Как да се грижим за ламинат в апартамент или къща?

Структурата на ламелите е многопластова и прилича на пластове, но горният слой покрит със защитен филм е обект на големи натоварвания от различни видове. Тя дава допълнителна здравина и осигурява лъскав блясък. В случай на неправилна работа и липса на правилна поддръжка, фолиото изчезва, губи защитните си свойства и следователно цялото покритие страда.

В допълнение към поддържането на чистотата е важно и превантивно да се поддържат щети. По тази причина не се препоръчва да се влага в покритието, което води до подуване, деформация на ламелите. Мръсотията, пясъкът от улиците на обувките, различни твърди включвания действат на повърхността като абразив и са надраскани.

Характеристики на ламелите - разликата от 21 класа от 33

Всеки отделен панел се състои от няколко слоя, от които зависи характеристиките и характеристиките на грижата за материалите:

  • Стабилизиращ слой. Състои се от гъста крафтова хартия, импрегнирана с меламин, понякога с шумоизолираща облицовка.
  • Носител. Тя формира основата на ламелите, в сегмента на евтините и средните класове е дебела дъска от ПДЧ. Естественото дърво се използва в скъпи модели. Отстрани са изрязани свързващите брави.
  • Декоративни. Благодарение на чертежите на обикновената хартия, тя симулира всички изкуствени и естествени материали.
  • Горен. Защитен слой.

За да почистите матираните повърхности, които се замърсяват по-бързо, се използват специални спрейове. Глантът се лекува с наркотици, за да се възстанови блясъкът.

От голямо значение е класа на панелите, неговата устойчивост на износване зависи от него. Ламинираните подови настилки са разделени според целта - за търговски и домашни нужди. Първият тип е предназначен за места с повишена мобилност на хората. Грижата за всеки вид ламели се различава леко:

  • 21. Продуктът е предназначен за домакинството. Липсата на защитно покритие го прави податлив на чипове, драскотини, влага. Затова се препоръчва да изсъхне четката с четка или прахосмукачка с дълго прикачено устройство. Не позволявайте натрупване на пясък и прах върху повърхността на пода.
  • 22 и 23. Характеристиките на продуктите са подобни на предишните, но тяхната якост е по-висока.
  • 31. Икономичен търговски вариант. Качеството е по-силно от домакинския ламинат, което ще продължи повече от 10 години.
  • 32 и 33. Търговските покрития, които могат да издържат на високи натоварвания, имат дълъг експлоатационен живот. Всеки вид почистване е разрешено, дори и с почистваща прахосмукачка.

Домашните ламинирани ламели са по-малко устойчиви на удари, поради което за поддържане на чистота не използвайте разяждащи вещества. Химическо чистене Възможно е да прекарате време за 2 дни, влажен парцал - не повече от веднъж седмично. За да предпазите покритията от клас 21, 22 в места с тежък трафик, препоръчваме да поставите килим, да намалите движението на мебелите. Появилите се дефекти на повърхността незабавно се възстановяват, тъй като всяка пукнатина, драскотините бързо се увеличават.

Панелите от търговски тип 31, 32, 33 клас са устойчиви на влага, добре поносими от ефекта на почистващи вещества, съдържащи киселини, алкални алкохоли. Преди да използвате каквито и да е препарати за сапун, уверете се, че след изсушаване не оставят петна. Появата на всякакви дефекти е много по-рядко.

Подходяща поддръжка на покритието - какво включва?

Поддържането на ламинат подови настилки у дома не е трудно, така че често се избира за довършване на етажа при извършване на ремонти в апартамента, когато се строи къща. Основното нещо е да не се допусне образуването на петна от устойчиви багрила, мазнини, получаване на много вода, което ще доведе до подуване, движение на повърхността и падането на тежки предмети.

Достатъчно е веднъж седмично да направите мокро почистване и вакуум няколко пъти, като се придържате към няколко прости правила и изисквания:

  • Преди да започнете, детергентите се проверяват за безопасност. Избирайки малка площ от ламинат, намиращ се на незабележимо място, той се обработва с почистващо вещество. Ако резултатът е подходящ, продължете да работите с целия етаж.
  • Всички почистващи препарати могат да съдържат вещества за отстраняване на замърсители, петна с различен произход. Преди употреба те се отглеждат в топла вода. Вместо домакински химикали, можете да използвате сравнително прост, доказан метод - добавете на всеки 5 литра вода една супена лъжица оцет. Полученият разтвор е подходящ за измиване на прозорци, огледала, гланцови повърхности, така че ще се справи и с почистването на лъскавия гладък слой на ламиниращото покритие.
  • Подът в апартамента започва да се измива от прозореца към вратата.
  • Почистването трябва да бъде влажно, но мопният материал трябва да бъде избран с механизъм за изстъргване, който е необходим за отстраняване на излишната влага. Чантът е мек - изработен от фланел, микрофибър, тъй като абсорбира течността перфектно.
  • Ако влажните марки остават след мокро почистване или се получат следи от изсъхнали капки върху ламината с тъмни нюанси, избраният материал абсорбира слабо. След това подът се избърсва със суха памучна кърпа.


Правилната грижа за ламината не е достатъчна, понякога е по-лесно да се предотвратят или намалят рисковете от дефекти, за това:

  • На входната врата, откъдето мръсотията стигне до къщата, прахът, сложи каучуковия килим.
  • За да се предпазят ламелите от повреда, върху краката на мебелите се поставят защитни гумени капачки.
  • Разлятата течност от повърхността веднага се отстранява със суха кърпа. Сглобките на ламелите един с друг с лицева страна в близост до вази за пода, цветни саксии, водни кранчета се третират със специален уплътнител.
  • Всяко замърсяване, независимо от източника на тяхното образуване, веднага щом те не проникнат в ставите, веднага се отстраняват.
  • Пукнатини, различни чипове, надраскване навреме възстановяват.

Начини за премахване на формираните дефекти

В началния етап някои видове дефекти могат да бъдат премахнати чрез триене с обичайната гума. Древните стари драскотини, изпичащите се добре отстраняват разтвора от сода с вода, доведе до състоянието на пастата. Поставяйки на проблемните области такава смес ги омекотява, след което те се избърсват с влажна кърпа, докато не се извадят напълно.

Категорично противопоказно използване на средства, които включват твърди абразивни частици или агресивни химикали, като например хлор. А също и мастика или восък, които засягат структурата на защитния слой.

Образуването на восъчно покритие върху повърхността под въздействието на някои почистващи препарати разваля външния им вид. Този недостатък се елиминира, като се избърсва подът със смес, съставена от чаша оцет на 4 литра вода. Съставът внимателно се грижи за ламината. Преди да премахнете старата нападение, проблемните зони се подгряват с сешоар, след това се отстраняват с мека кърпа.

Друг важен момент е премахването на петна, които имат различен произход.

  • Ако това са маркери за мастило, те се опитват да почистват с почистващ препарат или със специални съединения.
  • Мастни петна - детергенти с неутрално рН. Също така подходящ бебе шампоан в размер на 5 супени лъжици на кофа с топла вода.
  • Следите от маркера се измиват с бял спирт и се оставят с кръв, разтрита с вещество за измиване на очила.
  • Ацетонът и разтворителят са подходящи за премахване на лак, червило и химикалка. Те се поставят на мястото на замърсяване и почти веднага избършете с мокър парцал.
  • В трудни случаи за почистване се препоръчва използването на специални препарати, които премахват петна от химически, естествен произход добре.

Механичното почистване е противопоказано, но понякога не можете да правите без него. Например, ако трябва да премахнете восъка от свещта. След това, след като го чакате да замръзне, внимателно го извадете с дървена шпатула. Дебелите или изсушени вещества се отстраняват с помощта на метален скрепер, покривайки следите от останалите издрасквания със специален молив в цвят. Преди да се отстрани дъвката, върху нея се полага и лед.

Плитки драскотини боядисват с молив на восък или се крият с лак, пригоден за цвета на панелите. Дълбоките чипове се затварят със специални пасти, шпакловки. След нанасянето на акриловата замазка да стои около един ден, направете почистване и покриване с лак.

За да поддържате правилната чистота и да удължите живота на ламината, следвайки правилата и изискванията, няма да бъде трудно. Основното е да се премахнат петна и мръсотия във времето с помощта на инструментите, избрани с оглед на характеристиките на нанесеното покритие.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ние изучаваме техническите характеристики на ламината, предимствата и недостатъците на материалаНие изучаваме техническите характеристики на ламината, предимствата и недостатъците на материала
Паркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капакаПаркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капака
Zest във вътрешния си лъскав ламинатZest във вътрешния си лъскав ламинат
Какъв клас ламанат е по-полезна информация за изборКакъв клас ламанат е по-полезна информация за избор
Разберете кой субстрат под ламинат е по-добър преглед на съществуващите видовеРазберете кой субстрат под ламинат е по-добър преглед на съществуващите видове
Какви са видовете ламинатКакви са видовете ламинат
Разбираме как и как да измием ламинатаРазбираме как и как да измием ламината
Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?
Предимства и характеристики на мултифункционалните щориПредимства и характеристики на мултифункционалните щори
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
» » Как да се грижим за ламинат в апартамент или къща?
© 2021 BggeHat.com