Как правилно да се справяте със стените, преди да тапеете всички тънкости на работния поток

На тапет не се откъсва от стените и за дълго време държат представителен вид, е необходимо да се извърши подготвителна работа. Правилното отстраняване на предишните покрития, третирането с антисептични средства и праймери, нанасянето на няколко слоя шпакловка - всичко това увеличава якостта на повърхността, както и прилепването към хартиените ленти. Необходимо е да следвате точно съветите и препоръките на господарите, в противен случай след няколко месеца всичко ще трябва да бъде променено.

Защо е лечението на стените?

В идеалния случай дори повърхности в апартамента могат да бъдат посрещнати много рядко. Дори и в новата сграда има някои дефекти, докато основанията, върху които са били предварително залепени плата, са доста тъжна гледка. При смяна на декоративния слой се получава раздробяване на малки парчета бетон. Абсолютно необходимо е стените да се третират преди тапетиране, в противен случай такива дефектни участъци ще причинят образуване на мехури и пилинг на покритието върху хартия, нетъкан или винил.

Дори ако апартаментът е нов и стените са напълно доволни от собствениците, обработката може да се наложи поради високата влажност. Това важи за такива съоръжения като тоалетни, кухни и бани. Повишеното ниво на влага в стаите допринася за появата и разпространението на цели колонии от вредни микроорганизми, като плесени и гъбички. Наличието на тези вредители оказва неблагоприятно влияние върху появата на платната, освен това те представляват заплаха за човешкото здраве.

Правилно обработени бетонни основи, следвайки препоръките и инструкциите на опитни занаятчии, собственикът на апартамента ще получи гладки и равномерни стени. Благодарение на това процесът на поставяне ще бъде много по-прост и тапетът ще продължи много по-дълго. Също така, това ще ви спести, тъй като на подготвените повърхности се прилага много по-малко лепило.

Многоетажната работа трябва да допринесе за постигането на такива свойства на бетонния слой като:

  • Високо ниво на якост - тази характеристика влияе върху издръжливостта на декоративните покрития. В противен случай, с течение на времето, има нужда от допълнителна реставрация, която изисква много усилия и пари.
  • Чистотата на основата - винилови, нетъкани и хартиени материи могат да се нанасят само върху чисти подложки, така че всички предишни слоеве трябва да бъдат премахнати.
  • Гладкост и равномерност - някои погрешно вярват, че поставянето на стени с тапет ви позволява да скривате нередности и дефекти. Но те могат да бъдат скрити само със специални решения - мазилка и шпакловка.
  • Висока адхезия - това се постига чрез нанасяне на грунд. Сместа е необходима за отстраняването на много фини пори, което допринася за по-доброто фиксиране на плата.

Правилно изпълнената обработка на бетонни стени осигурява солидна и надеждна основа за покритието, която може лесно да бъде залепена и която ще има забележителен външен вид за дълго време.

Премахването на стари тапети е най-трудният и дълъг етап

Подготовката за обработка на стените преди поставянето на тапети в началния етап включва демонтирането на предишния декоративен слой, ако има такъв. Процесът е сложен поради факта, че старите покрития са разделени с голяма трудност. По съвета на експертите базата може да бъде навлажнена с вода и да остане за известно време. След това остава внимателно да поставите хартията в кръстовището и да откъснете лентата зад лентата. Да се ​​работи перфектно подходяща строителна шпатула с малки размери, което значително ще опрости изваждането на слоя.

Ако има останки от предишни покрития върху повърхностите, включително боядисване, боядисване, стари вестници, те също трябва да бъдат внимателно отстранени. Отново се изисква шпатула, но трябва да се направи много внимателно, за да не се повреди самата основа. Колкото повече драскотини и чипове металният скрепер ще напусне, толкова повече ще трябва да се залепят и да се грундират в бъдеще.

Особено забележителни се намират под старата декор колония на мухъл и гъбички. Те трябва да се изхвърлят безпроблемно, да се третират с допълнителни решения. Най-добрите фунгициди или други подобни химически препарати са подходящи. Дори и да има места с ръжда и водни петна, препоръчително е те да бъдат напълно обработени с посочените формулировки.

Максималният ефект от действието на антисептиците ще бъде, ако съставът се прилага на няколко слоя. Това ви позволява напълно да унищожите вредителите и да предотвратите възможността за повторното им повторение.

За да спестите пари, можете да си приготвите смес, която се справя добре с микроорганизмите. Това изисква 200 грама вар и 1 литър чиста вода. Разбъркването на получената течност до хомогенна консистенция се прилага към заразените области. За да увеличите ефекта, се препоръчва да се добави вар дори в лепилото, което ще импрегнира стените.

Подравняване на стените и фиксиране на недостатъците с гипс



Нанесете декоративно покритие върху дефектна повърхност с много драскотини и пукнатини не си заслужава. Най-малките пукнатини и чипове трябва да бъдат запечатани, въпреки че това отнема ненужно време. За тези цели стените трябва първо да бъдат измазани и след това да бъдат замазани.

По същество и двете операции са сходни. Но всеки от тях има някои различия:

  1. 1. Мазилка - това съединение се прилага в случаите, когато е необходимо да се ремонтират основните дефекти. Това са различни циментосъдържащи вещества, които включват укрепващи добавки.
  2. 2. Замазката се извършва, за да се постигне максимално ниво на гладкост. Решението се прави на базата на гипс. Ако мазилка не винаги се извършва, особено за нови апартаменти, където стените са повече или по-малко без дефекти, тогава е невъзможно да се направи без замазка.

Мазилката не е задължителна, а е много желателна. Продуктът е опакован в хартиени торбички с тегло около 25 кг. Пакетът съдържа цялата информация, необходима за разреждане и смесване на разтвора. След подготовката на сместа можете да започнете работа. За да направите това, ви трябват две шпатули - основният широк инструмент, който работи директно, и покритието, чрез неговия разтвор, се прилага към главната шпатула.

Отчупените и други дефекти са запечатани с леки, гладки движения отгоре надолу. Ако има някакви значителни удари, които пречат на работата, те могат да бъдат отстранени с перфоратор или конвенционален чук.

Много по-голямо усложнение е измазването на заградените стени, когато грешката по вертикалната равнина между горната и долната част достигне няколко сантиметра. В този случай отнема много време, усилия и, разбира се, решение.

Обработката на стените в този случай включва пътеки, маяци и ниво. Първият маяк е инсталиран на най-плоската повърхност, а следващата трябва да бъде поставена на най-голямото отклонение. Чрез издърпване на конеца между двата маяка, можете да направите няколко допълнителни маркировки под формата на маяци по дължината линия. С помощта на нивото на сградата всички марки трябва да бъдат поставени в една и съща равнина.

Мазилката се нанася в един слой, но ако след изсушаване забележими пукнатини или дупки, се препоръчва да се извърши цялата процедура най-малко още един път, докато можете да се отървете от всички дефекти.

Довършителни работи - шпакловка и замазка

Преди да залепите хартията за стена, тя остава само за гипс и грунд. Модерните смеси, направени на базата на гипс, могат да се похвалят със забележителни адхезивни свойства, което само увеличава ефекта на грундирането. Прилагането на шпакловката насърчава създаването на гладка и равна повърхност с бял монохромен цвят. Ако поставите платното върху такава основа, бетонът няма да свети дори върху светли и бели декоративни покрития.

Инструкцията за работа с шпакловка е както следва:

  • Всички пропорции, както в случая на гипс, са посочени на опаковката със стоката. Добавяйки правилното количество сухо вещество и вода, смесването се извършва в специален контейнер. За да се ускори процесът, по-добре е да се използва смесител за строителството.
  • Разтворът изсъхва много бързо, така че не си струва да се приготвя прекалено много смес, в противен случай ще стане неизползваем.
  • Замазката се постави върху широка шпатула в кръгообразно движение на стената. Стойността на един слой не трябва да надвишава 4 мм.
  • За да се увеличи ефектът от действието на същността, се препоръчва да се нанасят няколко слоя, но само след като последните са изсъхнали напълно.
  • Най-голямата сложност е причинена от покритието, тъй като трябва да се направи перфектно, така че да няма драскотини и други белези от шпатула.
  • След изсушаване остава само внимателно да минава през шкурка от малко зърно, за да се отърве от най-малките изпъкналости и дупки.

Последната стъпка е грундирането на обработената повърхност. Тази процедура винаги се извършва преди нанасяне на тапети или боядисване, както и на всякакви основи - гипсова основа, гипсокартон, бетон. Грундиращите смеси създават много тънък слой, който държи заедно малки частици. Благодарение на това свойство, нивото на адхезия на покритието се увеличава и става възможно да се предотврати напукване на замазка от бетон.

Асортиментът на почвата е доста голям, най-популярен е акрилната подготовка за дълбоко проникване. Такива състави се прилагат по стените на няколко слоя, като се използва конвенционален валяк или четка с четина по-малко от 1 см. Обработеният бетонната повърхност по този начин, собственикът на апартамента осигури устойчивост, надеждност, трайност и качество залепени тапети.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Тапетиране върху тавана последователност от действияТапетиране върху тавана последователност от действия
Замазка по стените под тапета с ръце стъпка по стъпка ръководство от капитанитеЗамазка по стените под тапета с ръце стъпка по стъпка ръководство от капитаните
Тапет Стикер на тавана - инструкцияТапет Стикер на тавана - инструкция
Течен тапетТечен тапет
Уплътняване на стените със собствените си ръцеУплътняване на стените със собствените си ръце
Изборът на тапети и тяхното залепванеИзборът на тапети и тяхното залепване
Как да избера най-подходящия тапет?Как да избера най-подходящия тапет?
Дефекти и грешки в етикета на тапетаДефекти и грешки в етикета на тапета
Тапетиране на собствените си ръцеТапетиране на собствените си ръце
Разполага с подготовката на стени за течни тапетиРазполага с подготовката на стени за течни тапети
» » Как правилно да се справяте със стените, преди да тапеете всички тънкости на работния поток
© 2021 BggeHat.com