Как да изберем таван тип тапети и функции



Стенните фуги с таван обикновено не изглеждат най-добре, особено ако са използвани различни материали или цветове за завършване на тези повърхности. За да се определи ситуацията може да бъде декоративна багета за тавана. Но да изберем не е толкова лесно, защото привлича поглед и външността му оказва значително влияние върху възприемането на помещението като цяло. Багетите за завеси също трябва да се доближават до вътрешността на стаята.
как да изберем багетите на тавана
Изборът на первази зависи от предназначението им, от начина на довършване на тавана, от размера и стила на помещението и от други фактори. Важна роля играе методът за инсталиране на багети и тяхната цена.

Материали за производство на первази

Багетите са закрепващи и декоративни. Първата от тях се използва за закрепване на опъващи кърпи към плочата или стените (повече:Видове багети за опънати тавани"). За да скриете фугите между тавана и стените са използвани декоративни корнизи. Има няколко вида, всеки от които има свои собствени характеристики. От това многообразие е възможно да изберете опцията, която е най-подходяща за вътрешна стая. Един пример може да се види на снимката.
багети на тавана
Стиропор и експандиран полистирол. Най-евтините са багетите от тези материали. Но те изглеждат, въпреки ниската цена, много добри. Перките от тези материали са подходящи за всякакви тавани, включително боядисани, шпакловки, висящи, тапети за тапети. Инсталирайте ги не е трудно, те също така лесно се боядисат във всеки цвят (прочетете също: "Необходимо ли е да нарисувам тавански перваз").
Полиуретан. Полиуретановият таван за формоване е един от най-популярните. Той има гъвкавост и достатъчна здравина, така че може да се използва за формиране на криволинейни повърхности. Той също има ниско тегло, което е важно в тази ситуация, ако можете да лепете багетите само на стените, например, както в случая на опънати тавани (прочетете: "Филета за опънати тавани") Друго предимство на този тип первази е, че те са чудесни за създаване на скрито фоново осветление, а дори и специални ламели с широка долна повърхност и жлеб за полагане на LED ленти.
Поливинилхлорид. От пластмаса (поливинилхлорид), багетите са направени за окачени тавани, изработени от същия материал, както и за опъващи конструкции. Пластмасовите первази, предназначени за окачени конструкции служат не само за украса, но и за тяхното монтиране. Пластмасови багети за тавани са специални профили, в които се вкарват ръбовете на панелите. Най-често те са бели, въпреки че има продукти, които са подходящи за цветното решение.
пластмасови багети за тавани
Естествено дърво. За интериори, в които преобладават естествените материали, са подходящи класически дървени плинтове. С много съвременни материали дървото не се комбинира. Но ако таванът е завършен с MDF или пластмасови панели, имитиращи дърво или облицовка, този вид багети ще бъде най-добрият избор. Също така дървените первази изглеждат добре в комбинация с прозорци, врати, стенни панели и мебели от естествено дърво. Също така те могат да бъдат боядисани, така че външният вид е подходящ за довършване на тавана и стените, но в този случай е по-добре да се използват по-евтини багети от пяна.
гипс. Плинтовете от него понастоящем се използват рядко. Но този гипс беше един от първите материали, използвани за проектиране на интериори. Скрап формоване, които могат да бъдат намерени в древни сгради, дворци, музеи - това е точно това, което са гипсови рамки. Ако желаете, можете да използвате гипсови плочки, най-често те подчертават статута на собственика на жилището. Гипсът е крехък и тежък материал, трудно е да се инсталират продукти от него. По-добре е да се използва например модерна тангентна багета - полистиренова пяна, която е по-евтина и на външен вид по никакъв начин не е по-ниска от гипс и е по-трайна.

Цветове и размери на первази

Багетите се избират не само за такъв параметър, колкото материалът за производство. Други външни характеристики, като например ширина, релеф и цвят, нямат никакво значение. Ширината и цветът влияят върху възприемането на пространството, но изборът на релеф зависи от вкуса на собствениците и интериора.
полиетиленова пяна от багети
Цветът се предпочита въз основа на това дали трябва да привлечете вниманието. Ако няма желание да се разграничат первазите, те се избират или рисуват под тона на стените или тавана. За да се създадат ясни линии и контраст, багетите не трябва да съответстват на цвета с повърхностите, които очертават. Ако таванът и первазите са в същия цвят, стаята изглежда по-висока. Но във всеки случай, нюансите трябва да се комбинират помежду си.
Широките багети са подходящи за просторни стаи с високи тавани. Те леко се приближават до припокриването, което дава на стаята уют. В допълнение, тесни первази в големите стаи ще бъдат "изгубени", а интериорът не изглежда удобен, а официален. Тесни багети на тавана трябва да се използват в случай, че стаята не може да се похвали с голяма площ и значителна височина.

Монтаж на первази

Процесът на инсталиране на багетите зависи от техния тип. Някои могат да бъдат монтирани на алабастър или шпакловка, други - монтирани с винтове или гвоздеи, в други - просто залепени (повече: "Как да лепим багетите на тавана: полезни препоръки").
Багетите от полиуретанова пяна или пяна се монтират с помощта на лепило, шпакловъчен или силиконов уплътнител. Преди да ги прикрепите към стените, е необходимо да се направи оценка на кривината на основата, тъй като продуктите от тези материали са гъвкави, а в случай на нередности те ще повтарят формата си. За да предотвратите това, багетите се препоръчват да бъдат инсталирани преди завършването на стените, независимо от това дали са боядисани или залепени по стените (вижте "Как да поставите перваза на тавана върху тапетаЗа да запълнете слотовете, трябва да използвате пълнежа.
декоративен таван багет
Ако завършването на стените вече е завършено, летвите се залепват с лепило или течни нокти. Можете да започнете работа от всеки ъгъл на стаята. Първо, върху основата поставете лепилото равномерно, приведете го на правилното място и го натиснете надолу. Излишната лепило се отстранява с гъба, напоена с сапунена вода.
Гипсовите плоскости са прикрепени към алабастър или замазка, а тези съединения са запечатани върху прави сечения и ъгли, като елиминират пролуката между стената и корниз. Тежките мазилни продукти могат да се срутят под собственото си тегло, така че след залепването им се препоръчва да ги фиксирате с бели стоманени винтове.
Дървените первази могат да бъдат залепени или закрепени с винтове или пирони. Но ако ги монтирате с винтове или гвоздеи, тогава ще има дупки на первазите - те ще трябва да бъдат измазани след това. Монтирането на багети на тавана в този случай е както следва. Преди да започнете работа в баровете, пробийте отвори и направете жлебове за винтовете на самонарязващите се винтове. Също така за крепежни елементи в ъгъла между таван и стена поставени малки дървени ипотеки от триъгълна форма, на които в по-далечни и ще бъдат прикрепени багети.
Монтаж на багети на тавана, подробно видео:

Подрязване на первази

Често се поставя въпросът как да се отрежат багетите на тавана. Обикновено стените са свързани под ъгъл от около 45 градуса, въпреки че те рядко са идеално гладки. Но когато режат, те се ръководят точно от тази стойност. За да отрежете багета, тя се вкарва в изпражненията, а след това се оформя ъгъл от 45 градуса с метална хартия (по-подробно:Как да намалим тавана на плинта - препоръки") След това щангата се довежда до ставата на стените и, ако е необходимо, се регулира ъгълът.
как да нарязвате багетите на тавана със собствените си ръце
В тази статия, няма нищо трудно - прикачете една багета може дори човек, който не разбира ремонта. Много повече време ще вземе избора на подходящ тип первази. От техния външен вид зависи до голяма степен от възприемането на цялата стая като цяло. Багаж на тавана - декоративен елемент, който може да направи интериора по-изразителен и елегантен.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Цветно таванно стъкло подчертава интериораЦветно таванно стъкло подчертава интериора
Монтаж на опъна таван към инсталацията на таванаМонтаж на опъна таван към инсталацията на тавана
Как да изберем таван бордюр бордаКак да изберем таван бордюр борда
Поставяне на таванни первази - подробни инструкцииПоставяне на таванни первази - подробни инструкции
Кои таван первази борда е по-добре да изберете характеристиките на материалитеКои таван первази борда е по-добре да изберете характеристиките на материалите
Декоративно оформление на тавана, характерно за материалаДекоративно оформление на тавана, характерно за материала
Таванни дъски в интериора - красиви и естетически приятниТаванни дъски в интериора - красиви и естетически приятни
Декоративна вложка за опънати тавани - видове и вариантиДекоративна вложка за опънати тавани - видове и варианти
Видове таванни первази с различни формиВидове таванни первази с различни форми
Как да инсталираме опънати таваниКак да инсталираме опънати тавани
» » Как да изберем таван тип тапети и функции
© 2021 BggeHat.com