Самостоятелна глинена фурна

След като тази тухла е рядък и скъп материал, който не всеки може да си позволи. В онези дни пещите са с напълно различен дизайн и са направени предимно от глина. Но дори и днес, въпреки че времената са се променили, самата глинена фурна, това е доста постижима цел. Особено, ако обичате собствената си история и имате излишък от глина. А ястията от такава печка са невероятно вкусни, ако предположим точно състава на глината.

Самостоятелна глинена фурна


Екскурзия до историята


Glinobinaya руски фурна - известен на човечеството от древни времена, преди да бъде издигната в селата такива пещи, които също се наричат ​​печки "черно", тъй като те не са имали тръба. Дори къщите с такива пещи имат свое собствено уникално име - хижите "kurnye". Това име се дължи на факта, че димът не отиде през тръбата на воля, но първо да влезе в стаята, и едва след това постепенно ерозира през малък прозорец близо до тавана, който е създаден специално за тази цел. Излишно е да се каже, имаше много дим, а прозорецът хладно подкопава топлоизолацията на помещенията през студената зима? Но с всичко това димът не разваля тавана, не го замърсява със сажди. И всичко, защото хората успяха да постигнат абсолютно пълно изгаряне на дърва, така че всички сажди се установяваха само около "върха". Как е работил за тях? Цялата сол трябва да загрява къщата с трупи от твърда дървесина. В пещта, те трябваше да бъдат така, че да има свободен достъп до чист въздух, а отгоре да поставят няколко трупи на аспен. (Виж също: Глина за пещи)

По-късно руската кирпичка има пушена мъгла (дървена тръба, която тръгва от тавана), димът става по-малък, но рискът от изгаряне, напротив, се увлича. Размерите на такова устройство (помещение за опушване) не са малки, може да заемат една добра четвърт от стаята, но съвременните пещи за кипи са много по-компактни.

Непосредствената "сестра" руска печка беше Pompeian glinobinaya фурна, но, за разлика от по-патриотичен пример, винаги имаше една тръба и е направена от тухли, а вътре в нея е по-добре да се използва огнеупорната. Излишно е да се каже, че такава печка, че тогава, че сега е скъпо удоволствие?


Глинен разтвор за фурна


Самоизработената фурна ще изисква голямо количество глинеста мазилка, която може да бъде направена самостоятелно. Тук основното е да се досетите с пропорциите и те на свой ред зависят от масленото съдържание на глината и качеството на печката, така че ще трябва да действате почти случайно. (Виж също: Помпейска печка)

Самоизработена глинена фурна

За да подготвим решението, ще се нуждаем от:



  • вода;

  • пясък;

  • глина.


Колкото повече пясък в нашето решение, толкова по-малко свиване, но степента на сила ще намалее. Следователно, решението трябва да има минимално свиване и максимална сила. Затова е важно да комбинирате всичко компетентно. Направете малко решение за пробата, намерете вашата комбинация. Единствената забележка - водата трябва да бъде минимална сума, тя ще намали свиването.

След като се установи, че желаната комбинация: глината трябва да се смесва с малко количество вода и пясък, за да последователността стръмния тесто, можете да го направите по старомодния начин, краката му, стига да не се налага специален инструмент.


Ние създаваме основата за пещ с килимчета


Нека да разгледаме въпроса как да направим китка днес. Алгоритъмът се промени малко, всичко започва от основата на печката. За да направите фондация е необходимо: (Виж също: Карта на сайта)



  1. Отстранете тревата и плодородния почвен слой (25 см);

  2. Дъното, което е резултат от разкопките на изкопа, е необходимо да се излее течен глинен разтвор, след това да се поставят камъни и отново да се налее всичко със същия глинен разтвор;

  3. Инсталираме кофража по периметъра на изкоп;

  4. Ние вдигаме полагане на сантиметри на 20 от земята;

  5. Подравнете горния слой на зидарията с по-дебело решение и го покрийте с хидроизолационен материал (стари пакети или покривен материал - което е достатъчно за бюджета);

  6. Последното докосване: върху материала поставяме дъските, поставяме ги на кръст (2 слоя, дъски с дебелина 25 см).
  7. (Виж също: Пещи, тухла, отопление)

Фондацията е готова и първият етап от производството на глината е завършен от нашите собствени ръце.


Ние си направим фурна




След като работите по подредбата на фондацията, ще трябва да овладеете устройството на полюса и огнището.

На основата очертайте камъните и ги свържете с глинеста мазилка. Височината, в края на краищата, трябва да бъде около 20 см, а горната 5 см трябва да е от глина, това е важно.

Сглобяването на глинената фурна продължава. На полюса е необходимо да се монтира вътрешния и външния кофраж. Външен кофраж, това са четири стълби в кутия. Размери резултат чекмедже :. 0,6x1,2x1,4 м производството на вътрешната обвивка, е необходимо да се остави отвор размера на колелата в предната: 20x20 cm, е необходимо за последващото изгаряне на кофража. Връщаме се навън, закопчаваме го с колчета, за да избегнем деформация.

Сглобяване на пещ с аба

Пространството между кофража трябва да бъде запълнено с глина, което предварително предпазва дупката в кръга с дъската.

За да се направи продуктът гъст, внимателно се сгъстява глината, като се полага на слоеве от 10 см. Ъгловете и таваните могат да бъдат допълнително укрепени с пръчки с диаметър 10 мм. Пръчките трябва да бъдат поставени на 10 cm по-високи от вътрешния кофраж.

Пещта трябва да се оформи, да се постави поне на 3-тия ден, след това внимателно да се отстрани предната стена на кофража и да се нарязва ножа с нож. Параметри на устата: ширина-38 см, височина - 32 см. Желана форма, форма на дъгата. Чрез устата, която направихме, защитният панел беше спретнат. Можете да опитате да премахнете останалите стени на кофража, но засега това е рисковано начинание, защото пещта може да се срути под собствената си тежест, ако не е напълно оформена. Ето защо е по-добре да не бързате.


Сушене и обзавеждане на пещта


По-голямата част от подреждането на фурна ще изисква време от вас, а не от сили и ресурси. Изсушете фурната най-малко една седмица, или дори половина или две. Всичко зависи от качеството на изходния материал и влажността. Но срокът може да бъде значително намален, ако бързате да стартирате производството на зърно. За да изсъхне фурната за една седмица, разредете слаба светлина в пещната пещ, някъде на пода на часовника, повече. Тази процедура трябва да се повтори 3 пъти на ден, като по този начин печката е едва гореща. Вярно е, че пекарите казват, че колкото по-дълго печката е изсъхнала, толкова по-дълго ще продължи след това, затова решете сами дали трябва да ускорите.

Но по един или друг начин, ще трябва да почакате и това е добра почивка, да правите аксесоари, да направите амортисьор и лопата. За да запазим духа на носталгията и древността, е по-добре да направим и двете от дърво. Амортисьорът трябва да затваря устата възможно най-близо, за производството му е по-добре да се използват сухи дъски с произволна дебелина. Но дъската за лопатата трябва да е с дебелина около 25 мм, дължината и ширината на продукта са избрани поотделно.

За да придадете по-естетичен вид, фурната може да се омазне. Не търсете скъпи материали, подходящо е залепването на креда върху обезмасленото мляко. Професионалистите за това омазняване е, че изобщо не се мръсне и не заблуждава всички домашни. Whitewash се нанася в два слоя и в крайна сметка се изсушава, тялото на пещта може да бъде боядисано с акварели сами. Така че вие ​​получавате не само отличителни и функционални неща, но и нещо с уникален дизайн.

Самостоятелно изработена печка с дизайна



Преди да започнете работа на фурната, след като тя е напълно изсъхнала, вътрешният кофраж трябва да бъде изгорен. Но бъдете внимателни, в процеса на изгаряне, задната част на дъгата може да страда и ще се появят пукнатини. Ако се появят пукнатини, те трябва да бъдат покрити с разтвор, като първо се разширяват. След всички тези трудни манипулации, вашата фурна е готова за употреба.



Съвети за работа


Преди печене печката трябва да се нагрее, отнема около 2 часа, за да изсъхне дървото със сухо дърво. Веднага след като дървата за огрев бяха оставени сами, те трябва да бъдат извлечени с покер. След това фурната се затваря с клапа и се оставя да изчака 15 минути, така че температурата да достигне ниво и хлябът да може да се пече равномерно. За да определите готовността, можете да използвате гредата. Поставете сух лъч за няколко минути във фурната и след това я погледнете. Ако въгленът е напълно овъглена, това означава, че трябва да почакаме и ако само промени цвета си, стана кафяв, тогава можем да започнем да готвим. Това означава, че температурата вътре е около 200 градуса.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Лятна фурна със собствени ръцеЛятна фурна със собствени ръце
Помпейска печкаПомпейска печка
Видове печки и инструкции за тяхното полагане от собствените си ръцеВидове печки и инструкции за тяхното полагане от собствените си ръце
Пещи, тухла, отоплениеПещи, тухла, отопление
Как да изберем правилната фурнаКак да изберем правилната фурна
Пещи отоплителни тухлениПещи отоплителни тухлени
Глина за пещиГлина за пещи
Разтвор на фурнатаРазтвор на фурната
Как да поставим тухлена фурнаКак да поставим тухлена фурна
Как да поставите печкаКак да поставите печка
» » Самостоятелна глинена фурна
© 2021 BggeHat.com