Как правилно да мистрия плочките в банята

Замонолитване

След приключване на работата по полагане на плочки в банята, фугирането на плочките е задължително. Това е последният етап, който ви позволява да придадете на готовата повърхност завършен вид. Правилно изпълнената процедура ще скрие всички дефекти и нередности, но ако подходът към този процес е недостатъчен, можете само да влошите ситуацията.

Къде да започнем?

Важна роля играе процесът на избор на фуги. Опитни майстори работят еднакво добре с всеки материал, но със собствените си ръце, за да изпълняват такава работа, ще бъде по-трудно.

По-специално, някои видове мастики изсъхват по-бързо и те са по-трудни за отстраняване. Трудно е да се посъветва кое е по-добре да се избира от тези материали. Тук основната задача е правилната организация на целия процес, но повече за това по-късно.

Видове материали

Днес съществуват два вида смесица:

  • На циментова основа. Предлага се под формата на суха смес, която трябва да се разреди с течен латекс, но е възможно и при обикновена вода. Също така има готови решения, но те са по-скъпи.
  • Грундиране на епоксидна основа. Използва се в търговски и промишлени помещения. Работата с нея е по-трудна заради вискозната й последователност.

За къщата можете да изберете всякакъв вид смес, но преди да избършете шевовете по плочките, да получите необходимото количество материал. Потреблението на сместа на квадратен метър ще ви помогне да изчислите продавача-консултанта, работещ в магазина. Или можете сами да прочетете препоръките на опаковката.

Днес производителите предлагат различни цветни замазки. Можете да го изберете в тона на вашата плочка, както обикновено се прави, или, обратно, ярък контраст с нея. Потреблението на материала не се променя с цвета.

Етапи на работа

Заливане на керамични керемиди

Свързващи или фугиращи фуги

Целият процес на фугиране на фуги се извършва на няколко етапа:

  • Изчисляване на потреблението на сместа.
  • Приготвяне на материала. След първото смесване на разтвора е необходимо да издържите известно време и да го разбъркате отново, за да дадете на сместа необходимата консистенция.
  • Разпределение на разтвора в шевовете.
  • Отстраняване на излишния материал.

Необходими инструменти

За да вършите цялата работа от-до, трябва да се погрижите за наличието на инструмента. Ще ви трябва:

  • Каучукови ръкавици.
  • Предпазни очила.
  • Ролка и скрепер.
  • Малък капацитет.
  • Гума от шпатула.
  • Дървена заострена пръчка за залепване.
  • Малка четка, по-добра боя.

Заготовката на керамичните плочки се извършва след подготовка на всички инструменти, смеси и работно място. По-специално, е по-добре да премахнете всички боклуци от шевовете и да ги почиствате с четка. Ако това не стане, тогава сместа може просто да падне от шева.

Хайде да работим - прилагаме фуги

Нанесете фугите с мистрия

Първият етап на работа

Можете да поставите малко количество от сместа директно върху повърхността на пода и незабавно да я разпределите по шевовете. И можете да използвате обикновената метална шпатула, от която трябва да наберете определено количество от сместа от контейнера. След това отнеме малки порции с гумена шпатула и разтрийте масата в шевовете.

Използвайте метална шпатула за нанасяне на фуги към плочката, която не е необходима, за да не се надраска повърхността й. Необходимо е само да вземете смачкващата маса и да почистите гумената шпатула от остатъците от фуги.

Ножът за замазка трябва да се държи под ъгъл от 30 градуса спрямо повърхността на пода. Равномерното разпределение и натискане на назъбването в ставите се осъществява чрез диагонални движения на ръката със шпатула. На някои места шевовете може да са по-дълбоки. В този случай е по-добре да се правят такива манипулации няколко пъти, но консумацията на сместа ще се увеличи значително. Можете да спестите фуги, ако предварително обработвате шевовете с остатъци от лепило.



При нанасяне на фугите върху плочките на пода или стените в банята, трябва да натиснете малко върху шпатула, така че сместа да попадне в шева.

Когато правите нещо със собствените си ръце, искате бързо да завършите работата, но в този случай не можете да бързате. Започнете да фугирате по-добре от мястото на теста и първия процес 1м2. Това е необходимо, за да се провери времето за втвърдяване на сместа. При работа с малка площ е по-лесно да се почисти сухият материал, който все още не е успял да се хване.

Химическо почистване на шевовете

Когато напълните всички шевове, трябва да премахнете излишните миксове и да почистете повърхността. За да направите това, използвайте ренде и гумена шпатула. Плъзнете инструмента по шева, като го държите под прав ъгъл.

Необходимо е да почистите цялата повърхност, за да я подготвите за втория етап на работа. Не забравяйте да смесвате фугите от време на време, така че да не се сгъстяват.

Мокро почистване

остатъците от сухия разтвор се измиват от плочките с чиста вода и парцал

Мокро почистване на плочки с гъба

Когато се използва сух метод за почистване на повърхността, значителна част от изсушената фугираща смес се отстранява. Но във всеки случай, ще трябва допълнително да премахнете излишния материал с влажна кърпа или гъба.

На практика някои майстори използват различни варианти за такова почистване, а някои от тях може да изглеждат абсурдни. Например, използването на дървени стърготини. Те се изсипват по всички шевове на пода в банята. Твърди се, че те ще абсорбират излишната влага от материала.

По-добре е да не се прибягва до такива методи. Те могат да отслабят консистенцията на фугиращата смес, което ще причини увреждане на ставите. В крайна сметка трябва да ги почистите отново, да купите нов материал и това е допълнителен разход за пари и време.

За да почистите ставните плочки по влажен начин, ще имате нужда от чиста вода и гъба. Предварително навлажнете и започнете да избърсвате повърхността на плочките с кръгово движение. В този случай частиците ще останат в порите и за да не надраскат блясъка на керемидата, гъбата често трябва да се изплаква.

Изправяне на шевовете

След мокро почистване проверете обработените зони за нередности. Ако има такива, тогава те трябва да бъдат изравнени, за да дадат на повърхността завършен вид. По-добре е да го направите със собствените си ръце и веднага след влажно почистване. Ако го оставите така, както е, тогава с времето шевовете между подовите плочки могат да се покрият с пукнатини и трябва да го направите отново. И това отново е израз на средства и време.

Първо изгладете и подравнете шевовете с дървена лента. След това, с влажна гъба, изправете раздробените места. След като поставите гумени ръкавици (изберете по-добре медицински), вземете с пръста си малка част от шпаклата и леко напълнете шева.

Тези манипулации трябва да се извършват на всички места, където фугите са лежали неравномерно. Първо трябва да отстраните остатъците от него, след това да почистете шева и да напълните зъбите с тънък слой от назъбване. Много е важно, когато изравнявате, да избирате оптималната дълбочина и ширината на шева, така че да изглежда еднакво по цялата повърхност на плочките в банята. Ако е необходимо, обработвайте шевовете със шпатула.

Последно почистване

Как да направите фугиране на плочките

Ламинат за почистване на плочки

Всяка работа, извършена от себе си, изисква внимателен подход и логично заключение. След като масата в ставите напълно се изсуши, вземете мокра гъба и плъзнете по шева от горе до долу, като движите ръката си колкото е възможно по-гладко. После завъртете гъбата с чиста страна и отново я преместете, за да я придадете идеална равномерност. Трябва да вземете такава сила на натиск, за да не стиснете разтвора. По този начин е необходимо да се изчистят всички видими съвместни неравности между плочките.

Понякога фугиращата смес не се почиства добре от шевовете на подовите плочки или от стените на банята. Причината за това е обикновено силно разгъване на мистрия поради излишъка от акрилни или латексови добавки в нея. Тук е необходимо да използвате шпатула. Внимавайте да не надраскате повърхността на плочката. Ако това е вашият първи път да го направите сами, тогава е по-добре да изберете циментова замазка. По-лесно се почиства след изсушаване.

Ако решите да избирате специализирани решения за почистване на покритието, не забравяйте, че масата за назъбване трябва да се хване напълно. Само след това можете да започнете да работите с такива съединения.

заключение

Насипването на керамичните керемиди е досаден процес, изискващ грижи и търпение. Също така трябва да вземете качествен материал за работата. Въпреки това, ако сте го стартирали сами, тогава не е нужно да спирате. Резултатът от инвестираното усилие ще бъде истинската ви награда. Правите шевове по пода или по стените на банята ще дадат завършен вид на повърхността, което ще я направи по-привлекателна.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ремонтирайте себе си как да поставите плочките в банятаРемонтирайте себе си как да поставите плочките в банята
Кои фугите да изберете за личен опит за подови плочкиКои фугите да изберете за личен опит за подови плочки
Как да поставите плочка на пода в банятаКак да поставите плочка на пода в банята
Как да поставите мозайка на подаКак да поставите мозайка на пода
Как да поставите сами плочките в банятаКак да поставите сами плочките в банята
Кои да изберете един разтвор за плочки в банята на плюсовете и минусите на различни композицииКои да изберете един разтвор за плочки в банята на плюсовете и минусите на различни композиции
Технология на полагане на паветаТехнология на полагане на павета
Как да поставите плочката на пода в банятаКак да поставите плочката на пода в банята
Баня за баняБаня за баня
Как правилно да поставите плочкаКак правилно да поставите плочка
» » Как правилно да мистрия плочките в банята
© 2021 BggeHat.com