Кой подов газов котел е по-добър

Ако говорим за подови газови котли, тогава трябва да помним, че този тип отоплителна техника е по-мощна и по-ефективна от котлите за газови стени. Следователно е предназначен за големи помещения или къщи.


Етажни газови котли: колко вериги и защо


Съгласно функциите, които трябва да бъдат изпълнени, подовите газови котли са разделени на едноканални и двуканални. Еднокорпусните газови подови котли са оборудването, предназначено само за отопление. Те все още се наричат ​​подгряващи газови котли. Двуканалните газови подови котли изпълняват още една функция - те могат да затоплят водата и да решат проблема с битовото горещо водоснабдяване. (Виж също: Етажни газови енергонезависими двуканални котли)

подови газови котли

Инсталирайте котли с две циркуляри, където няма възможност за свързване към централизирано захранване с топла вода, или използването на такова водоснабдяване е просто нерентабилно. Днес двуциклени котли с голяма мощност са инсталирани в някои нови сгради. Такива бойлери обслужват цялата къща, осигурявайки както топлоснабдяване, така и топла вода. В същото време, цената на комуналните услуги в такива домове, като правило, е много по-ниска, отколкото в стари апартаменти.


Чугун или стомана - кое е по-добре?


По вид на материала, от който се произвеждат котлите, те могат да бъдат разделени на групи:



  • подови чугунени газови котли. В този случай тялото на котела е направено от стомана, а топлообменникът е изработен от чугун;

  • Стоманени подови газови котли със стоманен топлообменник.


Ясно е, че по-висока цена в този случай има подов газов чугунен котел. И най-евтиният вариант е подовия газов котел с стоманен топлообменник. Чугунният топлообменник удължава експлоатационния живот на котела с 10-15 години. (Виж също: Как да изберем котел за отопление на газ)

Подгряващият стоманен газов котел с подово отопление е по принцип по-лек в сравнение с котли от чугунен газ или котел с чугунен топлообменник. Бойлерът за подово отопление с чугунен топлообменник е с тегло 115 кг, а стоманените подови котли имат минимално тегло 60 кг.



Важно! Чугунният топлообменник е по-взискателен при поддръжката: той е чувствителен към механични удари (удари) и към температурни разлики. За да се предотврати топлинен удар, е невъзможно системата да се охлади със студена вода, докато чугунният топлообменник се охлади напълно!



Друга особеност на подовите газови котли. Топлообменниците на газовите котли имат секции. Това ви позволява да ремонтирате и заменяте отделните секции на топлообменника, което позволява на котела да работи безпроблемно. (Виж също: Едноканален газов котел Baxi)


Някои характеристики на подовите газови котли


По принципа на наличието или отсъствието на електрозахранване газовите подови котли могат да бъдат разделени на енергонезависими и в зависимост от наличието на електроенергия. Енергозависимият газов котел за подово отопление е оборудван с помпи, които осигуряват циркулация на водата, затворен разширителен резервоар, автоматично управление.

Непостоянните котли са по-лесни за поддръжка, но по-трудни за инсталиране. Тук е необходимо да се вземат предвид склоновете. Такъв котел има отворен разширителен резервоар.



Моля, обърнете внимание! Недостатъците на енергонезависимите газови котли на открито включват липсата на възможност за регулиране на температурата в помещението и необходимостта от инсталиране на система с тръбопровод с голям диаметър. Но кръвообращението възниква естествено и няма разходи за електроенергия. И все пак, газовите котли днес са представени главно в летливи варианти. Тъй като такива котли са по-лесни за сертифициране и получават разрешение да ги свържат към газопреносната система. (Виж също: Най-добрите котли за отопление на газ)



Друг фактор е предмет на класификация на котела. Това е метод за отстраняване на газови продукти. Има подови газови котли, които са свързани с естествената вентилация на сградата. Това е голяма част от котлите, предназначени за битови нужди, с използването им в многофамилни жилищни сгради.

Втората голяма група са котлите с задължителна вентилация, така наречените "турбо" котли. Когато са инсталирани, като правило, те организират отделен вентилационен канал, който осигурява изпускателна система. Този канал е оборудван със специален вентилатор, осигуряващ принудителна вентилация.


Избор на подов газов котел по отношение на капацитета


Вече на изброените фактори за класифициране е ясно, че не съществува недвусмислен отговор на въпроса: "Кой подов газов котел е по-добър?". За решаването на този въпрос обаче е необходимо да се изхождат от индикатори за капацитета и разхода на гориво за 1 kcal топлина в сравнение с изискването за предпоставка за отопление и неговите други характеристики. Важен фактор при избора на котел е неговата цена. (Виж също: Как да инсталирате правилно един газов котел сами)

Кой подов газов котел е по-добър

Увеличен е, че е възможно да се изчисли изхода на котела чрез следната формула:

Q = k * V * ΔT



При условие, че 1 kW / h е 860 kcal / h. тук:

Q - загуба на топлина (kcal / час);

k е средният коефициент на топлопреминаване на сградата (предполагаме, че сградата е изградена в съответствие с всички строителни кодове);



  • за дървена къща k е взета от 3 до 4;

  • за тухли (стени в една тухла) k = от 2 до 3;

  • за тухли (стени в две тухли) k = от 1 до 2;

  • За сграда с добра изолация, k = 0.6 до 1.


V - обем на помещението, m3, който се изчислява по стандартната формула: дължина x ширина x височина;

ΔT е максималната температурна разлика между температурата на въздуха извън и вътре в стаята.

Например, изчисляваме теоретичната мощност на котела за нова конструкция с висока степен на топлоизолация (k = 0.6), с обем: 10 x 8 x 6 = 480 m3. Максималната разлика в температурата е: ΔT = 22 - (-28) = 5 градуса

Тогава Q = 0.6 * 480 * 50 = 14400 kcal / h. Теоретичната мощност на котела ще бъде: 14400: 860 = 16,74 kW. Полученият капацитет на котела за отопление на сградата трябва да бъде увеличен с един път и половина: 16,74 * 1,5 = 25,11 kW.

По този начин, за този пример, изберете котел, чиято мощност е не по-малка от 25 kW. И това е само за отопление. Ако е необходимо да се затопли и водата, тогава е необходимо да се добави необходимото количество енергия, за да се затопли обемът на водата, която ще осигури на обитателите на къщата. Обикновено за котел с двоен кръг изчислената мощност се увеличава с 10-40. Изборът на степента на увеличение зависи от очаквания максимален воден поток. Да предположим, че в нашия случай, въз основа на водния поток, е необходимо да се увеличи мощността на котела с 30: 25.11 * 1.3 = 32.64 kW.

Това означава, че в нашия случай можем да изберем котел с мощност 32 kW. Но трябва да се има предвид, че при едновременно използване на топла вода от всички жители на къщата тази мощност (32 kW) през зимата може да не е достатъчна, за да затопли водата до необходимите параметри. Поради това е по-добре да изберете котел с повече мощност.

Въз основа на параметрите на къщата в горния пример е по-подходящ два циркулационен газов котел с автоматична система за управление с принудителна вентилация и циркулация и с мощност най-малко 32 кВт. Трябва да се има предвид, че подовите газови котли се монтират само в специално помещение, което също има изисквания за строителния кодекс. В случай на разглеждания пример, това пространство е разпределено и се намира до кухнята.


Обобщаване и избор


След извършване на всички необходими изчисления, като се определи видът и типът на подовия газов котел, е необходимо да се направи оценка на подовите газови котли. За да направите това, можете да създадете таблица, в която да въведете следните параметри:



  • името на модела,

  • производителя,

  • размер,

  • мощност

  • вид топлообменник,

  • тегло

  • цена,

  • предоставена гаранция.


С други характеристики на котела е необходимо предварително да се вземе решение. В горния пример се избира котел с двуканален газов парапет с принудителна циркулация с автоматична система за управление.

В този случай изборът не беше голям. Освен това можете да промените някои параметри на котела. Например, можете да останете на един котел в комбинация с котел. Разходите в този случай е малко вероятно да бъдат по-малко, но изборът на модели на пазара е много по-широк.


Свързване на подови газови котли


Инсталирането и подрязването на подовите газови котли е по-добре да се доверят на специалистите. Тъй като бизнесът не е лесен. Схемата за свързване се определя в зависимост от вида на отоплителната система и избраното захранване с гореща вода. Ако е избран отоплителен котел, това е една схема на тръбопровода, а ако къщата е снабдена с топла вода, ще се използва друга схема.

поставяне на подови газови котли

Тръбопроводът на подови газови котли обикновено се изпълнява в съответствие с концептуалната схема, която изисква допълнително оборудване (в съвременните котли някои от тези съоръжения се вграждат в котелната конструкция):



  • Клапан, който предпазва системата от надвишаване на налягането в системата над максимума;

  • Разширителен резервоар;

  • Инструменти, показващи нивото на налягане и температура в системата;

  • Циркулационна помпа;

  • Трипътен смесител за регулиране на температурата на водата на входа и електрическо задвижване за захранването му;

  • Контролно устройство, което прилича на стаен термостат или контролер за времето.


При инсталирането на двуканален котел на горепосоченото оборудване ще е необходимо също да има оборудване, контролиращо котлето за отопление, смесване, температура на нагряване и т.н.



Важно! Има много нюанси за инсталиране на отоплителна система и инсталиране в нея на котел на подов газ чугун, така че специалистите трябва да изпълняват тази работа. Особено се отнася до свързването на котела към газопреносната система.



Опитни майстори изпълняват всички задачи по изчисляване на необходимия капацитет, проектиране, монтаж на отоплителни системи и захранване с топла вода. Те ще изберат необходимото оборудване и ще оптимизират отоплителната система на къщата и ще осигурят топла вода според условията, определени от клиента.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Двуциклични газови котлиДвуциклични газови котли
Стенни газови котлиСтенни газови котли
Газови двуконтурни котли предимства, недостатъци и характеристикиГазови двуконтурни котли предимства, недостатъци и характеристики
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Газови котлиГазови котли
Стенни окачени газови котлиСтенни окачени газови котли
Едноканален газов котел baxiЕдноканален газов котел baxi
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
Газови котли с един кръгГазови котли с един кръг
Настенни, енергонезависими газови котлиНастенни, енергонезависими газови котли
» » Кой подов газов котел е по-добър
© 2021 BggeHat.com