Как е руската печка с камина, как да я построиш и къде да я поставиш

Историята на развитието на науката и технологиите е пълна с парадокси. Колко случая са известни, когато реални конструкции бяха създадени на практика много по-рано, отколкото бяха теоретично оправдани. За да се докаже това, достатъчно е да си припомним, че върхът на развитието на физиката на топлинните явления възниква през 19 век, а такава незаменима характеристика в къщата, като руска печка, вече се появява през 16 век.

Това устройство, което затопля цялото семейство през зимния студ, не беше напразно похвално в народния фолклор. Печката е надарена с живи качества и в описанието са използвани само най-нежните и топли епитети.

Руската печка е един вид център в селската къща, а дори не е и местоположението на сградата. Можеше да събере цялото си семейство близо до нея. Домакинята е бил зает в ковачницата, готвене вечеря, децата играят на топло дивана, дядо може да четете вестник, докато седи във фурната, и плетене баба в pritopka. Към печката трябваше да се отнася с уважение, тъй като притежаваше магическа сила. Зад това се крие известният всички деца Баба, който плаши палави деца и Брауни - пазител на семейното огнище.

Завършете камината в бяло
Благородно бяло обзавеждане на фурна

Успоредно с това се развива друга история - историята на използването в някои страни на Европа на жива огнище в къща, наречена камина. Между камината и печката има значителна разлика, тя се състои в проектирането на устройствата, тяхната ефективност, основната форма на топлопреминаване, ефективност, размери. И изглежда, руската душа и европейската аристокрация никога няма да се съберат ...

Модерни пещи

Всички най-добри познания и умения на нашите предци не са нещо от миналото, но аналогията на съвременните устройства и стари пещи е трудна за намиране. Въпреки това, в съвременните домове, дори с възможността за използване на модерни бъдещи отоплителни системи, руските пещи са оборудвани, които на външен вид приличат на познати от приказките на устройството. Само технологията, материалите, начините за облицовка са се променили.

Камината в къщата няма функция за отопление, тя се дължи на изключително ниската ефективност. Добре е за получаване на локална топлина, така че при лошо време бързо да се затопли, докато отоплителната система ще затопли цялата къща. И колко хубаво би било да прекарате почивка пред огъня, в който дърпат дърветата. Отблясъците на игралния пламък, отразен на стените, създават атмосфера на успокоение. Самото присъствие на камината вече се счита за декор, тъй като дава на стаята свой външен вид, определен и уникален стил.

Кухненски комплекс от модерен тип
Модерен пещен комплекс

Най-поразителното стъпало на модерността беше комбинацията от тези два дизайна в едно. Образователната руска печка с камина се превръща в истински ефективно мултифункционално устройство. Това не е декоративна сграда, но реален проект, който може ефективно освобождаване на топлина в помещението, което позволява да се готви, топлина вода, сушени плодове и, разбира се, да гледате изгарянето на дърва, слушане на един вид "разговор" огнище.

С помощта на довършителни материали печката може да бъде декорирана в различни стилове:

  • Класическите тухлени модели се считат за популярни, в които се правят само рязане на шевове от методите на довършване.
  • Плочки от керемиди украсяват фурната с един шаблон, като същевременно укрепват своите акумулативни свойства.
  • Декоративната мазилка идеално вписва дизайна в съвременните стилове на дизайн.
Завършване с плочки
Покритие с плочки

Друг елемент на руската пещ се използва широко в съвременната интерпретация. Печката, която се загрява от канали с горещ въздух, може да побере няколко души. Може би не се използва за сън, както преди, но е трудно да се отречеш, че лежиш на топла повърхност, особено в зимните студове.

Устройство за интегрирано строителство

Въпреки факта, че пещите и камините имат различно конструктивно устройство, въпреки това е възможно да се намерят общи възли, да ги комбинират. Камината в своята конструкция има пещ и директен комин, следователно доста ниската ефективност, тъй като огромна част от топлината върви заедно с изгорелите продукти. Пещта ефективно използва вътрешната енергия на горещия въздух и отстранява топлината, докато димът премине през лабиринтите на канала.

Печки и печки на камината също имат отличителни черти. Камерата в пещната пещ трябва да съдържа само дърва за огрев. Камината също има по-обемна пещ, тъй като не е напълно приятно да гледате пламъка в затворено пространство. Комбинирайте фурната и камината с общ комин или обща пещ.

  • Когато се комбинира с общ комин, камината може да работи самостоятелно. За да го запалите, не е нужно да запалите цялата пещ, която е много удобна през лятото. Можете да се насладите на живия пламък и да не получите излишната топлина от печката. Димът от кутията за дим се влива в тази част на комина, която има вертикален праволинеен канал.
  • При втория метод на комбиниране пещта се разширява и вместо обикновената врата се монтира стъкло. Оказва се, че обикновена фурна, в която можете да наблюдавате процеса на изгаряне на дървесина. Естествено, камината, като отделно устройство, не е реалистично да се използва.
Компактна фурна с камина
Компактна версия на комбинираната система

Място на инсталиране

Преди това всяка селска къща беше загрята от пещ, така че мястото на неговото местонахождение не предизвика никакви въпроси. За да се използва ефективно освободената топлина, е необходимо стените на пещта да са отворени. Обикновено устройството е било инсталирано в центъра на хижата, като едновременно е било разделено на няколко помещения. Дори по време на изграждането на дървената къща те започват да подготвят място за пещта, като осигуряват изолация от запалимите елементи на сградата.

Днес тази мотивация е важна, но към нея се добавят въпроси на дизайна. Голяма роля при избора на местоположението на пещта е възложена на оформлението на стаята. Така че устройствата, оборудвани с фурна и плота, Те са инсталирани по такъв начин, че са обърнати към кухнята, докато камината е доволна от посетителите на хола.



Идеята за зониране на стаята не винаги е подходяща за домашно планиране, а в една стая има монтирани стени. Но в този случай част от подпорната стена е стената на пещта.

Разположение в центъра на стаята
Централно местоположение

Основни етапи на строителството

Поставянето на основата под пещта, проведено в началото на строителните работи, значително ще улесни задачата за издигане на конструкцията, но в завършена къща можете да започнете да изграждате истинска руска печка. Това е доста дълъг процес, който изисква усилие, цена на парите, умение на капитана.

На много ресурси може да се намери изявление, в което се посочва, че не е трудно да се построи фурна, но веднага отбелязваме, че това не е така. Ако няма опит в полагането на тухли, по-добре е да се повери строителството на професионалисти. Грешките, направени, ще бъдат скъпи за начинаещия майстор, а в най-лошия случай те ще станат животозастрашаващи.

Изграждането на пещи се извършва според избрания проект, това е един вид план за действие. Без проект, днес майсторът няма да започне работа. Има моменти, когато работникът на печката е извършил зидарията, като помнеше всички елементи по сърце, но това беше един конкретен модел. Съвременните изисквания доведоха до факта, че такива видове се развиват десетки и запомнят, че редът им е невъзможен.

Изчертаване на бъдещата печка
Скица на бъдещото строителство

Пещта, подобно на всяка тухлена конструкция, се нуждае от основа. Тя се излива върху същата технология като основата на къщата, само дълбочината на разкопките не е толкова голяма. Тя е само 0,7 м. Армиращите елементи позволяват да се повдигне основата до нивото на пода. За подготовката на разтвора се използват цимент и пясък, като тук не са необходими огнеупорни елементи.

Самата пещ се подлага на постоянни температурни промени. Такъв режим е в състояние да издържи само на определена огнеупорна тухла. Въпреки това, за изчисляване на пещта и нейните свойства не е достатъчно. Огнеупорната шамотна тухла се използва в най-активните зони на печката и камината.

Полагане на тухли се извършва по поръчка, това е графична диаграма, която показва разположението на тухли една спрямо друга във всеки ред. Алгоритъмът започва с образуването на основата и завършва с димен канал. Коминът по правило не е включен в поръчката.

Не забравяйте, че всяка камина в руската печка може да бъде отворена или затворена.

  • Откритите камини се оформят от камина, изработена от шлакови тухли. В горната част се образува отразяващ екран и димен зъб.
  • В затворени камини има същите елементи, само входната дупка е защитена от врата от огнеупорно стъкло.

За да се опрости инсталацията, те често използват предварително сглобяеми фокуси. Те са направени от метал и представляват тяло, което е достатъчно, за да се инсталира в ниша, предварително подготвена.

Подготовката на решение е теория, която съдържа много нюанси. Отново искам да опровергая думите за елементарните методи за приготвяне на хоросан за зидани пещи. Целият процес се усложнява от факта, че се изисква строга дозировка на компонентите, едната от които е глина. Но не всеки клас глина е подходящ за решение. Ето защо е по-добре да оставяте опитите, защото за днес има много оферти за готови сухи смеси.

Няколко думи за крайната фаза вече са казани. Остава само да се добави, че има някои ограничения при избора на довършителни материали. Така че, дърво, пластмаса, MDF, PVC не може да се използва. Най-сигурният и практичен начин за довършване се смята за облицован с изкуствен камък.

Технологията на работа е подобна на методите за полагане на плочки. Но тук можете да опитате да усъвършенствате уменията си, тъй като текстурата на материала ви позволява да позволите малки неточности.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите печка със собствените си ръцеКак да направите печка със собствените си ръце
Помпейска печкаПомпейска печка
Пещ камина за къщата, изберете подходящ вариант от предложенотоПещ камина за къщата, изберете подходящ вариант от предложеното
Как да украсите печката със собствените си ръцеКак да украсите печката със собствените си ръце
Разтвор на фурнатаРазтвор на фурната
Пещи с печкаПещи с печка
Пещ камина с печка, помислете за тухла и чугун опцииПещ камина с печка, помислете за тухла и чугун опции
Руска печка със собствени ръцеРуска печка със собствени ръце
Фурна с формата на звънец със собствени ръцеФурна с формата на звънец със собствени ръце
Печка с печка със собствени ръцеПечка с печка със собствени ръце
» » Как е руската печка с камина, как да я построиш и къде да я поставиш
© 2021 BggeHat.com