Каква е разликата между мазилката и мазилката в обекта

Ако искате да получите идеална повърхност за декоративно довършване, трябва да разберете каква е разликата между мазилката и шпаклото. Целта на двете смеси е да се изгладят повърхностите на стените и таваните и понякога се използват заедно за ремонт.

Мазилка и шпакловка - каква е разликата в първото приближение?

Мазилката е строителен материал, на който се използва Подравнете таваните и стените. С негова помощ е възможно да се прикрие качествено и да се направят недоловими значителни дефекти и нередности, налични на повърхността. Мазилката има по-голямо зърно от мазилката. Това дава редица предимства:

  • цената на същото количество от сместа ще бъде по-малка, тъй като сместа с голямо зърно е по-евтина;
  • поради големия размер на зърното, разтворът за гипс е по-силен;
  • Поради повишената якост, ако е необходимо, е възможно разтворът да се постави с по-голяма дебелина.
С мазилка, стените се изравняват, прикриват значителни неравности и дефекти

С мазилка, стените се изравняват, прикриват значителни неравности и дефекти

Мазилка може да се припише на универсалните средства, изравняване на повърхността. Използва се за довършителни работи отвътре и отвън. Използва се и за подобряване на топло- и звукоизолационните характеристики на покритията. Грубозърнестият характер на материала позволява да се използва за уплътняване на значителни депресии и неравности. Мазилката може да се използва като основно декоративно покритие или като основа за друг завършващ материал. Ако стените имат значителни дефекти и неравности, можете да поставите гипс дебел слой. Поради свойствата си, той ще остане дълго време и няма да падне.

Замазката е с фино-зърнеста структура и се използва и за изравняване на стени и тавани. С помощта на прикрива, дълбоки и малки пукнатини са маскирани. Благодарение на структурата си решението напълно запълва обема на нередностите и кухините. За да се приготви хоросан, трябва да се използват свързващи вещества. Тяхната роля се осъществява от полимери, гипс, цимент. Замазката променя структурата на повърхността, което я прави хомогенна. Обикновено се прилага след отстраняване на основните неравности с помощта на гипс. Това е необходимо, за да се създаде идеално равна повърхност за тапетиране и боядисване.

Замазката също така изравнява стените, правейки по-малките пукнатини и неравности незабележими

Замазката също така изравнява стените, правейки по-малките пукнатини и неравности незабележими

В строителния пазар можете да купите 2 вида шпакловка: начало и довършителни работи. Първият вид се използва за елиминиране на фини пукнатини. Смесите имат по-груба структура от тези, които са завършени. Вторият вид замазка се използва в последния етап на довършване. Гипсната мазилка има съвсем различен състав от замазката. С негова помощ стените са изравнени, зидарията на която е направена от такива строителни материали като бетон, блок от пяна, тухла.

Какви са смесите и от какво се състоят?

Строителният пазар предлага няколко типа мазилки и шпакловки, които се различават по своите състави, които определят свойствата им. За довършителните работи както отвън, така и отвън се използват следните мазилки:

  • От цимент и пясък с полимерни добавки. Благодарение на добавките лепилото подобрява адхезивните и пластичните свойства. Ако партидата се приготвя ръчно, лепилото PVA се използва като свързващо вещество.
  • Гипс с добавки, които забавят замъгляването и правят разтвора по-пластмасов.
  • Понякога се използват смеси от различни комбинации от гипс, глина, вар и цимент. По принцип те се подготвят на място и при продажба такива сухи смеси не се появяват.

Сред сортовете замазки има смес от цимент и пясък с добавянето на пластификатори. Основната разлика от мазилката е размерът на зърното. Тези шпакловки се използват както на закрито, така и на външни стени, тъй като имат добри водоустойчиви свойства. Гипсова мазилка се използва за вътрешни довършителни работи в сухи помещения. От мазилката се отличава с по-фино смилане на гипс, който е пълнител и свързващо вещество за хоросана. Също така има смеси върху акрилни смоли. В състава си, в допълнение към смоли, вода и креда са включени като пълнител.

За продажба и още екзотични пълнежи:

  • Масло с основа от естествен лак;
  • Лепило, съдържащо ленено масло и 10 лепила;
  • с основа от епоксидна смола;
  • с латексова подложка;
  • с основа от поливинилацетатно лепило, имащо минерален пълнител в състава.

Правилно нанасяне на стеновия еквалайзер



За прилагането на решения се използва специален конструктивен инструмент, който има формата на острие, за изравняване на повърхността се използват дървени ламели. Мазилката се нанася върху повърхността на стената най-често с помощта на мистрия или мистрия чрез хвърляне. Тогава същият инструмент се подравнява. Ако материалът се използва като декоративен, след това на последния етап полусухият слой трябва да получи красив външен вид.

Решението се прилага върху стената със специален инструмент

Решението се прилага върху стената със специален инструмент

Технологията за нанасяне на довършителни смеси зависи от използвания материал. Можете да дадете пример за инструкции за нанасяне на гипс с циментова основа. Прилага се чрез метод на хвърляне с помощта на строителна мистрия или мистрия. Преди пръскане повърхността трябва да се навлажни. От близко разстояние с помощта на наличния инструмент части от разтвора се хвърлят върху повърхността, която ще се обработва. След като разтворът е разпръснат, на повърхността се изравнява с дървена щанга или полукръг.

Създаването на един слой мазилка включва намокряне на повърхността, нанасянето на материала и покриващия слой. И последният слой не е очертан, но се разпространява върху основния слой. Следващият слой трябва да бъде нанесен само след изсъхване на предишния слой.

Гипсът замазки се прилага чрез разпространение. За тази цел използвайте 2 шпатула. На шпатула със средна големина, тясна мистрия се приляга на разтвора и след това се разпределя равномерно по цялата повърхност. Дебелината на слоя зависи от състава на разтвора, който се използва, и от желания резултат.

За изравняване се използват дълги дървени летви

За изравняване се използват дълги дървени летви

По-долу са основните правила за прилагане на решения:

  1. 1. Всеки мазилка не трябва да бъде повече от 1 сантиметър. Ако е необходимо да се прикрият значителни дефекти, се прилага дебел слой, но дебелината му не трябва да бъде повече от 5 сантиметра.
  2. 2. Може да се използва мазилка до 3 сантиметра без използване на армировка. Ако дебелината е по-голяма, специална мрежа е задължителна.
  3. 3. Преди да използвате декоративни покрития, е необходимо да поставите грунд. Помага за укрепване на повърхността, намалява нейната порьозност, което ви позволява да пестите боя и да подобрявате адхезията с покритие.

Каква е разликата между мазилка и шпакловка - обобщаваме резултатите

Така че, тези смеси се различават: приложение, компоненти и структура, начин на нанасяне, време, необходимо за сушене. Познавайки какво отличава шпакловащата мазилка от мазилката, можете съзнателно да изберете необходимите материали за довършителни работи.

При избора на строителни смеси вземете предвид следните фактори:

  • На първо място, трябва да разгледате външния вид: началната смес или последната. Разликите между тях - в дебелината на изравняващия слой и времето, необходимо за сушене.
  • Преди да започнете работа, трябва да анализирате какви обеми ще се изпълняват, за да се подготви точното количество решение.
  • За да смесите разтвори, използвайте миксер за строителството или тренировка. В този случай, след всяка употреба, инструментът трябва да се измие в кофа с вода, така че разтворът да не изсъхне.
  • Когато смесвате разтвора, спазвайте стриктно инструкциите, които обикновено се намират върху опаковката на сместа.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Гипсокартон тавани със собствените си ръцеГипсокартон тавани със собствените си ръце
Мазилка на вълнатаМазилка на вълната
Подравняване на стените със собствените си ръцеПодравняване на стените със собствените си ръце
Консумиране на материали за боядисване и мазилка на фасадатаКонсумиране на материали за боядисване и мазилка на фасадата
Цимент-пясъчна мазилкаЦимент-пясъчна мазилка
Мазилка за стениМазилка за стени
Мазилка Knauf RotbandМазилка Knauf Rotband
Мазилка на стени по машинаМазилка на стени по машина
Възстановяване на стара мазилкаВъзстановяване на стара мазилка
Мазилки и материалиМазилки и материали
» » Каква е разликата между мазилката и мазилката в обекта
© 2021 BggeHat.com