Бетонна работа през зимата

1

Когато температурата на въздуха спадне под нулата, строителните работи стават много по-сложни. В процеса на втвърдяване бетонът трябва да придобие определена сила, но водата, която се съдържа в състава му при замръзване, образува по-голям обем на леда, поради което се образуват кухини, което има катастрофален ефект върху здравините характеристики на материала. Инженерите-строители са разработили различни решения на този проблем.

Технология за създаване на термос

Ако се изгражда сравнително малка конструкция, възможно е да се създадат подходящи условия за набор от бетон, като се изолира от външната среда. Процесът на втвърдяване на цимента се придружава от отделяне на топлина. При условия на изолация ще бъде достатъчно да се създаде микроклимат, благоприятен за успешното втвърдяване на бетона. За да се намали времето за втвърдяване, могат да се използват специални добавки - ускорители.

Технология на изкуствено отопление

Бетонирането при условия на отрицателна температура на въздуха може да се осъществи при използване на допълнително отопление чрез пара или електрически ток.



Същността на първата технология е да се изгради специален корпус около кофража, който е изпълнен с пара.

Допълнителното отопление чрез електричество се извършва с помощта на електроди или проводници. Те се поставят в стоманобетонна конструкция и се оставят в ток, при преминаване през веригата се отделя топлина.

Добавки, устойчиви на замръзване

Този модерен метод се основава на добавянето на специални соли към бетона, което може да понижи температурата на замръзване и да ускори процеса на втвърдяване. Като добавки като правило се използват калциев хлорид и натрий.

По този начин при стриктно спазване на строителната технология е възможно успешно да се изградят бетонни конструкции дори при най-неблагоприятни климатични условия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Графика на силата на якост при определяне на скоростта на хидратация на разтвораГрафика на силата на якост при определяне на скоростта на хидратация на разтвора
В кое време бетонът се втвърдява от кои фактори?В кое време бетонът се втвърдява от кои фактори?
Каква е плътността на бетона?Каква е плътността на бетона?
Създаване на скулптури от бетон със собствени ръцеСъздаване на скулптури от бетон със собствени ръце
Уплътнител за всички времена на AquafixУплътнител за всички времена на Aquafix
Технология за производство на бетонТехнология за производство на бетон
Добавки за подобряване на свойствата на бетонаДобавки за подобряване на свойствата на бетона
Характеристики и качествени характеристики на бетона m300Характеристики и качествени характеристики на бетона m300
Процесът на производство на бетонПроцесът на производство на бетон
Строителни разтвориСтроителни разтвори
» » Бетонна работа през зимата
© 2021 BggeHat.com