Ежектор какво е и как работи?

Ежектор - какво е и как работи? Точният отговор на този въпрос е известен на всеки хидравличен инженер, който разбира същността на трансформацията на енергията на смесената струя в налягането в тръбопровода. Независимо от тънкостите на инженерството за потребителите на вода от кладенеца, достатъчно е да се разбере фактът, че тази възли от съоръжения под налягане позволява на помпата да изпомпва вода от дълбочини, по-големи от 15-20 метра. Но ако искате сами да събирате ежектора, подобрявайки помпата си, тогава ще трябва да разберете същността на това устройство всъщност на инженерно ниво. И тази статия ще ви помогне да разберете какво е ежектор, как работи и как да съберете такъв възел сам по себе си.

Какво е ежектор и как работи?

От гледна точка на физиката на процеса, ежекторът е типичен ежектор, който изпомпва натиск в тръбопровода. Той работи в тандем с всмукателна помпа, която отвежда вода от кладенец или кладенец.

Ежекторът е свързан със смукателна помпа

Ежекторът е свързан със смукателна помпа

Същността на работата на това устройство е да хвърли струя течност в тръбопровода или работната камера на помпата, ускорена до висока скорост. А ускоряването се извършва благодарение на преминаването през плавно стеснената част. Поради разликата в скоростите на главния поток и смесената струя, в камерата на уреда се създава вакуумна зона, което увеличава смукателната сила в тръбопровода.

Съгласно този принцип работят и въздушният ежектор, течният изхвърляч на течност и сместа газ-течност. Във физиката механиката на функционирането на такива възли е описана от закона на Бернули, формулиран през 18 век. Първият работен ежектор обаче е събран едва през 19 век, или по-скоро през 1858 г.

Ежекторна помпа - принципът на работа и очакваните ползи

Съвременните ежектори разпръскват налягането в тръбопровода, като консумират около 12% от обема на потока, който се изпомпва. Това означава, че ако тръбата достигне 1000 литра на час, за ефективна работа на ежектора е необходима емисия от 120 л / час.

Помпата поддържа следния принцип на ежектора:

  • В тръбата зад помпата се вкарва клон.
  • Водата от този изход се подава към дюзата за ежекторна циркулация.
  • Всмукателната дюза на изхвъргача е свързана към тръбата, спусната в кладенеца, а тръбата за оттичане - към входа в работната камера на помпата.
  • На тръбата, спуснато в кладенеца, трябва да се монтира възвратна клапа, която блокира движението на водата надолу.
  • Доставеният поток към циркулационната тръба се движи с висока скорост, създавайки вакуум в смукателната зона на ежектора. Под въздействието на това разреждане се увеличава смукателната сила (повишаваща се вода) и налягането в тръбопровода, свързано с помпата.

Оборудван с ежекторна помпа започва да взема вода от дълбочина на дълбочина повече от 7-8 метра. Без този ежектор този процес по принцип е невъзможен. Отстранен от този агрегат, всмукателният модул може да вдига вода само до дълбочини от 5-7 метра. И помпата на ежектора подава вода от дълбочина 45 метра. В същото време ефективността на това оборудване под налягане зависи от вида на използваните ежектори.

Разновидности на ежектори - класификация по местоположение

Изхвърлячът, чийто принцип на работа е описано по-горе, се монтира само върху повърхностни помпи. И има две схеми на инсталиране:

  • Вътрешното разположение е, когато ежектора е вграден в корпуса на помпата или някъде наблизо.
  • Външно разполагане - в този случай ежектора е монтиран в кладенеца, където освен главния тръбопровод се извършва и циркулационен клон.

Вътрешният ежектор за помпата дава 100 гаранции за безопасна работа на ежектора. В този случай той е защитен от насилие и механични повреди. В допълнение, вътрешната инсталация намалява дължината на циркулационната тръба. Най-големият недостатък на тази схема е лекото увеличаване на дълбочината на абсорбцията. Вътрешният ежектор - какво е и какви ползи вече е обяснил - позволява на повърхностната помпа да изпомпва вода само от дълбочина 9-10 метра. Около 15-40 метра тук не можете дори да мечтаете. И вие ще бъдете преследвани от звука на побоя на вода, разпределен от тялото на вграденото оборудване.

Външният ежектор ви позволява да вземате вода от голяма дълбочина

Външният ежектор ви позволява да вземате вода от голяма дълбочина

Външен ежектор за помпена станция обещания такива предимства като практически безшумна работа (източник сърдечен ритъм е в кладенеца) и генерират значителен подналягане достатъчно за повдигане вода от кладенеца до дълбочина от 45 м. Чрез нещастни недостатъци на тази схема са, първо, ефективността капка оборудване под налягане около една трета от друга страна, необходимостта от първичен филтър механизъм за регулиране на скоростта на потока (този възел е страх утаяване).



Ако обаче планирате да проектирате ежектор със собствените си ръце, тогава най-достъпната опция ще бъде външният възел. Ето какво ще разгледаме по-долу.

Самоизработка: инструкции стъпка по стъпка

Ако решите да направите ежектор със собствените си ръце, няма да ви трябват рисунки, тъй като опростен модел на външния монтаж може да бъде сглобен от стандартни теси, фитинги и фитинги и ъгли за водоснабдяване. И като работещи инструменти можете да използвате само два регулируеми гаечни ключове, а от консумативи ще ви трябва само лента FUM.

Пълният списък на частите за самоизработения ежектор е както следва:

  • Фитинги с външна резба и четка за монтаж на маркучи. Той ще играе ролята на дюза, от която се изхвърля високоскоростен воден поток.
  • Тройка с вътрешна резба, чийто диаметър трябва да съвпада с външната нишка на съединението. Този елемент ще се използва като корпус.
  • Три ъгъла с резба и краища. С тяхна помощ могат да се уредят уплътненията на тръбопроводите за циркулация, всмукване и налягане.
  • Два или три крепежни или кримплинни фитинги, които спомагат за свързването на тръбопроводите. И последният вариант изисква използването на допълнителен инструмент - ключ за притискане

Процесът на събиране започва с подготовката на съюза. От него те се смилат на шестоъгълника, изпъквайки над резбования край. Освен това третираната нипелка се завинтва в тръбата от страната на проходния канал, образувайки основата за циркулационната тръба. В този случай, задникът с четката (дюзата) не трябва да се простира извън границите на чашата. Ако това се случи, ще трябва да бъде отрязано.

Елементи за монтаж на ежектор

Елементи за монтаж на ежектор

За завършване на монтажа на тръба чай на движение, след монтаж, завинтена щуцер скоба с резба краища, след което свободната част на елемента е навити един ъгъл за да се получи U-образен контур с края-монтаж. За това монтиране ще се прикрепи циркулационната тръба от помпата.

Следващата стъпка е подготовката на главата под налягане. За да направите това, завийте фитинга с външния резбован край и крепежа в свободния край на тръбата (той е разположен над оборудваната циркулационна кран). Една тръба от изхвъргача към помпата ще бъде прикрепена към тази ключалка.

Последният етап е разположението на всмукателния край. В този случай просто завинтваме в страничния клон на котлона за закрепване с външна резба и клемна скоба на другия край. И клемата трябва да гледа надолу към циркулационната дюза. И това приспособление ще бъде прикрепено към смукателната тръба, поставена на дъното на кладенеца.

Тайните на успеха - как да се подобри ефективността на самостоятелно направената конструкция

Първо, диаметърът на циркулационната тръба трябва да бъде два пъти по-малък от размерите на линиите за налягане и засмукване. Благодарение на това потокът ще достигне висока скорост, докато все още е на път към дюзата, която е заменила дюзата.

На второ място, по-добре е да не спускате смукателната тръба до дъното на кладенеца - тя трябва да бъде разположена на разстояние най-малко на един метър. И още по-добре - на разстояние от 1, 5 метра от дъното. Така че можете да избегнете насилието.

На трето място, краят на смукателната тръба трябва да бъде завинтен със затварящ клапан, който отрязва дренажа на водата надолу, а зад клапата е излишно да се постави груб филтър за окото. Това подобрява ефективността на ежектора и намалява риска от изглаждане на конструкцията.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Водоснабдяване на частна къща от кладенецВодоснабдяване на частна къща от кладенец
Монтаж на системи за водоснабдяванеМонтаж на системи за водоснабдяване
Помпени станции за водоснабдяване за частни схеми за свързване на къщиПомпени станции за водоснабдяване за частни схеми за свързване на къщи
Налягане във водоснабдителната системаНалягане във водоснабдителната система
Водоснабдяване на селска къщаВодоснабдяване на селска къща
Изчисляване на помпата за отоплениеИзчисляване на помпата за отопление
Разберете устройството и принципа на генератора на димРазберете устройството и принципа на генератора на дим
Домашен димов генератор от кутиятаДомашен димов генератор от кутията
Дренажна помпа за замърсена водаДренажна помпа за замърсена вода
Потопяема помпа бебеПотопяема помпа бебе
» » Ежектор какво е и как работи?
© 2021 BggeHat.com