Защитни щори

Най-малко защитеният елемент на жилищна сграда все още има прозорци, тъй като основната им задача все още е да премине достатъчно количество светлина във вътрешните помещения, а вторичното - да осигури ефективна вентилация. Тези функции са абсолютно несъвместими с ограничаването на нежелания достъп, поради което защитата на вътрешното пространство трябва допълнително да се осигури. Дълго време прозорците на първите етажи на частните къщи са защитени от слепи дървени капаци, които могат да се намерят дори и в частни сгради, макар и по-рядко всяка година. Мястото им е заето от защитни щори, наричани още "анти-вандалски щори", "щори", "решетъчни решетки". В допълнение, те често се инсталират на балкони и дори на вратите, особено ако това е вход към магазин или други помещения с материални ценности вътре.

Това са тези твърди и устойчиви на външни влияния, но в същото време мобилни структури, които няма да позволят на нарушителите да влязат в защитеното пространство за известно време, достатъчно, за да призоват за помощ. За успешното изпълнение на защитните функции щорите трябва да бъдат направени от материали с определен набор от свойства.

В националните и чуждестранните регулаторни актове няма ясно определение на понятието "щори", освен че концепцията за защитните свойства на устройствата е различна за всички производители.

Това се дължи на зависимостта от приоритетите: защита от слънчева светлина, защита от шум, топлинна защита на помещенията, предотвратяване на неразрешено влизане и т.н. Ако погледнете историята на щорите, всички защитни конструкции от вертикални или хоризонтални ленти от плат, дърво, пластмаса или метал попадат под това обозначение. Задължително условие е свързването им чрез въже или тел, регулиране на наклона на плочите и монтаж на външни стени, в прозорец / врата или от помещение.

В нашата страна понятието "защитни капаци на прозорците" за първи път официално се използват в ISO от 2003 г. като структура със специфични защитни свойства, които имат устройство за преместване на граничните паяжините в равнината на ръководството. В чужбина концепцията за защитни прозоречни конструкции се счита за малко по-широка:

  1. Ролетни щори от стомана или алуминий с навита лента върху водещия барабан. Те могат да се движат вертикално или хоризонтално, а в някои случаи наклонът на лентите в разгърнатото положение се регулира спрямо равнината на прозореца;
  2. плъзгащи се щори за защита на прозорци, балкони, фасади (полупрозрачни), които имат плавно или многостепенно регулиране на ламелите;
  3. щори-щори с въртяща се люлка и възможност за регулиране на ъгъла на наклона на ламелите;
  4. автоматични системи за плъзгане, затворени в твърди рамки и оборудвани с устройства за регулиране на ъглите на въртене на ламелите;
  5. щори са неподвижни с тристепенна настройка на позицията на ламелите. Проектиран да предпазва фасадите на сградите от слънцето и от неразрешен достъп;
  6. Ролетни щори тип решетка и конструкции с перфорирани ламели.

Предоставяне на защитни конструкции с допълнителни функции

Производителите произвеждат защитни щори с различни допълнителни функции и функции:

  1. автоматичен контрол на защитната конструкция чрез свързване към централизирани системи за управление като "интелигентна къща";
  2. оборудване на продукти с фотоклетки за натрупване на слънчева енергия;
  3. напълване на ламели с разпенени топлоизолационни материали;
  4. с механични, електромеханични, хидравлични задвижвания.

Формите на ламелите и техните размери могат да бъдат напълно различни за различните производители: извити, плоски, кухи, перфорирани, комбинирани, със слой от полупроводникови кристали.

Материали за производство на защитни щори

Защитните прозоречни конструкции са направени от различни материали, въпреки че най-надеждни са металните щори.

Пластмасови щори

Защитните ролетни щори, изработени от пластмаса, са достъпни и изпълняват достатъчно добре за целта си, въпреки че са по-ниски от гледна точка на защита срещу разбиване в техните метални колеги. На външен вид те са взаимосвързани пластмасови тръби с вътрешни ребра с въздушна кривина.

Материалът на производството е полимери с различен състав, които определят на практика основните характеристики на готовите продукти. Пластмасови щори лек и чист, и се използва там, където първоначално не се изисква висока степен на якост, т.е. вътрешни за очертаване на пространството.

Метални щори

Това е основният вид защитни конструкции за прозоречни отвори на апартаменти на първите етажи на сградите, осигуряване на частни къщи, витрини, временни (леки) магазини, складови врати и др. В сравнение с пластмасовите им колелца, металните щори се характеризират с повишени характеристики на здравина и дълъг експлоатационен живот.



Това е най-добрият вариант за защита на имуществото от нападения от нарушители в съчетание с ефективна защита от слънцето и негативни природни явления: дъжд, прах, сняг, градушка и вятър. В допълнение, металните щори спестяват разходите за поддържане на конструкцията, благодарение на възможността да се спести вътрешна топлина през зимата и да се намали температурата вътре в сградата през лятото, без да се оставя вътрешната структура на слънчевата топлина. По този начин се намалява потреблението на електроенергия чрез отоплителни уреди и климатици. Трябва да се отбележи и абсолютната екологична чистота на такива конструкции - защитни щори, метални щори могат да бъдат инсталирани без ограничения в детски и лечебни заведения, както и в учебни заведения.

Основните материали за производство на метални конструкции са неръждаема стомана и алуминий.

стомана

Масивните и здрави стоманени панели максимално надеждно защитават помещенията от кражба с взлом, докато изпълняват функциите на защита от слънцето, външни изгледи и природни явления. За съжаление, те не са без някои недостатъци, за които използването на стоманени конструкции е ограничено до вертикални отвори или инсталация с лек наклон. Нарушаването на ограниченията застрашава унищожаването на терена поради натоварвания, превишаващи допустимите стойности. За подобряване на защитните свойства на стоманените профили се използват специални антикорозионни съединения.

алуминий

Дизайнът на отвори за прозорци и врати от алуминиеви сплави има уникални характеристики, които позволяват тези конструкции да се считат за най-практичните от подобни устройства. Вродената екологична чистота на стоманените продукти, способността да издържат на пожар и други влияния се допълва от лекото тегло на алуминиевите щори и красивия външен вид.

В основата на алуминиевата сплав могат да се добавят подсилващи добавки под формата на стъклени влакна, което осигурява стабилност при силни пориви на вятъра, достигайки якост дори от 12 точки.

Голямо предимство алуминиеви капаци е малка тежест на продуктите, позволяващи тяхното инсталиране при всякакви изходни условия. Недостатъците включват невъзможността за свързване на мощно електрическо задвижване. Животът е също много висок.

Видове щори

Защитните прозоречни продукти се диференцират във вертикални и хоризонтални структури. Вертикално - най-популярната опция. Подобно конструктивно решение прави възможно опростяването на механизма възможно най-много, като в същото време осигурява отлично визуално възприемане на външната страна на фасадата. В защитената стая няма и структури, които не се вписват в цялостната концепция на интериора. Вертикалните решетъчни решетки на прозорците практически не заемат свободно пространство на закрито, като същевременно осигуряват висока степен на сигурност на собствеността. В допълнение, плътно монтиран на оста на платното почти се озовава визуално и не отнема mesta.Otlichie хоризонтални структури на вертикални летви е друго място, а малко по-сложен механизъм за контрол.

Защитни ролетни щори са разделени на вградени прозоречни отвори или конструкции, направени под формата на пластир на фасадата на сградата. Вградените капаци покриват отвора не напълно и намаляват полезността му, тъй като кутията и механизмът са разположени вътре в нея.

монтаж

Монтажът на защитни конструкции за прозорци не е трудно за самоизпълнение и се състои от следните основни стъпки:

  1. итеПрозорец или врата на Амер, отварящи се вертикално и хоризонтално;
  2. да поръчате защитна конструкция в сервиза;
  3. Закрепващи защитни ролки с дюбели в предварително подготвени отвори.

За повече информация относно необходимия инструмент и основните принципи за монтиране на хоризонтални и вертикални щори вижте "Монтаж на щори на прозорци".

Експертите съветват с равностойно достойнство да инсталират защитни щори с антивандално покритие, тъй като са по-практични и устойчиви на външни влияния.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем щори за пластмасови прозорци?Как да изберем щори за пластмасови прозорци?
Избираме метални щори за лятна резиденция и кухня градинаИзбираме метални щори за лятна резиденция и кухня градина
Железни щори на прозорци за лятна резиденцияЖелезни щори на прозорци за лятна резиденция
Метални щори на прозорци за лятна резиденцияМетални щори на прозорци за лятна резиденция
Щори са добър помощник за външни прозорциЩори са добър помощник за външни прозорци
Пластмасови щори на прозорци за лятна резиденцияПластмасови щори на прозорци за лятна резиденция
Предимства на щоритеПредимства на щорите
Защо слънчевите щори и автоматичните вратиЗащо слънчевите щори и автоматичните врати
Щори за пластмасови двойни стъклаЩори за пластмасови двойни стъкла
Ролетни щори в интериораРолетни щори в интериора
» » Защитни щори
© 2021 BggeHat.com