Разглобяваме устройството с топла вода и електрическа система

Устройството на топъл под

Днес топлият под е ефективен и не е най-скъпият вариант за алтернативно или спомагателно отопление. Пазарът на инженерна техника предлага избор от два модела за изпълнение - вода и електричество. Технологията на сглобяване на всяка от тях има свои собствени характеристики, така че устройството за подгряване на подове също може да бъде различно. Нека да разгледаме ключовите точки на всяка опция.

Устройството на водния под

Подреждане на подове на топло

Видове топли подове

Водната система се различава от електрическата система, тъй като тръбите служат като основен елемент, равномерно поставен под подовата настилка. Охлаждащата течност преминава през тях - топла вода. Той е този, който осигурява транспортирането на топлината вътре в системата.

Днес има две технологии за монтаж на воден под:

  1. Полагане в бетонна замазка.
  2. Система за складиране на бетон.

Полагане в замазка

При избора на устройство за подгряване на подове с бетонна подова замазка е необходимо да се вземе предвид, че тръбите след полагането ще бъдат напълно обезпечени в бетонна основа. Следователно е необходимо да се възприеме много отговорен подход при избора на компонентите на тръбопровода.

Алгоритъмът на действията е, както следва:

  1. Подовата повърхност е освободена от старото покритие, са ремонтирани пукнатини и дупки и подът е изчистен от строителни отпадъци, внимателно пометен и вакуумиран.
  2. След това цялата подова повърхност е покрита с полиетиленов филм. Материалът на ролката се припокрива и фугите се закрепват с лента за строителството. На дъното на стените е закрепена амортисьорна лента по целия периметър на стаята. Предотвратява напукване на замазката по време на нейното сушене.
  3. Полистиренови плочи се поставят върху полиетилен. Те подобряват топлоизолацията на пода, а също така предотвратяват топлинните загуби по време на работа на отоплителната система. На нагревателя има укрепваща мрежа, която изпълнява две функции едновременно - увеличава якостта на бетона и действа като основа за закрепване на тръбите.
  4. На поставената решетка с определена стъпка тръбопроводът се полага и се свързва към колекторната разпределителна система. На този етап работата по полагане се спира и системата се подлага на изпитване. Извършете кримпване при възможно най-високи условия на работа. Ако не се открият течове, можете да продължите да изсичате цимент-пясъчен разтвор.
  5. Разтворът се приготвя, както следва: 1 част цимент се комбинира с 3 части пясък. Сухите съставки се смесват добре и едва след това се добавя вода. Неговото количество е около 0,5 литра на килограм суха смес. Решението обаче винаги се подготвя "по око". Тя се разбърква до консистенцията на дебелата заквасена сметана и се излива директно върху варени "пай".

Намокрете за дълго време. Бетонът изгражда силата си за 28 дни. Извършване на довършителни работи може да стане само след това време. Както можете да видите, този процес е много дълъг, отнема време и е доста сложен от гледна точка на независимото изпълнение. Ето защо мнозина избират втората версия на устройството на подово отопляемия под.

Бетонна инсталация

Днес съществуват технологии, които ви позволяват да поставите подово отопляем под на дървена основа. В този случай устройството за подово отопление се изпълнява съгласно следната схема:

  1. Първо, дървената подова настилка е добре разглобена. Ако дъските са в добро състояние, те ще се върнат на мястото си след кратко лечение. Ако старите подови настилки са станали безполезни, е по-добре веднага да го замените с нов.
  2. След демонтирането на подовата настилка, се установява състоянието на дървените трупи и се измерва разстоянието, при което те се намират един от друг. Ако изоставането е рядко, добавете нови и ги поставете така, че между двете съседни подпори да има поне 60 см.
  3. Отстраненият бордюр се обработва на рендето. С помощта на това трябва да постигнете точната дебелина на дъската и също така да направите във всеки канал размер 20 х 20 мм - тогава тръбата ще попадне в него. Жлебът е направен по цялата дължина на елемента, а в края на онези, които ще бъдат монтирани близо до стената, се нарязва заоблена вдлъбнатина, в която падането на люлеещата се стъпка ще падне.
  4. Сега затопляме пода. За това е необходимо да се съберат фалшиви основи. Към долните краища на изоставането са закрепени дървените парчета, върху които е поставена рамката на напречното сечение. На него може да имате листа от шперплат, стари дъски или нещо, което можете да намерите за груба основа - можете да поставите нагревател върху него. На върха на новата структура е покрита със слой от полиетилен филм. В образуваните ниши се полагат минерална вата или плътни листове от полипропилен. Над него е материал за бариери срещу пара.

Обърнете внимание! Експерти на този етап не препоръчват използването на полиетилен. Под него обикновено се образува кондензация, така че изолацията винаги ще бъде влажна. Много термоизолационни материали губят своите основни свойства при такива условия.

  1. Следващата стъпка е да се покрие борда.

Всички тези процедури могат да бъдат избегнати, като се сведе до минимум подготвителната работа. Но след това за закрепването на тръбопровода е необходимо да се използват специални алуминиеви плочи, което значително ще увеличи оценката на извършената работа. И така има възможност да убие два заека с един куршум - да се адаптират за полагане настилка и има допълнително и подова изолация, която помага през зимата, за да се намалят разходите за енергия от 20. И това е значителна икономия.

Инсталиране на тръби

Полагане на тялото на отопление на водата

Как да направите топла вода под

След като подът завърши, можете да започнете да полагате и свързвате тръбите. За да направите това, първо поставете отразяващия слой в подготвените канали. Тъй като могат да се използват ролки от алуминиево фолио, чиято дебелина не трябва да бъде по-малка от 50 микрона. Размерите на ролките са безпринципни. Основното е, че тяхната ширина позволява напълно да се увие тръбата, като се образува защитен джоб.

Фолиото е необходимо, за да се гарантира, че топлината от тръбата не попада в подземната пустота, но се отразява и преминава нагоре. Дървото е много добър проводник на топлина и ако тази операция не се изпълни, системата за отопление на водата няма да работи ефективно. И още. Тръбите, обвити в отразяващ слой, образуват структура, в която фолиото заема 80 повърхности на пода. И тогава базата ще се превърне в един голям и мощен радиатор.

Да се ​​върнем на тръбите. Ролките от фолио се търкалят над жлебовете по цялата дължина на дъската. Отгоре директно върху тях се натрупва металопластична тръба с диаметър не повече от 16 mm. Тръбата се обвива с фолио, чиито ръбове са прикрепени със скоби към дъската и допълнително укрепени от метални пластини. Последният ще попречи на тръбата да изскочи от жлеба. Тази операция се извършва върху цялата площ на пода.

Обърнете внимание! Необходимо е мястото на въртящата се дъга на тръбата да се фиксира с метални пластини.

Свързване и кримпване

Най-важният етап на не бетонно устройство за топъл под е свързването и проверката на експлоатационните характеристики. Ако тази процедура се извършва независимо, изберете ръчно управление. Възможно е да се използват смесителни и колекторни системи, но за това е необходимо да има определени технически познания и умения.

След свързването се проверява работата на подово отоплителната система - тя е под налягане за изтичане и всякакви други повреди.



Последната стъпка е поставянето на довършителния етаж.

Подреждане на електрически под

електрическо подреждане на пода

Ние инсталираме електрически топло подове

Устройството на електрически топъл под е различно от водната система, тъй като като отоплителен елемент се използва кабел - изолирано резисторно ядро, чийто екран е изработен от мед.

Кабелът е положен на пода под формата на "змия", разстоянието между които е с диаметър между 5 и 15 см. Препоръчителното разстояние, по правило, е указано от производителя на кабелната опаковка.

В продажба, в допълнение към кабела, можете да намерите отоплителни рогозки и инфрачервен филм. В рогозките кабелът е вече фабрично монтиран на специална полимерна мрежа. Някои модели също имат лепкава фиксираща основа, което значително улеснява процеса на полагане.

Стандартна инсталационна схема

Схемата за полагане на електрически подови настилки също се състои от няколко технологични етапа:

  1. Създаване на база за подравняване.
  2. Топлоизолация.
  3. Хидроизолации.
  4. Бетонова замазка.
  5. Подово покритие.

Ако се използва кабел като нагревателен елемент, бетонната вратовръзка трябва да се изпълни на два слоя. Първо подовата повърхност се излива и просто се изравнява. Тогава върху добре изсушената замазка е изолирана. Използва се за подобряване на ефективността на отоплението.

За електрическите системи се избира изолация от фолио - всяка изолация от ролки, която има фолиен слой от едната страна. Изберете материал със слой от ламинирано метално фолио, покрит с високотемпературен PVC филм. Фолиото, когато взаимодейства с бетонната замазка, бързо се разрушава, така че съществува риск от прегряване на кабела.

Материалът се поставя много плътно една към друга с фолиото нагоре. Свръзките се запълват с монтажна пяна. Полиетиленовото фолио се простира отгоре и върху него са поставени специални водачи, които имат жлебове за въвеждане на кабел.

След поставяне на кабела системата за подово отопление е свързана и се проверява нейната работа. Ако веригата е сглобена правилно, кабелът е напълно загрят в рамките на няколко минути. Ако тестването показа, че връзката е направена правилно, кабелът е покрит със слой от бетонна замазка.

Отоплителни рогозки

Полагане на подовата настилка

Устройството на топъл под с баня

Устройството на топъл под с използване на отоплителни рогозки позволява да се откаже вторият слой от бетониране. В този случай, след изсъхване на циментово-пясъчната замазка се полага слой от топлоизолация и върху него се поставят отоплителни рогозки. Тогава системата е свързана и се проверява нейната работа.

Като правило отоплителните рогозки се използват за подови плочки. В този случай те се поставят директно върху лепилото за плочки, отгоре са затворени с друг слой лепило, върху който плочките се монтират веднага. В случай на използване на дървени подови настилки, слой от шперплат, устойчив на влага, се поставя върху върха на матката. Той равномерно преразпределя натоварването и предпазва жицата от механични повреди.

Инфрачервен филм

За инфрачервения филм също не е нужно да удвоявате. Може да се полага на всяка плоска повърхност - бетонна основа или дървен под. Допустими са само малки промени на височина до 3 мм. Ето защо е по-добре предварително да циклизирате дървената основа или да раздробявате бетона. Ако разликите са големи, ще трябва да демонтирате дървения под и да направите замазка.

След подравняването на подовата повърхност върху нея се полага хидроизолационен материал, чиято дебелина не трябва да надвишава 50 микрона. Степента на хидроизолация е насложена с топлоизолация. Полипропиленовият или лаванша метализиран филм се разстила с фолиото нагоре и се закрепва с конструктивна лента.

Филм топъл под

Устройството на топъл под в апартамент

Инфрачервеният филм е свързан съгласно схемата, предложена от производителя. По правило към пакета е приложена подробна инструкция, която подробно описва и илюстрира всяка стъпка от връзката. След като свържете филма към термостата и проверите функционирането на системата, е възможно да поставите ламинат отгоре.

Обърнете внимание! Ако килимът или линолеумът се използват като завършващо покритие, върху инфрачервения филм отгоре трябва да се поставят листове от шперплат устойчив на влага с дебелина 5 мм. Маркирането на поставянето на листовете и местоположението на тяхното закрепване са планирани предварително. Това ще ви помогне да предотвратите повреда на отделните части на филма.

Монтирането на филма под плочката предполага използването на армировъчна мрежа. Намира се върху върха на филма и е фиксиран с дюбели, които предварително са запушени в пространствата между лентите. Директно върху мрежата се полага слой циментова замазка.

Обобщение по темата

Както можете да видите, инсталирането на топъл под, до голяма степен зависи от качеството на съществуващата база и функционалните аксесоари на стаята. И подробно описахме всички съществуващи опции за наслояване на системата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Електричество или вода? Какъв вид отопление да изберете под плочкатаЕлектричество или вода? Какъв вид отопление да изберете под плочката
Монтирайте схемата за инсталиране на подовата настилка и инсталационната технологияМонтирайте схемата за инсталиране на подовата настилка и инсталационната технология
Електрически или подово отопляем подЕлектрически или подово отопляем под
Воден под с ръцеВоден под с ръце
Как да направите подово отопляем под себе си начини за монтаж и някои нюансиКак да направите подово отопляем под себе си начини за монтаж и някои нюанси
Как да направите топъл под на вашия домКак да направите топъл под на вашия дом
Как топлите подове влияят на домашния комфорт?Как топлите подове влияят на домашния комфорт?
Топла технология на подаТопла технология на пода
Топлата вода подрежда принципа на работа и достойнството на систематаТоплата вода подрежда принципа на работа и достойнството на системата
Монтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръцеМонтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръце
» » Разглобяваме устройството с топла вода и електрическа система
© 2021 BggeHat.com