Как се използва конвектомата за отопление на една къща, каква е тя

Основата на всеки нагревател е процесът на генериране на топлина при изгаряне на горивото или отопление на проводника, при което се създават всички условия за възникване на електрически ток. На тези основи са изградени много модели от различни пещи, чиято индивидуализация се осигурява от различни характеристики. Но най-важното нещо, което персонифицира всеки модел, е полезна продукция на енергия, определена като ефективност. Това означава, че всички структурни подобрения са насочени към увеличаване на дела на енергията, преобразувана в топлина, която служи за отопление на стаята при фиксирана цена.

Работата по тази задача може да се извърши в няколко области.

  • Увеличете интензивността на изгаряне. Това ще увеличи стойността на отделената енергия за единица време, но ефективността често се намалява, тъй като разходът на гориво се увеличава.
  • Технология на продължителното изгаряне. Тя се основава на намаляване на интензитета чрез ограничаване на достъпа до въздуха. В резултат на това е възможно да се увеличи делът на освободеното количество топлина.
  • Увеличаване на ефективността на топлопреноса. Много разработки се основават на идеята, че качеството на отоплението може да се увеличи благодарение на по-пълното отделяне на топлина. Конвекторни фурни работят в тази посока.
Модерен уред за отопление на дома
Модерно метално устройство за отопление

Ролята на конвекцията в отоплението на помещенията

Затоплянето в къщата се дължи на топъл въздух. Дори инфрачервените радиатори загряват обекти в стаята, което от своя страна дава енергия на околния въздух. Но топлопроводимостта му е твърде ниска, така че преносът на топлина може да се извърши само чрез конвекция, т.е. движението на самите въздушни маси.

Отопляемият въздух се издига нагоре под действието на плаваща сила. Студеният въздух от съседните райони навлиза в свободното пространство. Отгоре въздухът се охлажда и постепенно се спуска. Така се осъществява естествената конвекция, благодарение на която е възможно равномерно нагряване на помещението.

Посока на движението на въздуха
Движение на въздуха в стаята

В процеса на пренос на топлина от работната среда (т.нар отопляеми елементи пещ) до охладителя, за ролята на въздушната конвекция ще играе ключова роля за осигуряването на ефективен обмен на топлина и увеличаване на общият дял на полезна енергия. Незабавно си струва да се отбележи, че това не е единственият начин да се прехвърли топлината от печката в стаята. Не забравяйте радиацията и проникването в помещението на част от продуктите на горенето, които имат висока температура.

Ако няма конвекция, топлината от пещта се прехвърля чрез топлопроводимост. Съседните слоеве въздух биха имали висока температура, но процесът на загряване спрял след това поради ниската топлопроводимост. Конвекцията осигурява пристигането на нова партида студена охлаждаща течност и изтеглянето й след загряване. Този принцип се основава на работата на конвекторни пещи.

приспособление

Независимо от индивидуалните тайни на всеки дизайн, общите принципи на работа на пещите са еднакви. Основната задача на разработчика е да осигури естествено или принудително движение на въздуха по протежение на отопляемото тяло с помощта на специални конвективни канали.

Принцип на действие на оборудването
Принцип на функциониране на системата

Движението на въздуха през канала се осигурява от силата на Архимед, но при някои модели сложността на лабиринта не позволява на въздуха да преодолява прекомерната съпротива. В този случай се инсталират малки вентилатори, които осигуряват впръскване на студен въздух и автоматично изхвърляне на нагрятия въздух. Такова допълнение към проекта трябва предварително да бъде оценено по отношение на разходите за енергия, така че да не се постигне работа с нулева ефективност.

видове



Ако принципът на работа на пещите е същият, използваното гориво значително ще повлияе на външния вид и някои технически нюанси на устройствата. Поради това пещите са разделени на определени зауствания, по-специално поради същата причина, каквато е използваното гориво.

Изгаряне на дърва

Класиките в отоплението се считат за печка на дърва за огрев, защото тя може да бъде изработена от тухли във всички традиции на народните занаятчии. В този случай, когато се полагат, конвекционните канали в близост до пещта се образуват веднага. Това са вертикални ходове, отварящи се отдолу и отгоре, съответно за подаване и изпускане на въздух.

Конвекционни канали в близост до пещта
Пещта и конвекционните канали

Фурната от метална дървесина комбинира компактност, ефективност, модерна технология, може да бъде изработена от стомана или чугун. Обикновено пещта на такава пещ е универсална за използване не само на дърва за огрев, но и на въглища, пелети, дървесни отпадъци, хартия. Това е чудесно за отопление на малки стаи. Възможността за регулиране на подаването на студен въздух позволява на пещта да работи в няколко режима. Конвекторни фурни за вили са особено подходящи, тъй като понякога е необходимо да се затопли малка къща за удобно заселване на новопристигналите гости.

Пещ от метал
Метална версия

електрически

Състояние на пещта, което устройството е спечелило благодарение на факта, че е в състояние да се нагрее, макар и една стая, но бързо и ефективно. Сред потребителите, пещта е по-известна като електрически конвектор.

Същността на организацията на работата му е, че въздухът минава през нагревателен елемент, направен под формата на спирали. Тези спирали се загряват, когато се включат в електрическа верига и се загряват от въздуха. Моделите могат да бъдат монтирани на стена или преносими. На стената монтирани конвектори са закрепени на стената и приличат на традиционните радиатори. Преносим конвектор е добър, защото може да нагрее стая, в която се намирате директно. Въпреки липсата на открит пламък, кислородът се запалва при работа на нагревателните елементи, така че вентилацията в помещението е предпоставка за работата на електрически конвектор.

Стандартен нагревател
Класически нагревател

газ

Конвекционната система и газовото оборудване не минаха. Има два вида устройства: газова фурна, която е стационарна, оборудвана с комин, и камина с газови конвектори, която може да се монтира във всяка стая. Обикновено камините работят от балон газ, но има възможност за тръбопроводи и основно гориво.

Газов нагревател
Газов нагревател

Основни предимства

Използването на технологии, които подобряват ефективността на нагревателя, без да увеличава количеството на изгорелите горива, откри нови възможности за производителите на отоплителни уреди. Конвекторна фурна за дома или индустриална стая има някои ключови предимства, които могат да привлекат вниманието на потребителите.

  • Независимостта от електричеството (с изключение на електрическите конвектори) е търсена сред жителите на крайградските райони, където се наблюдават дългосрочни прекъсвания на електроенергията. В крайна сметка, при най-трудните условия, металната пещ може да се нагрее с почти всякакъв вид гориво. Единствената препоръка не е да се използват пластмасови продукти и материали, съдържащи парафин, тъй като това е изпълнено с преждевременно почистване на комина.
  • Унифицираното отопление не само влияе на степента на комфорт, но и съкращава времето за загряване на стаята. Към днешна дата няма по-ефективен феномен, отколкото конвекция. Следователно, този тип пренос на топлина се използва два пъти: когато енергията се прехвърля на студен въздух и когато топлият въздух се разпределя в помещението.
  • Конвектовите пещи са един от малкото видове устройства, които позволяват ефективно управление и регулиране на интензивността на изгаряне.
  • Възможност за прилагане технология на продължително изгаряне Увеличава интервала между отметките на частите на горивото до десет часа.

Списъкът с положителните качества не е изчерпателен, тъй като задачата е зададена да разкрие точно характерните особености на дизайна.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Струва си да се използва газов нагревател в страната, кой модел да изберемСтрува си да се използва газов нагревател в страната, кой модел да изберем
Печки за изгаряне на дърва с водна схемаПечки за изгаряне на дърва с водна схема
Отопление на къщата с дърва за огревОтопление на къщата с дърва за огрев
Модерни пещи за отопление на домаМодерни пещи за отопление на дома
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Котел с дърва за огрев със собствени ръцеКотел с дърва за огрев със собствени ръце
Пиролизен котел за продължително изгаряне изгаря за дълго време, той се загрява силно!Пиролизен котел за продължително изгаряне изгаря за дълго време, той се загрява силно!
Котли на твърдо гориво за продължително изгарянеКотли на твърдо гориво за продължително изгаряне
Отопление с твърдо горивоОтопление с твърдо гориво
Къде използват петролни котли?Къде използват петролни котли?
» » Как се използва конвектомата за отопление на една къща, каква е тя
© 2021 BggeHat.com