Подготовката на стените пред мазилката е защо е необходимо и как правилно да се подготвят стените?

Един от основните етапи на обработката на стените преди нанасяне на гипс и шпакловка е грундирането. С помощта на специални решения се осигурява необходимото ниво на адхезия, което спомага за по-добро сцепление на всички следващи слоеве. В допълнение, съставът предотвратява възможността за пилинг и напукване. Но за постигане на приемлив резултат е възможно само при спазване на основните правила и препоръки, в противен случай цялата работа ще трябва да бъде променена.

Защо трябва да подготвите стените?

Грундирането на стените преди мазилката е задължително. Няма значение дали тапетът ще бъде поставен в бъдеще или ще бъде нанесен боя. В някои случаи повърхностите се грундират както преди мазилката, така и след този процес.

Самата работа е прилагането на специален състав, обикновено на няколко слоя, което допринася за постигането на по-голяма ефективност. Мазилката на стените е необходима, за да им се дадат следните свойства:

  • Повишена здравина - ремонтът винаги е съпътстван от повишено освобождаване на прах и други остатъци, които се утаяват в целия обем на помещението. Невъзможно е да се отървем от прах, но след подготвяне, всички фини частици ще бъдат здраво и сигурно фиксирани, което ще предотврати възможността за пилинг.
  • Подобрената адхезия - праймерите създават тънък слой, който осигурява най-високото ниво на сцепление, последвано от финишно решение.
  • Увеличаването на параметъра на водоустойчивостта - сместа щателно импрегнира всички микрокредити и порите на основата, предотвратявайки появата на капчици на влага.
  • Антисептични свойства - грундът съдържа много различни добавки, които неблагоприятно засягат микроорганизмите, предотвратявайки тяхното разпространение.
  • Спестяване на пари, време и усилия - добре заземеният субстрат е много по-лесен за обработка поради гладкостта, гладкостта и адхезията. Поради това мазилката се разпределя и се нанася по цялата площ достатъчно бързо. Съответно, времето ще бъде изразходвано по-малко.

Независимо от вида на сместа, независимо дали е скъпа Rothband Knauf или нейните по-евтини аналози, повърхностната обработка е по-лесна, ако е предварително грундирана. Ако има мазилка след мазилката, тогава грундът трябва да бъде пребоядисан. Трябва да се отбележи, че някои видове стени, особено тухли, не е необходимо да бъдат грундирани. Докато за други повърхности, например, гипсокартон, съставът може да се приложи веднъж и след това много тънко.

Видове праймери в зависимост от състава и приложението

За да постигнете максимален ефект от грундирането, трябва да знаете за неговите характеристики. Когато купувате кутия с решение, обърнете внимание на състава и на какви основания е предназначен.

Съществуват няколко вида смеси за грундиране. Най-популярен е универсалният - подходящ за всякакви повърхности, с изключение на метал и дърво. Той има всички важни свойства и характеристики, включително антисептичен ефект, повишава здравината и адхезията. Няма цвят, без миризма, освен това има висока скорост на сушене.

Продава се дълбоко проникване на почвата - най-скъпи и високо качество, включва това е просто едно и също в пълно накисване. Придобиването на такъв препарат за конвенционални стени - ирационален лукс, тъй като обработката е от значение за старите и свободни повърхности, които се рушат и се разпадат пред очите ни. Дълбочината на проникване е около 10 см.

За по-гладки повърхности, като боя, бетон, плочки, се препоръчва да се закупи лепилна смес. Той е направен специално, за да увеличи нивото на сцепление, като качествено подобрява адхезията на веществата и материалите. Когато се лекува с такава същност, повърхността придобива някаква грапавост, почти невидима за човешката ръка.

Но благодарение на този ефект всеки завършващ материал ще се залепи идеално, особено за гипс. Някои съединения могат да се похвалят с присъствието на алкидни смоли, така че да могат да се използват дори при работа с дърво.

Подготовка - характеристики на различни стени и повърхности

Някои погрешно вярват, че всички повърхности се обработват със същата почва. В действителност стените от различни материали имат някои разлики. Така че основата от тухла се почиства внимателно с метална стъргалка, която позволява отстраняване на насипни циментови частици и натрупване на разтвор.



Особено внимание заслужава ставите между тухлите - ако не ги почистите правилно, ефективността на почвата се намалява.

Ако бетонът е избран за мазилка, тогава целият прах и други материали трябва да бъдат отстранени, като се използва тесен шпатула за приготвяне. По-нататък, субстратът се обработва внимателно с фино-зърнена шкурка. Преди шлайфането и след този процес се вакуумират, което забележително отстранява остатъците от замърсявания.

Особено внимание заслужава дървена основа. Не е полезно да ги почиствате с обикновен метален скрепер, тъй като може да повреди повърхността, причинявайки многобройни драскотини. Тук е необходимо да действате много внимателно, като отстранявате останалата част от праха с парцал или влажна кърпа. В някои случаи се създават дори така наречените херпес зостер или ламели, които представляват релефна рамка. Тази конструкция играе ролята на допълнителна опора за следващия слой мазилка.

Важната точка на подготвителния етап е количеството на почвата. Необходимо е приблизително да се изчисли областта на приложение на разтвора и консумацията на сместа. На опаковката със стоката, производителят обикновено посочва колко композиция се изисква на квадратен метър. Праймер, между другото, се прилага най-малко на два слоя.

Някои материали абсорбират много повече смес от други. Така че за преработката на пяна и газобетон ще има около 1,5 пъти повече земя, отколкото за обикновените бетонни или тухлени основи. Когато изчислявате размера на решението, трябва да добавите 15 процента към запаса. След като купи точно обратно назад, има риск да се окажете в ситуация, когато в разгара на работата ще трябва да тичам до магазина и не се купуват малко повече земя.

Ще бъде необходимо и някои инвентаризации, събирането на които, етапът на подготовка може да се счита за пълен:

  1. 1. Четка - за прилагане на разтвора в труднодостъпни места и ъгли.
  2. 2. Ролка - идеална за работа с грунд върху големи площи. За бетонни стени е по-добре да купите вариант от камък или пенообразен каучук, докато е по-лесно да се работи с тухлени и бетонни повърхности с къс памук.
  3. 3. Ролкова баня.

Нуанси на нанасяне на хоросан върху субстрата

Прилагането на грунд със собствените си ръце не създава трудности дори за начинаещи. Процесът е практически същият като боядисването на стените. По-лесно е да работите с ролка, особено ако е прикрепена към телескопична дръжка. Всички движения се извършват гладко - не се препоръчва голямо натоварване на ролката, в противен случай разтворът ще се разпространи. В случай на обработка на големи площи, повърхността е разделена на няколко части, последователно оцветени всяка от тях.

Започнете да обработвате помещението по-добре от ъглите, като постепенно се движите надясно или наляво, в зависимост от избраната посока. Сами, ъглите и други труднодостъпни места са най-лесни за боядисване с обичайните четки, защото валякът не ви позволява внимателно да поставите сместа върху такава повърхност.

Експертите съветват да се приложи решение най-малко на два слоя, но всеки нов е само след като предишната е напълно изсъхнала. Скоростта на сушене на почвата се влияе от много фактори: порьозността на субстрата, влажността в помещението, материала, от който е направена стената.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как правилно да изпълнявате мазилката от блокове от пянаКак правилно да изпълнявате мазилката от блокове от пяна
Каква е разликата между мазилката и мазилката в обектаКаква е разликата между мазилката и мазилката в обекта
Стенна декорацияСтенна декорация
Цимент-пясъчна мазилкаЦимент-пясъчна мазилка
Декоративна мазилка корозияДекоративна мазилка корозия
Иновативен декоративен материал от MicrocementИновативен декоративен материал от Microcement
Мазилка за стениМазилка за стени
Мазилка Knauf RotbandМазилка Knauf Rotband
Възстановяване на стара мазилкаВъзстановяване на стара мазилка
Мазилки и материалиМазилки и материали
» » Подготовката на стените пред мазилката е защо е необходимо и как правилно да се подготвят стените?
© 2021 BggeHat.com