Вентилация в парната баня

За добро здраве и поддържане на живота, всеки от нас се нуждае от постоянен приток на чист въздух. Дори и тригодишен знае, че човек вдишва кислород и издишва въглероден диоксид. При високи концентрации въглеродният диоксид има вредно въздействие върху хората.

Ето защо, всички учебни заведения, музеи, театри, болници, офиси, къщи и всички комплекси от затворен тип помещения задължително оборудвани с вентилационни системи, въпреки че всички ние можем да живот се проведе по време на работа или пет години, за да се отучат в университета и не ги виждат, но са те. Вентилационните системи са захранващи, изпускателни, естествени, комбинирани и аварийни. В случай на подреждане баня, изготвянето система в идеалния случай трябва да бъде комбиниран тип, т.е. Таванска "горещия въздух се изтегля и се подава свеж". Предвид особеностите на бани: горещ въздух, пара, тамян, вентилационни системи са задължителни, в противен случай хората, които ще бъдат там, на първо място, рискувайки живота си.

Какви последствия водят до неправилно оборудвана вентилационна система

Какви последствия водят до неправилно оборудвана вентилационна система

В допълнение към натрупването на въглероден диоксид, който застрашава живота на хората, неправилно оборудваната вентилационна система може да засегне и следните аспекти:

  • продължителност на живота. Баните са оборудвани с дърво. Срокът на експлоатация на дървото, дори и с отлична вентилационна система, е не повече от 20 години. Това се дължи на високи температури и влажност. При неправилна вентилационна система този период ще бъде намален два или три пъти.
  • Мухъл и гъбички. Заслужава ли да се говори за опасностите от гъбички и мухъл? Те водят до хиляди заболявания, много от които са трудни за диагностициране и лечение. Тези "гости" обичат влажния топъл въздух, живеят и активно се размножават в такива благоприятни условия. Контактът на човек с места, където гъбичките или мухълът са изключително опасни. Ако "вентилация в сауната" не работи правилно, банята не забравяйте да се намери място, където не влиза свеж въздух и се натрупва топла влага, следователно - развива мухъл.
  • При нагряване дървото има свойството да изпарява неприятната миризма. Ако ваната не е добре вентилирана, винаги ще има лоша миризма в стаята.
  • Топлопренос. Скоростта на загряване на въздуха зависи от степента на сблъсък на молекулите в него. Ако молекулата е лека, скоростта на сблъсъка с другите ще бъде висока и в присъствието на голям брой леки молекули въздухът ще се затопли по-бързо. Молекулите на водата са по-тежки от молекулите на газовете, които се съдържат във въздуха. Ето защо влажният въздух не загрява добре. Ако вентилационните системи не осигуряват постоянна смяна на влажния въздух с по-свеж и сух - тогава ваната не може да се загрее напълно.

Начини на вентилация за баня

Начини на вентилация за баня

Банята може да бъде оборудвана както с естествена вентилация, така и с изкуствена вентилация.

Естествена вентилация. Създава се с помощта на две дупки на противоположни стени. В една дупка въздухът влиза, а в другия - излиза. Това се дължи на температурната нехомогенност вътре в банята и температурната разлика в парната баня и на улицата. За да може тази система да работи, трябва да вземете предвид няколко правила. На първо място, размерът на вентилационните прозорци трябва да се изчисли на квадратна плоча от 24 см за 1 кубичен метър стая. На второ място, отворите за чист въздух трябва да бъдат поставени под, зад печката и изхода за въздух на противоположната стена под тавана. По този начин ще се осигури кръвообращението: въздухът се затопля до тавана и излиза през дупката, компенсирайки го, чист въздух навлиза в противоположната дупка зад печката.

Такива отвори трябва да бъдат оборудвани със специални щепсели, които ще позволят да се контролира силата на циркулация на въздуха.

Изкуствена вентилация. Оборудван със специални вентилационни канали. Това е по-лесно, защото не е необходимо да имате допълнителни знания и умения, за да го инсталирате.

Въпреки че не всеки вентилатор може да бъде подходящ за изкуствена вентилация.

За да разберете по-добре инструкциите, ви съветваме да погледнете вентилацията в парната баня със схемата на собствените си ръце.

Как се прави вентилация в терма

Как се прави вентилация в терма

След това ще прочетете подробни инструкции за създаване на естествена вентилация за парната баня със собствените си ръце.



Както вече бе споменато по-горе, в естествената система има два отвора: входящ и отработен газ. Нека разгледаме по-подробно структурите на всеки от тях. Как правилно да се оборудва снабдяването с вентилация?

Този канал ще се намира на няколко сантиметра над пода, в идеалния случай - зад печката.

  • Изградете кутия, която е около 1/5 по-голяма от комина. Тя задължително трябва да бъде изнесена на улицата, а не под пода, за да се осигури в парната стая приток на чист въздух, а не миризмата на пръст и гниене.
  • Изградете малък подиум близо до вентилатора. Това може да се направи с обикновени тухли.
  • За фурната се изработва зидария с височина 25 сантиметра, която се покрива от тухли, които се припокриват отгоре.
  • В края на кутията е поставена пепел.
  • На горната част на подиума е поставена печка. За разпределение на товара може да се монтира върху специални метални ъгли. След това трябва да покриете фурната и да поставите екрана с малък брой дупки в нея. Това се прави така, че стаята да може да се нагрява през тях с горещ въздух.

Как правилно да се оборудва смукателната вентилация

Конструкцията на канала за изтичане е по-лесна за изпълнение.

Най-подходящият вариант за поставяне на такъв канал е диагонално от захранващия въздух нагоре. Друг начин е да се помисли за местоположението на канала за изгорели газове да бъде на 30-40 сантиметра над нивото на пода с тръба, която ще отиде до тавана през стената и след това да излезе на улицата. В този случай площта на кутията трябва да бъде най-малко 130-140 сантиметра квадрат. Също така има готови решения под формата на готови вентилационни кутии.

Ако отсрещната стена от отвора за захранване е междинен между парна баня и стая за релаксация, отдушника може просто да се оттегли в стаята, като същевременно осигурява две нужди: отлив на прегрята шезлонги въздух и за отопление.

Този метод на оборудване е опасен, защото след известно време въздухът няма къде да отиде и циркулацията спира.

Съвети и трикове

Въздухът, проникващ през долната врата на пещта, се нагрява, изгрява и се изпуска през отвеждащата вентилационна тръба, но не напълно. Част от въздуха все още остава, малко се охлажда, пада и се нагрява отново. За да се осигури ускоряване на пещта, дори преди да се стопи пещта, долната врата трябва да се отвори.

Термостатът се нагрява до достигане на топлата въздух до дъното на кутията. След това горещият въздух започва да се изтласква по-хладно. По този начин отоплението и вентилацията се осигуряват едновременно.

За да се затопли по-бързо парното, вентилационните клапи трябва да се отварят само след пълно загряване.

Преди да продължите с вентилационното оборудване, препоръчително е да се запознаете с вентилацията във веригата на парното помещение и устройството.

Правилната вентилация в термото трябва да циркулира въздух в цялата стая. Под правилната циркулация се разбира движението на въздуха отдолу нагоре, като се улавят всички части на парната стая. Неправилно оборудваната вентилационна система води до много неприятни последствия. Не е трудно да се изгради правилно вентилация самостоятелно, ако внимателно изучавате специални инструкции и правила.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вентилацията в сауната изгражда правилната въздушна обмяна без никаква помощВентилацията в сауната изгражда правилната въздушна обмяна без никаква помощ
Въглероден диоксид въглероден диоксидВъглероден диоксид въглероден диоксид
Типове и приложения на вентилационните таваниТипове и приложения на вентилационните тавани
Пропан-бутанПропан-бутан
АргонАргон
Вентилация salda в УкрайнаВентилация salda в Украйна
Какво е вентилацията в къщата?Какво е вентилацията в къщата?
Климатични системи в жилищни помещенияКлиматични системи в жилищни помещения
Вентилация на къщатаВентилация на къщата
Принудителна вентилация в частна къщаПринудителна вентилация в частна къща
» » Вентилация в парната баня
© 2021 BggeHat.com