Интериорната украса на тавана прави уютна стая

Евтините интериорни облицовки в таванското помещение позволяват да се създаде допълнителен хол, уютна библиотека, частен офис или малка фитнес за кратко време.

Подготовката на помещенията за облицовката е задължителен етап на работа

Тавански тип стая. В него таванът и стените служат като покрив на къщата. В много частни къщи таванският етаж изцяло заема целия етаж. Ето защо много собственици на сгради с тази таванска стая решават да направят от нея пълна стая, където можете да спите, да се забавлявате, да се отпуснете, да играете спорт. Преди да се справите с довършването на неизползваното до момента на горния етаж, трябва:

  • да се грижи за затоплянето му;
  • извърши инсталиране на специални дялове, необходимо за зониране на стаята;
  • за извършване на висококачествена паро-топлоизолация на покривните наклони.

Затоплянето на стените се извършва най-добре с минерална вата, въпреки че е възможно да се използват пяна или други съвременни топлоизолационни материали. Преди всичко трябва да поставите слой хидроизолация. Той е прикрепен към ламелите с малки болтове, винтове или скоби, използвайки строителна стаплер. Полагането на материали, устойчиви на влага, е направено с лампа. След това можете да направите топлоизолация. Тя се вписва в стаята. Също така е необходимо да се грижи за защитата от влага на покрива на склоновете. Трябва само да прикрепите хидроизолационния филм към тях и да го закрепите здраво.

Вътрешна облицовка на тавана

Вътрешна облицовка на тавана

Сега преминете към разделянето на тавана пространство в няколко функционални области (ако, разбира се, площта на тавана е доста голяма). Тук всичко е просто:

  • изготвяне на схематичен план за зониране;
  • Монтирайте дъската с дебелина около 20 мм и ширина 100-150 мм от тавана към повърхността на пода;
  • поставяне на хоризонтални дървени пръти;
  • облицовка на конструкцията с плоскости с подходяща дебелина (до 15 мм), оставяйки между тях малки (до половин сантиметър) пролуки;
  • лежи върху преградата за влагата на преградата и върху нея - нагревател.

Сега имате всичко готово да приложите различни опции за довършване на тавана. За какво са те, разговорът ще бъде в следващата секция.

Завършване на таванското пространство - какви материали се използват?

Тогава да подрежете мансарда вътре, да получите естетически и функционален интериор и по този начин не се изразходва силно за довършителни материали? Изборът е огромен. Най-често подплата се изпълнява:

  • пластмасова или дървена облицовка;
  • гипскартон;
  • блок къща;
  • шперплат.
Комбинацията от облицовка с гипсокартон

Комбинацията от облицовка с гипсокартон

Облицовката е евтин материал, който дава възможност да се оборудва таванско пространство във всеки модерен стил. Пластмасовите продукти се предлагат в различни цветове с всички видове модели и модели. Монтиран такъв материал без проблеми. Недостатъкът на пластмасовите панели е, че те могат да се счупят, ако ударят силно. Облицовката на дървото е по-скъпа. Но тя е по-издръжлива и дава на стаята специален комфорт. Завършването на тавана с подплата от дърво се извършва само в случаи, когато сте добре защитени помещението от влага и го изолирате съгласно описаната по-горе техника. Винаги помнете - естественото дърво е чувствително към температурните промени и отрицателните ефекти на влагата.

Гипсовият картон (GKL) е евтин, характеризиращ се с висока степен на противопожарна безопасност, ниско тегло, което опростява самостоятелното сглобяване на листа. Такива продукти са лесни за украса с декоративни или прости мазилки, puttypal, okleit хареса тапет. Зад листовете на този материал, в допълнение, можете да скриете различни комуникации и електрически кабели. За да завършите мансардата, използвайте устойчива на влага гипскартон.

Завършването на всяка таванска къща дава на нова стая наистина шикозен вид. Визуално този материал е подобен на естественото дърво, но за разлика от описаните продукти, не се появяват пукнатини по време на работа. Шперплат е най-простият и най-евтиният начин за обновяване на неизползваното таванско пространство. За да се направи таван се препоръчва в случаите, когато температурата и влажността в къщата постоянно са на нормално ниво. Също така експертите съветват да покриват листовете на довършителния материал с устойчив на влага лак или да боядисват. На върха на шперплата е желателно да се покрие с текстил или тапет.



Някои домашни занаятчии обличат тавана с плочи OSB. Те имат сравнително високи разходи, ако ги сравнявате с цените за пластмасова облицовка, шперплат. Но процесът на монтиране на OSB-продукти е много по-бърз, защото те могат да бъдат прикрепени не към построения по-рано скелет, а веднага към гредите. OSB дъските са облицовани с плат отгоре, на тях се нанася тапет, боядисани с масло или акрилна боя. Преди завършване на продукта се препоръчва грундиране и пълнене с латексово съединение.

Украсяваме таванското помещение - как да го направим така?

Технологията на довършване зависи от типа материал, който решите да използвате. Ако бяха избрани листове от гипсокартон, редът на работа ще бъде както следва. Първо, изграждане на рамка с метален профил и пръти от дърво. Водещите елементи се монтират на стъпки от около 0,5 м. Първият хоризонтален профил се задава стриктно в зависимост от нивото. След това монтирайте другите водачи хоризонтално. След това маркирайте местата за фиксиране на вертикалните профили.

Завършване на мансарда от естествено дърво

Завършване на мансарда от естествено дърво

Ако покривът на къщата е наклонен, дъската от гипсокартон започва с кънките.

Завинтване на GCR с винтове към рамката чрез поддържане на разстоянието между отделните крепежни около 0.25 м. В присъствието на хоризонталните монтажни листове покривни започне с Gables и стенни повърхности и таван обковавам последния. Желателно е да се оставят малки разстояния (до 50 мм) между отделните gipsokartonnymi продукти. Тогава таванът лесно ще издържи неблагоприятни атмосферни условия - товари от паднал сняг, силни ветрове. Всички пропуски между GCR се доставят с акрилен състав и след това можете да завършите повърхността с тапет или боя.

Покриването на тавана с подплата от дърво е още по-лесно. С кадър в този случай не може да се притеснявате. Достатъчно е да изрежете дървените продукти до необходимите размери и да ги прикрепите към основата с помощта на ноктите. Обърнете внимание! След всеки инсталиран продукт е необходимо да проверите вертикалната и хоризонталната инсталация. Ако сте прекалено мързеливи, за да използвате нивото, не забравяйте да получите финал със забележимо изкривяване. След извършване на монтажните работи, винаги прилагайте защитен лак върху довършителния материал.

Шперплатът е монтиран върху рамката. Има няколко нюанса тук. Монтаж на шперплат листове винаги започват с фронтове и stingrays, таванът е подреден последно. В централната част на изделието трябва да се засили, така че междините между тях са 0.3 m. Специалисти препоръчват използването на минимална дължина и ширина на фурнирите (1.52 и 1.25 М, съответно) за най-малко 4-5 мм.

Направете таван във вашия дом уютен и красив, използвайки нашите съвети!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Дизайн и чертежи на таванаДизайн и чертежи на тавана
Характеристики на таванската изолация с полиуретанова пянаХарактеристики на таванската изолация с полиуретанова пяна
Варианти на разпределение на едноетажни къщи и вили с таванско помещениеВарианти на разпределение на едноетажни къщи и вили с таванско помещение
Как е таванското таванско помещениеКак е таванското таванско помещение
Затопляне на тавана с минерална вата - най-добрият вариантЗатопляне на тавана с минерална вата - най-добрият вариант
Проекти на частни къщи 6х9 с таванПроекти на частни къщи 6х9 с таван
Разпределение на едноетажна къща с гараж и таванско помещениеРазпределение на едноетажна къща с гараж и таванско помещение
Затопляне на верандата на дървена къща отвътреЗатопляне на верандата на дървена къща отвътре
Как да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къщаКак да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къща
Затопляне на тавана, покрив, таван ekowool във всяка къщаЗатопляне на тавана, покрив, таван ekowool във всяка къща
» » Интериорната украса на тавана прави уютна стая
© 2021 BggeHat.com