Монтирайте схемата за инсталиране на подовата настилка и инсталационната технология

Под

По всяко време се смятало, че солидният и топъл дом е гаранция за качествено настаняване. Това мечтаеше преди, сънуват дори и сега. Вярно е, че днес мечтите се сбъдват по-бързо, защото има повече възможности. И сега въпросът е поставен по друг начин - как да спестим на отопление, за да намалим разходите от собствения си джоб. Не е тайна, че през студения сезон това са разходите за отопление на къщата, които съставляват основната част от семейния бюджет. Но те могат да бъдат намалени чрез инсталиране например на топъл воден под. Тя е изработена от тръби, през които гореща вода тече като охладител.

Този тип отопление не е ново - такива системи за подове отдавна се използват в Азия и Европа. Вярно е, че вместо тръби се използват каменни канали, през които преминава гореща вода. А майсторите на тези години могат да изградят система от каменни или керамични тръби. Така че "всичко ново е добре забравен стар". Защо се връщаме днес към подовата отоплителна система?

Предимствата и недостатъците на подгрявания под водата под

Ако говорим за модерни топли подове, тогава като тръбна система се използват само пластмасови или металопластични материали. И от пластмасови тръби са оптимални продукти, направени от омрежен полиетилен.

И още една забележка. Всеки, който никога не е срещал такава система, едва знае, че тръбата за подово отопление не е просто малко парче материал. Това е цяла ролка гъвкав маркуч, който може да издържи на големи температурни промени и сериозни механични натоварвания. Така че не се учудвайте, ако в магазина се предлага да купите маркуч. Основното нещо е прочетете сертификата за качество.

Сега няколко думи за заслугите на системата.

Предимства на подовата топла вода

Има няколко от тях:

Инсталиране на тръби от специалист

Полагане на тръби

  • Разпределението на топлинната енергия се осъществява равномерно в цялата площ на пода. В този случай източникът на топлина не е на прозореца, а не на входната врата, както при отоплението на радиатора. Поради това топлопредаването се извършва по съвсем различен начин.
  • Равномерно разпределение на топлината по вертикала. Най-важното е, че оптималната температура на въздуха е на нивото на човешката глава. И това е най-удобното състояние, от което зависят благосъстоянието и настроението на наемателите.
  • Не е необходимо да се носят чехли и вълнени чорапи, защото подът е топъл. Това е особено важно за малките деца, които пълзят по него през цялото време.
  • Повечето от топлинната енергия - до 70 - е радиация. В същото време конвекцията е минимална, така че практически няма движение на въздушните потоци.
  • Спестяване на топлинната енергия, която системата дава. Обикновено за топъл под, не се изисква да отоплявате охлаждащата течност до високи температури. В края на краищата площта за пренос на топлина е почти равна на площта на пода и е несравнима с повърхността на радиатора. Оттук и спестяванията, които в градски апартаменти с тавани до три метра е 30, и повече от три метра - 50 или повече. Сега разбираш ли къде отиват парите ти? Добавяме, че подовете с топла вода са нискотемпературна отоплителна система, така че няма положителна йонизация на въздуха.
  • Липсата на отоплителни радиатори увеличава полезната площ на помещенията и ви позволява да промените дизайна за по-добро. В допълнение, системата се характеризира с дълъг експлоатационен живот, който може да бъде ограничен само от периода на експлоатация на тръбата.

Недостатъци на системата

разпространение на тръби

Колекторна система

Разбира се, като всяка инженерна система подовете за подгряване на топла вода имат някои недостатъци:

  • Първо, експертите не препоръчват използването на тази опция за отопление в жилищни сгради. Много е вероятно хидравличното съпротивление на цялата система да се увеличи.
  • На второ място, подът, под който са поставени нагревателните тръби, трябва непрекъснато да се избърсва с влажна кърпа, за да се отстрани прахът. Всъщност с потоци топъл въздух ще се издигне до тавана.
  • Трето, не е възможно да се покрие системата от топъл под с килим. Може да има брояч на топлина, който ще повлияе на функционирането на цялата система.
  • Четвърто, не можете да поставите никакви довършителни материали върху такъв под.

Как да постави топъл воден под

На първо място, трябва да решите коя схема да настроите на тръбата. Този въпрос е един от основните въпроси, защото ефективността на цялата система зависи от схемата. Експертите предлагат две възможности - едноредово и двуредово. Самата форма на опаковане няма значение. Но броят на паралелните редове е много важен.

Важно! Едноредова схема за полагане се използва в малки помещения. Тя е проста и икономична по отношение на броя на използваните материали. Обикновено се използва в кухнята, в банята, в тоалетната, на балкона или в лоджията.

Схема за оформление

Специален субстрат

Такава схема обаче има един недостатък. Тъй като това е тръбна система, неговата част, която включва топла вода, ще бъде по-топла от тази, от която ще излезе водата. Оказва се, че с напредването от входа на тръбата охлаждащата течност губи своята температура. Така че, колкото по-далеч от тази точка, толкова по-хладна е стаята. Неравномерните температурни условия ще създадат неприятни условия на живот. Но в по-малките стаи това няма да е много забележимо.

Ето защо най-добрият вариант е двуредовата схема. В този случай двата тръби се подреждат близо една до друга, едната от които е тръбата за подаване на охлаждащата течност, а другата - тръба за връщане. Оказва се, че тръбите се компенсират помежду си за температура, оттук и равномерността на разпределението на топлината в цялата област.

Разбира се, този метод е 2 пъти по-скъп поради повече материали, но е много по-ефективен. Освен това значителните икономии на топлинна енергия бързо ще компенсират разходите, така че има смисъл да се правят първоначални инвестиции.

Подготовка за инсталиране



На първо място, въпросът се решава, на каква полова основа ще се извършва монтажната работа. Ако това е конкретен под, тогава технологията за полагане включва изравняване и затопляне с циментово-пясъчна замазка. Ако подът е дървен, трябва да купите специални плочи от ПДЧ с канали за тръби. Нека разгледаме и двата варианта.

Етаж с решетка

Фиксиране на тръбите

Бетонният под трябва да бъде изравнен и изолиран. Но първо трябва да се прегледа за дефекти и да се запечата с хоросан, ако има такъв. След това подът е покрит с хидроизолационен материал, например мембрана или полиетиленово фолио. Моля, имайте предвид, че лентата за хидроизолация трябва да се припокрива с 10-15 см един спрямо друг и ръбовете трябва да бъдат запечатани с конструктивна лента. Това ще гарантира пълно запечатване. И още една важна точка - хидроизолационният филм трябва да се навива по стените, така че да ги покрива до нивото на изливане на замазката. 

След това, по целия периметър на стаята, над стените, трябва да се постави колан на амортисьора по стените, който ще играе ролята на компенсационна бариера. След това можете да започнете да изолирате пода. За да направите това, използвайте различни топлоизолационни материали без никакви ограничения. Всичко ще зависи само от това колко пари сте отделили за ремонта.

Но помислете за едно нещо. Някои нагреватели имат порьозна структура, поради което взаимодействат с влага, бързо губят качествените си характеристики. И за изливане на бетонна основа се използва разтвор на течен разтвор. Затова затворете изолацията с слой от хидроизолационен материал, например полиетиленово фолио.

Монтаж на подово отопляем под

Всичко е готово и можете да преминете към самия процес на инсталиране. Имайте предвид, че тръбите на отоплителната система трябва да бъдат прикрепени към нещо. За тази цел се използва специална рамка от метална мрежа, която е подходяща за цялата площ на пода. За него тръбата е закрепена със специални скоби или скоби, които се доставят заедно със системата.

Работен план

Изчислете потреблението на материали

Сега тръбата е разположена по избраната схема и е фиксирана към рамката. Тук има няколко нюанса, към които обръщаме внимание:

  1. Разстоянието от стените до тръбата трябва да бъде най-малко 7 сантиметра.
  2. Разстоянието между тръбите трябва да бъде от 25 до 35 сантиметра.
  3. Опитайте се да поставите тръбната система хоризонтално.

След това системата трябва да бъде свързана към колектора, който предварително е инсталиран на стената в подготвена ниша или шарнирен шкаф. Сега се излива замазката. Тя трябва да се изсуши, което обикновено отнема няколко седмици, след което подът може да бъде подрязан.

Монтаж на системата върху дървения под

Днес на пазара се появиха специални листове от ПДЧ, които имат канали под тръбите от предната страна. Тази технология се появи не толкова отдавна, но тя опрости инсталационния процес колкото е възможно повече, затова няколко пъти по-удобно беше събирането на топлина и по-бързо.

Такива панели се полагат върху изоставената структура на дървения под, създавайки солидна основа. Чрез залепването на дървесната дъска към дървените трупи с винтове веднага ще получите самолет, на който можете да монтирате нагревателните тръби. И не е нужно да изрежете, да удряте и да извършвате друга допълнителна работа. Важно е правилно да нарисувате диаграмата.

Модерен дизайн

Комфорт и уют

Комплектът от ПДЧ включва специални елементи, отразяващи топлината. Това са или алуминиеви или фолиеви устройства, които точно повтарят формата на жлебовете. Те се поставят върху панела в жлебовете, създавайки отразяваща повърхност, която пренасочва топлинната енергия от пода в помещението.

Но сега можете да поставите маркуча в жлебовете и да го закрепите със специални метални пластини, които ще го държат на повърхността. Закрепващите елементи се намират на разстояние един метър един от друг. Моля, имайте предвид, че тръбната система няма да изпъкне над пода, така че няма да има смущения при полагането на подовата настилка.

Подемно-транспортно устройство

Това е най-важният елемент на отоплителната система на топлата подова настилка. От работата му зависи ефективността на всяко отопление. Интензитетът на подовото отопление се определя от температурата на топлоносителя и тези параметри могат да бъдат регулирани от такава възлова точка.

Самият колектор е инсталиран тук, циркулационна помпа, ако е планирана, спирателен вентил и термостат. Това е сърцето на системата. Но при монтирането на подово отопляем под е необходимо да се има предвид, че за всеки 60 метра от тръбопровода е монтиран един колектор. И ако площта на стаята е много голяма, тогава ще трябва да инсталирате няколко такива възли.

Заключение по темата

Отоплението на къщата може да се извърши по различни начини и същевременно да се спести работата на отоплителната система. Подът на топлата вода става все по-популярен и много частни предприемачи го предпочитат, предвид неговите заслуги и малки финансови инвестиции. И експертите са сигурни, че такава схема ще бъде инсталирана навсякъде в близко бъдеще.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Отопление на лоджията, когато се присъедини към стаятаОтопление на лоджията, когато се присъедини към стаята
Как да направите топъл под на вашия домКак да направите топъл под на вашия дом
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Схема за топла връзка на подаСхема за топла връзка на пода
Как да изберем топъл под? Кой да избере?Как да изберем топъл под? Кой да избере?
Имаме ли нужда от подложка за подово отопление?Имаме ли нужда от подложка за подово отопление?
Топъл под в дървена къщаТопъл под в дървена къща
Омрежен полиетилен за отоплениеОмрежен полиетилен за отопление
Избор на топъл етаж Видове и характеристикиИзбор на топъл етаж Видове и характеристики
» » Монтирайте схемата за инсталиране на подовата настилка и инсталационната технология
© 2021 BggeHat.com