Решетки на прозорци и инсталацията им

Основното нещо в живота на всеки човек е да има свой собствен жилище, което ще бъде обитавано от комфорт, топлина, комфорт и най-важното - сигурността на помещенията. Най-доказаният и надежден начин за защита на вашия подслон е да инсталирате метални решетки на прозорците. Решетъчните конструкции ще защитят къщата от проникването на нарушители, а съвременните технологии ще придадат на прозорците естетически вид, ще послужат като елемент на екстериора на сградата.

Видове прозоречни решетки

Решетъчните решетки могат да бъдат разделени на няколко типа групи:

  • По метода на производство;
  • По вид закрепване;
  • На мястото на привързаност;
  • По тип отвор;
  • С назначаването.

Според начина на производство

  • Заварени решетъчни структури;
  • Ковано-решетъчни конструкции.

Сравнително икономична версия на решетките по прозорците е заварените решетки. Благодарение на съвременните технологии, различни производители могат да намерят подобни метални конструкции за всеки вкус. Производителите могат да извършват работа по индивидуална поръчка, като по този начин купувачът изразява своята индивидуалност и постига необходимия стил на фасадата на къщата си. Основният елемент на интериора са пръстени, дъги, овали, S-образни форми.

Сградата получава специален стил и жар за проби от решетки от ковано желязо по прозорците. Ковалството на метала отдавна се оценява по-силно, затова дори и в наши дни той подчертава хармонията и елегантността на фасадата на къщата, а също така говори за високия статут на собственика.

Цената на ковано желязото за прозорци ще бъде по-висока от цената на заварените продукти.

Но тъй като асортиментът от продукти е много разнообразен, всеки ще може да закупи модел по вкус.

По вид прикачен файл

  • Сменяеми - тяхното закрепване се извършва с болтове към стената на отвора на прозореца. Такива решетки могат да бъдат деформирани във възможно най-кратко време;
  • Стационарно - закрепването се извършва директно в отвора на прозореца.

На мястото на привързаността

  • Вътрешна - това е специална решетка, инсталирането на която се прави на вътрешни склонове или между рамки на прозорци. Те функционират добре с прозорци, където вратите се отварят към улицата. Това е допълнителна защита срещу крадци, тъй като преди да стигнете до скарата, трябва да почукате стъклото;
  • Външни - това е решетката, където закрепването е направено пред самия прозорец. Инсталирани са според нивото на фасадата на къщата или на блока с прозорци.

По вид на отваряне

  • плъзгане - това е решетка, която е фиксирана от рамка, където има една или две подвижни части. Те отварят такива конструкции, като се преместват настрани. В същото време цените на прозоречните решетки, разположени навън, обикновено са по-ниски от разходите за други видове продукти. В края на краищата тези решетки са изработени от стомана;
  • Swinging - такива скари, които са прикрепени със специални бримки, за да оформят един или два листа. Тези конструкции са затворени с шарнирна или затваряща брава;
  • Глухи - решетки, които включват твърда рамкова рамка. Монтажът се извършва в отвора на прозореца. Недостатъкът на тези метални конструкции е, че не отговарят на правилата за пожарна безопасност.

С назначаването

  • Декоративни решетъчни метални конструкции - основната им цел е да украсяват фасадата, прозорците на сградата. Те имат ниска защитна функция, диаметърът на пръчките от такива решетки варира от 4 mm до 10 mm, те са доста големи клетки с диаметър до 20 cm;
  • Декоративно-защитни - имат по-висока защитна функция, отколкото декоративна. Диаметърът на прътите на такива конструкции е до 14 мм;
  • Решетки за сигурност - тези продукти изпълняват защитна функция. Диаметърът на прътите, от които са направени тези видове метални конструкции, е повече от 16 мм. Диаметърът на клетките е по-малък от 15 см. Такива проби от решетките на прозорците са направени с допълнителни закрепващи елементи.

Оформяне на решетки на прозорци със собствени ръце - измервания

Първата стъпка е да се направи чертеж на дизайна. Измерването се извършва на склоновете на отвора на прозореца, решетките трябва да са по-малки от прозоречния отвор с 5-10 мм. Важна точка е местоположението на долната палуба, чийто ръб трябва да се простира от равнината на стената до 15 см. Грилът от фасадата е изравнен.

Има два начина за изготвяне на чертеж.

  • Първо, височината на решетката ще бъде по-малка от прозореца, който се отваря до разстоянието, от което се изисква да се намира под решетката.
  • Вторият - направен е ръб в дъното на рамката при отлив.

Първият вариант е най-оптималният. След като направите избор на типа мрежа и направите необходимите измервания, трябва да започнете да изготвяте чертежа. Обръщаме внимание на 2 дизайна - това са листата и рамката на самия продукт. Както споменахме по-рано, листата могат да бъдат две или едно.



Разстоянието между решетките на мрежата на прозорците и стената трябва да бъде от 5 до 15 см. Изборът на модела зависи от вкуса на собственика и надеждността на конструкцията.

Най-простата версия е пресичащите се редове. За да ги произвеждате, имате нужда от инструменти като българска машина за заваряване. За сложни чертежи допълнително се изисква специален инструмент за огъване.

Производство на решетки за прозорци

Въз основа на данните от чертежа, детайлите от армировката и ъглите се изрязват. Повърхността на продуктите трябва да се почисти от ръжда и прах. По размерите на рамката се произвеждат продукти, за които също са необходими ъгли от стомана. Чертежът е заварен към крилата според изготвения чертеж с необходимия диаметър на клетките. След като монтирате крилата в рамката на рамката, има места за закрепване на бримки, които се отварят навън.

След заваряване на отварящите елементи е възможно да се сглоби решетъчна структура. Последният етап е инсталирането на шкафчетата на решетките на прозорците, но тъй като цената за брави е различна, най-икономичната опция е катинара. Заваряването на дръжките изисква максимална точност, за тази цел е необходимо да се монтира решетката вертикално и след това да се очертаят необходимите места на чашите.

Повърхността на продукта е покрита с грунд, след което се извършва боядисването, така че металът остава устойчив на корозия.

Монтаж на решетъчни решетки

След като заварените решетки са направени съгласно чертежа, можете да продължите към инсталацията. Металните изделия се монтират в отвора на прозореца. Този процес изисква следните инструменти:

  • Апарати за заваряване;
  • перфоратор;
  • чук;
  • свредла;
  • Металните колчета имат дължина 15 см и диаметър до 16 мм.

Първоначално е необходимо да се инсталират метални хоросани върху склоновете на отвора на прозореца, които са изработени от метален прът и арматура. С помощта на перфораторни дупки се пробиват в прозореца, наклонени на дълбочина до 15 см. Диаметърът на тези отвори е по-малък от диаметъра на металните връзки с 1-2 мм. Тази точка трябва да се вземе предвид за силата на щифтовете в стената на сградата. Късите страни на рамката са фиксирани върху два щифта, а дългите страни - най-малко три. Металните разтвори са изковани. На този етап се изисква повишено внимание, ако се прекалява - може да се раздели вдлъбнатини, и да го заплашва, че ипотеки няма да седят здраво в стената, която не позволява на решетка служи като надеждна защита на помещенията.

Решетката се изгражда с помощта на партньор. Запушените щифтове трябва да достигат до рамката на решетката за надеждността на тяхното заваряване към нея. Ако те са много извън рамката, това може лесно да бъде коригирано чрез отрязване на ненужните краища с българина. Монтирането се счита за завършено, когато щифтовете са заварени към рамката. Важна точка - трябва да вършите работата с цялата точност, така че заваряването да не пада върху прозорците на прозореца. За това можете да използвате шперплат или фибростъкло. Точките за заваряване трябва да бъдат обработени и боядисани.

Съветваме ви да се запознаете с нашата статия "Решетки на прозорци със собствени ръце".

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Метални решетки на прозорциМетални решетки на прозорци
Пластмасови прозорци с решетка вътреПластмасови прозорци с решетка вътре
Монтаж на решетки върху прозорциМонтаж на решетки върху прозорци
Решетки метални по прозорциРешетки метални по прозорци
Ковани решетки на прозорциКовани решетки на прозорци
Функции на стоманен декор върху прозорци и видове защитни решеткиФункции на стоманен декор върху прозорци и видове защитни решетки
Решетки на пластмасови прозорци за безопасност и защита на деца от крадциРешетки на пластмасови прозорци за безопасност и защита на деца от крадци
Решетки на прозорци заварениРешетки на прозорци заварени
Решетки на врати и прозорциРешетки на врати и прозорци
Решетки за вили по прозорциРешетки за вили по прозорци
» » Решетки на прозорци и инсталацията им
© 2021 BggeHat.com