Как да изберем отопление?

След като прочетете фразата: "Как да изберем AGV отопление?" Един неподготвен човек "урежда" в мислите си въпроса: "Какво е AGW отопление?"

AGV означава автономен газов бойлер. С други думи, той е газов котел, предназначен за отопление и топла вода. През последните десетилетия те сериозно се промениха, подобриха параметрите на тяхната ефективност и икономичност. Няма да се "вдигнем" в историята, но ще се занимаем с основните нюанси при избора на газов котел за вашия дом или офис.

За правилния избор на такова устройство е желателно да се консултирате с квалифициран специалист. Въпреки това, за да имат основни познания по въпроса за клиента, не пречи, за да се предотврати "небрежност" на продавача да ви продаде нещо, което не е нужно или просто не се вписват.

Модерен AGV

Модерен AGV

AGV стар тип, произвеждан от СССР

AGV стар тип, произвеждан от СССР

Основните въпроси, на които трябва да изберете правилния AGV:

  1. Каква зона ще се загрява от този котел?
  2. Коя версия на котела е подходяща за вас?
  3. Какви материали ще се използват в отоплителната система у дома?
  4. В какъв тип отоплителна система ще работи тази AGB?

Отговорът на първия въпрос, който трябва да Ви попита квалифициран продавач, определя необходимата мощност на котела.

Точната стойност на отопляемото пространство ще позволи на продавача да избере най-добрата опция за AGV, което ще ви позволи да бъдете "топло" и да не плащате прекалено много.

Стандартният обхват на капацитета на AGV е както следва:

11,6 kW, 16 kW, 17,4 kW, 23,2 kW, 29 kW, 35 kW и т.н.

Техническият лист показва максималния изход на котела. На практика е необходимо да се вземат предвид топлинните загуби на помещението, намаляването на налягането на газа в тръбопровода с прекомерно натоварване по време на периоди на силно замръзване,

За добре изолирана стая с площ от 100 м2 и височина на тавана от 2,8 м е достатъчна AGB от 11,6 кВт. Изчислението е направено от съотношението 1 kW мощност на котела до 10 m2 от площта на стаята, при условие че е с висококачествена топлоизолация.

Моля, обърнете внимание! В присъствието на топлина в помещението или високо (повече от 2.8 m) тавана, е желателно да се котела-мощен (най-малко 25, в този пример, 16 кВт).



Отговорът на втория въпрос относно вида на котела се формира от вашите функционални изисквания към него:

  • Котелът ще виси на стената (стена) или ще стои на пода или на специален пиедестал (версия на пода)?
  • Котелът ще бъде с един кръг (само за отоплителна система) или двуканален (за отопление и топла вода).
Настенна AGB

Настенна AGB

Етажната версия на AGB

Етажната версия на AGB

Схема на подовия вариант AGV

Схема на подовия вариант AGV

Отговорът на третия въпрос е не по-малко важен и допълва първата, като отоплителни материали за по-точно техните параметри влияят на необходимата мощност на котела.

Например, един кондензационен котел с висок коефициент на преобразуване (COP) "харчи" 1 кВт на капацитет за отопление на отоплителната система 12-14 литра вода. И ако не сте в състояние сами да определите обема на водата в отоплителната система - кажете на продавача какви топлоизлъчващи елементи използвате (тръба, регистър, радиатор).

Моля, обърнете внимание! Попитаният от продавача такъв въпрос може да посочи некомпетентността на този представител на търговската индустрия или, в най-добрия случай, за невниманието му - което ви улеснява. Може би е по-изгодно да търсите различна точка на продажба.

Каква е опасността? Често системата има по-голям обем вода, отколкото обикновено се загрява котелът. Следователно температурата на водата в системата може да не се повиши над определена стойност, например 50-60 ° С. И това не може да се измие достатъчно, за да затопли стаята.

Отговорът на четвъртия въпрос предполага да се вземе предвид такъв параметър на котела като максимално свръхналягане. Ако котелът работи в затворена отоплителна система, където има значително свръхналягане, максималното свръхналягане, посочено в неговия паспорт, не трябва да бъде по-малко от работното налягане.

Моля, обърнете внимание! Съвременните AGVs са сериозно "пълнени" с електроника, която може да пострада от внезапни токови удари. Ето защо е препоръчително да се помисли за закупуване на регулатор на напрежението при вземането на решение за избор на AGV отопление.

За диференциално регулиране на температурата в различни помещения е желателно да се постави регулираща термична глава върху всички радиатори.

Надяваме се, че материалите в тази статия ще ви помогнат да не изглеждате като "черна овца" до "компетентен" продавач, но ще допринесете за продуктивен диалог с него.

Как да изберем правилния газов котел?

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кой стенен газов котел е по-добър?Кой стенен газов котел е по-добър?
Избор на отоплителен котел за вашия домИзбор на отоплителен котел за вашия дом
Отоплителни вилиОтоплителни вили
Стенни газови котлиСтенни газови котли
Как да изберем отоплителни котли прости препоръкиКак да изберем отоплителни котли прости препоръки
Кой котел да избере?Кой котел да избере?
Монтаж на газови котлиМонтаж на газови котли
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Най-икономичния котел за отопление на газНай-икономичния котел за отопление на газ
Двуканални котли за твърдо гориво с продължително изгарянеДвуканални котли за твърдо гориво с продължително изгаряне
» » Как да изберем отопление?
© 2021 BggeHat.com