Тогава да изолирате стени отвътре и отвън?

По време на ремонта всеки човек мисли за затоплянето на стените, защото по този начин можете да спестите разходи за отопление и винаги да останете в топла стая. Не на последно място е въпросът: какво да изолирате стените? За да се постигне най-голяма ефективност, е необходимо да се вземат под внимание някои нюанси, например избор на материал, място на употреба и правилна технология на складиране.

Сравнителни характеристики на дебелината на материала при еднаква топлоизолация

Сравнителни характеристики на дебелината на материала при еднаква топлоизолация.

Начини на затопляне и материали

Някои хора се опитват да инвестират толкова енергия в отоплението на собствените си помещения, въпреки че в действителност стените на жилището заемат огромен процент на топлина. Ето защо е много важно да ги изолирате, както и рамки за прозорци и балкони. Наред с други неща, експертите препоръчват изолирането на стените и в случай, че замразят и узреят, поради което те образуват мухъл и гъбички. Кой материал е за предпочитане?

Традиционна минерална вата и полиуретанова пяна

Характеристики на минералната вата

Характеристики на минералната вата.

Най-евтиният материал е минерална вата, която се вписва в структурата на гипсокартон. Като правило, за да не изпъква, използвайте лепило, а за по-голяма изолация използвайте парна бариера. Minvata има способността да диша, което в този случай е неприемливо. Поради това тя абсорбира влагата много добре, така че гъбичките могат да се появят по стените. За да инсталирате този материал, трябва да направите метална или дървена рамка, в която е положена минерална вата и покрита с листове от гипсокартон.

Разбира се, този метод отнема огромно пространство, тъй като памучната вата е много по-дебела от другите материали. Между другото, ако спрете избора на тази суровина, тогава не трябва да стена мазилка. За да се избегнат пролуки, трябва да направите летви за конструкцията на разстояние вече, отколкото дебелината на изолацията.

Високоефективен материал за топлоизолация на стената е полиуретанова пяна, чиито клетки се пълнят или с инертен газ, или с въздух, което позволява да се запази топлината за дълго време. Невъзможно е проникването на влага вътре, не се изисква ненужна хидроизолация. Този материал се състои от течно вещество с само два компонента, които се напръскват директно върху стената. След това полиуретановата пяна веднага пене и бързо замръзва.

Други материални предимства:

  • не преминава влага;
  • Не изисквайте крепежни елементи;
  • има отлична адхезия, когато се нанася върху всяка повърхност;
  • не оставя празнина, тъй като няма шевове;
  • има възможност за изолиране на стени, които имат различни конфигурации (извити ъгли, кръгли, овални форми и т.н.);
  • спестяване при доставка, тъй като целият необходим обем се поставя в една кутия;
  • не е нужно да имате опит.

В този случай е желателно да се използва скелет, но това не е необходимо. Можете да приложите материала директно върху стените. Когато украсявате, просто измажете пяната с мрежа.

Различни видове експандиран полистирол

Схема на основните видове експандиран полистирол

Схема на основните видове експандиран полистирол.

Стиропорът се предлага в две форми. На първо място, трябва да се отбележи, че пенообразният полимерен материал, който е скъп за цената, има много предимства:

  • устойчивост на висока влажност;
  • отлични звукоизолационни свойства;
  • се произвежда под формата на ролки и слоеве;
  • лесен за обработка;
  • най-често има покритие от фолио, лаванско и метализирано фолио, което подобрява топлоизолацията;
  • закрепени с лепило и пластмасови дюбели;
  • завършването се извършва от стъклена плат.

Единственият недостатък при използването на този тип експандиран полистирол е прегряването на материала, в резултат на което той е леко разрушен. Поради това е по-добре да го използвате от северната страна на къщата. Когато избирате суровини, трябва да вземете предвид силата и гъстотата на сцепление: колкото по-високи са числата, толкова по-добре.

Екструдираният полистирол за изолация на стени се използва по-рядко. Факт е, че той не държи крайния материал зле, затова той се използва, като правило, за затопляне на основата, на пода. Този вид има по-плътна структура, не абсорбира влагата и отлично запазва топлината.

Технически характеристики на плочи от екструдиран полистирол

Технически характеристики на плочи от екструдиран полистирол.



Стиропорът е лек, лесно се нарязва с конвенционален нож, затова е лесен за употреба. За да изолирате добре мястото на съединяване, можете да използвате полиуретанова пяна. Не се изисква допълнителна бариера срещу пара. Много производители произвеждат плочи с стъпаловиден ръб, което прави ставите идеално равномерни.

Горепосочените материали са най-популярни, но освен тях има и други, защото технологията не стои неподвижна. Например, днес можете да си купите специална боя с термостатични свойства. Макар че това е малко изследван материал, не особено популярен.

В някои случаи специалистите използват метода на топла мазилка.

Разбира се, мазилката лесно абсорбира влагата и не задържа топлината много. Но е възможно да се изолират стените с него, тъй като има тънък слой, което означава, че ще отнеме по-малко място.

За укрепване на водоустойчивост, топлоизолационни свойства и изключване на появата на гъбички, стената се обработва с 2-3 слой грунд.

Първо, прилагайте слой от разтвор на течна мазилка чрез пръскане, а след това - грунд. Като цяло, почвата трябва да има дебелина 5 см. Следващият слой се състои от мазилка за довършителни работи от 4 до 5 мм, която се стеснява. Следва да се отбележи, че след нанасянето на всеки слой е необходимо да изсъхне напълно.

Изолация на вътрешната стена

Изолация на вътрешната стена

Вътрешна изолация на стените.

Преди да затоплим стените, трябва да решим коя страна да направим. Ако се вземе решение за вътрешна изолация, например експандиран полистирол, може да са необходими следните материали и инструменти:

  • противогъбичен тип праймер;
  • самия материал;
  • боядисване на окото;
  • лепилна бетонна смес;
  • фиксатори за изолация;
  • сондаж и перфоратор с необходимия диаметър (в зависимост от размера на дюбела).

Първоначално стените се почистват от старото покритие (боя, тапети, гипс), подложката и малка работна част от подовата настилка се демонтират. След това трябва да се измие с влажна кърпа. След това повърхността се обработва с грунд, който трябва да изсъхне, за предпочитане с отворен прозорец. Само след това е възможно да се инсталира нагревател, започващ от долния ъгъл. За да направите това, е необходимо да натискате листа и пробийте отворите за закрепване с перфоратор. Ако се използва лепилна основа, всичко е много по-просто: просто я нанесете върху стената и листа, след това я натиснете и фиксирайте за няколко минути.

Тогава материалът е завършен:

  • нанесете лепило;
  • удави в него боядисана мрежа (фибростъкло);
  • Подравнете повърхността;
  • нанесете лепилната смес;
  • След като лепилото се изсуши, се поставя грунд;
  • крайният финал е поставен.

След това можете да поставите тапети, да боядисвате стените или да направите друга декорация.

Изолация на външни стени

Най-удобният начин за затопляне на жилището се счита за открито. Първо, тя не отнема вътрешната част, а второ, предпазването от студа ще бъде направено от улицата, което допринася за по-голяма топлоизолация. Много хора вярват, че извън стените могат да бъдат изолирани само с помощта на специалисти, но това не е така. Материалът, използван за това, е точно същият като този, използван за вътрешна изолация. Това е минерална вата, експандиран полистирол и полиуретанова пяна. Познавайки свойствата на абсорбиращия памук, по-добре е да използвате синтетичен материал.

Стената се приготвя по същия принцип като вътре в къщата: повърхността се почиства и грундира. Изолационният материал се монтира от горния ъгъл, а листовете трябва да са на 5 см над нивото на плочките или периметъра на местоположението на апартамента. Това е необходимо за изолацията на шевовете. Монтирането е по същия начин, но финишът е различен. Първо, е необходимо да се запечатат всички шевове и да се отсече сухият уплътнител, за който експертите препоръчват да се направят малки канали в ставите. Останалата част от работата е подобна на вътрешната изолация. От коя страна и с какъв материал да се изолират стени, зависи от собственика на апартамента да реши. Но майсторите препоръчват да го правите отвън.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Затопляме стените на къщата и виждаме как и какЗатопляме стените на къщата и виждаме как и как
Затоплянето на пода върху лоджията ви гарантира уют и комфортЗатоплянето на пода върху лоджията ви гарантира уют и комфорт
Как да изолирате стени с пяна плочиКак да изолирате стени с пяна плочи
Затоплянето на тавана минивизира подробните инструкцииЗатоплянето на тавана минивизира подробните инструкции
Как мога да затопля стара селска дървена къщаКак мога да затопля стара селска дървена къща
Как да изолирате и отрежете дървена къща отвънКак да изолирате и отрежете дървена къща отвън
Как да изолираме тухлени външни стени с пластмасова пянаКак да изолираме тухлени външни стени с пластмасова пяна
Как да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътреКак да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътре
Как да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къщаКак да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къща
Загрява стените на рамката къща отвътре със собствените си ръцеЗагрява стените на рамката къща отвътре със собствените си ръце
» » Тогава да изолирате стени отвътре и отвън?
© 2021 BggeHat.com