Вентилация в частна къща за оптимален въздушен обмен

Правилната вентилация в частна къща е необходима, за да се осигури постоянно снабдяване с чист въздух по всяко време на годината. След като прочетете нашата статия, ще разберете какви видове вентилационни системи съществуват, как да увеличите нивото на обмен на въздух в помещенията и да отоплявате студения уличен въздух възможно най-бързо с минимални разходи.

Вентилационните системи - отколкото механичните, се различават от естествената вентилация

Не мислете, че основната цел на вентилационната система е да има чист въздух. Той трябва също да извади изчерпаните въздушни маси и да осигури приемлива скорост на движение на въздуха в помещенията. Колкото по-ниска е скоростта, толкова по-малко наематели усещат ефекта на студения въздух и следователно се чувстват по-комфортно.

В съвременните домове често се налага принудителна вентилация

В съвременните домове често се налага принудителна вентилация

В повечето случаи собствениците на къщи са ограничени само от естествена вентилация, която произтича от свободното движение на въздуха, дължащо се на течения или вентилация. Освен това скоростта на заместване на въздуха за този тип вентилация е от порядъка на 1 m3 / h, докато при механична вентилация тази стойност достига 3-5 m3 / h. По време на проветряването, общата обмяна на въздуха се извършва в рамките на 40-80 минути, в зависимост от обема на вентилираната стая. Освен това има големи загуби на топлинна енергия, охлаждане на склонове и блокове на прозорци, а през зимните периоди могат да се появят кондензати.

В стари къщи с монтирани дървени прозорци практически нямаше никакъв проблем с вентилацията. Факт е, че такива прозорци се отличават с много високо ниво на пропускливост на въздуха. Дори доста големи по обем частни къщи бяха напълно вентилирани поради многобройни пукнатини и не плътно затворени прозорци.

В съвременните домове често не е възможно да се направи без принудителна механична вентилация. Проблемът е, че с намаляването на скоростта на движение на въздуха се увеличава напречното сечение на вентилационния канал. С други думи, вентилационните канали в частна къща с система за принудително заместване на въздуха са по-малки в сравнение със сходни канали, предназначени за естествена вентилация. След като сте инсталирали задължителна вентилация, ще осигурите на Вашия дом необходимите количества свеж въздух.

Независимо от вида на използваната вентилационна система, трябва да се внимава въздушните маси да могат да се движат свободно в цялата къща. Това е напълно улеснено от решетките на потока, монтирани във вратите по пътя на движение на въздуха. Дебитът се счита за правилно организиран в случай, че най-замърсената стая (например баня или кухня с неприятни миризми) е последната във веригата.

Друго възможно решение е разликата между вратите и пода. Това разстояние не трябва да е по-малко от 20 мм по цялата ширина на вратата. Монтаж на специални врати с трансфер решетка, както и изоставянето на пропастта е на етапа на строително-монтажни работи, така че какво да кажем за правото и на работата на вентилацията не е необходимо да се мисли само от началото на строителството на къщата.

Прозорци и стенни вентили - създавайки допълнителна вентилация

Повечето съвременни къщи осигуряват наличието на PVC дограма. Такива дизайни се отличават с множество предимства, между които красив външен вид, лекота на грижа, високо ниво на топло и звукоизолация, плътност. Последната собственост обаче има и отрицателно значение, тъй като естествената вентилация в частна къща при такива условия намалява почти до нула.

Клапаните за захранващ въздух са популярен метод за осигуряване на естествена вентилация

Клапаните за захранващ въздух са популярен метод за осигуряване на естествена вентилация

Не е нужно да се притеснявате за това, защото решенията са открити от дълго време. Сред най-популярните методи за създаване на естествена вентилация при условията на използване на пластмасови прозорци е монтирането на вентили за проникване на въздушни прозорци. Този вентил е малка клонка, която е достатъчна само да се монтира в стената и да се пробие през нея. От двете страни тръбопроводът е покрит с решетки, необходими за регулиране на проникването на чисти въздушни маси от улицата.

Експертите съветват да инсталирате тези устройства близо до прозорците до радиаторите. Оптималната зона за монтиране на клапана на входния прозорец за въздух е до перваза на прозореца точно зад батерията. Първо, в този случай вентилът може лесно да бъде скрит с тюл от любопитни очи. Наличието на близка отоплителна система ви позволява незабавно да затоплите външния въздух, за да избегнете прекомерно охлаждане на помещенията.

Производствените технологии на съвременните входни клапани са постигнали значителен напредък в тяхното развитие. TНа строителния пазар вече можете да закупите модели, които са оборудвани с температура, влажност и различни филтри. Такива устройства трябва да бъдат инсталирани в кухни, коридори и стаи за да се гарантира максимално движение на въздушните маси от хола (така наречените "чисти зони") в домашни помещения (бани, тоалетни, кухни).

В къщи, където стените са изолирани с парноустойчив материал, захранващите вентили

В къщи, където стените са изолирани с парноустойчив материал, захранващите вентили

Захранващите вентили също ще бъдат изключително полезни в частни домове, чиито стени са изолирани с пароустойчив материал, например екструдирана полистиролова пяна или дори обикновена пяна. Тези нагреватели намаляват количеството на свежия въздух, но преходните тръби са в състояние напълно да компенсират ситуацията.

Принудителна вентилационна система - от какво се състои?

В някои случаи вентилацията в частен дом не може да бъде достатъчна поради използването само на прозорци и стени. Например, ако обемите на сградите са много големи, тогава ще е необходимо да се монтират клапаните почти до всеки прозорец. Естествено, вътрешните и външните стени в естетическите им качества ще бъдат сериозно засегнати от толкова голям брой допълнителни тръби. Изходът е системата за принудителна вентилация.

Един от основните елементи на принудителната вентилация е вентилационната система

Един от основните елементи на принудителната вентилация е вентилационната система



Тази система включва два основни елемента - вентилационна мрежа и вентилационно оборудване. Последните могат да включват:

  1. 1. Вентилатор - се изисква директно да циркулира необходимото количество чист въздух.
  2. 2. Калорифер - това устройство е инсталирано, за да загрява входящия въздух, но не принадлежи към броя задължителни въздух и може да бъде инсталирано на базата на финансови ресурси и възможности. Има два вида въздушни нагреватели - електрически и водни.
  3. 3. Филтър - целта му е да задържат отломки и големи частици прах, които в големи количества присъстват в уличния въздух.
  4. 4. Вентилът за въздух.
  5. 5. Звуков атенюатор.

Вентилационната мрежа се състои от следните основни елементи:

  1. 1. устройства за разпределение на въздуха (аностатици, дифузори);
  2. 2. въздуховоди;
  3. 3. Решетка за всмукване.

Изграждането на изцяло нова сграда трябва да осигури вентилационни канали във вътрешните стени на кухни, санитарни възли, бани. Тези вентилационни канали се препоръчват да се полагат от тухлена зидария. В случай, че на етапа на проектиране, каналите не бяха оформени, ще бъде необходимо да се изградят специални мини долепени. Така че не забравяйте да мислите през вентилационната система на собствената си къща, преди да бъде издигната.

Вентилаторите за изгорелите газове са един от основните елементи, необходими за непрекъснатото и постоянно извличане на неприятни миризми и отработен въздух от помещенията. Както и при прозоречните вентили, пазарът на строителни материали предлага огромен избор от фенове, които могат да задоволят нуждите и изискванията на всички наематели.

Най-популярните фенове са инсталирани на стената и излизат директно във вентилационния канал. Друг вид, наскоро се появи на пазара, са скрити фенове. Обикновено те се инсталират в пространството под тавана, но има няколко важни точки. Първо, ще трябва да проведете допълнителен въздуховод за този вентилатор. И второ, такива устройства могат да се използват само с окачени или опънати тавани.

Изсмукващите вентилатори са необходими за постоянно извличане на миризми и въздух от помещението

Изсмукващите вентилатори са необходими за постоянно извличане на миризми и въздух от помещението

Вентилаторите, инсталирани в бани и тоалетни, често се включват в зависимост от разположението на превключвателя на осветлението. Например, когато светлината е включена, устройството автоматично започва да тегли въздух, спирайки само след изключване. Някои модели са оборудвани с функция за отлагане, която може да бъде регулирана от собственика на къщата. Такива устройства са започнали да работят в една минута след включване на светлината, което би било достатъчно, например, за да си измият ръцете и отново да не се използват фен и като следствие, не се плаща за тях, прекарано електрическа енергия.

Има специален фенове за бани, оборудвани със сензори за влажност. Такъв агрегат ще работи независимо от външното осветление, докато нормалното ниво на влажност в банята бъде възстановено. Ако шумът от работещите фенове ви затруднява, винаги можете да си купите по-скъп, но безшумен модел. Друга възможност е използването на различни гумени метални втулки за намаляване на шума.

Инсталации с енергийно оползотворяване - характеристики на подобни системи

Сравнително наскоро се появи нов тип система за вентилация и захранване. Това са инсталации с функции за възстановяване на енергия. Популярността се обяснява с огромните спестявания на пари, свързани с нагряването на студения въздух. Така стандартната вентилация в къщата не осигурява загряване на въздуха, който влиза в помещенията, което води до големи разходи за допълнителна топлинна енергия.

Системата с възстановяване на енергия спестява около 50% от топлината

Системата с възстановяване на енергия спестява около 50% от топлината

Ако инсталирате система с възстановяване на енергия, ще можете да спестите около 50% от топлината. Такъв висок индикатор може да бъде постигнат чрез нагряване с топъл отработен въздух на студен захранващ въздух, идващ от улицата.

Задължителен компонент на такива системи е вграденият въздушен нагревател, тъй като топлината на наличния въздух не е достатъчна за загряване на целия обем въздушни маси, влизащи в къщата. В периоди на тежка студ без нагревател ще бъде доста трудно. Въпреки това през пролетта или есента е напълно възможно да се направи без това отоплително устройство, което ще спести значителна сума пари.

В тази система има вентилационни и изпускателни вентилатори. Допълнително предимство е, че през лятото системата частично поема функциите на климатика, тъй като охлажда входящия въздух. Ако имате климатични системи, тогава натоварването върху тях ще бъде значително намалено. Принципът на действие е, че студеният въздух след климатизатора охлажда топлия външен въздух, преминаващ през енергиен рекуператор.

Преди това е необходимо да се обмисли къде ще бъдат разположени единиците за възстановяване на енергия. В големите сгради процесът на обмен на въздух често надвишава 800 кубически метра на час, поради което размерите на вентилационната система могат да бъдат впечатляващи. Експертите препоръчват да ги монтирате на тавана или на приземния етаж. В първия случай е задължително да се извършват изолационни работи в тавана, в противен случай съществува опасност от повреда на оборудването и замразяване на охлаждащата течност.

За да се осигури принудителна вентилация, се използват въздуховоди, чиято цел е разпространението на въздушни маси в помещенията. Има няколко типа, основната разлика е в тяхната форма:

  • Кръгли канали - най-популярни на базата на съотношението цена и качество. Те се отличават с гладка повърхност и в резултат на това най-малко съпротивление при преместване на големи количества въздух.
  • Правоъгълните канали - се характеризират с ниски разходи за оборудване, но съпротивлението е малко по-високо в сравнение с кръглите модели.
  • Гъвкавите канали - имат най-високото ниво на съпротивление поради гофрирана повърхност. Те са идеални, ако има малки завои в канала.

По този начин вентилацията в частна къща е много важен въпрос, който трябва да бъде решен на етапа на проектиране на сградата. Но в резултат на това ще получите чист и чист въздух без неприятни миризми и замърсявания.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вентилацията в камерна рамка създава идеален микроклиматВентилацията в камерна рамка създава идеален микроклимат
Вентилацията в сауната изгражда правилната въздушна обмяна без никаква помощВентилацията в сауната изгражда правилната въздушна обмяна без никаква помощ
Отопление на въздухаОтопление на въздуха
Вентилацията в частна къща от канализационни тръби оправда спестяванията за ремонтВентилацията в частна къща от канализационни тръби оправда спестяванията за ремонт
Вентилация в парната баняВентилация в парната баня
Въздушно отопление на частна къщаВъздушно отопление на частна къща
Вентилация в котелното на частна къщаВентилация в котелното на частна къща
Вентилация salda в УкрайнаВентилация salda в Украйна
Какво е вентилацията в къщата?Какво е вентилацията в къщата?
Вентилация в къщатаВентилация в къщата
» » Вентилация в частна къща за оптимален въздушен обмен
© 2021 BggeHat.com