Решетки на врати и прозорци

В момента има повече от сто различни начина да превърнете дома си в крепост - това са всички видове системи за сигурност, трафик и взломни сензори, метални щори и ролкови кънки. Въпреки огромния избор, решетките на вратите и прозорците все още заемат водещо място в издаването на частни къщи, апартаменти, промишлени и офис помещения. Подобна популярност се обяснява с факта, че с минимални финансови разходи е възможно не само да се защити, но и да се украси сградата.

Какви са решетките за прозорци и врати?

Защитна решетка на врататаОсновната функция на такива структури, разбира се, е предотвратяването на възможността за неразрешено влизане в помещенията.
Решетките на прозорците имат широк спектър от приложения. Те са еднакво популярни както в жилищни, така и в търговски сгради. Решетките на вратите се използват главно за защита на магазини, особено с голяма площ от стъкла.

Металните конструкции често се инсталират не само за целите на сигурността, но и за декориране на фасадата на сградата. Дантела от метал ще се впише идеално в цялостната картина и ще задоволи външния си вид както на домакинството, така и на обикновените минувачи.

Въз основа на целта за инсталиране на решетки, те могат да бъдат декоративни и защитни. Има някои изисквания за защитни решетки. Разрезът, от който са направени, трябва да бъде най-малко 10 мм, а самата конструкция се състои от квадратна рамка и един или два реда паралелерии едновременно. Понякога могат да се използват допълнителни декоративни детайли, за да се "облекчи" обемистата конструкция.
Няма абсолютно никакви правила за декоративни решетки.

Моделът може да бъде много разнообразен, а решетките на вратите и прозорците често дори не покриват изцяло предмета, върху който са монтирани.

Можете да комбинирате и двете тези функции и да направите решетка защитна и декоративна. Само в този случай е необходимо да се жертва малко красота и трайност.

Видове решетки за прозорци и врати

Декоративна решетка на прозорецаЩе изглежда странно за мнозина, но на такъв прост и непредставителен дизайн на пръв поглед има няколко вида.

Стационарни решетки

Този дизайн е плътно прикрепен към фасадата на сградата. Монтирането на стационарни решетки на вратата не е възможно, те напълно покриват входа на стаята.
На прозорците такива продукти се закрепват с метални болтове, които впоследствие се заваряват към основната част на конструкцията. Поради голямата си якост и стабилност тези решетки често се наричат ​​защитни, но декоративните конструкции могат да бъдат монтирани на един и същ принцип.
Изискванията за пожарна безопасност не позволяват веднага да се монтират такива защитни конструкции на всички прозорци в стаята. В критична ситуация те могат да станат смъртоносна бариера за евакуацията.

Барабани за люлка

Окачена решетка на прозорецаТози дизайн е приложим както за прозорците, така и за вратите. Нейната особеност е, че дизайнът осигурява лист, който може лесно да бъде отворен и затворен, ако е необходимо.

Заключването на решетъчните решетки на прозореца е по-добре да се инсталира отвътре, за да не може да се счупи отвън. В случая на вратите всичко е малко по-сложно. Инсталирането на ключалката от задната страна не работи по очевидни причини. Ще трябва да закупите по-издръжлив и скъп катинар.
Съгласно изискванията на противопожарната служба тези мрежи са безопасни в критична ситуация. Но, както показва практиката, често ключът от ключалката не е близо и е изключително трудно да се намери в състояние на паника. Ето защо, ако решите да инсталирате такива решетки на прозорци и врати, внимавайте, че наблизо има уединено място или дори обикновени карамфили, където можете да съхранявате ценния ключ.

Плъзгащи решетки



Такива решетки имат най-интересен и сложен дизайн. Те се състоят изцяло от подвижни плочи, които могат да се сгънат в акордеон.

Най-често плъзгащи решетки се използват за защита на дисплеите. Те са популярни в жилищните помещения, но те не могат напълно да ви защитят от нахлуването.

Баровете са толкова тънки, че могат да бъдат ухапани с ножици за метал. От крадци този дизайн не предпазва, а от малки хулигани, които винаги се стремят да разчупят стъклото - съвсем. Всъщност за тези цели най-често се инсталират плъзгащи се решетки.

Сменяеми решетки на прозорци

Плъзгащи решетки на вратитеМного хора не харесват решетки на прозорци и врати, защото създават усещане за затворено пространство и защитни конструкции и често често приличат на затворнически. Именно за тази цел и бяха измислени подвижни решетки.
Най-често има такава конструкция решетка на прозорците в страната. Пристигайки през уикенда, собственикът може лесно и бързо да премахне металното платно от прозореца и да напусне, да го инсталира отново.

За защита на вратите на подобни структури също се използват, но изключително редки. Много по-ефективно е просто да купите метални врати и решетки на прозорци.

Закрепването на конструкцията често минава през фасадната стена. Отстрани на стаята болтовете, върху които са държани решетките, са закрепени с гайки.
Съгласно изискванията за пожарна безопасност такава защитна конструкция може да се превърне в преграда за евакуация, поради което поне един прозорец ще трябва да инсталира решетка за люлка.

Начини за създаване на решетки на прозорци и врати

Решетките могат да бъдат произведени чрез коване и заваряване.

Кованите решетки са по-трайни и стабилни.

Всяка отделна част се прави индивидуално. Използвайки този метод, можете да създадете най-сложните модели.
Заварени решетки се използват в случаите, когато скоростта на производство е от голямо значение. Те са просто заварени от готови стандартни пръчки и фантазират с модел, който не работи.

Колко струват баровете за прозорци и врати?

Цената зависи от сложността на модела и може да достигне 10 000 рубли на квадрат. Стандартните защитни или защитни декоративни решетки без използване на сложни декоративни детайли ще струват около 1-2 хил. Рубли на квадрат. Плъзгащите решетки са приблизително еднакви.
Такива допълнителни подробности като листа, панти за заключване или ключалки често са вече включени в общите разходи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Защитни щориЗащитни щори
Метални решетки на прозорциМетални решетки на прозорци
Решетки на прозорци и инсталацията имРешетки на прозорци и инсталацията им
Избираме метални щори за лятна резиденция и кухня градинаИзбираме метални щори за лятна резиденция и кухня градина
Решетки метални по прозорциРешетки метални по прозорци
Ковани решетки на прозорциКовани решетки на прозорци
Функции на стоманен декор върху прозорци и видове защитни решеткиФункции на стоманен декор върху прозорци и видове защитни решетки
Решетки на прозорци заварениРешетки на прозорци заварени
Решетки за вили по прозорциРешетки за вили по прозорци
Плъзгащи се решетки по прозорцитеПлъзгащи се решетки по прозорците
» » Решетки на врати и прозорци
© 2021 BggeHat.com