Как да изтриете шевовете на плочките?

Ремонтът може да изглежда безкрайно, ако "издърпате котката по опашката". Всъщност всеки етап от работата не е толкова сложен, ако се доближите компетентно и кохезионно. Такава връзка изисква от себе си и фугиране на фуги между плочки. Необходимо е да избършете шевовете, тъй като това ще подобри естетическия външен вид и ще помогне да се скрият различните дефекти в облицовката. Ако работата е свършена зле, тогава лесно можете да разваляте цялата си работа. Затова днес се обръщаме към въпроса как да изтрием шевовете на плочките, така че кухнята да се радва само с новата си трансформация и всички възможни недостатъци да са покрити възможно най-добре.

Как да почистите шевовете на плочките

За да ви бъде по-ясно, днешният материал беше съставен от три основни части:

1. Как да почистите правилно шевовете върху плочките?
2. Как да премахна фугиращата смес?
3. Ако варенето се счупи ...

Подготвителна работа

Дренажните фуги не могат да бъдат стартирани, без да се уверите, че лепилото за плочки е напълно суха. Преди да извършите работата, трябва също така да почистите самите шевове от прах, отломки и други замърсявания. Т.е. Повърхността за фугиране трябва да бъде подготвена. Не забравяйте да премахнете разделителните кръстове. Оставете ги изключително нежелани, защото след изпичане тези места веднага ще ви хванат - варовете ще лежат по-плътно и следователно ще се различават по цвят от шевовете над разделителите.

Страничните ръбове на всяка керемида задължително са намокрени с вода, ако имате работа с неглазирани плочки. Фактът е, че фугиращата смес съдържа влага и неглазираната повърхност има тенденция да я абсорбира в себе си. Но мокро ръбовете на плочките внимателно, така че влагата да не се натрупва в преплетените шевове и големи капки вода не се виждат върху самата плочка. В противен случай, излишната влага ще увреди инжекцията, причинявайки нейното изкривяване с течение на времето. Обикновено производителите пишат всички необходими инструкции за опаковането на фуги.

Ако кухнята използва остъклени плочки, тогава можете да почистите шевовете върху плочката веднага след като лепилото изсъхне. Краищата на плочките не се нуждаят от намокряне.

Как да почистите шевовете правилно върху плочката?

Преди да изтриете керамичните плочки, трябва предварително да подготвите всички необходими инструменти. Така че, ще ви трябва:

- варов разтвор
- гумена шпатула или гумиран валяк, мистрия
- респиратор (това е необходимо само за циментови фуги)
- парче шперплат (ако търкате плочките на пода)
- уплътнител (за това, което е необходимо, ние също ще кажем)
- малка четка или валяк за боядисване
- гъба и чиста кърпа
- кофа и вода
- защитно оборудване (очила и гумени ръкавици)

Курс на работа

Има два начина за вливане на интертитни конци: гумена шпатула или с мистрия. Изберете метода, който ще ви бъде удобен.

Важно е да се: плочката трябва да е чиста! Не трябва да има прах, мръсотия или остатъци от лепило. Преплетените шевове също трябва да се почистват! И керемидите преди камшик трябва да са сухи.

Как да избърсвате преплетени шевове със шпатула или плувка?

Погледнете опаковката на фугиращата смес. На него трябва да се посочат необходимите пропорции за разреждането на фугиращия разтвор (не забравяйте да проверите датата на изтичане). Извършете всички манипулации според инструкциите (за това сте подготвили кофа). Готовата фугираща смес е подходяща за употреба само за 20 минути. Така че не се отглеждайте твърде много. Фугите се разпръскват с мистрия (изберете със залепена пореста гума) или с гумена шпатула. Сега, като използвате шпатула или плувка, поставете плъзгач на плочката и започнете да разпространявате. Инструментът трябва да се държи под ъгъл от 30 градуса към плочката и да се нанесе уплътнението с диагонални движения. Опитайте се да не размазвате фугите върху повърхността на плочките и да ги разтривате в шевовете с усилие, натискайки. Ако шевът се напълни плътно със субстанцията, преминете към следващата. Вашата задача е да запълни кухините и ъглите около плочките добре с решение.

Как да почистите шевовете на плочките

След като изтекат първите 5 минути след запълването на фугата с фуги, избършете керемидата с влажна кърпа. Не трябва да е прекалено суха или прекалено влажна. Водата може да разреде запечатания шев или да промени цвета на фугиращата смес.

Не започвайте да отлежавате едно голямо място наведнъж! Изберете работна площ от 1 квадрат и стъпка по стъпка. Така че ще разберете колко бързо ще се залепи варенето, за да започнете да премахвате излишните количества.

Как да почистите шевовете върху плочките с мистрия?

Обикновено, върху тези повърхности, които по-късно ще бъдат трудни за почистване, се използва торбичка за фугиране. Мистрия е много като сладкарница. Първо, поставете специален връх на торбата, чиято широчина е равна на шева между плочките. След това се добавя фугираща смес, която се стиска директно в шева през върха.

Заплетените шевове започват да се пълнят отгоре надолу. Т.е. поставете върха в горната част, започнете да изтласквате фугиращата смес, водейки ръката надолу, а след това точно толкова, стискайки субстанцията, водеща нагоре. И така, докато шевът е гъсто напълнен с разтвора. Много е важно тази работа да не се извършва около всяка плочка поотделно, но по цялата дължина на шева. Започнете първо с хоризонтални шевове и след това отидете на вертикалните шевове.

Друг нюанс на работа с фугираща торбичка е уплътняването на плътен слой след поставяне на гладка метална тръба, по-голяма от ширината на преплетения шев или плетене. Т.е. Когато шевовете се запълнят и лепилото се задържа леко, то трябва да бъде уплътнено. Помислете за този момент! Следователно, натискането на фугиращата смес в шева се нуждае от малко повече, така че след удара, дупка не излиза. Вместо тръбата, можете да използвате края на четката за зъби. Опитайте се да направите всички шевове същите.

Как да почистите шевовете на плочките

За пълно завладяване на шевовете на компактното фугиране е необходимо половин час. След това можете да продължите да премахвате излишъка. Как се прави - казваме по-долу.

Как да премахна фугиращата смес?

Замазката се отстранява на три етапа!

Фаза първа - сухо отстраняване

Когато всички шевове се обработват с фуги, вземете ренде със залепена пореста гума. Ще премахнете излишната фугираща смес от плочката. Дръжте инструмента под ъгъл от 90 градуса по отношение на плочката. Започнете да премествате поплавъка диагонално спрямо преплетените шевове. Не можете да карате рендето хоризонтално или вертикално, защото рискът от увреждане на шевовете е страхотен. След това трябва отново да добавите кирфура към тях. След като извадите цялата излишна фугираща смес, изчакайте тя да се нагласи напълно и едва след това се пристъпи към мокро отстраняване.

Етап 2 - мокро отстраняване на фугиращата смес

Разтопяването в преплетените шевове улавя и замръзва много по-дълго от фугиращата смес върху плочката. Ако в първия случай времето може да се проточи до половин час, а след това във втория, само няколко минути може да са достатъчни. За да сте сигурни, че фугите в ставите са напълно сухи, трябва да навлажнете гъбата с вода и да избършете малка част от шева. Ако китката се простира зад гъбата, то наистина не изсъхва. Ще трябва да почакаме друго. Отстраняването на влажна повърхност започва само след като пълнителят е напълно изсъхнал в интерстичните шевове.



Как да почистите шевовете на плочките

След това вземете гъба със заоблени ръбове, навлажнете я с вода и пристъпете към внимателни кръгови движения върху плочката, внимателно сравнявайки шевовете. Постепенно, всички излишни частици от пясък и цимент ще бъдат премахнати. Не забравяйте да изплакнете гъбата и да смените водата в кофата. Не забравяйте, че водата може да измие фугата в шевовете. Така че не прекалявайте. Оставете ставите да изсъхнат за 25 минути.

Етап 3 - премахнете остатъчните продукти, съдържащи киселинни фуги

След мокро отстраняване на мистрия от плочките, може да имате малко бяло покритие върху плочките или втвърдени петна от мистрия, които не могат да бъдат отстранени с вода. За да се отървете от тези дефекти, използвайте продукти, съдържащи киселина. Например Детердек или Литокол.

Ако сте облицовали пода, а след това за най-доброто му изсъхване, покрийте плочките с шперплат.

Уплътнител ще помогне на плочките да останат дълго красиви

Смятаме, че това е ясно от самото заглавие. Уплътнителят помага да се предотврати появата на петна върху керамичната плочка и предпазва шевовете от абсорбиране на излишната влага. Най-разпространеният набор от уплътнители е базиран на силикон, лак или акрил. Изберете според вида на плочките и фугите, които сте използвали.

Как да почистите шевовете на плочките

Покрийте плочката с уплътнител, само когато сухите стави (времето за съхнене на фугите е посочено в инструкциите) и керамичните плочки. Ето защо първо се погрижете за чистотата на повърхността. Уплътнителят може да бъде покрит като цялата плочка, а само шевовете. В първия случай имате нужда от малък валяк за боядисване, а във втория - малка четка. Ако преминете само уплътнител шевове, а след това излишъкът, който удари плочката, след това незабавно премахване.

Вероятно уплътнителят ще трябва да покрие плочките отново след няколко години. Действията са еднакви.

Какъв тип фуги трябва да избера за плочки?

Всички фуги могат да бъдат разделени на две основни категории: на циментова основа или на епоксидна основа. Когато избирате фуги за плочки, винаги прочетете инструкциите и препоръките на производителя. Например, силиконовият уплътнител във вашия случай не е подходящ за преплитане на шевове. Целта му е да запълни празнините между плочките, когато се полага на друга повърхност. Бъдете внимателни!

Грундиране на циментова основа

Той се продава като суха смес, която трябва да бъде засадена, и в готов вариант. Разбирате, че всичко, което е готово, струва повече. Разпръсквачките на базата на цимент се различават помежду си - индустриален цимент, сух втвърдител, латексова смес. Използвайте ги само в специални предпазни средства - респиратори, очила и гумени ръкавици. Особено предпазвайте очите и ръцете си. Циментовите фуги могат да повлияят неблагоприятно върху белите дробове и кожата, да причинят възпаление и дразнене на очите.

Разпръскване на основата на епоксидна смола

За това фугиране са необходими широки шевове. Например, преплитащи шевове с ширина по-малка от 6 мм и плочки с дебелина до 12 мм не са подходящи за фугиране на основата на епоксидна смола. Просто не може да проникне там, защото има доста вискозна консистенция.

Ако варенето се счупи

Може би ще се случи, че след няколко седмици фугите внезапно започнаха да се покриват с пукнатини. И има няколко причини за това:

1. Технологията за фугиране, посочена от производителя, не е спазена. Т.е. добавихте прекалено много вода. Следователно, когато излишната влага започва да се изпарява, мистрия започва да потъва - оттук и пукнатините (масата на смачкване в интерстилните шевове намалява).

2. Може би самата плочка може да абсорбира вода от фугиращата смес.

3. Инструкциите за фугиране винаги показват ширината на шевовете, за които е предназначена. Ако пренебрегнете тази точка, тогава появата на пукнатини е неизбежна.

4. Неравна повърхност под плочките.

Опции за коригиране на ситуацията:

1. Ако сте използвали фуги от бял цвят, а след това в драскани области с нормален конструктивен нож, внимателно надраскайте фугата и нанесете нова върху стария слой.

Как да почистите шевовете на плочките

2. Ако сте използвали цветна фугираща смес, описаният по-горе метод няма да работи. Нов цвят може да се смесва със стария слой и да даде на изхода друг нюанс. Ето защо е необходимо напълно да премахнете фугата от шева и да я напълните с нова. Отстранете фугата от всички преплетени шевове - това е много скъпо. Голям риск да се повреди плочката. Затова направете това само в областите на напукване.

Това е важно! Ако не обърнете внимание на пукнатините, то във времето те ще се разширят. Ето защо е по-добре да не позволяваме на нещата да вървят сами.

Коя фуги трябва да избера за плочките?

Как да почистите шевовете на плочките

Цветът на фугите играе важна роля. Например, бяла мистрия в комбинация с тъмна плочка ще подчертае геометрията на стила, а в обратната ситуация ще се изглади. Тъмната фугираща смес с годините избледнява, а бялото е покрито с жълто покритие (може да се почисти с меламинова гъба).


Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на первази, плочки в банятаПолагане на первази, плочки в банята
Как да поставите плочката на подаКак да поставите плочката на пода
Как бързо и качествено да избърсвате шевовете на керамични плочкиКак бързо и качествено да избърсвате шевовете на керамични плочки
Какво представлява мистрия?Какво представлява мистрия?
Уплътняване на фуги между плочки съвременни методи за запечатване на фугиУплътняване на фуги между плочки съвременни методи за запечатване на фуги
Епоксидно фугиране как да се използва за стени и подове?Епоксидно фугиране как да се използва за стени и подове?
Кои фугите да изберете за личен опит за подови плочкиКои фугите да изберете за личен опит за подови плочки
Подплата ремонт плочки за тоалетнаПодплата ремонт плочки за тоалетна
Как правилно да мистрия плочките в банятаКак правилно да мистрия плочките в банята
Как да поставите плочка на пода в банятаКак да поставите плочка на пода в банята
» » Как да изтриете шевовете на плочките?
© 2021 BggeHat.com