Вентилация в мазе и гараж

Вентилацията в мазето играе много важна роля, тъй като при липса на редовен въздушен поток в помещението за съхраняване на пресни продукти, ще се появи влажност. Лесно е да се оборудва качулката в мазето. И вие можете да направите това не само на един от етапите на строителството, но и в готово направено помещение.

Как функционира вентилационната система?

Преди да направите вентилация в мазето, научете принципа на функционирането му. Тя се основава на законите на физиката, които се основават на създаването на схема за подреждане на вентилацията. Според нея, за да се създаде вентилация мазе със собствени ръце трябва да има 2 дупки. В един от тях свеж въздух изтича в мазето. През втората дупка въздухът, заедно с изпарението, излиза от мазето до улицата. Схемата е съвсем проста, но за по-голяма ефективност е необходимо тръбите да се задържат в дупките. В допълнение, работата на системата е силно повлияна от местоположението на тръбите за входящ и изходящ въздух, както и тяхното ниво над повърхността на почвата.

В една от дупките в сутерена тече чист въздух, а през втория - заедно с изпарението, излиза от мазето до улицата

В една от дупките в сутерена тече чист въздух, а през втория - заедно с изпарението, излиза от мазето до улицата

Вентилационните тръби трябва да са разположени директно в стените на мазето. Също така, често наемателите поставят качулката в гаражната изба. Във втория случай тръбите трябва да преминат през стаята и да бъдат отстранени над покрива на сградата. Много важен фактор за създаването на схема е височината на инсталацията на тръби от мазето към улицата. Ако изчислението е неправилно, извара на изба ще изсмуче прекалено много студен въздух, което ще повлияе неблагоприятно на срока на годност на пресните зеленчуци. Експертите също не съветват да се правят прекалено малки отвори за тръбопроводи, тъй като това няма да позволи изпаряването да бъде напълно отстранено, което ще доведе до загуба на продукти.

Вентилационна техника - съвети на специалисти

Как да направите качулка в мазето, има много мнения и съвети. Нека да изучим най-полезните препоръки относно създаването на кръга и самата система за циркулация на въздуха в мазето. Много експерти съветват да осигурят вентилационната система дори по време на изграждането на мазето. По това време, в стените на стаята могат да бъдат оставени дупки, в които тръбите ще бъдат инсталирани в бъдеще. За да не изберете подходящо място за полагане на канали, препоръчваме да включите изпускателната система в оригиналния проект за мазе.

Пластмасови тръби за рисуване

Пластмасови тръби за рисуване

Тръбите, използвани за циркулация на въздуха, трябва да бъдат с еднакъв размер. Ако помещението е много влажно, капакът може да се поеме с диаметър малко по-голям от този на захранващия въздух. Едно от основните правила е да не се прави обратното, в противен случай това ще доведе до закъснение във въздуха в стаята. Друг добър върх - не поставяйте двете тръби един до друг. В тази ситуация мазето няма да бъде напълно вентилирано. Най-добре е да поставите канали в противоположни ъгли, за да позволите на въздуха да минава през цялата стая. Отворът за качулката трябва да бъде поставен под тавана на мазето. Това се дължи на факта, че изчерпваният горещ въздух веднага ще се изкачи. Това положение на тръбата ще допринесе за гладкото почистване на въздуха без най-малката стагнация под тавана.

Изпускателната тръба трябва да се повдигне на 1,5 м над билото. Това ще осигури достатъчен обем въздух.

За разположението на изпускателната система най-често се използват пластмасови тръби. Вентилацията на мазето в гаража трябва да се организира с помощта на тръби с минимални завои и завои. Най-добре е каналите да са напълно прави и прави. В допълнение, всеки от каналите трябва да има същия диаметър по цялата му дължина. Преди да вентилирате в сутерена, поставете специален затвор върху тръбите. Тяхното присъствие е особено важно през зимата, когато е необходимо да се регулира независимо захранването и изтичането на въздух. При вертикални тръбни глави те трябва да бъдат защитени от дъжд и сняг. Това може да се направи чрез декоративна метална облицовка под формата на чадър.

Видове изпускателни системи - естествени или принудителни?

Също така, преди да направите вентилация в мазето, решете какъв тип система. Тя може да бъде естествена или принудена. Изборът на най-подходящия вариант е възможно, като се вземат предвид оформлението и обемът на мазето. Първият тип на чертежа се основава на малка разлика в температурата и налягането вътре и извън помещението. Ефективността на вентилацията е силно повлияна от местоположението на тръбите. Отворът за всмукване на въздух трябва да е на височина около 30 см от пода, а отворът за изтегляне трябва да бъде на 20 см под тавана. Не можете да оставите последната по-ниска, защото в противен случай таванът ще започне бързо да умре. Такава система няма да бъде достатъчна за оборудването на голяма сутерена, която се състои от няколко стаи.

Принудителна вентилация

Принудителна вентилация

Вентилацията от втори тип също се състои от тръби, но в тях трябва да се монтират специални вентилатори, които принуждават въздуха да циркулира в помещението. Най-простата система включва инсталиране на вентилатора само в канала за изтегляне. В този случай в помещението се създава изкуствен вакуум, който помага бързо да вкарва въздух през дупката за приток. Силата на вентилатора трябва да бъде избрана, като се отчита площта на мазето. Често собственици на жилища идват в малко по-различно. Те поставят феновете и на двата канала. Това важи особено за мазета с няколко малки помещения.

Вентилационна инсталация - подробен алгоритъм

На практика всеки неопитен човек се чуди колко правилно нарисувай качулка в мазето. За да направите това, трябва да действате по определен алгоритъм:

  1. 1. Ако вентилационната система е инсталирана след изграждането на сутерена, тогава в тавана трябва да направите дупка за циркулация на въздуха.
  2. 2. След това тръбата се изтегля през отвора за изтегляне.
  3. 3. Фиксирайте тръбата под повърхността на тавана не повече от 15-20 см под нея.
  4. 4. Отвън тръбата трябва да се повдигне на 1,5 метра над земята или над покрива.
  5. 5. В ъгъла на тавана противоположно, също е необходимо да се направи дупка и да се разтегли тръба за въздушен поток в него. Поставете го на височина най-малко 20 см от пода.
  6. 6. Външната страна на захранващата тръба не трябва да бъде прекалено висока. Ако преминава през тавана, то горната част на тавана не трябва да се намира на повече от 25 см над повърхността.
  7. 7. Ако входящата тръба е изтеглена през стената, тогава ще трябва да я поставите на дефлектор или решетка.
  8. 8. Ако вентилационната инсталация се изпълнява в жилищна сграда с печка или камина, изпускателната тръба се издига близо до комина. Това ще допринесе за по-активно отвеждане на въздуха от мазето поради разликата в температурата.
  9. 9. В края на инсталацията е необходимо да се монтират регулиращи клапи на тръбите. Те ще ви позволят да оставите в стаята точното количество въздух.



След като инсталирате системата, ще трябва да я проверите за сцепление. За да се провери нормалното налягане на въздуха на входа, върху тръбата за подаване се полага хартиен лист. Ако започне да трепери, това означава, че въздухът тече активно в стаята. Вторият начин е да изгорите хартията в кофа вътре в мазето. В посока на дима ще бъде възможно да се определи къде и колко бързо се движи въздухът.

Какво трябва да направите, за да поддържате микроклимата в стаята

След като обмислим как правилно да вентилираме, предлагаме да се занимаем с допълнителни мерки за грижа за стаята. За да поддържате комфортен микроклимат в мазето, трябва да изпълнявате определени процедури от време на време. Така че, за да намалите влажността в помещението, редовно го проветрявайте. През лятото, винаги веднъж седмично, отваряйте вратите и люка на стаята, както и клапите на тръбите. Горещият вятър, който се влива във въздуха, ще изсуши добре подовете, стените и тавана на мазето.

Често собствениците се сблъскват със ситуации, при които се изисква бързото увеличаване на влажността в помещението. За да направите това, поръсете с вода от конвенционален пистолет. Можете също да инсталирате в сутерена на контейнер с мокра пясък или дървени стърготини. Ако трябва да изсушите мазето, първо трябва да извадите от него всички рафтове и други мебели. Всички стелажи трябва да се изсушават естествено на пряка слънчева светлина. Шайката и вратата се отворят широко и включите вентилатора. В това състояние стаята трябва да е поне 3 дни. След това се пристъпи директно към сушилната изба.

Изсушаването на мазето в рамките на 12 часа ще помогне на фурна от кофата с дърва за бреза

Изсушаването на мазето в рамките на 12 часа ще помогне на фурна от кофата с дърва за бреза

За да се отървете от влагата в стаята, вкарайте и оставете в нея няколко кутии с негасена вар или голяма сол за маса. Тези вещества абсорбират влагата много бързо. Освен това те ефективно дезинфекцират повърхността на помещението и въздуха в него. По-старият метод е да използвате свещ. Инсталирайте и го закрепете до изпускателния порт. Запалете свещта и изчакайте няколко дни. Пламъкът представлява най-доброто сцепление, благодарение на което ще излезе повече преработен суров въздух.

Друг начин за бързо и ефективно сушене е чрез използване на печене. Лесно можете да направите сами, като използвате обикновена метална кофа. Първо, направете няколко дупки в контейнера, след което го напълнете с брезови дърва за огрев. След това осветете дървените трупи и оставете да изгорят за не по-малко от 12 часа. През това време стаята ще изсъхне бързо, след което можете да съхранявате продуктите си в нея, без да се страхувате от загубата им.

Обработката на мазето за защита от влага е важна процедура за свежестта на продуктите

При едно изсъхване на стаята, мерките за поддръжка на мазето не свършват. За да се удължи периодът на съхранение на мазето без влага, повърхността на пода и стените трябва да бъде покрита с хидроизолационни съединения. Ако стените в стаята са изградени от бетон, нанесете импрегниране на дълбоко проникване. Тя трябва да се прилага на няколко слоя, всяка от които ще се влее в плочите и ще запуши дупките и пукнатините в тях.

Рубероидът се счита за добър изолатор

Рубероидът се счита за добър изолатор

Понякога сушената изба е покрита с покривен филц. Той се счита за добър изолатор, но за неговото използване, стените и пода трябва да бъдат напълно равномерни. За да направите това, първо нанесете мастика върху повърхността, която трябва да се нагрее, след което самият изолатор трябва да бъде поставен нагоре.

Екологично безопасен материал за хидроизолация е глина. Тя трябва да е много мазна, в противен случай няма да има никаква полза от нейното използване. Преди да нанесете материала, подовият под трябва да се полага с камъни, върху който се излива глината, смесена с пясък. Слоят трябва да бъде приблизително 10-12 см. След нанасянето, глината трябва да се уплътни между камъните, след което да се излее слой пясък от големи фракции. Необходимо е също така да бъде подправено. Единственият недостатък на този метод е продължителното изсъхване на пода. Средно това отнема около 30-40 дни.

Изсушаването на мазето с помощта на домакински уреди - вентилатор или нагревател?

За да се отървете от прекомерната влага в стаята за съхранение на храна може да се използва и домакински нагреватели и вентилатори. В първия случай са подходящи модели за надуване на вятър и конвектори на нагреватели. За да изсъхне повърхността на стените и пода, инсталирайте нагревателя в средата на стаята. По този начин устройството ще разпределя равномерно топлината и никой от ъглите няма да остане влажен. Не забравяйте, че този метод на сушене отнема много време. Освен това ще трябва да похарчите много за електричеството.

Често собствениците на мазето използват мощни парогенератори. Благодарение на излъчването си, помещението за съхранение се изсушава много бързо. В резултат на това ще прекарате малко по-малко, защото сушенето ще отнеме по-малко време. Поради ефективността на този метод, той често се използва дори и в мазета, които са оцелели от наводнения.

За да се отървете от влагата с вентилатор, уредът трябва да се постави в центъра на стаята и да се включи. Пълното сушене по този начин отнема най-малко 4 дни. Често собственикът на мазетата помага и обикновена стара burzhuyka. В такива случаи тръбната тръба на печката е изведена до мазето. За загряване на burzhuyku ще има най-малко 5 дни преди сушене на сутеренни повърхности. Ако изпускателният отвор в мазето липсва, този метод няма да работи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вентилация в гаража със собствени ръце, схема, снимкаВентилация в гаража със собствени ръце, схема, снимка
Сутерен в частна къща със собствени ръцеСутерен в частна къща със собствени ръце
Как да направите тавана в мазето нюансите на инсталациятаКак да направите тавана в мазето нюансите на инсталацията
Разположение на вентилацията на мазето в частната къща на схемата, монтажРазположение на вентилацията на мазето в частната къща на схемата, монтаж
Вентилацията в сауната изгражда правилната въздушна обмяна без никаква помощВентилацията в сауната изгражда правилната въздушна обмяна без никаква помощ
Вентилация в гаража как да нарисувате качулката самиВентилация в гаража как да нарисувате качулката сами
Вентилацията в помещенията на котелното се нуждае от организиране на систематаВентилацията в помещенията на котелното се нуждае от организиране на системата
Вентилация в парната баняВентилация в парната баня
Вентилация в котелното на частна къщаВентилация в котелното на частна къща
Хидроизолация на сутеренХидроизолация на сутерен
» » Вентилация в мазе и гараж
© 2021 BggeHat.com