Вентилацията в частна къща от канализационни тръби оправда спестяванията за ремонт

Вентилацията от канализационни тръби е популярно решение за частен дом. Какви са неговите предимства пред традиционната вентилация от метални тръби и кое е по-ниско от това? Как да го направите сами?

Принципи на циркулация на въздуха в жилищни помещения

Вентилационната система е комплекс от въздуховоди и канали, през които замърсеният въздух се отвежда от жилищни помещения. За да функционира нормално тази мрежа, тя трябва да бъде правилно проектирана и инсталирана в съответствие със съвременните стандарти, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на вътрешните помещения и правилата за тяхното функциониране.

За устройството на вентилационната система е необходимо да се поставят тръбопроводните елементи във всички помещения и да се приведат вентилационните тръби към централната тръба

За устройството на вентилационната система е необходимо да се поставят тръбопроводните елементи във всички помещения и да се приведат вентилационните тръби към централната тръба

Принципът на естествената вентилация е изключително прост - в помещенията по време на използването им се образува застоял въздух, чието наличие води до появата на зони с ниско налягане. От тези зони кислородът има тенденция към зони с високо налягане, напуска къщата чрез специални вентилационни канали и се заменя с чист въздух. Циркулацията на въздушните маси е непрекъсната и по естествени причини, следователно, с подходящ дизайн в домовете, не е необходимо да се инсталират скъпи системи за изкуствена вентилация.

Ефективността на естествената вентилация се влияе от броя на въздуховодите, общата дължина на вентилационните канали, площта на тръбните участъци и други фактори. Но като цяло естествената система е доста проста. За конструкцията му е достатъчно да се монтира въздуховодът, да се поставят неговите елементи във всички помещения и да се внесат вентилационните тръби към централната тръба. По своята конструкция такава система не се различава много от канализацията.

Защо използвате канализационни тръби за комуникационното устройство?

Вентилация в частна къща от пластмасови тръби се създава доста често. Популярността на такива системи се обяснява с тяхната простота и функционалност - всеки собственик, ако желае, може да планира и създаде вентилационна система за дома си независимо, без да търси помощ от професионалисти.

Вентилацията от пластмасови тръби е лесно да се сглобява със собствени ръце

Вентилацията от пластмасови тръби е лесно да се сглобява със собствени ръце

Преди появата на пластмасови тръби на пазара, естествената система за отвеждане на вентилацията е изградена върху използването на метални тръбопроводи. Системата за вентилация на калай беше сглобена чрез заваряване и запечатана с фитинги. В процеса на работа бяха необходими значителни инвестиции, за да се направят промени в дизайна на такава система.

Когато пластмасовата тръба се появи на пазара, недостатъците на калайните тръби се сблъскаха особено със собствениците. Разбира се, пластмасата не може да се конкурира с хардуер за устойчивост на температурни въздействия върху надеждността и издръжливостта, но PVC има свои собствени уникални характеристики и предимства, които са направили пластична тръба за вентилация в частен дом популярен техническо решение.

PVC тръби за вентилационни системи - най-важните предимства и недостатъци

Няма законодателни норми, забраняващи използването във вентилационен тръбопровод на пластмасови изделия, предназначени за изграждане на канализационни системи. Но преди да започнете да планирате инсталирането на нова PVC система, трябва да разберете характеристиките на тези продукти в техните предимства пред калайните тръби и недостатъците.



Към положителните качества на вентилацията от пластмасови канализационни тръби може да се припише:

  1. 1. Ниска цена. На цената на PVC тръби са много по-изгодно от аналози за калай.
  2. 2. Практичност. От пластмасови изделия е възможно да се монтират различни вентилационни системи според функционалността.
  3. 3. Лесна инсталация. Всички работи по инсталирането на комуникацията на собственика могат да изпълняват самостоятелно.
  4. 4. Антистатични. Пластмасата не преминава през електрически ток.
  5. 5. Антибактериални характеристики.
  6. 6. Пластичност. Пластмасовата тръба може да бъде огъната по желание във всяка посока.

Но ако сравнявате пластмасови изделия със специализирани за изграждането на метални вентилационни системи, канализационната тръба ще има следните недостатъци:

  1. 1. Сила. Пластмасата е много по-малко надеждна, издръжлива и устойчива на отрицателни външни влияния, отколкото метала.
  2. 2. Ниска устойчивост на високи температури. Канализационната тръба не е предназначена за използване в среда с температура на въздуха над +50 градуса.
  3. 3. Ограничени налични опции за монтаж. Тръбите от пластмаса не се препоръчват да се монтират под тавана на частна къща.
При всички плюсове системите от канализационните тръби са по-малко стабилни и издръжливи от метала

При всички плюсове системите от канализационните тръби са по-малко стабилни и издръжливи от метала

В резултат на това е възможно да се изградят вентилационни системи от канализационни тръби, които са по-малко стабилни и издръжливи от металните и не са адаптирани за транспортиране на горещ въздух. Поради това PVC продуктите не могат да се използват за изграждане на системи за вентилация, както и за създаване на качулки в кухнята над работните повърхности. Понякога недостатъците на продуктите включват факта, че те не са предназначени за монтаж под тавани и стени, поради което собствениците понякога изпитват трудности при придобиването на подходящи осветителни тела.

Етапи на изграждането на достъпна и функционална система за циркулация на въздуха

За устройството за вентилация в къщата е необходима схема. Чертежът на системата може да бъде поръчан от специалисти или направен на ръка. Проектирането на инженерни системи е сложна и отговорна задача, чието изпълнение зависи от функционалността, надеждността и трайността на вентилацията. Да направите това сами си струва само ако имате подходящ опит или много свободно време, което може да бъде изразходвано за изучаване на нормите за изграждане на вентилационни системи, правила за проектиране и друга важна информация.

За новия съобщението точно да съответства на нуждите на бъдещите домашни потребители, собственикът трябва да се подготви задание за дизайнери, като посочва изискванията за бъдещата мрежа, местоположението му в къщата, устройството извлича задължителна в някои области (баня, кухня, баня).

Когато комуникационният проект е готов, можете да продължите да купувате оборудването и материалите, необходими за монтаж. Устройството на системата изисква: пластмасови тръби, фитинги, специални крепежни елементи и т.н. В разработения проект можете да намерите точен списък на необходимите материали и консумативи за извършване на монтажни работи. Експертите извеждат тази информация в отделен елемент от проекта и често предписват за всеки необходим продукт своите приблизителни разходи на пазара.

След като бъдат придобити всички необходими материали, собственикът ще може най-накрая да започне изграждането на нова инженерна система на следните етапи:

  1. 1. Разпределение. На стените и другите повърхности, на които ще бъдат поставени тръбите, маркирайте местата за комуникация и мястото за монтаж на крепежните елементи.
  2. 2. Монтиране на крепежни елементи. На маркираната стена фиксират предварително придобитото скрепителни елементи, върху които ще се съхраняват вентилационните тръби.
  3. 3. Съберете повдигача. Голяма вентилационна тръба е сглобена от големи тръби, през които замърсеният въздух ще бъде изваден от всички стаи в къщата.
  4. 4. Събиране на въздуховоди. От по-малките части се събират тръбопроводи, през които замърсеният въздух от вътрешността ще бъде отстранен в тръбата.
  5. 5. Монтаж на решетката и каналите. Монтираните монтажни тръбопроводи са доста прости. Към монтираните крепежни елементи закрепват продуктите по такъв начин, че тяхното местоположение точно съответства на условията на проекта.
  6. 6. Свързване на вентилационните клонове. Всички елементи на монтираната система са свързани един с друг, създавайки обща инженерна система.
  7. 7. Уплътняване на ставите. За вентилация не е необходимо да се запечатват отделните тръби, ако са правилно проектирани, системата ще работи правилно без нея. Но излишната работа по запечатването няма.
  8. 8. Инсталиране на механични устройства. Модерните системи обикновено включват не само тръби, но и механични продукти, например вентилатори и вентили. Те осигуряват най-доброто входящо / отработено въздух от помещенията, тъй като те са много популярни.
  9. 9. Монтаж на въздушни амортисьори.
Монтажът на вентилационната система трябва да се извърши преди окончателното завършване на къщата, след което да се скрият всички тръби

Монтажът на вентилационната система трябва да се извърши преди окончателното завършване на къщата, след което да се скрият всички тръби

За да се гарантира, че вентилацията не само осигурява добър микроклимат в интериора, но също така не навреди на привлекателността на стаите, планирането и монтажът му трябва да бъдат разгледани преди окончателното завършване на апартамента. Ефективно скриване на канализационните тръби по стените може да се използва гипсокартон, който покрива повърхността с тръби, а след това облицовани с подходящи материали.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Разположение на вентилацията на мазето в частната къща на схемата, монтажРазположение на вентилацията на мазето в частната къща на схемата, монтаж
Вентилацията в камерна рамка създава идеален микроклиматВентилацията в камерна рамка създава идеален микроклимат
Отопление на въздухаОтопление на въздуха
Типове и приложения на вентилационните таваниТипове и приложения на вентилационните тавани
Как да направите канализация в частна и селска къщаКак да направите канализация в частна и селска къща
Вентилация salda в УкрайнаВентилация salda в Украйна
Какво е вентилацията в къщата?Какво е вентилацията в къщата?
Вентилацията в опъната тавана е устройствоВентилацията в опъната тавана е устройство
Избор на канализационни тръби за къщатаИзбор на канализационни тръби за къщата
Вентилация на септична ямаВентилация на септична яма
» » Вентилацията в частна къща от канализационни тръби оправда спестяванията за ремонт
© 2021 BggeHat.com