Вентилация в гаража със собствени ръце, схема, снимка

Вентилационната система в гаражите е важна част от комуникациите, но не всички собственици на автомобили и гаражи смятат, че е необходимо първо да се обърне внимание на вентилацията. Нормалната циркулация на въздуха в стаята играе важна роля. При добри условия на вентилация в гаража, автомобилът и всички негови части ще се съхраняват правилно. Наемодателят и автомобилът му няма да се притесняват от прекомерната влажност в помещението и от различни токсични изпарения.

Какви вредни ефекти от околната среда ще бъдат избегнати чрез вентилация?

Какви вредни ефекти от околната среда ще бъдат избегнати чрез вентилация?

Много хора вярват, че ако помещението е необитаемо, тогава вентилационната система няма много значение. Но това е далеч от случая. По-долу ще разгледаме основните негативни въздействия върху околната среда, от които ще помогне инсталацията на вентилационно оборудване.

 1. Прекомерна влага. Това въздействие разрушава металното тяло на автомобила, също така оказва неблагоприятно въздействие върху електротехника и различните електронни устройства на автомобила като цяло. Влагата в стаята е основният виновник за гниене и разваляне на хранителните запаси, които могат да се съхраняват в гаража с мазе. Основната конструкция на гаража се състои от дървени или метални подпори, които с излишната влага могат да станат жертви на гъбички. Гъбата може да се разпространи и до стените на гаража.
 2. Всички видове токсични изпарения. Не е тайна за никого, че токсичните изпарения имат изключително неблагоприятен ефект върху човешкото тяло. Ако стаята е лошо вентилирана, тогава човекът, който е в нея, ще почувства главоболие, гадене, слабост - до отравяне. Собственикът на гаража няма да може незабавно да усети вредното въздействие на изгорелите газове на автомобила, но впоследствие може да се отрази отрицателно на неговото здраве и производителност.

Вентилационната система в гаража ще спаси собственика си от всички изброени по-горе негативни влияния и фактори. Съгласно изискванията, посочени в SNiPe 21-02-99, подобна икономическа конструкция като гараж трябва да бъде оборудвана с вентилационна система, равна на жилищни сгради и сгради.

Без вентилация страдат такива части от колата

Без вентилация страдат такива части от колата

Независимо от наличието на отоплителни комуникации в гаража или не, вентилацията трябва да бъде инсталирана безпроблемно. Като се вземат предвид всички норми на нормативната уредба, трябва да се разчита, че обемът на свеж въздух, който преминава през вентилационната тръба, трябва да бъде 180 м2 / час. Температурата на въздуха в помещението трябва да бъде 5 градуса по Целзий.

Въз основа на европейските стандарти пълната циркулация на въздуха трябва да преминава от 6 до 10 пъти на ден.

Стандартните едноетажни гаражи и гаражите на два етажа трябва задължително да са снабдени с вентилационна система, която да осигури необходимото проветряване на помещението и въздух, който раздухва автомобила. В двуетажните гаражи всички етажи и отделни помещения, както и инспекционната яма, трябва да бъдат снабдени с вентилация в равни размери. Много често в гаражите има изба, която е изолирана в сутерена и която е слабо вентилирана. В мазето също така е необходимо да се въведе отделна вентилационна система, за да не се стигне до неприятна миризма и влага в бъдеще.

Основните видове вентилационни системи и техните устройства

Основните видове вентилационни системи и техните устройства

Схемата за вентилация трябва да бъде внимателно разгледана при проектирането на гаража. Тъй като в конструкцията на помещението в носещите стени е необходимо да се направят отвори за тръбите на вентилационните системи. При реконструкция на вентилацията в гаража със собствените си ръце, трябва да вземете предвид височината и дължината на стаите, броя на етажите в гаража, колко коли ще бъдат в него. На този етап от строителството собственикът на колата определя какъв тип вентилационна система е подходяща за неговия гараж, който ще се справи с всички задачи и функции, за които е осигурена.

Има няколко вида вентилационни системи. Нека разгледаме някои от тях:

 • Естествена вентилация. Този тип вентилация е проектирана по такъв начин, че въздухът да се движи сам, без никакво въздействие, използвайки законите на аеродинамиката.
 • Комбинирани вентилационни системи. Те се основават на комбинация от естествена вентилация и вентилация, използвайки механични средства, които спомагат за бързото движение на въздуха.
 • Механичната вентилация в гаража предполага създаването на специални механизми, които задължително да циркулират въздуха, а не естествено.

С вентилационния дизайн в гаража със собствените си ръце, независимо от схемата на вентилационната система на горепосоченото, можете да използвате една или повече дупки в стената. При избора на механична схема на вентилация, при която въздухът циркулира изкуствено, един вентилационен тръбопровод ще бъде достатъчен.

Диаметърът на вентилационните тръби, които се вкарват в отворите на стените на гаража, трябва да бъде избран въз основа на това колко въздушна маса ще се вентилира в стаята. Ако вземете предвид спецификациите, тогава на квадратен метър от площта на гаража трябва да се използват 15 мм от диаметъра на тръбата. Ето защо, с общо пространство от 10 квадратни метра, за вентилационна инсталация трябва да се използват две тръби с диаметър 150 mm. Също така има друга формула за изчисляване на диаметъра на отворите за вентилация. Ако се придържате към него, общата стойност на всички тръби е 1/3 от общата площ на помещението. Тази формула най-често се използва при конструирането на механична вентилация с един канал за циркулация на въздуха.

Основни принципи на естествената вентилация на гаража

Основни принципи на естествената вентилация на гаража

Естествената вентилация на въздуха се осъществява чрез разликата в температурите на въздуха в гаража и на улицата. За да се създаде независима циркулация на въздуха, инсталирайте две вентилационни тръби - отработените газове и захранването. На първата тръба има изсмукване на ненужно замърсен въздух, а захранващия въздух се подава от масата на свеж въздух. При конструирането на носещи стени се използват вентилационни тръби, чийто диаметър се изчислява предварително. По-долу е вентилацията в гаража със снимка.

Че е имало правилна циркулация на въздуха в гаража е необходимо да се знаят някои нюанси:

 1. Вентилационната тръба, през която преминава въздух в помещението, е на около 10 сантиметра от пода. Изходната тръба за въздух трябва да бъде монтирана на ниво от 30 сантиметра от повърхността на земята. Последната дупка е затворена с мрежа и специален капак е предназначен да я защити от дъжд, насекоми и други външни влияния.
 2. Тръба за изтегляне на въздух се фиксира в горния противоположен ъгъл на ниво 10 см от тавана на гаража. Тази вентилационна тръба трябва да е над покрива на гаража. Разстоянието между покрива на гаража и изпускателния отвор трябва да бъде 50 сантиметра.

Вместо захранващата тръба можете да използвате различни решетки, които се вкарват директно в гаражната врата. Тези барове изглеждат като обикновени щори. За да се постигне необходимата вентилация на помещението, е необходимо да се използват такива решетки, чиито напречни сечения са повече от няколко пъти диаметъра на тръбата, през който се изтегля въздух от гаража.

За да направите замърсения въздух по-добре от помещенията, използвайте специално устройство - дефлектор. Дефлекторът е монтиран директно в изпускателната тръба на вентилационната система. Основната му функция е да намали налягането във вентилационната тръба, докато въздухът е по-добре изтеглен навън и има качествена вентилация. За да се избегне кондензация, в това устройство се въвежда топлоизолация.

За да се създаде качествена вентилация на въздуха в гаража, е необходимо да се познават простите закони на физиката и да се прилагат правилно на практика. Ето основните и основни, на които трябва да разчитате при изграждането на гаражна вентилационна система със собствените си ръце:

 • въздушната циркулация се дължи на разликата в плътността на излизащия топъл въздух и на студения въздух, който навлиза в стаята;
 • скоростта на циркулация на въздуха зависи от силата на вятъра, която има тенденция да изтласква маси от топъл въздух от помещението;
 • Посоката на топлите въздушни маси трябва да е нагоре, където има област с ниско налягане.


За тези, които искат да знаят как да вентилират в гаража със собствените си ръце, трябва да се запознаете с някои клопки. Това, че през есенно-пролетния сезон въздухът не изчезна, е необходимо да се изравнят зоните на захранващата и изпускателната система. Ако климатичните условия се променят, собственикът на помещението трябва сам да контролира циркулацията на въздуха, като използва специални ламели. При ниски температури на улицата първо трябва да покриете тръбата с входящ въздух, а след това само с изпускателната тръба.

Основното предимство на естествената вентилация на помещенията е ниската инсталационна цена. Също така в тази схема на вентилационните системи съществуват различни недостатъци, които са дадени по-долу:

 • вентилацията според естествената схема няма да функционира през лятото, тъй като температурата на въздуха в улицата е много по-висока от температурата на въздуха в гаража;
 • понякога може да има капки за налягане, които образуват газене в гаража, което може да повлияе неблагоприятно на състоянието на колата;
 • с малка площ на сградата, разликата в температурите и налягането не винаги е достатъчна за добра вентилация;
 • с естествена схема на вентилация, не винаги вятърът ще бъде насочен към входната тръба, което също отрицателно влияе върху качеството на вентилацията на гаража;
 • е необходимо редовно да проверявате състоянието на вентилационните тръби, да ги почиствате от замърсявания, прах и различни други замърсители, които пречат на свободния поток въздух в помещението.

Ако не планирате да инвестирате много пари във вентилацията и искате да стигнете до бюджетен вариант за строителство, тогава естествена вентилационна система ще ви бъде полезна. Вентилация в гаража със собствените си ръце на видео, публикувани в тази статия ще ви помогне в този въпрос. Но тези, които не искат да зависят от времето и други непредвидени ситуации, ще трябва да спестят от вентилацията и да направят по-скъпо и качествено устройство за вентилация на помещението.

Схемата на комбинираната вентилационна система на гаража

Схемата на комбинираната вентилационна система на гаража

Ако разполагане на естествената вентилация на гаража различни механични устройства, това ще осигури вашата защита гараж от непредвидени капризите на природата и законите на аеродинамиката в sboov, които стимулират притока на въздух. Специални разлики от естествената, комбинирана схема на вентилация не. Единствената разлика е въвеждането на специален вентилатор, захранван с електричество, във вентилационния отвор. И също така този вентилатор може да бъде разположен в стената, при такива условия той ще има аксиално име. Ако това устройство е разположено над покрива на гаража, то се нарича покрив.

Ако собственикът на помещенията е избрал комбинираната вентилационна система, той няма да се нуждае от твърде много пари. Вентилаторът е устройство с ниска цена и не е много енергоемко. Прекалено високоефективното вентилационно устройство не е различно, но все пак е малко, за да стимулира притока на въздушни маси с помощта на собственика на гаража. Вентилаторът може да изпълнява задачите си, дори ако е изключен от електрическата мрежа.

Хората, които разбират икономията на енергия, инсталират в гаражите си малки вятърни мелници. Ако на улицата има вятър, лопатките на вентилатора ще се въртят независимо, без да използват електричество. Но при тихо време това устройство няма да е от голяма полза.

Недостатъкът на използването на комбинирана вентилационна система е, че собственикът на гаража трябва редовно да включва и изключва механичното устройство. Конвенционално реле или бюджетен таймер ще се справи с такъв проблем.

Също така неблагоприятно е фактът, че прониква в гаража въздуха не се изчиства и се затопля в студено време, което може да доведе до натрупване на мръсотия вътре в тръбата и значителна загуба на топлина вътре в гаража.

Структура на механичната вентилационна система

Структура на механичната вентилационна система

В системата на принудителната вентилация няма никакви минуси, които да са представени в естествената и комбинираната схема. След като оборудва своя гараж с тази вентилация, собственикът на гаража не може да се притеснява за състоянието на колата си, тъй като всички температурни изисквания ще бъдат изпълнени. Само принудителната вентилация може да създаде добра циркулация на въздуха в сутерена на гаража и трудно достъпна инспекционна яма. Този тип вентилационна система е единствената, използвана в подземни гаражи.

Основните компоненти на механичната циркулационна система са оборудването за захранване и отвеждане на отработеното въздух. Инсталацията за подаване на въздух се състои от филтър, вентилатор и нагревател, който се захранва с електричество. Качулката има едно или повече вентилационни устройства.

Свежият въздух, когато влезете в вентилацията на тръбопровода, се пречиства и отоплява. Освен това се придвижва към вентилаторите, които разпределят чист и отопляем въздух през гаража. Изхабеният и мръсен въздух се изтласква навън с вентилатор или специално въздушно оборудване. Това устройство ще заема голяма площ под покрива на гаража и ще бъде по-трудно инсталирано, но това ще гарантира качествено и равномерно разпределение на въздуха.

Добре функционираща механична вентилационна система понякога се изгражда, като се използва моноблок система. Две устройства изпълняват всички основни функции на вентилационната система - захранването и извличането на въздушни маси. Най-малкото количество енергия се използва от моноблокове с регулатори за топлинна енергия на плочите. Тази топлина, която се освобождава по време на работа, загрява въздуха, който постоянно идва отвън.

Основни изводи и резултати

Основни изводи и резултати

Собствениците на гаражи определено трябва да инсталират вентилационни системи. На това зависи добрата безопасност и поддръжка на отличните технически характеристики на автомобила. В нашето време собственикът на колата избере да инсталира евтина естествена система за вентилация или по-ефективна и качествена вентилационна система - принудена. Също така вашият избор може да бъде спрян с комбинирана вентилация, което е нещо средно между бюджетната природна опция и скъпата механична. Какъв тип вентилационна система избирате, за да решите за вас гаража, въз основа на вашите лични предпочитания и дебелината на вашия портфейл.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вентилация в мазе и гаражВентилация в мазе и гараж
Вентилацията в частна къща от канализационни тръби оправда спестяванията за ремонтВентилацията в частна къща от канализационни тръби оправда спестяванията за ремонт
Вентилация в гаража как да нарисувате качулката самиВентилация в гаража как да нарисувате качулката сами
Типове и приложения на вентилационните таваниТипове и приложения на вентилационните тавани
Икономично отопление за гаражИкономично отопление за гараж
Вентилация в котелното на частна къщаВентилация в котелното на частна къща
Изчерпване на правилната инсталацияИзчерпване на правилната инсталация
Вентилация salda в УкрайнаВентилация salda в Украйна
Какво е вентилацията в къщата?Какво е вентилацията в къщата?
Вентилацията в опъната тавана е устройствоВентилацията в опъната тавана е устройство
» » Вентилация в гаража със собствени ръце, схема, снимка
© 2021 BggeHat.com