Как да си направите котел на твърдо гориво

Понастоящем отоплителната система в градските домове в повечето случаи е оборудвана със специалисти за прилична сума пари. Но преди да се обадите на господарите, е необходимо да решите кой котел е необходим за отопление на вашия дом.

Модерните магазини предлагат различни видове отоплителни системи като потенциални купувачи: котли за отопление на въглища, както и различни котли, които използват вода като охладител, както и газ, електричество и други горива. (Виж също: Създаване на газ-генератор от самия себе си: мит или реалност?)

котли за отопление на въглища

Един от важните критерии при избора на котел за отопление е цената на горивото. Според статистиката повечето собственици предпочитат да отопляват домовете си с газови котли, но поради постоянното увеличение на цените на комуналните услуги използването на този вид отопление не става икономически. В случай, че известните видове отопление не са подходящи, е възможно да се използват котли на твърдо гориво, чийто нагревателен материал е дърво, въглища и др.


Котли на въглища


Котелът на котлите отоплява помещението не по-лошо от газовите котли, но неговата работа осигурява постоянен контрол на процеса на отопление: 3-5 пъти дневно е необходимо ръчното зареждане на твърдото гориво в котела. Но такъв недостатък става незначителен, ако топлинната енергия не изисква огромни парични разходи.

Известно е, че въглищен бойлер за къща може да се загрява не само с въглища, но и с пелети - специални горивни пелети, направени от рециклирана дървесина. След изследването се установи, че тези гранули имат много висок топлообмен и това се дължи на факта, че те имат висока плътност. (Виж също: Отоплителни котли на дърва)

Трябва да се отбележи, че котлите за твърдо гориво могат да бъдат натоварени с пелети само веднъж месечно или веднъж месечно и половина. Малките гранули дават възможност за автоматизиране на процеса на хранене на твърдо гориво, като котелът поради малкия си размер, така че италианските отоплителни котли могат да бъдат считани рентабилни, и най-важното - малко скъпи по отношение на покупките на горивата. Такива структури имат отличителна способност: бункер с амортисьор. Много е лесно да се направи котел на въглища от себе си: необходимо е да се изгради горивна камера, чиито стени трябва да имат достатъчна дебелина.

въглищен съд


Производствени характеристики


Друг важен елемент при производството на котли е решетката, чиято цел е да се отдели работното пространство от камерата за пепел (е оборудвана с врата, която позволява периодично да се отстраняват твърдите отпадъци). Нагряващата среда се нагрява според проста схема: продуктите за горещо горене се придвижват през коминната система директно в резервоара, където се намира течността. След известно време водата в контейнера се нагрява и започва да тече в отоплителната система. Придвижвайки се по него и придавайки топлина на стаите.



Можете да произвеждате тялото на котел за твърдо гориво сами, ако го заварявате от отделни части или вземете стоманен контейнер, в който може да се монтира решетката, а също така монтирайте вратите за товарната и пепелната камера. Ако не можете сами да заварявате котела, можете да посетите онлайн магазина за отоплителни котли: там можете да намерите както необходимия материал, така и котела като цяло. (Виж също: Бойлерът във фурната със собствени ръце)

Известно е, че по време на монтажа на котела капитанът често използва "титан", който е кух цилиндър с удължена форма и построен в центъра на комина. За руския разбирам няма нищо невъзможно, така че е достатъчно да се оборудва такова устройство с добра пещ, в която може да се постави всеки вид твърдо гориво. Пещта трябва да бъде избрана така, че изгарянето на суровини да се извършва качествено и количеството заредено гориво да е оптимално. Ако не предоставите горепосочените съвети, тогава трябва да зареждате гориво за висококачествено отопление през нощта, което прави работата на такава отоплителна система неудобна.


Кое е по-добре да изберете


Най-добрият вариант на отоплителната система е самостоятелно направен котел за твърдо гориво. Но преди да се извърши инсталирането на котела, е необходимо да се извърши проектна работа. Това ще отнеме известно време, за да се изчисли количеството вода, необходимо за правилното нагряване на помещенията. В същото време е необходимо да се вземе предвид както вътрешният климат, така и вътрешният обем на жилището, материалът, от който е направен, наличието на топлоизолационен материал и нивото на неговата защита. Не по-малко важен индикатор - средната температура на въздуха във вашия район през зимата. След извършване на всички измервания и изчисления, трябва да изберете вида твърдо гориво, което е необходимо за отопление във вашия дом. След това определете количеството гориво, което ще е необходимо, за да получите оптималното количество топлина. Получената стойност прави възможно изчисляването на изчисления обем на горивната камера. Размерът на камерата за пепел зависи от обема на горивната камера и трябва да бъде 1/3 от горивната камера.

При избора на материала, от който се произвежда котелът, трябва да се обърне особено внимание на дебелината на стените на предложения котел за отопление, особено горивната камера на горивото. Препоръчително е да се използва листова стомана с дебелина два или повече милиметра при производството на отоплителен котел: едва след това поправката на вашето устройство няма да е необходима за дълго време. Ако е възможно, е необходимо да се намери високотемпературна сплав, използвана преди това в отоплителните системи или за закупуване на нова. Само топлоустойчивият материал е в състояние да ви даде гаранция за дълъг живот на оборудването. (Виж също: Бойлери за пелети)

нагреватели на твърдо гориво: принцип на работа


Обърнете внимание


Ако решите да използвате пелети като гориво, след това заварете уникален бункер от стомана, не само квадратна бункер, а конусна или пирамидална форма. Ще е необходимо да се осигури такъв ъгъл на товароподемност, който да ви осигурява постоянно снабдяване с гориво поради въздействието на гравитацията върху него.

Не по-малко важна част от отоплителната система е не само котелът, но и контейнерът за течности. Някои дизайнери предполагат намиране на резервоара за вода в пещта. При такова подреждане водата се загрява не само от дима, образуван в горивната зона на горивото, но и от лъчистата енергия, която може да бъде освободена по време на работа.

Най-честият начин за поставяне на контейнера за течности е точно над котела, който също има своите предимства и недостатъци. В допълнение към бойлера и резервоара за вода е необходимо да се купят термометър и манометър, чиято задача е да контролира температурата на течността в резервоара и налягането в самата отоплителна система. (Виж също: Ние правим пиролизен бойлер от собствените си ръце)

Монтажът на котела също има свои собствени характеристики: той трябва да бъде поставен върху плоска хоризонтална повърхност в помещение без лед. Ако искате да монтирате котела в някакъв вид гардероб, като го скриете от ненужни очи, тогава помислете, че между панела и котела трябва да се поддържа разстояние от най-малко 5 см.

Не забравяйте за такива подробности като ръжда, затова е желателно покриването на резервоара за вода с антикорозионен агент, след като се уверите, че продуктът, който сте закупили, е устойчив на високи температури. Основното при инсталирането на отоплителната система е търпението и точността на изчисленията. Ако имате както първото, така и второто състояние, ви гарантираме икономична отоплителна система.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Водород, пиролиза и други алтернативни котлиВодород, пиролиза и други алтернативни котли
Най-икономичния котел за отопление на газНай-икономичния котел за отопление на газ
Двуканални котли за твърдо гориво с продължително изгарянеДвуканални котли за твърдо гориво с продължително изгаряне
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Важни въпроси при избора на котел за отопление на къщатаВажни въпроси при избора на котел за отопление на къщата
Как да изберем отоплителен котелКак да изберем отоплителен котел
Отопление на котела на твърдо горивоОтопление на котела на твърдо гориво
Предимства на котлите за твърдо горивоПредимства на котлите за твърдо гориво
Избор на котел за отопление на дачи или селска къщаИзбор на котел за отопление на дачи или селска къща
Предимства и недостатъци на котлите за твърдо горивоПредимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво
» » Как да си направите котел на твърдо гориво
© 2021 BggeHat.com