сглобяване. Друго предимство при използването на пластмасови тръби е тяхната висока производителност, тъй като материалът е устойчив на висока влажност, образуване на гъбички.

Производството на въздуховоди от дървени дъски е по-трудоемка опция, освен това материалните характеристики са по-лоши. За да се осигури необходимото сцепление, вътрешната повърхност на дъските, за да ги направи възможно най-гладка, трябва да се обработва с равнина. По време на монтажа слотовете в ставите се отстраняват.



Над всеки изход са поставени чадъри, които предотвратяват навлизането на седименти в стаята и спомагат за регулиране на скоростта на въздушния поток. Друга полезна характеристика е разликата в дължината на захранващата тръба по отношение на изпускателната тръба. Колкото по-високо е, толкова по-интензивно е движението на въздуха. Добре проектираната вентилация осигурява двупосочен обмен на въздух, т.е. когато за един час цялото количество се променя два пъти.

Принудителна вентилация на сутерена

Когато не може да се осигури вентилация по гореописаните методи, се създава принудителна вентилация. Тази схема е по-подходяща за проветряване на мазето на голяма площ, стаи, в които са оборудвани сауна, работилница, фитнес зала, игрална зала, тъй като едновременно осигурява свеж въздух и премахва неприятните миризми. Предимствата на използването му включват ефективна работа независимо от метеорологичните условия, лесна настройка и поддържане на необходимите параметри.

Стандартната схема включва принуждаване на въздуха, изваден от улицата с помощта на вентилатори или вентилатори. След филтриране, въздушните маси се затоплят и се поставят в стаята. Извличането на отработения въздух на улицата се извършва чрез каналите за изтичане.

Въздушната вентилационна система е сложно устройство, поради което за успешното изпълнение на проекта е необходимо да се правят точни изчисления на вътрешните обеми на вентилираните помещения, да се закупят скъпо оборудване и да се инсталират правилно. Ще бъде необходимо да се установят:

  • вентилационни тръби;
  • дифузори, въздухопроводи;
  • смесителна камера, посока на въздушния поток;
  • компресори, ако освен мазето трябва да проветрявате жилищните помещения.

Най-простият начин за проветряване на мазето, който е лесно да се извърши сам, включва инсталирането на енергонезависима вентилационна система. В този случай принудителното течение се осигурява от движението на вятъра. Върху външния край на изпускателната тръба е монтиран специален тип дефлектор. Когато въздушният поток действа от едната страна на дефлектора, от друга страна разликата в налягането се увеличава, а също и натиска.

Вместо това могат да се монтират малки турбини. Задвижвани от движението на вятъра, те правят вентилатор, монтиран в канала на вентилатора чрез вградената шахта. Горепосочените методи позволяват да се модернизира съществуващата вентилация (естествена или принудителна), без да се променя местоположението и диаметърът на тръбопроводите за отвеждане и захранване.

Друг ефективен начин за увеличаване на сцеплението е инсталирането на вентилатори. Когато са включени, въздухът от тръбата се отвежда навън и в него се създава вакуум, който компенсира притока на чист въздух през канала за подаване.

За успешна вентилация на големи площи е монтиран допълнителен вентилатор на входната вентилационна тръба. Това решение ви позволява да балансирате съотношението входящ и изходящ въздух. Контролът се осъществява с един превключвател. С увеличаването на влажността в сутерена се препоръчва да се използва електрическо оборудване, работещо от 36 V, да се монтират предпазни устройства.

Проверка на ефективността на вентилационната система

Възможно е да се тества система от всякакъв тип по много прост начин - лист хартия, прикрепен към отвора на изпускателната тръба, трябва да се държи от въздушен поток на разтоварване, тъй като е залепен.

След като сте инсталирали обикновен термометър за улиците (алкохол) в мазето, можете да наблюдавате температурните промени и при необходимост да правите настройки - затворете или отворете клапаните и включете вентилатора. Оптималната температура за стая, използвана за съхранение на зеленчуци, е 3-5 градуса над нулата, за фитнес зала, зала за билярд, комфорта е + 17-21 °. Влажността е между 85-90 и 60, съответно.

С увеличение от над 90 в стаята, приблизително в средата, се пълни кутия, напълнена с дървени стърготини, сол, негасена вар. Тези материали, които абсорбират добре влагата, ще намалят съдържанието му във въздуха. Ако ги изсушите на слънце или по друг начин, можете да ги използвате отново.

В случай на надвишаване на нивото на въглеродния диоксид, както е показано при бързо избледняване в мазето, отваряне на люка и вентилационните клапи, организирайте интензивно проветряване в продължение на 24 часа!

В трудни случаи, когато върху стените се появи мухъл, те се почистват, третират със специални антисептици или вар с вар. Използването на хлор е нежелателно. След завършване на лечението, движението на въздуха за известно време се засилва. Тази процедура се препоръчва да се извършва всяка година, преди да се поставят плодове за зимата.

Друга важна точка - за подобряване на качеството на вентилация, на етапа на строителството, задължително хидроизолация на стените отвън и отвътре. Планиране на местоположението на работилницата или стаите за почивка, предвиждане на възможност за затопляне, свързване на отоплението.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вентилация в частна къща за оптимален въздушен обменВентилация в частна къща за оптимален въздушен обмен
Вентилацията в камерна рамка създава идеален микроклиматВентилацията в камерна рамка създава идеален микроклимат
Вентилацията в частна къща от канализационни тръби оправда спестяванията за ремонтВентилацията в частна къща от канализационни тръби оправда спестяванията за ремонт
Вентилация в парната баняВентилация в парната баня
Типове и приложения на вентилационните таваниТипове и приложения на вентилационните тавани
Вентилация в котелното на частна къщаВентилация в котелното на частна къща
Вентилация salda в УкрайнаВентилация salda в Украйна
Какво е вентилацията в къщата?Какво е вентилацията в къщата?
Вентилацията в опъната тавана е устройствоВентилацията в опъната тавана е устройство
Вентилация в къщатаВентилация в къщата
» » Разположение на вентилацията на мазето в частната къща на схемата, монтаж
© 2021 BggeHat.com