Схемата за вентилация на частна къща Устройството на захранващата и изпускателната система със собствени ръце

Новите технологии за изграждане на модерна частна къща го правят доста херметически. Желанието за намаляване на топлинните загуби влошава естествения въздушен обмен. За да се компенсира ситуацията, се създава схема за вентилация, която е проектирана при изграждането на нова сграда. Ако това не е направено, оборудвайте вече построения. За старите къщи също ще е излишно.

Прилагат се всички известни системи, но най-ефективна е системата за всмукване и изпускане. Устройството му за различни стаи е малко по-различно, но основните компоненти са често срещани. Сложността на оборудването също е позволена опции. За да се осигури добра вентилация, се вземат предвид характеристиките на сградата и оборудването.

Вентилационни схеми и функционалности

За безопасността на сградите те са оборудвани с система за обмен на въздух. След това на стените няма кондензация, плесените и гъбите не са ужасни. Това създава удобни условия за живот на хората. В допълнение към хола, помощните помещения за икономически и технически нужди подлежат на вентилация.

Най-простото решение е използването на естествена вентилация. Вътре в стените се поставят канали за циркулация на въздуха. Температурата и плътността му вътре и извън са различни, което осигурява естествено движение. Вертикалните тръби започват във вентилирано помещение и излизат над покрива.

Ако такава схема не осигурява пълна въздушна обмяна, приложете принудителна (механична) вентилация. Обикновено кухни, бани, тоалетни, котелни не могат без него. За използване на инструменти: качулки и вентилатори. Те премахват не само миризмите, но и излишната влага, предотвратявайки появата на мухъл и гъбички.

Принудителната вентилация има няколко схеми:

 1. 1. Захранващият въздух се подава отвън на помещенията, като се почиства. Състои се от вентилатор и други елементи. Допълнителното оборудване като въздухонагревателя осигурява необходимата температура на потока.
 2. 2. Ефектът на изпускателната система се основава на принудителното отстраняване на замърсения въздух. Обикновено се използват фенове.
 3. 3. Най-добра - принудителна всмукателна и изсмукваща вентилация. Той съчетава предимствата на всички системи. Някои устройства осигуряват приток на чист въздух от улицата, като го почистват. Целта на другите е да се премахнат замърсените от помещенията помещения.

Устройствата работят в сътрудничество, поради което се постига висока ефективност. Използва се и комбинирана схема, при която свеж въздух се доставя чрез естествена вентилация и чрез механични устройства.

Как е захранващата и изпускателната система

Съществуват обстоятелства, при които използването на по-ефикасни схеми за обмен на въздух е нецелесъобразно. Ако атмосферата на улицата е замърсена, прахът попада в къщата, изчерпва от превозните средства, дим от котела. Различните методи на филтриране не са толкова продуктивни, колкото механичното захранване и изпускателната система.

чист Природният въздух се разпространява в цялата къща. Няколко степени на почистване задържат прах и газове и те не влизат в стаята. Предлага се отлична циркулация. Миризмите на кухнята, тоалетната са незабавно отстранени, без да се разпространяват в стаите.

Видове вентилация

В основата на разделянето на системите на групи е принципът на циркулация на въздуха: с естествена мотивация и принуда. Схеми за местно ползване и обща къща също са разпределени.

Основният апарат на механичната система е вентилатор, в допълнение - автоматизация, друга електроника. Това осигурява принудително движение на въздуха. Капацитетът на единиците е различен, което прави възможно използването им за цялата къща или за отделна стая. Те са универсални, използвани както за ограда, така и за рисуване.

Естествената схема на вентилация се основава на циркулацията поради физически явления. Разликата между външните и вътрешните температури води до факта, че студеният въздух преминава към мястото на топъл въздух, излизащ отдолу. Има диференциално налягане при различни височини, което води до постоянен обмен на въздух в мините.

Такива системи са с ниска производителност, силно зависими от природните условия. Използва се в частни домове за обща и локална вентилация. Големият плюс е, че не се налагат разходи за електричество.

Системни компоненти

Захранващите и изпускателните системи се произвеждат моноблок и настройка на типа. Състои се от единична кутия, която не изисква голяма работа. Инсталацията е фиксирана към стената, захранването и въздуховодите са свързани към нея. Цената е много по-голяма от номерираните.

Схемата за вентилация на частна къща - устройството на захранващата и изпускателната система със собствените си ръце

За самосглобяване се закупуват вентилатори: един за всмукване на въздух, а вторият за отстраняване. Изборът е наличен в различни типове: центробежен, аксиален, с клапан, канал. Те създават поток в правилната посока.

Структурно, вентилацията включва две групи от независими устройства с отделни канали за приемане и изпускане на кислород. Елементите на каналите са свързани чрез оформени детайли. Обикновено пластмасови тръби или предварително подредени рудници се използват за тази цел в стените на сградата. С тяхна помощ има и вътрешно разпределение на въздуха.

Други необходими елементи:

 • решетки за всмукване на въздух, които предотвратяват проникването на чужди обекти в каналите;
 • филтри за улавяне на прах, насекоми, миризми от трети страни;
 • специални клапани за регулиране на обема на входящия въздух.

Често за механично захранване и изпускателна система се придобива автоматизация. Той контролира работата на инсталацията, следи основните параметри. За местна вентилация в отделна стая е по желание, но за цялата сграда е необходима. Звуковите атенюатори се използват за намаляване на звуците, излъчвани от електрически двигатели.

Системата допълнително използва климатик за въздушно охлаждане, нагревател или рекуператор за отопление, изсушители, овлажнители. Това създава максимален комфорт в къщата.

Характеристики на отделните елементи

Температурата на входящите въздушни потоци в къщата не трябва да бъде по-ниска от 18 °. Тогава комфортната атмосфера няма да бъде счупена, няма да има промивки и студове сред жителите. В принудителната система са вградени елементи за отопление на входящия въздух. На мястото на остарели инструменти дойдоха рекуператори.

Това е енергоспестяващо устройство, в което топлината от отработения въздух се пренася към входящата външна. За работа не се използва електричество, ефективността е 40-80. Това е доста скъпо, но е възможно да се произвежда вътрешно. За частни къщи е за предпочитане да се използва плоча рекуператор, а не голям ротор.

В удобни селски къщи се използват вентилационни системи за отопление на въздуха, съдържащи термопомпа, климатик, рекуператор. Ефективността е много висока, не се губи дори при изключително ниски температури, тъй като изпарителят на термопомпата и компресорът се намират в канала с топъл въздух. Няма нужда да загрявате картера. Топлината, генерирана по време на работа на двигателя, също загрява входящия поток. Инсталирани извън или в стаята.

Вътрешни канали в къщата на тухли, разпространени по време на строителството. Осигурява се, че секцията не се променя по цялата дължина, повърхността е гладка. Изискванията към диаметъра и материала на тръбите са спазени. Минималният размер на принудителната вентилация е 6 см. В канали от тухли е 16 х 20 см.

Пластмаса за рисуване - евтин вариант, идеален за стаи с висока влажност. В кухнята се използва поцинкована или боядисана стомана. В активната система е допустимо да се използват гъвкави вълни.

Нюанси на инсталация в частна къща

За една къща вила, за да направите схема самостоятелно не е лесно. В допълнение към хола, къщата разполага с много спомагателни помещения: мазе, мазе, гараж, сауна и др. Всеки от тях има своя собствена температура, влажност и една система може да бъде създадена само по отношение на изискванията за всеки. Придържайте се към основните правила:

 • въздушните маси се изпращат от дневни до помещения за домакинства;
 • капацитетът на системата е избран да бъде достатъчен за цялата сграда;
 • отчитат сезонните температурни разлики, като използват устройства за отопление и охлаждане на въздуха;
 • осигурете ръчно или дистанционно управление.

Доставката и отвеждането на вентилацията на частната къща се извършва съгласно една от двете схеми. В първия случай инсталирайте под тавана тръбопроводите с вентилатори. Човек взема кислород, а другият премахва кислорода.

Вторият метод включва поставянето на захранващия поток леко над нивото на пода, изходното на тавана. Въздухът е взето насилствено, но е изхвърлен на улицата естествено.

Чист въздух в кухнята

При готвене на храна, миризми с недостатъчна вентилация влизат в жилищни помещения. Широко разпространената система за обмен на въздух с изпускателна система и естествен входящ поток в много случаи е неефективна, а при интензивно използване на печката стаята е пълна с изпарения, често има недостиг на чист въздух.

Инсталирана върху абсорбатора може да премахне миризмите в зоната с два диаметъра на всмукателния отвор. Останалите трябва да преминат през вентилационната решетка, но работата е силно зависима от атмосферните условия. Инсталирането на вентилатор в канала ще увеличи ефективността. В малка кухня това е най-добрият вариант. Но ако районът е значителен, той изисква фундаментално различно решение.

Само схемата на принудителна вентилация ще осигури удобни условия във всяка ситуация. Най-правилният начин за организиране - инсталирането на механичен качулк в кухнята с приток от съседните помещения. Това няма да позволи миризми и пара да се разпространяват в цялата къща.Вентилационната инсталация обикновено се намира на тавана, а въздуховодите се разпределят в помещенията. Чисти стаи се доставят в хола, а мръсната вода се отстранява от кухнята.

Как да почистите гаража на вредни миризми

Вентилацията в помещенията за паркиране и поддръжка на машините трябва да отвежда отработените газове, миризмите на горивото и автохимичните стоки. Втората важна задача е да се намали влажността и да се предотврати кондензацията.

Естествената вентилация на частния гараж на къща не винаги е възможно. Тя трябва да се нагрее и размерът на изходите често се изисква така, че разходите за поддържане на необходимата температура да са неоправдани. Принудително изтощение в много случаи, попълнете тези недостатъци.

Съгласно препоръките на специалистите капацитетът на инсталацията за отстраняване на замърсения въздух трябва да бъде 150-300 m3 / h за една машина. В сутеренния гараж е изграден канал за отвеждане на отработените газове, който не е свързан с общата вентилация.

Притокът е разположен отстрани на входната врата до 0.3-0.5 м над пода. От другата страна има принудителна изпускателна система. Разположен е в две зони: 1/3 и 2/3 от височината.

Удобни условия в сауната и парната баня

Природната вентилация се използва в руската баня. През лятото има недостиг на чист въздух, който се разтяга повече. За да се изключи зависимостта от външните условия, да се създаде оптимална среда в голяма парна баня, баня, оборудва се механична вентилационна система. Има няколко схеми.

Вентилатор за захранване е монтиран над печката на височина 0,5 м. Каналът за теглене се поставя над нивото на пода с 0,2-0,3 мм от противоположната страна. Въздухът се загрява до печката, изгрява, измества отпадъците. Охлаждане, спускане и отстраняване по естествен път през отвор на пода.

Втората схема е изпускателна система. На нивото от 0,3 м от пода под печката има входящ канал. Над 10-15 см от нея на противоположната стена на банята е изпускател. Циркулацията на потоците е подобна на предишната версия, но обменът на въздух е по-интензивен.

Захранването и отработените газове са разположени в терми, съседни на банята. Той е общ за всички стаи. Входящият вентилатор осигурява вентилатора в канала, разположен над печката на 0,5 м. Другият е инсталиран в пералното помещение. Въздухът преминава през пролуките на вратите.

Въздушен обмен в сутерена

Мазетата в частни къщи се използват не само като склад. Наличието на отопление ви позволява да изградите домашно кино, билярдна зала, сауна, басейн, фитнес зала, използване за други нужди, където количеството на дневната светлина не играе решаваща роля.

Естествената вентилация е ограничена от нейното проникване в земята. Мухлясалната миризма и висока влажност в къща с мазе са доста често срещани. Наличието на постоянен приток и изтощение ще премахне нежеланите последствия. Въздушният обмен е не по-малко от еднократно, извеждането е задължително - това са задължителни условия. Оградата се осъществява през отворите в стената и механичните устройства.

Най-удобният и икономически изгоден вариант е инсталирането на рекуператор. Той осигурява отопление с въздух и спестява 30 електроенергия. Във всяка секция на мазето, входящите и изходящите канали се намират на противоположни страни.

Ако има помещения в сутерена, между които позволяваме обмен на въздух, се използва захранващ блок за подаване на кислород в "чистите" помещения. Аспираторите се инсталират в тоалетните и помещенията за поддръжка. Рационално е да се използват центробежни или канални вентилатори. Те са трайни и с нисък шум.

Какво да правим с мазето

Най-често срещаният вариант е система за захранване и изпускателна система с естествена вентилация. На противоположните страни са монтирани пластмасови, азбестоциментни или метални тръби с диаметър 150 mm. Въздухът не достига до пода от 25 см, а отработеният въздух се намира на тавана.

И двете водят до 1 м над покрива, покрити с метална мрежа. На отсрещния канал е инсталиран дефлектор отгоре. Въздушната обмяна се регулира от портата.

Използването на естествена вентилация от много собственици на частни къщи се отхвърля. Основната причина - не искат да развалят покрива. Можете да прехвърлите тръбата на фронтона, но само принудителната система няма да разваля външния вид.

Тя е единствената подходяща за онези, които притежават избата под моравата. Тръбите между тях не украсяват пейзажа. Въздушните канали се поставят хоризонтално, като се извършва необходимия брой завои, а изходът се поставя на незабележимо място на височина 0,5-1 m от повърхността. Можете да следите температурата от дома си, консумацията на електроенергия е малка.

За да се изключи токов удар, на качулката в избата е инсталиран канал за 220 V или 12-волтови центробежни вентилатори. Всички тръби са изолирани.

Съвети за собствениците на жилища от панели SIP

Изграждането на панелни сгради намира все повече и повече почитатели. Те са възможно най-стегнати, използва се модерна топлоизолация, разходите за отопление са значително намалени. Но има и друга страна: има проблеми с вентилацията.

Използването на естествен въздушен обмен в панелната къща е неразумно. Необходимо е винаги да държите смукателните клапани отворени. Разходите за отопление се увеличават, енергийната ефективност на сградата се губи.

Възможно е да се използват няколко схеми:

 1. 1. Инсталирайте отделни вентилатори в стаите. Снабдяващият въздух се намира в жилищни помещения, а в кухнята се изпомпва, баня от други помещения за поддръжка.
 2. 2. Настройка на захранващата и изпускателната система. За предпочитане е да се използват в големи помещения с окачени тавани, за да се скрият въздушните канали.
 3. 3. Моноблок система. Оптимално използване в малки къщи.

Независимо от избрания вариант, вентилирайте и създайте необходимите канали, отвори по време на строителната фаза, в противен случай собствениците ще срещнат големи трудности при монтажа.

Инсталирането на рекуператор допълнително намалява разходите за отопление. Практиката за използване на панелни къщи с подобна инсталация потвърждава това. Докато външната температура е над нулата, отоплението не се включва.

Вентилация на многоетажна частна вила

За обмен на въздух се използват всички известни системи. Естествено, като използваното в Хрушчов, също се използва, имайки всички присъщи недостатъци. Ако входът на върха е блокиран от врата, организирайте общ канал за всички етажи. При липса на това трябва да се монтират отделни въздуховоди.

Има начини да се подобри ефективността на системата. Тя става по-икономична след поставяне на автоматичния клапан на входа, контролиран от сензора за влажност. В помещенията въздушният поток се осигурява чрез прозорци или стенни вентили. Степента на отваряне се контролира от електрониката, която следи външната температура.

В многоетажна къща с естествена вентилация е препоръчително да се използва вентилатор, разположен във външната стена. Подобрява качествените характеристики на входящия въздух и мощността не надвишава 7 W. Налице е свръхналягане в помещенията, естествената вентилация работи по-добре.

Особено внимание се обръща на горните етажи, които не са изолирани от долните етажи. Те са най-влажните, задушни. Най-доброто решение е принудителната въздушна обмяна, направена съгласно наличната схема, използвана за едноетажна къща.

Осигурете си собствен дом с надеждна вентилация, създадена от вас, е доста достъпна. Изборът на собственика на различни варианти, за да се вземат предвид характеристиките на сградата и финансови възможности.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вентилация в дървена къща като гаранция за идеален микроклиматВентилация в дървена къща като гаранция за идеален микроклимат
Вентилация в частна къща за оптимален въздушен обменВентилация в частна къща за оптимален въздушен обмен
Разположение на вентилацията на мазето в частната къща на схемата, монтажРазположение на вентилацията на мазето в частната къща на схемата, монтаж
Вентилацията в камерна рамка създава идеален микроклиматВентилацията в камерна рамка създава идеален микроклимат
Вентилацията в сауната изгражда правилната въздушна обмяна без никаква помощВентилацията в сауната изгражда правилната въздушна обмяна без никаква помощ
Вентилацията в частна къща от канализационни тръби оправда спестяванията за ремонтВентилацията в частна къща от канализационни тръби оправда спестяванията за ремонт
Централно отоплениеЦентрално отопление
Отделение за отопление, вентилация и климатизацияОтделение за отопление, вентилация и климатизация
Отоплителни кръгове и чертежиОтоплителни кръгове и чертежи
Вентилация в котелното на частна къщаВентилация в котелното на частна къща
» » Схемата за вентилация на частна къща Устройството на захранващата и изпускателната система със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com