Как бързо и качествено да избърсвате шевовете на керамични плочки

След дипломирането работи по полагане на плочки

можете спокойно да пристъпите към решаването на въпроса: как да изтриете шевовете на плочките. Качествено изпълнената работа има способността да маскира недостатъците на подреждане и обратното, лошото изпълнение на шлайфането може драматично да промени впечатлението за идеален стил.

Характеристики на циментовите и епоксидни фуги

Залепването на шевовете на подови плочки може да се извърши с помощта на две смеси:

  • цимент
  • епоксидна

Циментови смеси

След нанасяне на циментовия състав върху повърхността на плочката, той трябва да изсъхне за 20-30 минути, след което ще се появи бяло покритие. Като използвате подложка от мокра пяна, трябва да почистите повърхността на плочката и да се отървете от остатъците от фуги. Рендерът трябва да се обработва диагонално, без да се измива самата фугираща смес. В края на 3-4 часа трябва да вървите влажна кърпа над лигавицата.

За да се подобрят свойствата за ефективност, шевът върху плочката е покрит със слой хидробилизатор с четка. Често се използва за повърхностна обработка в душ кабини, бани и при работа с фасадни повърхности.

Епоксидни смеси

Предимството на епоксидни фуги е, че те не са засегнати от киселина и алкали. Те също така лесно "правят приятели" с мръсотия и вода. Често те се занимават с местата на излагане на корозивни киселини с химически произход и изискват високи показатели за хигиена.

За визуално усилване на оптичния ефект, специални добавки се добавят към епоксидни фуги. Например, за да запалите шева на тъмно и др. Като цяло, фугиращата смес е избрана за някои помещения. Най-важното е нейната цел.

Епоксидните фуги се наричат ​​"двукомпонентни епоксидни", което ги отличава ясно от циментовите аналози. Това фугиране на подови плочки се получава чрез смесване на два материала: втвърдител и смес от епоксидна смола със силициев пълнител. "Епоксид" има значително по-високи стойности на коефициента на затихване от неговите аналози на база цимент, което трябва да се има предвид при запълване на чатала на ставите.

Кварцовият пясък, който е неразделна част от разтвора, вече е боядисан, което веднага задава състава на характерния цвят. Възможно е също да се избере сянка, която най-добре отговаря на структурата на покритието.

За да премахнете фугиращата смес на основата на епоксидна смола и втвърдител, трябва да имате предвид, че не трябва да отнеме повече от един ден след нейното нанасяне, в противен случай просто няма да я измиете. В този случай трябва да използвате специални почистващи средства, които лесно могат да бъдат закупени от всеки строителен магазин.

Накратко за назначаването

Циментовите фуги са по-предпочитани за офис и жилищни помещения. Епоксидните фуги са, по правило, предназначени за промишлени съоръжения, като повърхността на фабрики, гаражи, автомобилни услуги.

Подготовка на пода

Насипването на шевовете на плочките със собствените си ръце ще отнеме много време, но резултатът от това несъмнено заслужава. Така че първоначално е необходимо да се извърши почистването на ставите от остатъци и ненужна мръсотия. Необходимо е също така да се премахнат всички "кръстове", останали след процеса на полагане на плочките.

Изваждаме кръстове

Премахваме кръстове

Много производители на делящите кръстове с един глас заявяват, че техният продукт може безопасно да се остави в шева, а на върха на тях, за да покриват слой на варов разтвор, но това са само думи, както при прилагането на дебелина варов разтвор от него на кръста е много по-малък, което ще се отрази на финала резултатът след втвърдяването е цветът на цялата повърхност. В местата на разделителите тя ще бъде различна, по-светла.

Почистване на плочките

Почистете и подсушете пода

При работа с остъклени и неглазирани плочки има разлики. На глазурата можете веднага да поставите фугираща смес, която не може да се каже за неглазирани. Първо, трябва да навлажнете горната и страничната части на повърхността му, това се прави, за да се предпази от голямо всмукване на влагата от фугиращата смес. Но и с това, не прекалявайте, така че - поради излишната влага, фугите могат просто да се разпространят.

Повече за почистване на фуги между плочки

Ако все още не сте решили как да почистите шевовете между плочките, подгответе тези инструменти:

  1. малка четка или гъба
  2. почистващ агент
  3. малък шмиргел
  4. писалка с филц

В случай на очевидно визуално замърсяване или замърсяване на ставите, на тях трябва да се постави чист почистващ препарат (напр. Cif, Силит или други подобни), като се използва малка четка. След около 10 минути измийте плочката с вода и я избършете с кърпа.

Ако замърсяването не изчезне, то определено е гъбичка и е много проблематично да я премахнете с обичайните почистващи препарати.

Ние премахваме гъбичките

Ако наличието на гъбата просто намери нещо за почистване на шевовете между плочките може да бъде хлор, съдържащ средства, такива като Domestos, бял и така нататък. D. Те се прилагат в продължение на пет минути с малка четка или гъба. Унищожете всички микроби, прясно гъбичките и шевовете отново са чисти.

Също така, понякога гъбичките заемат малки участъци от шевове, тук ще имате възможност да ги маскирате с цветна химикалка на водна основа. Този инструмент е относително бърз, но не очаквайте дългосрочен ефект.

Процесът на фугиране на керамични плочки със собствените си ръце

Сега нека разгледаме по-отблизо решаването на проблема как да покриете шевовете на плочките със собствените си ръце. На първо място, е необходимо да се почисти повърхността на частиците на лепилото за керемиди, тъй като остатъкът ще свети в сянката, което е много ясно очевидно.

При подготовката на миксиращата смес е необходимо да се вземе предвид нейната плътност, която би трябвало да надвишава плътността на заквасената сметана, но да бъде по-малка от плътността на извара. Не са необходими големи количества фуги, така че времето за съхнене е около 20 минути.

Между другото, втвърденият разтвор не трябва да се намесва с прясно приготвена вода и не се разрежда с вода.

Подготвяме фуги

Приготвяне на сместа за настъргване



Изсипете разтвора от кофата на повърхността. За да се разпространява в цялата равнина, мистрия или гумената шпатула е по-подходяща.

Работа с гумена шпатула

Нека обясним как да покрием шевовете по плочките, използвайки гумена шпатула. Така че, трябва да приложите решението с помощта на сила, трябва да натиснете решение между плочките и не се страхувайте от него. Колкото по-силен и по-плътен сте поставили, толкова по-добре ще излезе шевът. И не се страхувайте да оцветите плочките, чистите шевове като самата плочка, това е напълно възможно.

Нанасяне на сместа върху пода

Почистете пода и нанесете сместа

Технологията на фугиране на плочките е по принцип стандарт за всички видове самолети. Следователно остатъците от сместа трябва да се отстранят незабавно с гумена шпатула и да се използват за останалите зони.

Замонолитване

Натиснете разтвора в шева с гумена шпатула

Самият процес трябва да продължи не повече от 10-20 минути, докато сместа завърши. Необходимо е да се приложи съставът върху плочката диагонално, като се държи рендето под ъгъл от 30 градуса. С гъста вдлъбнатина се появява съпротива, което е отличен индикатор за пълнотата на шева.

Експертите препоръчват след този процес да се разхождат шевовете с пяна, но е необходимо да се изплаква често и да се стиска много. Всичко това е необходимо, за да не доведе до измиване на прясно приготвения разтвор от шева.

Самата посока на движение с помощта на пенообразен каучуков парцал задължително трябва да се появи по шева, защото крайната му форма се формира точно на този етап. Също така, тази процедура може да се извърши с помощта на кабел или пръст.

Създаваме шевовете на формуляра

Създаваме шевовете на формуляра

По технологията шевът трябва да бъде под нивото на плоскостта на плочката. В края на този отнемащ време процес, самите шевове ще трябва да бъдат избърсвани със сух парцал. Направете това не по-бързо от 2 часа след нанасянето на фугиращата смес върху плочката.

Остатъците от разтвора на повърхността се отстраняват чрез полиране и по това време съставът, който е в самите шевове, се втвърдява. Самият процес е доста прашен и изисква задължително използване на респиратор.

студен етаж

Завършен етаж

За да определите времето за поставяне на фугите, най-добре е да ги приложите върху малка площ, като пример за 1 кв.м., защото ако бързо сграбчат, ще е необходимо да спрете работата и да дадете време за почистване.

Подобряване на качеството на процеса на фугиране

Заточването на шевовете на подови плочки изисква умение, така че ширината да варира от 3 до 10 мм. Това зависи от вида на кърпата и личните предпочитания. Плочките с квадратни форми с различни размери, вариращи от 10 до 60 см, ще изглеждат много изявени с 3 мм шевове. Е, погрешните форми на керамика ще бъдат по-малко забележими със шевове до 15 мм. Факт е, че колкото по-голяма е дебелината на шева между плочките, толкова по-голям е процентът на появата на пукнатини по повърхността му.

Възможно е да се увеличи силата му чрез добавяне на пясък към разтвора с голям размер на частиците, но отново - никой не дава гаранция. Също така, не трябва да правите шева много малък, тъй като пълненето с фуги ще бъде изключително трудно. И тъй като има възможност за проникване на влага вътре в облицовката.

Преди това решението за интертитни връзки и полагане на керамика е същото. Това постепенно постепенно започва да се използва обикновен цветен цимент. Досега много производители вече предлагат шлайфана фуги.

Почистване на повърхността на плочките след работа

Що се отнася до това какво да търкам фугите с теракот, заслужава да се отбележи средствата: амоняк, оцет, горчица, разреден лимонов сок, сол глоба, а също и обичайните паста за зъби. Всички тези методи са отлични алтернативи на химическите състави.

За да направите това, вземете чиста кърпа и я намокрете. Опитваме се да измием добре разтвора.

Почистете пода

Почистване на пода след фугиране

След като основният слой бъде изваден от плочките, моят под е нормален моп.

Завършете измиването на пода

Завършете измиването на пода

Оставяме го да изсъхне и след известно време ще бъде възможно да вървим по него.

Завършена земя

Завършена земя

В борбата срещу замърсяването препоръчваме свързването на парния препарат, който е друг доказан метод. Почиства повърхността благодарение на горещата пара. Накрая ще трябва да измиете остатъците от замърсяване с обикновена вода и да я избършете с парцал.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изтриете шевовете на плочките?Как да изтриете шевовете на плочките?
Как да поставите плочката на подаКак да поставите плочката на пода
Как правилно да поставите керамичен гранит на пода професионален съветКак правилно да поставите керамичен гранит на пода професионален съвет
Какво представлява мистрия?Какво представлява мистрия?
Епоксидно фугиране как да се използва за стени и подове?Епоксидно фугиране как да се използва за стени и подове?
Кои фугите да изберете за личен опит за подови плочкиКои фугите да изберете за личен опит за подови плочки
Как правилно да мистрия плочките в банятаКак правилно да мистрия плочките в банята
Какво да измиете керемидата от фугиращия разтвор след ремонт Практически съветиКакво да измиете керемидата от фугиращия разтвор след ремонт Практически съвети
Кои да изберете един разтвор за плочки в банята на плюсовете и минусите на различни композицииКои да изберете един разтвор за плочки в банята на плюсовете и минусите на различни композиции
Технология на полагане на керамични плочкиТехнология на полагане на керамични плочки
» » Как бързо и качествено да избърсвате шевовете на керамични плочки
© 2021 BggeHat.com