Какво представлява мистрия?

Замонолитване

Практически във всички случаи, когато полагате плочките, възникват въпроси за това, какъв вид фуги за плочките в банята е по-добре, и как да се търкат преплетени шевове. Поради това е целесъобразно да разгледаме по-подробно сортовете на миксиращите смеси и техниката на неговото използване.

Какво представлява фугиращата смес?

Грунд - специална строителна смес, която представлява циментова суспензия, която преди употреба е в прахообразна форма. Преди употреба той се разрежда с необходимото количество течност, след което полученото вещество се пълни с преплетени шевове.

В момента всички мистрия имат свойството да абсорбират добре влагата. Ето защо е необходимо процесът на пълнене на ставите да се извърши с малко усилия, така че материалът да се притиска възможно най-плътно.

Най-добрите смеси за днес са материалите на марките "Ceresit" (Ceresite) или "Atlas" (Atlas). Те имат голямо разнообразие от цветове, надеждно запълват шевовете и се предлагат в почти всеки магазин за строителни материали.

Видове смеси на зъби

Модерната паста за запълване на фуги между плочки е от два основни типа:

  • Цимент.
  • Епоксидна.

Въз основа на цимент

Този тип смес има свои собствени подкатегории:

  • Въз основа на портланд цимент.
  • Въз основа на портланд цимент и пясък.
CEESIS CE 33

Сухи смеси

Стандартният материал за назъбване е циментова смес с някои възможни добавки, поради което получава определени характеристики (скорост на нанасяне, възможност за разстилане и т.н.). За уплътняване на шевовете, този състав се разрежда с вода или течен латекс.

Употребата на стандартна циментова замазка е възможна единствено ако шарнирите имат ширина най-малко 5 мм. Допустимата ширина на фугите и цветовият тон са посочени на опаковката на материала.

Циментовото фугиране с добавяне на пясък (двукомпонентен) има най-голяма якост. При избора на такава смес е необходимо да се обърне внимание на нейната зрялост и ширината на преплетения шев. Колкото по-голямо е разстоянието между плочките, толкова по-голяма трябва да бъде зърното в мистрия. Що се отнася до неговия цвят, той може да бъде само бял или сив. Други цветови схеми, за съжаление, не са предоставени.

И двата вида смеси имат някои общи черти. Например, те могат да се използват едновременно върху емайлирани плочки и безоловни. Когато купувате, трябва винаги да обърнете внимание на какъв тип плочка е предназначена мистрия. Ако повърхността е покрита с емайл, тогава двукомпонентна смес от голям размер зърно не работи - върху емайла ще има драскотини.

Най-често циментните пасти вървят заедно със сух полимер. Но ако не е така, тогава водата трябва да бъде заменена с латексова добавка. Това е необходимо, за да се запази оригиналния цвят на преплетените шевове.

Епоксидна смес (на база смола)

Смолиста смес

Епоксидна смес

Съставът на тази фугираща смес включва епоксидна смола. Допълнителни компоненти от този състав са втвърдители и оцветяващи пигменти, предназначени да повишат плътността, устойчивостта на влага и устойчивостта към химикали.

Струва си да се отбележи, че този тип фугиране ще струва повече от циментовите смеси, описани по-горе. Но все пак висока цена компенсира качеството.

Има някои недостатъци на този общ материал, които създават известни трудности при работата с него. Това се отнася до вискозитета на сместа, поради което е трудно да се притисне в шева. Също така има някои трудности и при изчистването на плочки от такава фугираща смес. Ето защо тук отново трябва да обърнете внимание на ширината на шевовете. Ако този параметър е по-малък от 6 мм, епоксидното тегло няма да работи. Освен това не е желателно да се използва върху плочки, дебелината на която е по-малка от 12 мм - ще бъде трудно да се напълнят шевовете със смес.

Както и циментните пасти, епоксидите могат да имат портланд цимент в техния състав. Поради това свойствата на такава смес се доближават до стандартната циментова замазка. Но такъв двукомпонентен материал се характеризира с добра устойчивост на замърсяване с петна и е много издръжлив в своята структура.

Ако говорим за стабилността на описания състав на химикалите, тогава той е идентичен с циментовите фуги. Но този материал може да се използва само ако плочката има гладки ръбове.

Смилателна смес на базата на фурановата смола

Запечатване на шевове

Процесът на фугиране

Епоксидна паста има още един вид, създаден на базата на фуран смола. Тази версия на сместа е устойчива на всякакви химикали. Той не се страхува дори от силни киселини.



Двукомпонентната паста на основата на фурановата смола съдържа в състава си същия вид цимент като конвенционалните смеси. Също така има варианти с добавянето на латекс.

Независимо от това, какви съставки се съдържат в фугиращата смес, тя винаги има само черен цвят. Така че е необходимо да се вземе решение за закупуване на такъв материал за ремонт на дома, като се вземе предвид чертежа, цветовата гама на плочките и цялостния стил на кухнята. Най-често тази фугираща смес се използва в промишлени помещения.

При работа с епоксиден материал е необходимо да покриете цялата повърхност на плочката с восък. И остатъците от сместа се измиват само с гореща пара. Следователно, самият процес на уплътняване на вътрешни шевове става не само труден, но и скъп.

Цветни миксиращи миксове

Има няколко варианта за това как да направите смес от пасти. За да се направи това, е достатъчно да се извърши процесът на смесване на самия материал с боята. Този подход обаче не е ефективен, защото с времето шевовете ще изчезнат и ще загубят оригиналния си цвят. По тази причина е измислена цветна фугираща смес.

Полска марка

Цвят от полския производител

Тук сместа може да бъде и епоксидна, циментова или двукомпонентна. Всички параметри, свойства и свойства са идентични на описаните по-горе смеси, с изключение на тези, които се основават на фурановата смола. Цветът на фугиращата смес няма да изгуби яснотата си и ще продължи дълго време. Появата на ставата няма да бъде засегната дори от ежедневно мокро почистване или агресивни химикали.

При избора на такива смеси е по-добре да се съсредоточите върху мистрия за плочки под името "Ceresite" или "Atlas". Изборът трябва да се основава, първо, на характеристиките на плочката. Това означава, че трябва да вземете под внимание картината, основния цвят и форма. Ако искате да подчертаете геометрията на тъмния модел, тогава трябва да използвате лек разтвор. С плочки от пастелни тонове можете да нанесете тъмна смес. И ако е трудно да се реши, тогава има неутрална възможност - естествения цвят на цимента.

Неутралната цветна паста се използва най-добре за плочки с неправилни или нестандартни форми. Твърде контрастиращите цветове ще подчертаят силно неравностите на материала и това няма да изглежда много привлекателно. Въпреки, че тук трябва да погледнем и ситуацията.

От качествени цветни смеси е необходимо да се отбележи:

  • "Ceresite" - епоксидни и циментови миещи средства, които лесно се намират във всеки специализиран магазин и с огромен избор от цветове.
  • "Атлас" също се отнася до стандартни фуги с различни състави, но с по-малко цветове.

И двата варианта са подходящи за ремонт на жилищни помещения и имат различен ценови диапазон, което ги прави достъпни.

Технология и характеристики на фугиращите плочки

Knife приложение

Приложение между шевовете

Преди да започнете да запълвате шевовете с паста, трябва да проверите закупената смес. Това е, за да се определи дали няма да боядисване на плочки и дали е подходящо в цвят. За да направите това, достатъчно е да нанесете малко количество стържеща смес на повърхността на една плочка, да й дадете време да изсъхне и да видите какъв резултат се е получил. Ако резултатът от теста е задоволителен, тогава можете да започнете работа, ако не, тогава фугиращата смес трябва да бъде сменена със смес от друг цвят.

За фугиране ще ви трябва:

  • Малка гумена шпатула.
  • Готов микс.
  • Мъртва кърпа или гъба.
  • Капацитет с вода.
  • Fancy.

Първите две неща, които трябва да купите в магазина, а останалите винаги могат да бъдат намерени вкъщи.

Сега вземете малко смес върху гумената шпатула. Всичко това се прехвърля на повърхността на плочката, като държи главния инструмент на наклон от 30 ° и води към страната на съседната плочка. В този случай, когато шпатула със сместа достигне шева, е необходимо да се направят повече усилия и да се притисне кичура в пространството между плочките. По този начин трябва да запечатате всички шевове.

Запълващите фуги трябва да бъдат най-малко три пъти. В същото време, запълването на всеки шев трябва непрекъснато да прави усилия. След това мистрия ще запълни надеждно цялото пространство между плочките и ще има висока плътност. И в този случай епоксидни не е важно, това е фугиране или цимент. Също така няма разлика, "Церезит" е този или "Атлас". Все още трябва да се положат усилия.

Процесът на отстраняване на фугиращата смес

Промиване на остатъците от керемиди

Изтриване на излишъка

За отстраняване на мистрия от повърхността на плочките е възможно само след като херметичността в шевовете е иззета и има време да изсъхне. Например "Атлас" грабва и изсъхва за няколко часа - всичко зависи от гъстотата на разтвора.

Има два начина за премахване на фугиращата смес:

  • Wet.
  • Сухият.

За мокро отстраняване се нуждаете от контейнер с вода и обикновен парцал или гъба. Устните трябва да бъдат навлажнени, да се изцеждат добре и да се избърсват с кръгово движение. Например, все едно "Атлас" след сушенето е добре обработен, така че не бива да има никакви затруднения в този процес.

Не забравяйте да навлажнете гъбата във времето и да смените водата, за да не оставяте замърсени петна върху плочката.

Сухо премахване на паста - това е финалната работа за изглаждане на формата на шевовете. Тук е необходимо да вземете замазка (специална пръчка с отегчен край) и с усилие да го опънете по всеки шев. В резултат на това фугиращата смес ще стане равна.

заключение

Избор на мистрия микс, най-добре е, ако е плаващ за «Ceresit» плочки, тъй като това производител за дълго време успя да се установят и да се покаже положителната страна на вътрешния пазар за строителни материали.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пълнеж за плочки как да избирате?Пълнеж за плочки как да избирате?
Как да изтриете шевовете на плочките?Как да изтриете шевовете на плочките?
Уплътняване на фуги между плочки съвременни методи за запечатване на фугиУплътняване на фуги между плочки съвременни методи за запечатване на фуги
Технология на полагане на плочкиТехнология на полагане на плочки
Епоксидно фугиране как да се използва за стени и подове?Епоксидно фугиране как да се използва за стени и подове?
Ремонтирайте себе си как да поставите плочките в банятаРемонтирайте себе си как да поставите плочките в банята
Кои фугите да изберете за личен опит за подови плочкиКои фугите да изберете за личен опит за подови плочки
Как да поставите плочката на пода подробни инструкции и съвети на професионални майсториКак да поставите плочката на пода подробни инструкции и съвети на професионални майстори
Как правилно да мистрия плочките в банятаКак правилно да мистрия плочките в банята
Какво да измиете керемидата от фугиращия разтвор след ремонт Практически съветиКакво да измиете керемидата от фугиращия разтвор след ремонт Практически съвети
» » Какво представлява мистрия?
© 2021 BggeHat.com