Инструкции за домашни майстори как правилно да запълват етажа

Как правилно да напълните етажа

Доскоро дървените подове в частното жилищно строителство бяха оптималният вариант на сексуалната база. Но с появата на отоплителната система "топъл под" ситуацията се промени драматично. Оказа се, че е по-лесно да напълнете бетонна основа, да инсталирате електрическа или водна версия на топъл под, и можете да извлечете плодовете от труда си. Първо, бетонният под е много по-силен от дървения под. На второ място, има по-малко проблеми с него, когато става въпрос за устройството и ремонта. Вярно е, че принадлежи към категорията на студените бази, но системата на топлата етаж е поставила всичко на мястото си. Бетонното покритие в кухнята, банята и тоалетната е задължително за днес. Но разработчиците го използват в жилищни помещения. Така че въпросът за това колко правилно да се излее бетонни подове днес е много подходящ, така че ще го анализираме подробно.

Да започнем с факта, че бетонният под е изпълнен с две технологии. Те се различават помежду си от основата, върху която се излива бетоновият разтвор. Обикновено това е грунд или бетонна плоча. На земята, подовете са направени само на първия етаж, а плочата може да бъде монтирана на всяка височина.

Бетонната плоча е готов солиден фундамент, който може да издържи на тежки товари. С сила, тя няма проблеми. Но те са с равномерността на такава основа, която трябва да бъде доведена до идеалното състояние, преди да бъде положена подовата настилка.

Нека разгледаме и двата варианта.

Как да запълним конкретен под на земята

Обикновено този етап от изграждането на частна къща започва след запълването на основата, стените се повдигат и покривът е монтиран. Обръщаме вашето внимание на факта, че такъв етаж може да бъде издигнат само в къща, където няма сутерен. Първото нещо, което трябва да направите, е да извадите от почвата мека и разхлабена почва, върху която никоя структура не може да оцелее дълго. Земята е трудоемка, така че ще ги отнеме 2-3 дни, а освен лопати, нищо няма да помогне. На каква дълбочина копаете фундаментна яма? Сцинтиметри на 40-50, но не по-дълбоки. Вие веднага ще осъзнаете, че сте достигнали необходимото ниво, защото почвата ще стане гъста и здрава.

Затегнете долната част на ямата не е необходимо, но е полезно да се изравни. След това трябва да определите нулевото ниво, което ще запълни конкретното решение. Най-лесният начин е да инсталирате лазерно ниво в средата на стаята в долната част на изкопните работи и да настроите контурите по сутерена на мазето. За удобство очертайте тази схема с креда.

След това е необходимо да се напълни изкопните работи с два строителни материали - пясък и чакъл. Първо, пясък се изсипва със слой от 15 сантиметра, той трябва да бъде изравнен и подпрян с вода. След това един и същ слой се напълва с натрошен камък и се уплътнява. Получената възглавница е необходима, за да се напълни добре бетоновият под на земята. Сега се насочваме към един много важен въпрос, който се отнася до комфорта на живот в частна къща и спестяване на пари. Днес специално внимание се отделя на изискванията за топлоизолация на всички елементи на сградата без изключение. А сексът не е изключение, защото чрез нея се налага до 30 топлина.

Затова е необходимо да го затоплите. За тази цел е по-добре да използвате насипни нагреватели, например, глина или перлит - фин речен пясък. Но преди да заспят, се препоръчва да се положи хидроизолационен валяк върху натрошен камък. Може да бъде покривен филц, покривен филц или плътно полиетиленово фолио.

Проверка на хоризонталата

Инсталиране на фар

Има няколко условия, които трябва да се спазват при полагането на хидроизолация:

  • Натрошената каменна облицовка трябва да бъде направена така, че острите ръбове на камъните да не прекъсват хидроизолацията. Ето защо, се препоръчва да се направи малък слой пясък върху чакъла.
  • Лентите от хидроизолационен материал се навиват на най-малко 10 сантиметра спрямо краищата. Сливането на лентите трябва да бъде затворено с конструктивна лента, така че да има пълно запечатване на повърхността.
  • Хидроизолационният слой трябва също така да покрива вертикалните повърхности на сутерена на мазето, като по този начин създава преграда между бетонния под и основата, така че да няма налягане от един към друг.

След монтажа на хидроизолацията нагревателят се напълва. За това можете да използвате не само насипни материали, но и плочки и ролки. Клейдите или перлите са оптималният и много удобен вариант. Тук е важно да се разпредели равномерно в цялата площ на бъдещия етаж. Между другото, дебелината на запълването може да варира от 10 до 15 сантиметра, което зависи от дълбочината на изкоп. Сега можете да излеете бетонна замазка, но първо трябва да поставите подсилена клетка от метални фитинги.

Моля, имайте предвид, че арго-рамката трябва да се намира в тялото на замазката, така че тя трябва леко да се повдигне. За да направите това, използвани преди това материали, например, тухла. Днес производителите предлагат готови опори от метал или пластмаса. Това е много удобно, защото някои проекти имат изравняващи механизми, базирани на болтовата връзка. 

Така че, всичко е готово и можете да напълните замазката. Ако обемът на бетоновите работи е достатъчно голям, препоръчваме ви да купите готов бетон директно от завода, където той ще ви бъде доставен в специален миксер на автомобила. Ако силата на звука е малка, можете сами да подготвите решението. Въпреки това, без конвенционален бетонен смесител, това не може да се направи, затова го вземе под наем - такава услуга сега се предлага на пазара.

Разтвор за готвене

Приготвяне на разтвора

Разбъркайте разтвора с бормашина и специална дюза



За подготовката на бетон е необходимо да се закупят циментови материали M400 или M500. Напълнете го в барабана на бетоновия смесител, изсипете водата и започнете да разбърквате до формирането на циментово мляко върху повърхността на разтвора. Сега добавете малко количество пясък и чакъл. Оставете барабана да се завърти, докато разтворът се превърне в хомогенна маса. След това го изхвърлете директно на пода и го изравнете по цялата площ.

Има класическа рецепта за бетон:

  • Един обем цимент.
  • Три тома пясък.
  • Четири тома развалини.
  • Половин обем вода.

Ако сте закупили цимент с по-нисък клас, ще трябва да увеличите обема му, като същевременно намалите съдържанието на пълнители. Така че цената на конкретното решение ще бъде същата, ако дори промените съставките.

Подравняване на бетонния под

Правим равен под

При изравняване на пода е важно да наблюдавате хоризонталата

Така се излива бетоновият под. Но това не е достатъчно, за да се определи качествено подовата настилка. В края на краищата, този етаж не се счита за равен и изисква допълнително изравняване с тънка замазка. За да направите това, можете да използвате стандартен разтвор за нанасяне на замазки на основата на цимент и пясък или да излеете основата с пълнежен под, на базата на цимент или полимер.

Ако предпочитате първия вариант, трябва да инсталирате водещи елементи на подовата база - специални фарове от алуминий или поцинкована стомана. Те са закрепени към пода с гипсокартон и трябва да бъдат изравнени хоризонтално в същата равнина. След това напълнете плата, като изравнявате решението с правилото, инсталирано на маяците. След втвърдяване на разтвора, което обикновено отнема един ден, водачите се разглобяват и местата за тяхното монтиране се затварят със същия разтвор от бетон. Тази работа по създаването на бетонен под, излян на земята, се счита за завършен.

Полезни съвети

Има някои ограничения, които не ви позволяват да запълвате пода на земята:

  1. Близостта на масата на подпочвените води. Ако дълбочината им е по-малка от 4 метра, по-добре е да се даде предимство на друга технология на устройството на пода в частна къща.
  2. Ако почвата е подвижна, това също е сериозно ограничение.
  3. Използвайте подобна версия на устройството на бетонен под може да бъде само в къщата, която ще се отоплява през зимата. Ако това не се спазва, подът ще замръзне, което ще доведе до появата на пукнатини и фрактури на основата.

Как правилно да издигате пода над плочата

Потапя се от далечната стена

Набъдете върху разширена глина

Бетонната куха плоча е здрава подова основа, която все още трябва да бъде изравнена. Можете да го направите само с разклонител. Нека да поговорим за циментово-пясъчната замазка и аналоговия пълнеж.

Технологията за изливане на обикновена замазка е описана по-горе, затова няма да я разгледаме задълбочено, а само ще направим някои допълнения. Във всеки случай плочата трябва да бъде изолирана. За да направите това, бетонната основа е покрита с хидроизолация, след това е покрита с нея, нагревателят се излива или излива, е инсталирана армо-рамка и се прави посявка по фаровете. Трябва да е такъв многопластов пай. Не изхвърляйте от структурата си, никой от тях не губи значението си.

Подложката се излива според специална технология. За да направите това, на първо място, на пода се монтират маяци под формата на винтове, които се завинтват в дюбелите в дупките на пода. Разстоянието между тях е 1 метър. Те са подравнени по контура, който преди това е приложен върху стените с лазерно ниво. Вместо винтове, можете да използвате специални маяци на краката, които се наричат ​​"щифт" - те са по-лесни за разглобяване. Следващият етап е подготовката на фондацията. Тук е необходимо да се поправят всички дефекти с разтвор и повърхността да се обработва с грунд. В същото време изберете решения с нисък вискозитет. По-добре е грундирането на пода в 2 слоя, а последното - за поръсване на пясък със скорост от 150 грама на квадратен метър.

Сега се приготвя сместа, за която материалът се излива в контейнера с вода, която се смесва, докато се формира еднаква маса. Пропорционалното съотношение на сместа към водата се определя от инструкциите, които ще намерите на опаковката. Сега можете спокойно да запълните готовото решение и да го разпространявате в района. И въпреки че сместа е самонивелираща, все още е необходимо да я помагате, затова използвайте специален инструмент под формата на четка за дълга дръжка за това. Когато една секция е пълна, тя трябва да бъде финализирана чрез валцуване с иглена ролка, за да изтласка останалия въздух от тялото на замазката. Имайте предвид, че тази работа е най-добре да се направи заедно - човек подготвя сместа, а втората я разлее на пода. Факт е, че самонивелиращите се подове бързо се втвърдяват, така че не се препоръчва да подготвяте голям обем наведнъж.

Популярна изолация

Изолация на подове

Ако площта на помещението е достатъчно голяма, то трябва да бъде разделена на няколко секции, полагайки металните водачи. Хайде да се върнем към фаровете. Ще е необходимо да ги демонтирате. Най-лесният начин е с пилотните маяци, които просто се изваждат веднага след изливането. Винтовете ще трябва да бъдат усукани и местата за тяхното закрепване трябва да бъдат запълнени със смес.

И още нещо, на което трябва да обърнете внимание. Тази изолация на фуги на стени и под. Необходимо е фугите да се третират с епоксиден хоросан, който се излива в каналите, направени по-рано на стената, успоредни на пода. Размерът на жлеба е 5 мм дълбочина и ширина. След това се полага амортисьорна лента върху съединението.

Заключение по темата

Ето две технологии, които се използват за запълване на пода в частна къща. Този процес, разбира се, не е лесен, но ако вземете предвид всички нюанси, за които ви казахме, резултатът трябва да ви хареса. Затова ги вземайте под внимание и отидете на работа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да приведете бетонови подове в идеално състояниеКак да приведете бетонови подове в идеално състояние
Монтирайте схемата за инсталиране на подовата настилка и инсталационната технологияМонтирайте схемата за инсталиране на подовата настилка и инсталационната технология
Какви са половете и от какъв материал се изграждат?Какви са половете и от какъв материал се изграждат?
Ниско строителство строителство как да се направи етаж в частна къщаНиско строителство строителство как да се направи етаж в частна къща
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Как да изолирате пода в банятаКак да изолирате пода в банята
Дървено подово отопление с конструктивни елементиДървено подово отопление с конструктивни елементи
Как да направите пода в банятаКак да направите пода в банята
Имаме ли нужда от подложка за подово отопление?Имаме ли нужда от подложка за подово отопление?
» » Инструкции за домашни майстори как правилно да запълват етажа
© 2021 BggeHat.com