Вентилацията в сауната изгражда правилната въздушна обмяна без никаква помощ

От ефективната обмяна на въздух в сауната зависи много. Свежият въздух има положителен ефект не само върху човешкото здраве, но и върху безопасността на дървените облицовки и мебели. За това какви въздушни обменни системи съществуват и как могат да се правят със собствените си ръце, ще кажем.

Системи за обмен на въздух - общ преглед, плюсове и минуси

Има три вида вентилационни системи - естествени, механични и комбинирани. Първата от тях може да се извърши в най-кратки срокове и с минимални разходи. Между другото, неговата по-нататъшна работа не включва разходи. Принципът на действие на тази система се основава на физическите закони. В долната част на стената (понякога под пода в печката) има взривове - отвори за подаване на чист въздух в стаята. В горната част на стената има още един отвор - изпускателният отвор. Свеж въздух, влизайки в парната баня, се нагрява и се издига, излиза през качулката, като същевременно почиства атмосферата в стаята.

Механичната вентилация в сауната се счита за най-ефективна, но в същото време най-скъпа. За разлика от естествената вентилация, ще са необходими вентили, вентилатори, шумоизолиращи устройства, инсталация за захранване и изпускателна система. Да се ​​монтира такава вентилация, въпреки че е трудно, но е съвсем реално. Вярно е, че докато трябва да можете да четете електрическите диаграми и чертежи.

Вентилация в сауната - изграждаме правилния въздушен обмен без външна помощ

Една от най-популярните системи за обмен на въздух е комбинираната. Той е еднакво често използван в сауни, разположени в жилищна сграда и в отделна сграда. Вентилаторът е монтиран в изпускателния отвор и "изпомпва" застоялия въздух. Особено често тази система се използва от собствениците на сдвоени, под един покрив с жилищни помещения - собствените им собственици често трябва да издърпват многометрови дихателни пътища, като ги извеждат от къщата.

Вентилация в сауната - изграждаме правилния въздушен обмен без външна помощ

Не може да се каже, че една от тези системи е по-добра от останалите - тяхната ефективност зависи от двойката. Например, механичната вентилация с електронно управление в малка сауна в страната е очевиден излишък. И напротив, вентилационните и изпускателните отвори на естествената система нямат вероятност да осигурят висококачествена обмяна на въздух в просторна парна стая, без да я охлаждат.

Естествена вентилация - свеж въздух в сауната без много разходи

Както вече беше споменато, най-простата система за вентилация е естествена, но това не означава, че тя може да се погрижи от ръкавите й. Въпреки очевидната простота, ще е необходимо да се вземат предвид няколко фактора и е по-добре да се мисли за тях на етапа на проектиране на банята.

Взривовете могат да се монтират във вратите, под пейката, в рафтовете или зад печката. Последната опция се счита за най-добрия - студен външен въздух, удряйки стаята "удари" на фурната и малко топла.

Вентилация в сауната - изграждаме правилния въздушен обмен без външна помощ

Докато входната дупка, намираща се във вратата, може да създаде течение, поддържането на вентилационните решетки под пейките е неудобно.

Ефективността на системата за обмен на въздух до голяма степен зависи от местоположението и размерите на вентилационните отвори. Например се препоръчва да се правят отвори за входящ въздух на височина 20-25 см от пода. За да извадите от замърсения с пара въздух, изрежете каналите в горната част на противоположната стена. Това означава, че захранващите и изпускателните отвори са разположени на максималното разстояние един от друг (за предпочитане диагонално).

Нека да продължим да практикуваме. Взимаме за аксиома, който трябва да направим вентилацията в практически завършена баня с вътрешна и външна украса. На първо място ще се погрижим за необходимите материали и инструменти. В допълнение към обичайната дърводелството и измервателни инструменти (чук, длето, длето, молив, рулетка), ние се нуждаем: електрическа бормашина или перфоратор, мозайката, бормашина дърво или пера тренировка.

От материалите предварително ще подготвим декоративни решетки и пластмасови въздушни линии. Ако те са налични, пробийте отвор с желания диаметър ще бъде по-лесно - просто прикачете такава тръба към стената и очертайте контура му с молив.



Пробиването, пробиването или изрязването на удара в стената не е лесна процедура. Особено ако няма корона в правилния диаметър. Неговото отсъствие обаче не е причина за спиране. Разделяме работата на няколко етапа:

  1. 1. Разпределение. Поставяме го върху интериора. Важно е на това място да няма нагели или други скрепителни елементи.
  2. 2. Избираме тренировка - тя трябва да минава през стената на ваните направо, заедно с вътрешната и външната обшивка. Първата дупка се пробива в центъра на очертания контур. След това, съсредоточавайки се върху него, нарисувайте същия контур, но вече отвън.
  3. 3. Извадете кожата. По правило ваната е облицована с облицовка и не е трудно да я нарязвате с електрическа мозайка. Ако сте използвали метал, ще трябва да използвате българския.
  4. 4. Пробийте изчертания контур през отворите (те трябва да са възможно най-близо една до друга).
  5. 5. Извадете скобата между дупките с длетото и длетото. След това премахнете получената част от стената и отрежете получения вал. Идеалната повърхност не се изисква, основното е, че чрез нея може да премине тръба - въздуховод.

По същия начин пробийте изпускателния отвор в горната част на противоположната стена. Всъщност това беше най-трудната физическа работа при създаване на вентилация, инсталиране на въздуховоди и решетки ще бъде по-лесно.

Традиционно при полагане на въздушни канали се използват тръби от поцинкована стомана или полипропилен. В нашия случай последният вариант е за предпочитане - галванизирането в агресивната атмосфера на руската баня няма да продължи дълго.

Монтажът на дихателните пътища започва с измервания. Имаме нужда от парче тръба, която да премине през стената. В същото време е необходимо да се вземе под внимание начина на закрепване на декоративните решетки - възможно е тръбата да бъде освободена за 2-3 сантиметра. Измерете дължината на тръбата може да бъде лента мярка или незабавно преминаване през прохода.

Вентилация в сауната - изграждаме правилния въздушен обмен без външна помощ

Нарязвайки въздуховодите с необходимата дължина, ние ги инсталираме в изрязаните проходи. Интервалите между стената и тръбата са изпълнени с монтажна пяна. След като изсъхне и каналът - тръбата е фиксирана, монтирайте вентилационните решетки. Методът на закрепване зависи от производителя. Основното изискване за тях е способността да се регулира интензивността на въздушния поток. С други думи, решетките трябва да бъдат снабдени с капаци, с помощта на които вентилационният канал може да бъде затворен, ако е необходимо.

Видове механични вентилационни системи - изберете оптималното

Обикновено механичната вентилация се използва в термиите, които се намират в жилищната сграда. В такива сауни по принцип е инсталиран електрически нагревател. В края на краищата, никой не иска да издърпа допълнителен комин, а след това също удар допълнителни дупки в стената на къщата, неговия покрив и таван. Но въпреки всички предимства, сауните с електрически печки губят нещо на печките, които горят дърва. Факт е, че класическата фурна е не само източник на топлина, но и вид вентилация. Вярно е, че при условие, че пещната пещ е в парна баня, в този случай топъл въздух излиза през горивната камера и комина.

Да, механичната вентилационна система ще струва повече, но с правилния подход финансовите загуби могат да бъдат сведени до минимум. И не само че по-голямата част от работата може да се направи без помощ. За по-голяма яснота нека се обърнем към видовете вентилационни системи, които се използват днес:

  • Доставяне и изпускане. Както подсказва името, въздухът влиза и се отстранява от парната стая насилствено. Тя се характеризира с високи разходи и като правило се използва в търговски сауни.
  • Отработените газове. Въздухът се изтегля насила през отворите за отвеждане на отработените газове. Инсталирането в сауната е нежелателно, тъй като агресивната среда бързо ще потуши феновете.
  • Захранващ въздух. Най-добрият вариант за частни бани. Въздухът влиза в парната баня чрез принудителна вентилация.

Всяка от тези опции може да осигури петкратна промяна на въздуха в сауната за един час (изискването на SNiP 41-01-2003 "Отопление, вентилация и климатизация"). Вярно е, че съотношението на цената към качеството - лекотата на инсталиране, по-добре е да останете на последната опция.

Схемата за инсталиране на такава вентилация е почти идентична с естествената система. Това означава, че подаването на въздух за захранването с въздух е точно същото като при предишния случай и вместо вентилационните решетки инсталираме вентилаторите за захранване.

Вентилация в сауната - изграждаме правилния въздушен обмен без външна помощ

Вярно е, че при някои резерви - разстоянието между печката и вентилатора трябва да предотвратява прегряването на оборудването и силовите кабели. В допълнение, жиците трябва да бъдат разположени далеч от водните потоци и да имат допълнителна защита.

Въпреки това, понякога е физически невъзможно да се инсталира оборудване близо до печката. В този случай помислете за алтернативни варианти - монтиране на вентилатора във вентилационната тръба под пейката, в крилото на вратата или до него. Основното изискване - потокът от студен въздух не трябва да причинява дискомфорт при хората в парната баня. Към отворите за отвеждане на вентилацията, единственото изискване е, че те трябва да бъдат снабдени с капаци. Както можете да видите, системата за захранващ въздух не е сложна.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вентилация в гаража със собствени ръце, схема, снимкаВентилация в гаража със собствени ръце, схема, снимка
Вентилацията в кухнята включва устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартаментВентилацията в кухнята включва устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартамент
Вентилацията в камерна рамка създава идеален микроклиматВентилацията в камерна рамка създава идеален микроклимат
Вентилация в гаража как да нарисувате качулката самиВентилация в гаража как да нарисувате качулката сами
Вентилация в парната баняВентилация в парната баня
Въздушен вентилатор за отоплителни системиВъздушен вентилатор за отоплителни системи
Изчерпване на правилната инсталацияИзчерпване на правилната инсталация
Какво е вентилацията в къщата?Какво е вентилацията в къщата?
Вентилация на септична ямаВентилация на септична яма
Принудителна вентилация в частна къщаПринудителна вентилация в частна къща
» » Вентилацията в сауната изгражда правилната въздушна обмяна без никаква помощ
© 2021 BggeHat.com