Какво представлява саморазливната подова смес?

Саморазливни подови смеси

Неравният под в буквален и фигурен смисъл е препятствие за всякакви ремонти. Производителите на почти всички подови настилки означават гладкостта на основната повърхност в броя на основните условия за инсталиране и гарантиране на работата на техните продукти. За да приведете първоначално неравномерно или изпитано с времето повърхност в правилното състояние, сега се използват нива - самонивелиращи се подови смеси. Само с тяхна помощ е възможно да се постигне необходимата гладкост на основата, подходяща за монтаж на довършителни декоративни облицовки.

Вратовръзката не е лесна задача

Независимо от очевидната простота, създаването на равномерно покритие е цялостна наука. Изборът на смеси за подравняване на пода зависи от естеството на кривината и степента на увреждане на повърхността й, както и от бъдещите условия на работа - влажност, температура и честота на промяната. На каква степен всички характеристики на началната повърхност и бъдещото покритие ще бъдат взети под внимание, зависи от крайното качество на ремонта и възможния полезен живот на резултатите от него.

Вариантите на повредите на пода не могат да бъдат отчетени. Дори в силни бетонни основи се появяват чипове и дупки и на стари повърхности може да се появят пукнатини. И това, без да се брои "естественото" кривина, положено от строителите в строителството или се е появило в резултат на свиване на сградата.

На дървения под в най-популярните еко-къщи до горепосочените дефекти можете да добавите още слотове. От една страна, те са необходими за вентилация и безопасност на подовете, а от друга страна, развалят външния вид. За да се реши този проблем, при дървените подове се разработва специална саморазливна замазка, която почти не съдържа влага, което прави много по-лесно нейните колеги.

Груб и довършителна смес

В допълнение към специалната адаптация към различни материали на оригиналната повърхност, сместа за пода е разделена на груб и завършена. От една на друга те се различават, преди всичко, от възможностите си. Първите са предназначени за изравняване на големи неравности, изчислени в сантиметри. И вторият - за създаване на идеално равна повърхност. Някои от последните могат да действат като декоративно покритие.

Нанесете дебел слой в дебел слой, докато решаването на всички проблеми с неравности и наклонен под, е изпълнен с големи финансови разходи. Тъй като крайната смес е много по-скъпа.

Каква е дебелината на сместа?

Няколко думи за дебелината на слоя. Когато избирате самонивелиращи се подове, внимателно прочетете описанието, дадено от производителя върху опаковката. На първо място, трябва да се интересувате от следните параметри:

  • материал, от който е направена началната повърхност на пода
  • специфичното тегло, скоростта на сушене и допустимата дебелина на нанесения слой, чието надвишаване може да доведе до влошаване на всички други характеристики


Освен това, много производители допълнително посочват и дебелината на минималния слой, което гарантира надеждна адхезия на разтвора към повърхността.

За да определите дали ви се струва изискана смес, трябва да проверите разликите във височината и други недостатъци в подовата повърхност. По-добре и по-лесно е да направите това с помощта на лазерно ниво. При негово отсъствие можете да използвате обикновен владетел с ниво - колкото по-дълго, толкова по-добре.

От най-високата точка на вашия етаж трябва да нарисувате строго хоризонтална линия (или да издърпате въжето твърде строго хоризонтално) над "ниската" точка от него. Ако е възможно, вземете бележка на стената, ако не - оставете стегнато въже. Разликата между нивата и ще бъде дебелината на замазката. В същото време не трябва да бъде по-малка от минималната дебелина на слоя, посочена от производителя.

Основните видове саморазливни смеси

Изливане на пода

Видове подови смеси

Минималната дебелина на слоя се определя до голяма степен от състава на изравняващата смес. Към днешна дата цимент или гипс се използва като основа за замазката. Основната им разлика е в хигроскопичността, т.е. способността да абсорбира влагата или да издържа на нейните ефекти.

Смесите, базирани на цимент, имат добри свойства против влагоустойчивост. Това е тази характеристика, която трябва да бъде решаваща при избора на ниво в "мократа" стая - кухня, баня и баня. В този случай грубата замазка, която има цимент в нейния състав, се оказва по-груба, груба и по-тежка.

Специфичното тегло на сместа е особено важно при ремонт на стари къщи. Максималната дебелина на довършителния слой не надвишава 1 сантиметър. Следователно, със сигурност работата трябва да се извърши на два етапа.

Смесите от гипс (анхидрид) за подравняване на пода имат по-малко тегло в сравнение с аналозите на цимента, по-добри топлоизолационни свойства и позволяват полагане в един дебел слой. Полученото покритие има повишена еластичност в сравнение с цимента. Способността му да променя обема под въздействието на топлина и влага трябва да се има предвид както при монтирането на декоративния слой, така и в местата за докинг между тях и с други конструкции. За да се гарантира, че такъв съединител е служил дълго време по стените и в точките на контакт на замазките, е необходимо да се поставят еластични уплътнения, като например гумено въже или слой уплътнител.

В допълнение към изучаването на информацията върху опаковката, често е полезно да се четат прегледи за конкретен продукт, изобилие, представено на страниците на блогове и форуми. Още по-добре е да слушате съветите на опитни майстори, които извършват ремонти в дома ви. В края на краищата те ще бъдат отговорни за качеството на резултата и ще поправят грешките.

В отговор на исканията на клиентите, всички известни производители подобряват своите саморазливни подови смеси, като ни предлагат все повече и повече нови специализирани модификации на техните продукти. Въз основа на техния опит, както и разумно оценяване на основните условия, можете лесно и правилно да разрешите сложната задача за изравняване на пода.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бързосъхнеща подова замазкаБързосъхнеща подова замазка
Как да изравним пода с саморазливна смесКак да изравним пода с саморазливна смес
Кои самонивелиращи настилки да изберемКои самонивелиращи настилки да изберем
Ноу-хау на нашето времеНоу-хау на нашето време
Саморазливен насипен подСаморазливен насипен под
Откриваме кой ламинат е по-добър с или без скосяване?Откриваме кой ламинат е по-добър с или без скосяване?
Изравняване на пода със самонивелиращи се съединенияИзравняване на пода със самонивелиращи се съединения
Как да нанесете саморазливната смес за подробните инструкции за подаКак да нанесете саморазливната смес за подробните инструкции за пода
Суха смес за подова настилка какво трябва да знаете за този продукт?Суха смес за подова настилка какво трябва да знаете за този продукт?
Смес за подова настилка за какво да търсите при избораСмес за подова настилка за какво да търсите при избора
» » Какво представлява саморазливната подова смес?
© 2021 BggeHat.com