Какво да измиете керемидата от фугиращия разтвор след ремонт Практически съвети

Облицовъчните повърхности с керамични плочки задължително включват работа по запечатване на фуги и шевове на довършителни работи със специален разтвор. Това осигурява по-добра адхезия на материала и подобрява визуалните характеристики на повърхностите след ремонт. Въпреки това, да се извърши прекратяване, оставяйки почти невъзможно да се проследи с лице варов разтвор, тъй като след ремонта на собствениците трябва да претърсват останките на разтвора. Нека да поговорим за начините за премахване на замърсяването.

Кога е по-добре да започнете почистването?

Измиването на плочките от фугиращия разтвор след завършване на ремонта е най-лесно преди да изсъхне. Ако материалът все още не е замръзнал, могат да се използват вода, разтворители, сода, различни детергенти, амоняк, оцет или лимонена киселина за отстраняване на замърсяването. Въпреки това, не започвайте веднага да почиствате с първите химикали, мощни разтворители могат да повредят плочките.

Най-лесно е да извадите фугите преди да изсъхнат

Най-лесно е да извадите фугите преди да изсъхнат

Независимо от необходимостта от отстраняване на фугите от плочките непосредствено след ремонта, също не се препоръчва да бързате с почистването, особено ако е необходимо да се отстранят примесите близо до ставата на облицовъчните материали. Предварителна нужда да се провери състоянието на нанесената фугираща смес. За да направите това, конецът трябва да бъде леко навлажнен с влажна кърпа и да наблюдава реакцията на материала.

Ако поради контакт с вода, фугиращата смес започва да набъбва и дори излиза извън границите на шева, това означава, че тя все още не е втвърдена достатъчно и е по-добре да се изчака почистването. Липсата на реакция на омокряне означава, че фугиращата смес се изсушава и мръсотията може безопасно да се отстрани.

Как да се предотврати замърсяването?

Като полагате сами облицовъчния слой на плочките, практически е невъзможно да се избегне облицовка на довършителните материали. Дори професионалните специалисти с богат опит в ремонта не винаги успяват да вършат работата без замърсяване. Но това не означава, че не е нужно да предприемате никакви мерки, за да намалите вероятността от залепване върху плочката. Има два прости начина за защита на плочки от замърсяване, собственикът може:

За да избегнете замърсяване, можете да поставите върху лентата за боядисване на плочки

За да избегнете замърсяване, можете да поставите върху лентата за боядисване на плочки

Тези методи за защита не само намаляват размера на замърсителите и намаляват сложността на последващото почистване, но също така осигуряват възможност за ускоряване на процеса на извършване на ремонтни работи. Тъй като плочките ще бъдат частично защитени, ще бъде възможно да се съсредоточите върху поставянето на облицовъчните материали и да не се притеснявате, че много налепвания ще стигнат до повърхността.

Машинството трябва да се извършва с използването на лични предпазни средства. Контактът с кожата и лигавиците може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Следователно, преди да започнете запечатването на шевове, ръкавици, халат, респиратор и очила, трябва да се носят.

Метод за почистване на облицовката непосредствено след ремонта

Измиването на фугите от плочките може да се извърши на две прости стъпки. Първо, извършете химическо чистене. Най-добре е да изтриете плочката със специална поплавък веднага след полагането на малка част от плочката. Инструментът трябва да се държи под прав ъгъл спрямо покритието, така че да не се повреди плочката. Най-добре се премества диагонално - от центъра до шевовете. Това няма да повлияе на не напълно замразени в фугите на фугите на плочките.

След частично втвърдяване, фугиращата смес се отстранява чрез навлажняване с гумена гъба от пяна

След частично втвърдяване, фугиращата смес се отстранява чрез навлажняване с гумена гъба от пяна

Вторият етап на почистване се извършва само след частично втвърдяване на фугиращата смес. След като проверите състоянието на ставите, трябва да се облечете с малко парче водна пяна и да я използвате за почистване на изсъхналата мръсотия. Ако избърсването с пяна не води до пълното отстраняване на фугиращия разтвор от повърхността, остатъците се почистват с твърда кърпа, пяна или филц.

Не се допуска използването на мека тъкан, тъй като може да остави петна върху гладката повърхност на облицовката.



Въпреки това, не винаги е възможно бързо да се почисти плочката без използването на специални химични съединения. Ако горната процедура не доведе до необходимите резултати, ще трябва да използвате по-мощен инструмент, с който трябва да работите много внимателно.

Правила за отстраняване на сухи замърсители

Не винаги е възможно да се избърсва фугиращата смес, докато не се втвърди напълно. Ако моментът се изгуби и разтворът достигне максималното ниво на сцепление с плочката, премахването му ще бъде много по-трудно. В работата си професионалните монтажници използват няколко ефективни методи за отстраняване на замърсители. Първата от тях ви позволява да измиете плочката след ремонт, дори ако хаванът е замръзнал в порите на плочата. За да направите това, използвайте специално киселинно средство, предназначено да премахне всички остатъци от цимент.

Киселинната промивка се състои от вещества, които реагират химически с разтвора, след което петна лесно се отстраняват. За ефективно и безопасно почистване на плочките от фугиращата смес ние прилагаме закупения продукт към замърсяването, изчакайте 5 минути и измийте повърхността на облицовъчните материали с голямо количество вода.

Най-популярните изплаквания на основата на киселини на пазара са следните:

  • Sopro;
  • Keranet;
  • Чисто Килто;
  • Litoclean;
  • Atlas Szop и други.

За да премахнете киното, можете също да използвате стандартен почистващ препарат за миене на съдове. Всеки ще направи, въпреки че се препоръчва да не изберете най-евтините марки на пазара. За да се премахне замърсяването, е необходимо да се разрежда гел във вода и да се изплакнат обилно замърсените площи на плочката с кухненска гъба. Когато повърхността изсъхне (след около 10 минути), тя ще трябва да се обработва с четка с мека памучна материя и след това да се отстранят получените маркировки за почистване с твърда кърпа, предварително навлажнена с топла вода. Този метод за почистване е ефективен само за отстраняване на малки точки от разтвора. С много сух цимент обичайният препарат не може да се справи, но е абсолютно безопасен за човешкото здраве, за разлика от силните химикали.

Изсушената фугираща смес може да се отстрани със специални киселинни средства

Изсушената фугираща смес може да се отстрани със специални киселинни средства

Третият начин за борба със замърсяването включва използването на сода за хляб. За да премахнете мистрия от плочките, е необходимо предварително да навлажнете местата за замърсяване с пистолет за пулверизиране (или мокра гъба). След това на мокра керемида нанесете малко сода и леко я разтривайте с четка (четките с метални влакна не могат да се използват, могат да повредят плочките).

След отстраняване на замърсителите обработваме шевовете със специални защитни средства срещу плесени и гъбички и след това отстраняваме получените петна с влажна кърпа.

Общи препоръки за почистване на плочките

За да гарантирате безопасно и безопасно изхвърляне на замърсителите, Ви препоръчваме да следвате следните професионални съвети по време на работа:

  1. 1. Почистване може да се извърши само с ръкавици и респиратор, особено ако се използват мощни химикали, които могат да причинят алергични реакции или химическо изгаряне на кожата.
  2. 2. Ако вертикалните повърхности се почистват от фугиращата смес, почистването е най-добре отдолу и се движи нагоре. И почистете по-добре почистената стена с влажни кърпи в посока отгоре надолу.
  3. 3. За да предотвратите повреда на мистрия по време на почистването, е необходимо предварително да ги защитите с епоксидна боя или лента за боядисване.
  4. 4. Преди да използвате домакински химикали, е необходимо да проучите инструкциите на производителя и да го следвате без отлагане. Всяко нарушение може да повлияе неблагоприятно върху качеството на реколтата.
  5. 5. Ако фугиращата смес в шевовете на плочките потъмнее, може да се използва разтвор на водороден пероксид за почистването й, който се прилага върху ставите и не се измива.

Отстраняване на примеси от цимент и мистрия - отговорна работа, чиято неефективна работа може не само да не постигне положителни резултати, но и да повреди облицовъчните материали. Поради това не се препоръчва да се използват непроверени средства и методи, дори ако те се препоръчват от добри приятели и близки хора.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да измиете подовете след ремонт от бяла плакаКак да измиете подовете след ремонт от бяла плака
Как да се разтваря силиконов уплътнител тествани химически и народни средстваКак да се разтваря силиконов уплътнител тествани химически и народни средства
Как бързо и качествено да избърсвате шевовете на керамични плочкиКак бързо и качествено да избърсвате шевовете на керамични плочки
Разбираме как да измиете зеления линолеум с няколко полезни съветаРазбираме как да измиете зеления линолеум с няколко полезни съвета
Почистващ килим избираме народни и химически продуктиПочистващ килим избираме народни и химически продукти
Епоксидно фугиране как да се използва за стени и подове?Епоксидно фугиране как да се използва за стени и подове?
Как да отстраните фугите от реактивите на плочките и импровизираните материалиКак да отстраните фугите от реактивите на плочките и импровизираните материали
Отрежете тавана със собствените си ръце лесно и икономичноОтрежете тавана със собствените си ръце лесно и икономично
Груб таван със собствена инструкция за ръцеГруб таван със собствена инструкция за ръце
Как да почистите газовата печка без да повредите нейната повърхностКак да почистите газовата печка без да повредите нейната повърхност
» » Какво да измиете керемидата от фугиращия разтвор след ремонт Практически съвети
© 2021 BggeHat.com