Вентилацията в помещенията на котелното се нуждае от организиране на системата

Много частни домове сега се отопляват с котли за природен газ. Монтирането на такива блокове трябва да се извършва в специални помещения - котелни помещения, като се вземат предвид редица изисквания, предвидени в санитарните норми и разпоредби. Особено внимание се обръща на организирането на ефективна вентилационна система в тях.

Извличането в котелното - наистина важно!

Дори много малко количество въглероден оксид, освободен от изгарянето на гориво, може значително да влоши благосъстоянието на човека. Когато това съединение е отровено отначало, има болка в очите, тежки главоболия и неразумна умора. Впоследствие ситуацията става още по-критична. Човек започва да се разболява сериозно, да се чувства по-зле и по-лошо. Освен това изтичането на природен газ, което е запалимо вещество, може да доведе до пожар, експлозия и разрушаване на жилищното строителство. Тези две причини са достатъчни, за да се разбере колко важна е вентилацията в котелното помещение. Той осигурява премахването на потенциално опасни връзки от помещенията и притока на чист въздух в помещението.

Липсата на вентилационна система в помещението, където е монтиран котелът, също намалява производителността на използваното оборудване. Той функционира гладко само в случаите, когато продуктите от горенето се отстраняват своевременно от котелното помещение и към него непрекъснато се подава кислород. Ако притокът на чист въздух в помещението е недостатъчен, газът в котела ще гори много по-зле. Това ще доведе до факта, че при същия разход на гориво единицата ще произведе значително по-малко топлина.

Вентилация в котелното - изисквания на SNiP за организацията на системата

В следващия миг. На вътрешните елементи на котела с лошо извличане на натрупани сажди и пари. Това води до свръхрастеж на въздуховодите. Техният диаметър намалява с течение на времето, което води до затягане на определен обем горивни продукти на горивото в котелното помещение и влошаване на тягата. За да се избегне рискът от формиране на всички тези проблеми, трябва да бъдат изпълнени редица изисквания при проектирането и оборудването на котелното. Тогава няма да има проблеми с работата му. Частната къща винаги ще бъде топла, а газовото оборудване ще работи дълго време, без да има разбивки и неуспехи.

Изисквания за вентилация - основните разпоредби на SNiP

Специална стая с газов котел в частна къща се помещава безпроблемно, ако капацитетът на отоплителната инсталация надвишава 30 kW. Това се казва в SNiP 2.04.05-91. Котелно помещение може да бъде организирано в отделна стая или структура, в таван на жилищно строителство или в анекс към него. При използване на природен газ, оборудването може да бъде поставено в мазето. Ако котелът работи с втечнено гориво, е забранено да се оборудва специално помещение за монтиране на уреда в сутерена на къщата.

Газовото отопление с мощност до 30 kW може да се инсталира във всяка стая. Но при условие че отговаря на определени технически изисквания.

Котел с ниска мощност може да се монтира на закрито:

  • с минимална височина от пода до тавана 220 cm;
  • площ от 15 и повече квадратни метра. m;
  • с прозорци, които се отварят свободно;
  • със специални отвори за притока на въздушни маси в дъното на вратата, водещи в стаята от съседната стая на къщата.

Освен това прозорците трябва да измерват най-малко 3 см2 за всеки кубичен метър от площта на помещението, а самият котел трябва да бъде монтиран близо до незапалимата стена, като се поддържа разстояние между него и уреда повече от 10 см.

Вентилация в котелното - изисквания на SNiP за организацията на системата

Разрешихме котелното помещение. Сега ще опишем нормите (задължителни за спазване) на неговата вентилация според SNiP. Тук е необходимо да знаете следното. Първо, потокът въздух от следващата стая трябва да бъде осигурен от въздуха във вратата, площта на която е 30 или повече квадратни метра. вижте kW на мощността на инсталацията за отоплителни газове, от улицата - 8 и повече. На второ място, изходът на вентилационния канал винаги е монтиран на тавана. На трето място, около 0,3 м под основния вентилационен канал трябва да се постави друг. Този специален изход позволява редовна поддръжка на линията за извличане на дим. По-специално го почиствайте от продуктите на изгаряне.

Какво друго да се има предвид при подреждането на вентилационната система?

Съществуват и други изисквания за вентилация. Те са не по-малко важни от описаните по-горе. Вентилационната система е напълно запечатана. Дори и малкото изтичане на сажди или газ може да предизвика експлозия на оборудване или влошаване на здравето на домакинството. Херметичността на каналите е гарантирана чрез топлоизолация. На всички налични фуги прилагаме слой уплътнител, използвайки състави с повишена устойчивост на открит огън и повишени температури.

Вентилация в котелното - изисквания на SNiP за организацията на системата



Изчисляването на вентилационната система за битова котелна къща е относително проста. Придържаме се към основното правило. Той гласи: изходящ поток трябва да е равна на три пъти индекса на въздух и притокът се определя като сумата от обема, освободена при горене на въздуха и количеството на предварително определена изтичане (малко повече за това ще бъдат обсъдени в следващия раздел). Ако не сте приятели с математиката, повярвайте в изчисляването на специалистите по вентилация. Между другото, те могат също така да поръчат точен проект на вентилационната система на котелното помещение. Насочвайки се към тях, лесно е да подредите със собствените си ръце всяка сложност на вентилацията.

При изчисляване на системата обръщаме специално внимание на определянето на характеристиките на димоотвода на вентилационната система. Диаметърът му зависи от капацитета на отоплителната инсталация. В повечето случаи коминната секция се взема, както следва:

  • 17 см - при мощност от 40 кВт;
  • 13 - 30 кВт;
  • 12-24 kW;
  • 19 - 55 кВт;
  • 22-23 см - 80-100 кВт.

Височината на коминната тръба се взима така, че нейният край да се простира на 3-5 м над покривалото. Обърнете внимание! При монтажа на комина се допускат максимум три завоя или завъртане по цялата дължина. Оптималният материал за този дизайн е неръждаема стомана или поцинкована стомана.

Естествената и изкуствена система - правилата за избор и инсталиране

SNiP ни позволява да организираме три вида вентилация в помещенията, които ни интересуват. Първата е естествена и е снабдена с капацитет на котел, използващ газ за работа, до 30 кВт. В този случай притокът на въздух се осъществява през канал от около 15 см. Ние го монтираме строго зад горивната камера на уреда. Във въздуха инсталираме пластмасова тръба, изходът на вентилационния канал на улицата е снабден с стоманена мрежа. Той предпазва системата от навлизане в нея на отломки, малки гризачи. От вътрешната страна на канала се монтира възвратен клапан. Това няма да позволи въздух да избяга.

Изпускателната тръба (втората тръба) е монтирана над отоплителното устройство. Възможно е да бъде оборудван и с възвратен клапан. След това през екстрактора въздухът няма да влезе в котелното помещение. Над тази тръба поставяме капачка, за да предпазим канала от валежите. Най-простата вентилация е готова. Както можете да видите, всичко е просто. Не е нужно да правите изчисления, да изготвяте сложни схеми и т.н. Но, за съжаление, такава система е изключително неефективна в работата. Качеството на въздушния обмен в него зависи от различни произволни фактори - силата на вятъра, външната температура, налягането. Всъщност не е възможно да се контролира работата му.

Вторият тип вентилация - изкуствена, включва използването на механична тяга. Такава система се управлява от специални вентилатори. В повечето случаи се използват устройства с канали. Те се избират, като се вземе предвид напречното сечение на инсталираните вентилационни канали.

Вентилация в котелното - изисквания на SNiP за организацията на системата

Изкуствената вентилация на свеж въздух се организира само след подходящо изчисление. Най-простата версия е следната. За да се определи обемът въздух, заменен в помещение за 1 час, трябва:

  • да се умножи дължината на котелното помещение по неговата ширина и след това до височината на тавана;
  • умножете стойността с 3 (необходимия обменен курс на въздуха).

Въз основа на получения резултат ние избираме необходимия диаметър на качулката и тръбата за захранване (те ще бъдат еднакви).

В редки случаи, когато се организира газовата къща за бойлер използва се смесена схема на вентилация. Това е комбинирана система. Той съчетава елементи от изкуствена вентилация и естествена вентилация. Той е оборудван с вече заявените от нас изисквания.

Последният съвет. Увеличаването на ефективността и ефикасността на използването на изкуствени системи позволява автоматични комплекси. Те се свързват към котела и вентилаторите и стартират последния, когато е включена отоплителната инсталация. Докато газът гори в камината, вентилационните инсталации работят. Веднага след като котелът спира, вентилаторите спират да функционират.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изисквания за съхранение на дизел и газИзисквания за съхранение на дизел и газ
Отопление на газОтопление на газ
Отоплителни котли за продължително горенеОтоплителни котли за продължително горене
Какъв вид газ се подава в апартаментите? Ние анализираме състава, цвета на пламъка и миризматаКакъв вид газ се подава в апартаментите? Ние анализираме състава, цвета на пламъка и миризмата
Филтри за отопление на котли и ремонтФилтри за отопление на котли и ремонт
Отделение за отопление, вентилация и климатизацияОтделение за отопление, вентилация и климатизация
Къде използват петролни котли?Къде използват петролни котли?
Видове отоплителни котлиВидове отоплителни котли
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
Модерни типове оборудване за отоплениеМодерни типове оборудване за отопление
» » Вентилацията в помещенията на котелното се нуждае от организиране на системата
© 2021 BggeHat.com