Как да поставите плочки на пода със собствените си ръце

Целият процес на подреждане на плочките може да бъде разделен на няколко основни етапа. Първият и най-основен етап е подготовката на фондацията. Дори и да използвате най-силното лепило и най-красивата плочка, в противен случай може да получите подова настилка с ниско качество, ако неправилно подготвите основата. Тъй като базата може да бъде различна, технологията на подготовката й също се различава.

Как да поставите плочки на пода със собствените си ръце

Как да поставите плочки на пода със собствените си ръце

Основа - конструктивна плоча

Подът, който е бетонна плоча, трябва да бъде изравнен с циментова замазка. Цялата работа може да бъде разделена на етапи.

Отстранете остатъците, почистете повърхността, запушете пукнатините, дупките и фугите между плочите с гъста циментова замазка.
Почиствайте чистите плочи със специална смес за по-добър контакт (напр. "Бетонен контакт"). Твърдостта на повърхността, получена след нанасянето на сместа, ще увеличи сцеплението между плочите и замазката.

Грунд бетон - контакт

Грунд бетон - контакт

Разпространение на хидроизолацията (понякога не е направено). За да направите това, можете да използвате конвенционален полиетиленов филм или покривна хартия. Необходимо е да се изчислят размерите, така че краищата на хидроизолационния материал да се обвиват около ъглите и да затварят стената до височина от 15-20 сантиметра.
Лазерно ниво (или хидравлично ниво на сградата), удря по стените няколко маркировки, съответстващи на хоризонталната природа на страните на света. Свържете ги с плътна линия.

Лазерно ниво

Лазерно ниво

Тестването на повърхността е необходимо, за да се изчисли дебелината на слоя от замазка, който трябва да се постави. Ако на едно място има отклонение от хоризонталната и грижа до максимум, а на друго място най-висок етаж, изчисляването е: разлика във височината + минимална дебелина на замазката.

Ако височината на капката е по-малка от 3 сантиметра, лесно се елиминира със специална смес, която включва цимент и полимери. При големи различия в хоризонталността само една смес от цимент и пясък ще ви помогне.

Задайте сигналите. Краят на 1-вия фар трябва да бъде фиксиран здраво (върху лепило за плочки или гипс), като се изравняват останалите маяци с него и се използва хидравличното ниво.

Ниво на водата (водно ниво)

Ниво на водата (водно ниво)

Като маяци можете да използвате обикновен метален профил, като го стегнете на разстояние един метър паралелно един на друг. Не използвайте хигроскопичен материал за маяци (картон, дървесни частици, частици, шперплат). От въздействието на водата, такъв фар може да се деформира и да показва неправилно ниво.

Пригответе композицията за циментова замазка най-добре с помощта на специален смесител за строителството. Това осигурява еднаквост и добро качество.

За разтвора вземаме следните съставки:

  • циментова замазка M400 - 1 част;
  • пясък - 3 части;
  • вода - 0,5 части.

Пясъкът трябва първо да бъде измит от глина и кал, изсушен и пресяван през сито с клетки не повече от 5-7 мм.

В строителните магазини вече са на разположение готов микс пясък и цимент с добавка на пластификатори. Експертите обаче смятат, че самото придобиване на компоненти и смесването гарантира качеството, липсата на неприятни изненади и значителни финансови спестявания.

Смесете пясъка и цимента, като постигнете еднороден сив цвят. Червеният или кафяв цвят на сместа показва наличието на глина в пясъка или в грешни пропорции.

Постепенно добавете вода. Необходимо е да изчислите силата си и да направите партида за едно обаждане. Необходимо е също така да попълните замазката в помещението за един ден. Това е идеално, поне за да свършите тази работа заедно. В същото време един човек разтваря решението, а друг го излива на пода.

Започнете да изсипете замазката от най-отдалечения ъгъл на стаята, за да завършите на предната врата.

Два дни след изливането премахнете маяците, като запълнете останалите канали с едно и също решение.

цедка

цедка

Насипете замазката с много вода. Някои експерти запълват повърхността на дъската с дървени стърготини или пясък. Но това означава, че в бъдеще ще трябва да почистите отново повърхността на остатъците. Можете просто да покриете намокрения под с пластмасова обвивка и да оставите в продължение на две седмици.

След 14 дни е необходимо отново отново да излеете замазката и отново да покриете. Замазката от цимент не изсъхва, както мнозина мислят, но замръзва. Този процес трае приблизително 28 дни.

Не се препоръчва да добавяте специални втвърдители към процеса, за да ускорите процеса. След изсушаване те създават филм върху повърхността на пода, на който по-късно ще бъде трудно да се фиксира плочката.

Основата за плочките е конкретният под

Ако вече има подова настилка, чието производство е описано по-горе, тогава в бъдеще ще бъде необходимо само да се почисти добре и да се нанесе грунд.

Подготовка на дървения под

Недостатъците на такъв под са неговата неравност, хигроскопичност и временна деформация. За да се отстранят тези проблеми, е необходимо да изпълните следните операции.

  1. Поставете листата от шперплат с дебелина минимум 12 мм или импрегнирайте дървото със специално решение, което предпазва от гниене.

    Полагане на шперплат

    Полагане на шперплат

  2. Следващият слой е водоустойчив. Единичен лист от полиетиленово фолио ще бъде идеален вариант. Можете да използвате хартия за пергамент или хартия, импрегнирана с парафин.
  3. Поставете металната мрежа. Прикрепете го с винтове към шперплата.
  4. Напълнете замазката не повече от 3,5 см или използвайте специален разтвор на полимер.

Има алтернативен начин за подготовка на дървен под за полагане на плочки върху него. Възможно е да се излива хидроизолационен филм с лепило KS (в основата му - течно стъкло) или PD (двукомпонентен полиуретан).

Лепило за глина

Лепило за глина

Третият модерен, но все още не много известен метод е сухата замазка, когато хидроизолационното фолио е опаковано като избор:

  • DSP - циментова замазка;
  • GKLV - гипсокартон, устойчив на влага;
  • GVL - листове от гипсокартон.

Смесите са импрегнирани със специално лепило. Повърхността е покрита с универсален грунд и се оставя да изсъхне.

Базата е старата плочка

Ако няма възможност или желание да премахнете старите плочки от пода, просто създайте грапавост за него за по-добро сцепление. За да направите това, можете да ходите по повърхността на шмирка или да направите прорез с чук или длето.

Маркиране и рязане на плочките

За добро маркиране е достатъчно да се спазват няколко основни правила:

  1. Обсъдете предварително схемата на оформлението, изгответе чертеж, чертеж върху скалата на бъдещия етаж. Всяка схема на оформление (прост, "шах", "паркет") трябва да бъде изградена от главните оси на стаята.
  2. Започнете да слагате плочките от места, които са в самото виждане. В края на работата, противоположната стена трябва да бъде отрязана. Нека тези места останат затворени мебели.
  3. За по-голяма яснота, за да се представят по-добре резултатите от бъдещата работа, е възможно да се разложи плочката на пода без свързване. Този метод също ще помогне да се определи дали изходният материал е достатъчен.
  4. Не е необходимо предварително да отрежете плочката. Най-вероятно процесът на полагане ще направи някои корекции на размерите на изрязаните парчета.

Полагане на плочки на пода

Методи за полагане на плочки на пода

Методи за полагане на плочки на пода

Начини за полагане на керамични плочки

Начини за полагане на керамични плочки

Методи за полагане на плочки на пода

Методи за полагане на плочки на пода

Подготовка на инструменти и материали

За плодотворна и висококачествена работа, приспособлението ще се нуждае от следните инструменти:

  • ниво за поддържане на нивото на пода;
  • Измервателна лента;
  • молив за маркиране на основата и плочките;
  • Чук (по-добре дървен) за потупване на изрязаната плочка;
  • Специално конструктивно устройство за рязане на плочки или печене на стъкло;
  • специални очила за защита на очите;
  • акари за разкъсване на тънки плочки;
  • Спатула с един ръб за нанасяне на лепило, хоросан. Трябва да се има предвид, че за обикновените подови плочки с шпатули с квадратни зъби и за големи периферни покрития, зъбите трябва да имат овална форма;
  • гъба за отстраняване на излишния разтвор, лепило от ставите;
  • гумена мистрия за ставите;
  • Пластмасови напречни разделители за изравняване на разстоянието между плочките;
  • чист парцал.
Полагане на плочки на пода

Полагане на плочки на пода

Необходимо е да се подготви място, където плочките да бъдат нарязани. Това трябва да бъде хоризонтална неподвижна повърхност на ниво 80-100 см от пода.

Преди да използвате резачката за керемиди, налейте няколко капки масло върху направляващата рамка и върху колелото, за да приложите рисковете

Преди да използвате резачката за керемиди, налейте няколко капки масло върху направляващата рамка и върху колелото, за да приложите рисковете

Смеси за шевове могат да бъдат закупени по два принципа: в тона на плочките или в контрастиращи цветове. Ако интериорът предполага наличието на два керамични цвята върху пода, фугиращата смес може да бъде избрана или в тона на една от плочките или едновременно в два цвята. Грундирането е от два вида: или суха смес, приготвена вкъщи или готова за употреба.

Пълнител за фугиране на Ceresit

Пълнител за фугиране на Ceresit

За закрепване към пода можете да използвате два типа материали: готово лепило за плочки и лепило за плочки на базата на суха смес. Експертите препоръчват използването на суха смес, тъй като тя е разделена на няколко модификации.

KNAUF лепило за плочки

KNAUF лепило за плочки

Ако подовата повърхност е добре подготвена и материалът, който трябва да се полага, могат да се използват малки, основни или универсални лепилни смеси.

За плочки с голям периметър трябва да използвате усилено лепило. Наскоро на пазара се появи лепилна смес, която може да се използва за работа върху сложни повърхности с малка грапавост (стъкло, метал и др.).

Приготвяйки лепилото, спазвайте инструкциите. Да не се разрежда цялата суха смес наведнъж. Разтваря се бързо и замръзва също толкова бързо. По-добре е да го разделите на 3-4 приеми.

Техника за подреждане

Технология на полагане на плочки

Технология на полагане на плочки

Плочката и основата под нея са готови, лепилото е разтворено, инструментът е под ръка. След приключването на подготовката можете да започнете основния работен процес.

  1. Изгладете стената на шпатула под лек наклон и с лека сила върху пода, нанесете лепило с дебелина най-малко 5 мм. Необходимо е да се изчисли неговия брой, да бъде достатъчно за 2-3 плочки, не повече.
  2. Назъбеният край на шпатула, използвайте жлебове с еднаква дълбочина.
  3. Поставете първата плочка. Натиснете здраво върху лепилото, като по този начин отстранявате въздуха от предварително приложените бразди.
  4. Поставете второто парче. В същото време инсталирайте пластмасови тапи, които контролират еднородността на разстоянието в ставите. Проверете подравняването и подравняването на фугите.

    Проверете подравняването и подравняването на фугите

    Проверете подравняването и подравняването на фугите

  5. След като са положени цели плочки, е възможно, въз основа на схемата за полагане, да се запълни празнината между тях с нарязани парчета (ако се изисква чрез рисуване).
  6. Внимателно отстранете излишния адхезивен разтвор с кърпа и специална гумено изглаждане.

    Как да поставите сами плочките

    Как да поставите сами плочките

  7. В един ден (прочетете инструкцията) започнете обработката на фугите. За да направите това, просто отстранете пластмасовите кръстове и нанесете малко количество гъста съставка с гладка гумена шпатула (гладка коса) върху шева. Необходимо е да се опитате да разкъсате фугата под ъгъл към канала. След изсушаване (около 12 часа) ходете по цялата повърхност с влажна кърпа.

    Полагане на керамични плочки

    Полагане на керамични плочки

Теракот ще служи вярно в продължение на много десетилетия, ако веднага след полагане за да се опита да не се движат мебелите върху него и да не се тежест осеян най-малко една седмица.

При работа това е може би най-практичната и неселективна. Понякога се поставя охлаждаща течност под плочката, като се прави "топъл под". Тръбите или проводниците са вградени в циментова замазка. Всички останали работи са същите като при полагане на обикновен подови плочки.

Видео - Как да поставите плочките на пода със собствените си ръце

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на плочки на пода със собствените си ръцеПолагане на плочки на пода със собствените си ръце
Как да поставите плочката на подаКак да поставите плочката на пода
Подготовка на пода за облицовкаПодготовка на пода за облицовка
Разбираме как да поставим плочките със собствените си ръцеРазбираме как да поставим плочките със собствените си ръце
Как правилно да поставите керамичен гранит на пода професионален съветКак правилно да поставите керамичен гранит на пода професионален съвет
Как да направите качествен под в банята със собствените си ръцеКак да направите качествен под в банята със собствените си ръце
Как правилно да мистрия плочките в банятаКак правилно да мистрия плочките в банята
Как да поставите плочка на пода в банятаКак да поставите плочка на пода в банята
Монтиране на плочки на пода със собствените си ръцеМонтиране на плочки на пода със собствените си ръце
Потапя се върху дървения подПотапя се върху дървения под
» » Как да поставите плочки на пода със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com