Как да се изгради една тухла бебе фурна, от основата до зидарията

Проблемите на отоплителната система на пещта не винаги се ограничават до изграждането на масивни конструкции за ефективно отопление на големи помещения. В някои случаи се изисква да се осигури топлоенергия в малко, а не непременно жилищно пространство, може да бъде гараж, лятна кухня, работилници или просто ваканционен дом. На пръв поглед пещта е идеално пригодена за такава функция, но има модели, които ще се справят с работата много по-ефективно.

Най-простото устройство има бебешко корито, което може да бъде допълнено от наличието на плоча за готвене. Неговата площ в основата не надвишава 400 см2, но в същото време бебето може да загрява до 30 м2 в района. Трябва да се отбележи, че изграждането на такъв модел не изисква значително време, пари и усилия. Ако една истинска къща фурна трябва да бъде построена от човек с определен опит по този въпрос, тогава малкото бебе, построено от собствените си ръце, може да служи като първи опит на майстор новак.

Компактна фурна
Компактна версия на пещта

Предимства на модела

Всеки вариант на проекта е предназначен да изпълнява определени задачи. Няма смисъл да се сравняват всички модели помежду си, тъй като при определени условия тези характеристики, които не се считат за фундаментални при други условия, могат да бъдат важни. Следователно, често се изтъкват предимствата на представения модел. Нашата фурна е бебе, изработено от тухли, които не са без такъв списък.

  • За да инсталирате руска печка, ще трябва да пожертвате голяма част от жизненото пространство. Самата цел на бебето казва, че от него не се очаква висока производителност. Но компактността се оценява от собствениците на малки къщи.
  • Отсъствието на елементи от топлоустойчиви материали се отбелязва като положителен момент. Но в този случай изборът е оставен на господаря, тъй като някои професионални строители все още съветват зоната на пещта да бъде покрита с шлакови тухли.
  • Опростеността на схемата за строителство позволява относително ниски разходи за кратко време за получаване на готовото устройство.
  • Дори и при функционирането на пещта в нормален режим, има спестяване на гориво, което премахва необходимостта от запаси от огромни количества дърва за огрев.
  • Някои експерти твърдят, че този модел не изисква основа. Теоретично, силното подово покритие е в състояние да устои на теглото на конструкцията, но ако се интересувате от надеждността не за една година, а за десетилетия, трябва да помислите за основата. В нежилищни помещения бебе може да бъде издигната на основата с помощта на бетонна плоча.
Най-прости опции за печката
Примери за прости печки

Основаване на фондацията

След като сте изградили фондация, ще гарантирате бъдещата си конструкция с надеждна основа. Ако използвате неподготвени подови настилки, то от време на време деформацията не може да бъде избегната. Това ще доведе до нарушаване на целостта на зидарията, чието възстановяване може да изисква пълно демонтиране на пещта. Въпреки това, малка маса на устройството не може да засегне изискванията за основата, те са много по-малко строги от традиционните модели.

Ядката е необходима, но нейната дълбочина може да достигне само 45 см. Възглавницата е изработена от пясък, който трябва да бъде гъсто опакован. Можете да използвате вода за тези цели, само тогава ще трябва да изсъхне. Обемът на основата е подсилен с метална тел и напълнен с циментова замазка. За да не се образуват пукнатини по време на дългия стадий на втвърдяване на цимента, повърхността му е покрита с пореста материя и през първите няколко дни постепенно се намокря.

Разположение на пещта

Популярността на модела се доказва от факта, че подробни инструкции за извършване на строителни работи винаги са свободно достъпни на много ресурси. Освен това е възможно да се направят някои промени, без да се притеснявате за проблеми с производителността. Основният дизайн е достатъчно прост, за да можете да експериментирате дори и без подходящ опит.

Изготвеният проект съдържа чертеж, според който лесно се оценяват външните размери на устройството и се определя мястото му в стаята. С помощта на поръчката можете да започнете изграждането на структурата.

Вариант на поръчката
Пример за поръчка

Първият ред трябва да бъде разположен така, че хоризонталната повърхност да е разположена върху формираната равнина. Вторият ред се дублира, като се вземе предвид наличието на превръзки. На третия ред се монтира вратата на пепелта, като се изпълнява ролята на пепел и се монтират врати за почистване. Те имат стоманени мустаци за закрепване, но с помощта на сноп азбест е необходимо да се осигури плътност на закрепването. Хартията около периметъра се увива около тялото на вратата на 2-3 слоя. Пространството между пепелния канал и стената на комина е изпълнено с пясък след края на образуването на канала.



На 5-тия ред пепелникът се затвори, като се инсталира решетка. За нея, в тухли, е необходимо да се изреже седалката за българина. Размерите на вдлъбнатината трябва леко да надвишават размерите на решетката, за да се осигури възможност за термично разширение.

В ред 6 се монтира металното тяло на фурната. Горещият въздух загрява тялото и бъдещата пластина. 7-9 редове не се различават по характеристики, тъй като стените на пещта се изграждат. На десетия ред сме поставили плочата за готвене и образувахме тавана за камината. Подробна схема показва, че в 11-16 редове над плочата се оформя ниша и димният канал продължава да се формира.

Изграждане на камина
Изграждане на камина

Представеният проект не е най-примитивен, тъй като димът не влиза в комина веднага от пещта, но пада в долната камера и след това се издига само по вертикалните канали. Идеята за такова устройство е да се увеличи дължината на преминаването на топъл въздух по маршрута, тъй като при малка големина на пещта директният добив на газ би дал твърде ниска ефективност.

експлоатация

Първият пробен период може да се извърши още в деня на завършване. Такъв съвет няма да намерите в инструкциите за изграждането на руска печка. Всичко е в проста схема, тъй като не съдържа елементи, съдържащи дебели слоеве от разтвора и поради това може да се втвърди единствено чрез повърхностно изпарение.

Като гориво за първото пускане се използват малки чипове или кора. Първо е необходимо да се ограничат 10 минути работа на устройството. Постепенно сесиите могат да се увеличават по време. От 5-ия ден малки дървени трупи от дърва могат да бъдат заредени в камината. Не забравяйте, че колкото повече търпение показвате при сушенето на фурната, толкова по-дълго ще работи, без да се извършват ремонтни работи.

Въпреки че дизайн и предвидени за наличието на почистване врати, този факт не трябва да се злоупотребява. Като гориво трябва да изберете само сухи трупи. От прилагането на иглолистни видове трябва да бъдат изхвърлени. Ако вътрешната повърхност на пещта беше положена с обикновена тухла, изгарянето на въглища е изпълнено с вредното въздействие на високите температури върху състоянието на зидарията или самата тухла. Ето защо съветът е по-горе да се прилагат шлакови тухли.

Моделът на бебето придоби популярност и заслужава уважение към качеството му. С малко пространство той играе ролята на пълноправен източник, способен да придаде топлина и да го подкрепи за определено време, а възможността да се готви храна е оценена от домакините.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Печки за отопление и готвене и тяхното използване в домоветеПечки за отопление и готвене и тяхното използване в домовете
Лятна фурна със собствени ръцеЛятна фурна със собствени ръце
Пещи от тухли за лятна резиденцияПещи от тухли за лятна резиденция
Редът на отоплителната пещ за готвенеРедът на отоплителната пещ за готвене
Бебешка фурна със собствени ръцеБебешка фурна със собствени ръце
Как да изберем правилната фурнаКак да изберем правилната фурна
Пещ от тухли за лятната резиденцияПещ от тухли за лятната резиденция
Отоплителна пещ за вилиОтоплителна пещ за вили
Как да се изгради печкаКак да се изгради печка
Руска печка със собствени ръцеРуска печка със собствени ръце
» » Как да се изгради една тухла бебе фурна, от основата до зидарията
© 2021 BggeHat.com