Вентилацията в камерна рамка създава идеален микроклимат

Рамкови жилищни сгради, често споменавани в ежедневието като финландски или канадски къщи, са търсени от частни предприемачи. Те са популярни поради относително ниската цена на ерекцията и техните специални характеристики. За да се чувствате комфортно в тази къща, трябва да се погрижите за нейната качествена вентилация. За това ще говорим.

Финландска къща - нуждаете ли се от вентилация?

Рамковите конструкции са енергийно ефективни жилищни сгради. Техният специален дизайн прави възможно запазването на топлината, което ви позволява да изразходвате минимум средства за отопление. Такива къщи са изградени под формата на рамка. На нея са монтирани стените, защитени от студ и влага от плочи от пяна пластмаса, хидроизолационни мембрани и филми, затоплящи материали. На върха на тази многослойна торта е покрита от двете страни с различни продукти за облицовка. В крайна сметка получаваме структура, която не получава капка въздух от улицата. Устойчивостта на жилищната сграда се осигурява и чрез монтиране на пластмасови прозорци, които също не допринасят за обмен на въздух в жилищните помещения.

В описаната "затворена" сграда хората почиват и живеят. Те дишат и се потят. Това води до факта, че става запушен в жилището, кондензация започва да се събира по стените и тавана, в помещенията се появяват неприятни миризми. Проблемът с достъпа до чист въздух е отчасти решен чрез периодично отваряне на врати и прозорци. Но това очевидно не е достатъчно, за да се гарантира, че къщата винаги е била най-добрият микроклимат. Така че, за да създадете идеални условия за човешки живот в рамкова структура, ще трябва да се погрижите да го оборудвате с качествена вентилационна система. В повечето случаи е проектиран и изпълнен по време на строителната фаза на къщата. Но ако по някаква причина това не е направено, вентилационната инсталация може да се извърши в вече използваното жилище.

Само забележете няколко нюанса. Ако финландската къща се използва изключително като лятна резиденция за летен отдих, не е необходимо инсталиране на вентилационна система. В такива случаи прозорците и вратите на жилището са почти винаги отворени. Това е достатъчно за нормално ниво на обмен на въздух. Проблемът с вентилацията може да възникне само в баните и баните. Но това се решава елементарно - като се подреждат в тях малък прозорец.

Вентилация в рамка къща - създаване на идеален микроклимат

Ако рамката къща работи целогодишно, експертите препоръчват оборудването санитарни съоръжения, както и кухнята с канали за изгорели газове, работещи в съответствие с простия принцип на механично естествено течение. Такава работа лесно се извършва от собствените си ръце в най-кратки срокове. Ако къщата се използва постоянно, тя в повечето случаи изисква устройството за принудителна вентилация.

Естествена въздушна обмяна - проста, но често неефективна

Естествената вентилация включва проникване в дома на въздуха през врати и прозорци, пукнатини в тях и излизане от отпадъчния поток през вентилационни тръби, инсталирани в бани, в кухни, в бани. Такава схема работи в дървени, тухлени и други къщи без неуспехи. Функционалността му се дължи на факта, че въздухът има различни стойности на налягане извън и вътре в структурата. При жичните кадри естествената вентилация, както вече разбрахме, може да не работи поради високата си плътност. Трудно е да се измъкнем от тази ситуация - инсталиране на вентилационни канали и входни вентили. Подобна работа е лесна дори за начинаещи.

Вентилационните тръби могат да бъдат направени от азбесто-циментови или пластмасови тръби с подходящ диаметър.

За тези цели е забранено използването на метални тръби. Те увеличават шумовото натоварване и намаляват възможностите за термично екраниране на стените. Тръби без проблеми са построени в рамките на къщата. Вентилът за захранване е компактно устройство, необходимо за висококачествено подаване на външен въздух. Разширените модели на такива устройства имат шумозаглушители и филтри за почистване на входящия поток.

Алгоритъмът за изграждане на естествена вентилационна система, използващ тези устройства, е лесен. Прави дупка в стенната секция от 6-13 см. Определете него тръба функционира като ventkanala предварително опаковане си звук и топлоизолиращи материали. След това инсталираме захранващия вентил, оборудваме го с амортисьор, за да регулираме подаването на въздух.

Вентилация в рамка къща - създаване на идеален микроклимат

Излез от тръбата отвън с решетка. Тя не позволява на насекоми и малки птици да влизат в помещенията през вентилационния вал. През лятото описаната вентилационна система не може да функционира по най-добрия начин. Въздухът по улиците и в къщата на стаята рамка в горещия сезон ще има една и съща температура, и поради това, разликата в налягането на входящия и изходящия поток получил незначителни. Подобряването на работата на естествената система при тези условия е лесно чрез монтиране на изпускателните тръби на малките вентилатори. Те са свързани към мрежата и работят ръчно според нуждите. Вентилаторът може да бъде оборудван със сензор за влажност. След това тя автоматично ще функционира.Обърнете внимание, че естествените вентилационни системи се препоръчват за къщи с малки рамки. Във внушителните сгради този принцип на вентилация няма да бъде ефективен. След известно време в ъглите на кухнята, водопроводните и други помещения ще започнат да образуват мухъл, домакинството ще започне да се чувства запушен. Тези явления свидетелстват за необходимостта от по-качествен приток на чисти въздушни маси.

Принудително проветряване - вериги и признаци

Ако естествената система за обмен на въздух не е в състояние да създаде добър микроклимат, е инсталирана принудителна вентилация. Само забележете, че не е лесно да го направите със собствените си ръце. Необходимо е да се извърши компетентно изчисление на въздуховодите и мощността на използваното оборудване. С тази задача един обучен майстор може лесно да се справи. Но много занаятчии на дома просто не могат да го направят.

Вентилация в рамка къща - създаване на идеален микроклимат

Принудителните системи функционират благодарение на вентилаторите от два вида - отработени и отработени въздух. Първият отстранява замърсения въздух от помещенията, а последният - снабдява свежия поток към всички помещения на жилището. Обърнете внимание. Подобни инсталации по правило позволяват да се регулира интензивността на подаването на въздух и да се позволи то да се нагрява до оптималните стойности през зимата, за да бъде фино или грубо почистено от замърсители. Съставът на принудителните вентилационни системи включва не само вентилатори за отработени газове, но и:

 • Въздушни вентили. Когато вентилацията е изключена, те блокират потока на външния въздух.
 • Разпределители на въздух и въздуховоди. Последните са монтирани в една и съща мрежа. Посочените разпределители са инсталирани на местата, където са свързани.
 • Решетки за всмукване на въздух.
 • Управление. Той ви позволява да конфигурирате работата на вентилационната система, да контролирате работата на отделните елементи.
 • Филтри.

Принудителната вентилация във всяка област на къщата на рамката има няколко разновидности. Да очертаем основните схеми на функциониране на съвременните системи за захранване и отработени газове:

 1. 1. Вентилаторът подава въздух от улицата. В жилището се образува високо кръвно налягане. Замърсеният въздух излиза извън къщата през каналите, оборудвани в тоалетната и в кухнята.
 2. 2. Изпускателната система (принудителна) е отговорна за отстраняването на отработения въздух. В стаите се образува определено количество вакуум. Масите на прясния въздух се принуждават от вентилаторите (отново да се задействат) през захранващите клапани.
 3. 3. Когато вентилаторите работят, известно количество въздух се всмуква в дома, а същото количество въздух излиза от къщата на рамката под въздействието на механично изтегляне.
 4. 4. Въздушната обмяна се осигурява от специални инсталации, които могат да затоплят входящия поток, поради излъчването на топлината от замърсения въздух.

Последната схема се счита за най-модерна и икономична. Тя се нарича въздушен обмен с термично възстановяване. Такива системи се създават от специалисти от профилиращи компании. Невъзможно е самостоятелно събрание от един учител на самоувереност. Ние просто губим парите си, без да постигаме желания резултат.

Подземно пространство - трябва да се вентилира или не?

След като организирахме вентилация в къщата, също трябва да се грижи за излъчването на неговата подземна среда. Това се прави за:

 • предотвратяване появата на запушен мирис;
 • изключват възможността за образуване на гъби и плесени;
 • предотвратяване на гниене (поради висока влажност) дървени части на къщата.

Няма да опишем подробно работата по инсталиране на вентилацията на подовата настилка. Извършва се съгласно правилата, описани по-горе. Но ще бъдат предоставени редица важни препоръки. Те ще помогнат на домашния майстор да направи всичко правилно и бързо. На първо място, необходимо е да се знае, че общата стойност на вентилацията трябва да бъде повече от 0,25 от площта на подреденото подземно пространство. В този случай диаметърът на всеки отвор е в диапазона от 0.04-0.06 квадратни метра.

Винаги сме имали въздух за проветряване на подземния етаж пред другия. Разстоянието от тях до повърхността на почвата се определя, като се вземе предвид дебелината на снежната покривка, изместена в определен район през зимата. Отработеният въздух трябва да се намира на 0,15 м над подавания въздух. По-нататък. Ако мазето е разделено на отделни помещения с прегради, въздухът трябва да бъде инсталиран във всяко от отделенията. В случаите, когато височината на подземното пространство е по-малка от 30 см, вентилационните канали могат да бъдат монтирани близо до стената директно в пода. Важно е такава вентилация вътре в къщата да не е направена от мебели или да е покрита с килими и други подови настилки.

Вентилация в рамка къща - създаване на идеален микроклимат

Навън се препоръчва да се покрият вентилационните отвори с мрежа с малки клетки, през които няма да проникват гризачи. През зимата въздухът може да бъде покрит с минерална вата, за да се намали потокът от студен въздух. Оборудвайте корпуса на рамката с ефективна вентилационна система. Тогава винаги ще бъде удобно да живееш и лесно да дишаш.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Рамкостни панелни къщи за изграждане на уютен дом от готовите панели за няколко месецаРамкостни панелни къщи за изграждане на уютен дом от готовите панели за няколко месеца
Типове и приложения на вентилационните таваниТипове и приложения на вентилационните тавани
Рамки преглежда ревюта на жителите и реалните собственици на операциятаРамки преглежда ревюта на жителите и реалните собственици на операцията
Вентилация salda в УкрайнаВентилация salda в Украйна
Предимства на рамкови къщиПредимства на рамкови къщи
Технология на изграждане на рамкови къщиТехнология на изграждане на рамкови къщи
Канадски сандвич и неговите предимства в процеса на строителствоКанадски сандвич и неговите предимства в процеса на строителство
Изграждане на енергийно ефективен дом, откъде да започнете?Изграждане на енергийно ефективен дом, откъде да започнете?
Пластмасови прозорци за решаване на проблеми с вентилациятаПластмасови прозорци за решаване на проблеми с вентилацията
Финландците носят нова дума в строителствотоФинландците носят нова дума в строителството
» » Вентилацията в камерна рамка създава идеален микроклимат
© 2021 BggeHat.com