Пещ с въглища със собствени ръце

За региони и населени места, където няма централизирано газоснабдяване днес, точно както преди стотици години, съществуват действителни системи за отопление и готвене. В различни региони в нашата страна и в чужбина хората отдавна са разработили свои модели пещи, адаптирани за най-често срещаните видове гориво за района. Ако в степите на най-познатите за затопляне на специално обучен и изсушени отпадъци от голям животински отпадъци, за най-големите производителки райони и планините, за да се изгради на базата на въглища фурна със собствените си ръце е прието, и не е изненада присъствието на такова строителство в жилищен район.


Характеристики на дизайна на въглищни пещи


Ако погледнете внимателно една пещ на въглища и нейният най-често срещан конкурент, работещ върху дърво, тогава по принцип ще бъде трудно да се намерят специални разлики на пръв поглед. Но с по-задълбочен преглед и запознаване с принципа на самата пещ става ясно, че те принципно се различават. (Виж също: Пещ собственик на пещта)



  • Различни принцип и горене подаване на въздух, ако дърво печки най-ефективно изгаряне може да се постигне, когато подавания въздух директно в началото на горенето на гориво, въглища за пещи непременно необходимо прочистване на гориво и захранване с въздух смес от по-долу.

  • За печките за изгаряне на дърва не е особено важно да се използва сухо гориво в процеса на пожар. Важно е само първоначалното запалване на пещта да се извърши със сух материал. Въглеродът за предпочитане е преди прибавянето към тигела, предварително загрят в специално отделение на пещта, което се загрява от отработените газове.


Пещ с въглища със собствени ръце



  • Дизайнът на комина за пещта на въглищата е малко по-различен от аналозите на дървото и е предназначен за по-висока скорост на преминаване на въздуха. Самият поток и скоростта му се регулират не от южняк, а от пепелник. Самият амортисьор, който покрива комина (Юшка), напълно липсва. Тази особеност се дължи на факта, че въглищните пещи се тлеят за много дълго време и не бързо изгарят гориво като дърво. С тази функция се свързват и минните въглищни пещи:
  • (Виж също: Карта на сайта 2)


  1. е невъзможно да се блокира коминът, предотвратявайки изгарянето на топлината, дължащо се на опасност от въглероден окис и следователно печките за отопление на въглища се охлаждат доста бързо.



  • За нормалното изгаряне на въглищна пещ в нейното долно отделение е желателно да се изключи наличието на горивни продукти. За тази цел е необходимо периодично да се почиства пепелта, която ще бъде постоянно заредена с изгорели въглища. В този случай почистването трябва да се извършва по-често, отколкото е необходимо за готварска печка.

  • Стените от въглищни пещи трябва да издържат на по-висока температура в сравнение с конвенционалното изгаряне на дървесина, съответно те ще бъдат по-дебели и за тяхното сглобяване е необходимо да се използват по-топлоустойчиви материали.
  • (Виж също: Печка със собствените си ръце)
  • Пещта за въглища може да има специален дизайн за зареждане на гориво, което се дължи на по-висока температура на запалване на въглища - т.е. тя не може да бъде наводнена с парче вестник и мачове. Ето защо в пещ за въглища първо запалете дървото, а отгоре натоварвайте въглища, които постепенно се разпалват, докато дървата се изгарят.


На практика често се използват комбинирани пещи, в които могат да се изгарят едновременно въглища и дърва за огрев. В допълнение, горивото може да се използва и като гориво за торфена брикет, която е много подобна на въглищата при изгаряне. При комбинираните устройства са налице едновременно всички елементи от двете въглищни и дървени пещи.

Пещ, отопление


Избор на материали за изграждане на пещта


Когато устройството за въглищни пещи вече е осъзнато и разбираемо, е възможно да се продължи с избора на материали. (Виж също: Димова фурна за собствени ръце)



  • Тухла - е необходимо, за да се събере основното тяло на пещта и комина. Когато избирате тухли, трябва да помните необходимостта да издържате на високи температури в пещта и комина, така че за по-голяма надеждност имате нужда от тухли от два типа:



  1. изгоряла глинеста тухла не по-ниска от първата, която се различава от по-простата и по-малка основа с подчертан червен цвят, ще се използва за външна работа с корпуса на пещта;

  2. шамотна тухла, която за тухлена каменна пещ е много повече, отколкото за изгаряне на дърва, защото те трябва да се разпространят отвътре и от значителна част от комина.
  3. (Виж също: Руска печка със собствени ръце)


  • Глината, която е обичайна за този вид строителство, също ще се изисква в две версии:



  1. обикновени мазни или полумаслени с ниско съдържание на пясък, които могат да бъдат извлечени независимо от бреговете на реките и езерата;

  2. Шамотна глина се закупува в строителни складове и е предназначена за работа при повишени температури.



  • За по-плътно прилепване на тухлите и тяхното висококачествено фиксиране в зиданата глина е необходимо специално топлоустойчиво лепило, което се освобождава под формата на прах и се смесва с глина съгласно указанията, поставени върху опаковката.

  • За да се изгради външната зидария на пещта, вместо оскъден глинен хоросан, можете да използвате заместителя на цимента. Но при избора на цимент, не си струва да се разглежда като алтернатива на глинестия материал с промишлена класификация под 500, това ще избегне затруднения при по-нататъшната работа на пещта.


Домашна пещ на въглища



  • Необходими са чугунени продукти, за да се събере пещ на въглища без специалните умения за изграждане на такива съоръжения. Продуктите от чугун се използват, тъй като имат подобна характеристика на термично разширение с глина и изделия от него. И тъй като продуктите, изработени от чугун, са изключително устойчиви на температурни промени и следователно, за да изгорят много по-дълго, отколкото за стоманата.

  • Стоманени изделия - без тях, също не може да направи в съвременните реалности на изграждане на печки. Преди всичко стоманеният лист ще се използва за защита на подовата настилка от пожар и е необходимо да се поправи преди вентилатора. Второ, стоманените щуки ще бъдат необходими при създаването на комбинирани фурни, проектирани за няколко вида гориво. И в третата самостоятелно изработената каменна пещ няма да върши без точни стоманени врати с надеждни закрепвания и болтове.


Изграждане на въглищна пещ




Преди началото на строителството, всеки от собствениците ще избере своя собствена версия на дизайна. Някой би предпочел да инсталира в къщата дълго пепелена каменна пещ и някой ще спре на икономична опция "бебе" или "домакиня". Но за всеки от наличните варианти последователността на производството на строителни работи остава непроменена.

Ако не знаете откъде да започнете изграждането на пещта и материалите и инструментите вече са избрани, първата стъпка е да подготвите строителната площадка. За да направите това, трябва да го почистите от чужди предмети и отломки. След това, ако фурната е вградена в стаята, отстранете подовата настилка, която е ненадежден запалим материал и не е подходяща за основата на фурната.

Готов каменна пещ в експлоатация

При дългосрочно изграждане на пещ за въглища, дори ако е избрана най-икономичната и лека версия на строителството, не трябва да забравяме надеждна основа. Той е този, който няма да позволи на пещта да влезе в земята или да промени геометричните си размери поради спускането на един от ъглите. Фондацията трябва да бъде направена надеждна и задълбочена, след което, ако е необходимо да се промени конфигурацията на пещта или да се надстрои, няма да се наложи да се справи с нея отново.

Когато мястото и основата на бъдещата пещ са готови, е възможно да започне нейната ерекция изправена. Схемата за поръчки може да бъде взета от отворени източници. Тя е тя, която няма да позволи на начинаещ да направи грешка при издигането на носещи стени и вътрешни прегради.



Особено внимание трябва да се обърне на реда на покрива на пещта. Този елемент на дизайна на пещта е един от най-трудните за изпълнение и изисква изключително внимание.



Когато котлената пещ е подредена, е необходимо да се направи комин за нея. Тук е необходимо да се прилагат всички натрупани познания на предците и съвременните разработки, защото коминът ще бъде трайно отворен и е необходимо да не се позволява бързото втвърдяване на стаята и връщането на тягата. Основата на комина за въглищни пещи трябва да бъде хоризонтален или вертикален комин, който ще намали скоростта на изгорелите газове и ще позволи на тялото на пещта да получи допълнителна топлина от тях.

При изграждането на каменна пещ трябва да се обърне специално внимание на безопасното й функциониране, а пространството пред пещта на запалително подово покритие трябва да бъде покрито колкото се може повече с метален материал.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Брикети за отоплениеБрикети за отопление
Пещ за собствени ръце на дачаПещ за собствени ръце на дача
Пещи за твърдо горивоПещи за твърдо гориво
Пещи с печкаПещи с печка
Пещи за дома от собствени ръцеПещи за дома от собствени ръце
Въглища за отоплениеВъглища за отопление
Фурна за самоизгарянеФурна за самоизгаряне
Модерни пещи за отопление на домаМодерни пещи за отопление на дома
Как да направите пот със собствените си ръце?Как да направите пот със собствените си ръце?
Как да си направите котел на твърдо горивоКак да си направите котел на твърдо гориво
» » Пещ с въглища със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com