Затопляне на приземния етаж

Първите етажи както в многофамилни, така и в частни домове могат да бъдат разположени над неотопляеми стаи и в някои случаи точно над земята в подполето. Поради това, предвид суровия климат на повечето региони на нашата страна, много собственици се сблъскват с въпроса за подовото отопление на приземния етаж. Ако не вършите такава работа, няма да се почувствате комфортно, защото ходенето на студен под от филц или топли чехли е съмнително удоволствие.

Използва се за изолационни материали

Схемата на изолирания под на първия етаж

Схемата на изолирания под на първия етаж

Етаж от приземния етаж

Етаж от приземния етаж

Понастоящем на строителния пазар има голям избор от изолационни материали, подходящи за изолацията на първите етажи на сградите.

  • Минерална вата - този материал се състои от тънки нишки от минерална субстанция, между които има части от въздуха. Въздухът е добър топлоизолатор и надеждно покрива изтичането на топлина.
Минерална вата

Минерална вата

  • пенополистирол - в този материал въздушните мехурчета са обвити в полимерни материали.
пенополистирол

пенополистирол

  • Разширена глина - този нагревател е със същите въздушни мехурчета, но е затворен в обвивка от печена глина.
Разширена глина

Разширена глина

Освен това при производството на строителни работи ще са ви необходими допълнителни материали и инструменти. Комплектът им ще зависи от избраната технология.

Затопляме основата

Затоплянето на пода на първия етаж е многоетажна задача. За него е необходимо да се подходи към комплексна, изграждаща се многостепенна защита срещу студ.

Затопляне на смолата по време на строителната фаза

Затопляне на смолата по време на строителната фаза

Така че, много често проблемите с температурния режим на първия етаж възникват поради недостатъчна целенасоченост или лошо изграждане на опората. Преди да започнете да изолирате пода, внимателно проверявайте какво е под вашия етаж. Основата може да бъде изолирана отвътре и отвън.

Основните причини за студеното време могат да бъдат:

  • пукнатини;
  • междина;
  • през дупки.
Затопляне на цокъла

Затопляне на цокъла

Идентифицираните пукнатини и пукнатини трябва първо да се изчистят от остатъци, крехки участъци и след това лесно да се запечатат с обикновена монтажна пяна.

Ако в сутерена или в неотопляем сутерен на къщата ви има проветрителни прозорци, тогава при приближаването на студения период те задължително трябва да бъдат затворени.

Студената в мазето на къщата ви може да бъде предавана през земята. Ако през зимата сте забелязали замръзване на земните площи под тавана на приземния етаж, това може да означава, че строителите не покриват достатъчно основата. Възстановяването на основата на построената къща е малко вероятно да работи, но е възможно частично да се реши този проблем. На земята или мазе слой се рони гнездо годни полистирол и разширява глина, които ефективно да забави студа проникваща от почвата.

Запълване на мазето с разширена глина

Запълване на мазето с разширена глина

Затопляме подовата настилка долу

След като проверите състоянието на мазето или мазето, можете да преминете към следващия етап - затопляне на пода на партера долу. Възможно е да направите това, ако имате достъп до мазето. В жилищни сгради тази работа причинява определени проблеми, тъй като ще трябва точно да изчислите кои секции на пода принадлежат на вашия апартамент.

Ние лепим пяната до тавана

Ние лепим пяната до тавана

Избор на метод за затопляне на първия етаж

Основната посока на изтичане на топлина от помещенията на първия етаж е отгоре надолу. В допълнение към изтичането на топлина в долното помещение на сутерена има кондензация на водни пари върху припокриващата се повърхност. Акумулиращите частици на влагата оказват неблагоприятно влияние върху състоянието на изолацията, каквото и да е. За да се предотврати унищожаването на термоизолатора, е необходимо да се избере материал, който е нечувствителен към влагата.

Паропропусклив слой

Паропропусклив слой

Също така предотвратяване на натрупването на влага може да бъде допълнителен слой от бариера за пара, непосредствено до топлоизолационния слой. Полиетиленовият филм с дебелина 150 микрометра обикновено е бариера срещу пара.

Технология на подовата изолация на първия етаж отдолу

  1. Почистете долната част на пода (обикновено обикновена бетонна плоча без никакво покритие) от отломки.
  2. В две слоя покрийте насрещната пластина с грунд.
  3. Нанесете пенопласти в долната част на пода. Тяхната дебелина зависи само от вашето желание. Пяната е залепена със специално лепило. Можете също така да използвате лепило за плочки.
  4. Прорезите между пяновите листове и между тях и стените са запечатани с монтажна пяна.
Пяна за топлоизолация

Пяна за топлоизолация

Подгряваме пода от първия етаж отгоре

Катерейки се отдолу нагоре, можете да започнете да изолирате горната част на пода на първия етаж. Веднага ще забележим, че някои методи за затопляне се прилагат само за отделни видове припокривания. Така че цименто-пясъчната замазка не може да се постави върху дървения под.

Подгряваме дървен под

Много като дървени подове. В тях има нещо традиционно, вътрешно. За съжаление, дървените подове нямат отлична топлоизолация и дълъг експлоатационен живот. След изтичане на срока е необходимо да се извърши одит на тяхното състояние и, ако е необходимо, да се извърши ремонт, като се съчетаят ремонтните работи с изолация.

Затопляне на дървен под

Затопляне на дървен под

Затопляне на дървен под

  1. Първо, ние извършваме одит на състоянието на етажа. Ние премахваме окончателното покритие на пода, премахваме следващите слоеве. Това може да се направи на ограничена площ на пода. За да се оцени състоянието, няма нужда да се разглобява целият етаж. Ако все пак решите да извършите големи ремонти, тогава се нуждаете от пълно демонтиране на пода до закъснение. Старите гнили елементи са безмилостно изхвърлени.
  2. След като сте стигнали до основата - тавана, започваме изграждането на пода отново. От същия момент започна работата по изолацията на пода на първия етаж в нова сграда.
  3. На пода е "груб под", положени са дървени трупи. При тяхното производство има силна дървена бара, задължително обработена антисептично средство за предотвратяване на гниене.

    Между другото, изолацията на пода може да бъде и дори трябва да се комбинира с работата по изравняване на пода. Така че, когато полагате дървения материал, не забравяйте да проверите дали горните повърхности на дървото са перфектно хоризонтални.

Дървени трупи

Дървени трупи

  1. На грубия под в пролуката между закъсненията и директно върху тях са ленти от полиетиленово фолио, което ще служи като бариера срещу пара. Ленти от полиетилен се подреждат взаимно припокриващи се около 10 сантиметра на 10. Можете да фиксирате филма върху лента или да го фиксирате със строителна стаплер.
  2. По-нататък между дървените трупи се приспособяват към размера на топлоизолатора. Това може да бъде извадено от руло от минерална вата, плочи от пенополимер или разпръснати слоеве от експандирана глина. Слоят на топлоизолатора трябва да достигне горната повърхност на дървения материал.
  1. На върха на топлоизолационния слой може да се покрие отново с полиетиленово фолио. По този начин ние предпазваме топлоизолатора от кондензация на влагата от избата и от проникването на влага от помещението.
  2. Добавя се допълнителен хидроизолационен слой с довършителен под. Обикновено за тази цел могат да се използват дебели шперплатни листове.
Етапи на работа по изолация

Етапи на работа по изолация

Затопляме бетонен под

Също така, както при ремонта и изграждането на дървен под, процесът на изолация на бетонния под може да се комбинира с изравняването му.

Бетонните подове могат да бъдат изолирани с помощта на две основни технологии - "суха" и "мокра" замазка.

Суха замазка е съвсем нова технология и позволява в кратко време да се подготви груб бетонен под за подовата настилка на довършителния етаж.

Етапи на работа на изолацията на пода със суха замазка

Етапи на работа на изолацията на пода със суха замазка

Подгряване на пода със суха замазка

  1. Когато ремонтирате старата къща, трябва да разглобите съществуващата подова настилка и да я махнете. При изграждането на нова къща на този етап няма нужда.
  2. Проверете състоянието на плочата. Ако има пукнатини, те могат да бъдат циментирани с циментова пясъчна смес. Особено внимателно е необходимо да се изследват ставите между стените на пода. При наличие на дълбоки кухини те трябва да бъдат запечатани с монтажна пяна.
  3. На почистваното и почистено припокриване се прилагат няколко слоя грундове.
  4. След като грундът изсъхне, поставете лента от хидроизолация (полиетилен), която се припокрива върху припокриването. Полиетиленът трябва да отиде до стените на стаята до мястото на покритието на покритието.
  5. Определете нивото на повдигане на пода. Ако ремонтирате стаята, не забравяйте, че имате врати в стаята, които може да се наложи да преодолеете след повдигането на пода. Нивото на бъдещия етаж е маркирано по стените на стаята. Най-добре е да използвате лазерното ниво, което проектира гредата върху стените.
  6. По стените на стаята поставете компенсационната лента. Това е лента от пяна полимер, който предотвратява повреда на пода след разширяване на температурата. Неговата височина трябва да бъде не по-малка от бъдещата височина на пода.
Компенсираща лента

Компенсираща лента

  1. Монтирайте върху пода маяци - сегменти от перфориран метален профил, който ще обозначи горната граница на запълването на затоплящо-изравняващо. Първият фар е разположен на 10 сантиметра от далечната стена на стаята, а всички следващи са разположени на еднакво разстояние, успоредно една на друга, на разстояние един и половина метра. Горната част на фаровете трябва да лежи в идеално хоризонтална равнина. Това е много важен етап от работата. За да съгласувате нивото, можете да използвате нишки, опънати в стаята или на същото лазерно ниво. За да регулирате височината на профила, под него се намират парчета шперплат, плочи от дървесни частици или пластмаса. На повърхността на тавана са монтирани профили за маяци в малки купчини бетонни разтвори.
Машини за сухи връзки

Машини за сухи връзки

  1. В интервалите между маяците се покрива топлоизолационен материал. Обикновено това е глина с фини фракции. Тя отлично разпределя натоварването от довършителния под и същевременно предотвратява изтичането на топлина. Свободният материал се изравни с нивото на маяците с дълъг метален прът.
Изравняване на запълването с фарове

Изравняване на запълването с фарове

  1. На експандираната глина е възможно да се постави втори слой от полиетилен.
  2. След създаването на изолационния слой и изравняването може да бъде монтиран довършителни етаж - влагоустойчив гипсокартон листове, с дебелина шперплат или "Superfields" като ключалка за определяне на компонентите заедно.
Полагане на довършителния етаж

Полагане на довършителния етаж

  1. Завършеният довършителен под е поставен върху завършения подови настилки. Между довършителния и покривния слой можете да поставите и друг изолационен слой, например коркови листове.

Редът на работата по изолацията и изравняването на пода на първия етаж, използвайки технологията "мокър", е описан в отделна статия.

Също така можете да гледате тренировъчен видео урок, обясняващ как можете ефективно да изолирате пода на първия етаж.

Видео - Затопляне на приземния етаж

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите плаващ под с вашите ръцеКак да направите плаващ под с вашите ръце
Как да направите подовете на земятаКак да направите подовете на земята
Затоплянето на тавана с минимална комфортна температура в къщата е гарантирано!Затоплянето на тавана с минимална комфортна температура в къщата е гарантирано!
Покривна изолация какво да избера?Покривна изолация какво да избера?
Затопляне на пода в странатаЗатопляне на пода в страната
Видове изолация за покрива и техните характеристикиВидове изолация за покрива и техните характеристики
Как да изолирате и отрежете дървена къща отвънКак да изолирате и отрежете дървена къща отвън
Как да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътреКак да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътре
Избор на материал за изолация на фасадитеИзбор на материал за изолация на фасадите
Базалтова памучна вата или минерална вата, която е по-подходяща за затоплянеБазалтова памучна вата или минерална вата, която е по-подходяща за затопляне
» » Затопляне на приземния етаж
© 2021 BggeHat.com